Šta je novo?

FarCry 2 - utisci, testovi, itd...

Evo kako ovaj endzin "radi" depth of field :D
farcry22008102517300617qp0.jpg

Kako su "za koplje iznad" sunshafts? :D

Sta mislis pod "volumetricima atmosfere"...ako mislis na fog, ovde ga i nema...dovoljno je videti kako Kriza iscrtava udaljene pejzaze (sa sve izmaglicom u dolinama)...ovde toga nema uopste (doduse nema ni udaljenih pejzaza :d ).

Ova igra NEMA apsolutno nicega sto se tice grafike da bi sad rekli da je bolje...em sto fali mali milion stvari, em sto braon boja ubija.
Noc u ovoj igri je kao crtani film, btw...

Isprobah Dragunova.Bruka.Kao sto vec rekose, ruka se ne mrda uopste, mogu misliti na sta lici multiplejer posto komotno moze da se igra sa ukljucenim crosshair-om na snajperu...LoL

Pa dobro, to je tvoj utisak. U Krizi sam se naprezao da provalim da ima sunshafts, to je sve sto sam rekao. Ovde te ujutro i predvece bukvalno obasipaju i odlicno simuliraju prasincinu i vlagu u vazduhu.

PS. Ono nije deepth-of-field vec obican blur oko ekrana. DOF je ono sto su planine i drvece mutnije u pozadini, bar bi trebalo da bude.

A one izmaglice u daljini u krizi vidis 5 puta u igri na 5 minuta. Ne kazem da je ova igra bolja, ali za sada mi je manje suvoparna od krize. Meni inace kriza i nije nesto posebno dobra kao igra (ne mislim na grafiku), nije ni ovaj FC2, al sad bas da bashujem igru zato sto je braon - necu. Nije toliko braon, bar meni nije. Ok, zemlja je braon, pa sta sad ?
Igra ima mnogo vecih mana osim sto je braon, recimo taj respawn neprijatelja na checkpoints, pogotovo sto se pojavljuju iza zida (kad se malo zadrzis na checkpointu), a ja imam snajp u ruci, na svu srecu pa je efektivan i bez zuma :)
Velika mana je i to sto te (uglavnom) vide i kroz travu i kroz drvo i bla bla. stealth pristup igri je 0. Jednom kad ih uzbudis gotovo je.
I najveca mana meni je sensitivity za misa. Iako sam ga spustio skroz do kraja - prevelik mi je i ima akceleraciju (koju ne podnosim)

Ma meni je ova igra cista zabava. Lepo dodjem do kampa, popnem se na brdo, ranim lika sa snajpom, dodje njegov ortak, njega skinem u glavu, dodje drugi, ja isto. Kad ih sve sredim (osim onog nesrecnika sa pocetka) udjem u kamp, lagano hodajuci prema ranjenom liku koji primetivsi me krene da puza u travu. Lagano mu prilazim sa flamethrowerom, ocenim pravac vetra i zapalim travu i gledam jadnika kako gori. E zato meni treba krv i kidanje delova tela.

Edit: Eh da ektra je ih napadnes macetom pa im je zarijes u crce (ili u butinu, nisam bas siguran).

Poslednja izmena:
Gx-x je napisao(la):
Pa dobro, to je tvoj utisak. U Krizi sam se naprezao da provalim da ima sunshafts, to je sve sto sam rekao. Ovde te ujutro i predvece bukvalno obasipaju i odlicno simuliraju prasincinu i vlagu u vazduhu.

Ako si se naprezao da vidis sunshaftse u Krizi, onda stvarno :S: ...cak su ljudi na cry forumu trazili da ih smanje :p ...

Crysis 2008-07-10 16-44-11-95.jpg

Ono sto takodje u FC2 fali jeste sopstvena senka na ruci i oruzju...oruzje ne baca senku po ruci igraca, a ni po sebi...bzvz.

Gx-x je napisao(la):
PS. Ono nije deepth-of-field vec obican blur oko ekrana. DOF je ono sto su planine i drvece mutnije u pozadini, bar bi trebalo da bude.

E vidis, to jeste obican blur oko ekrana (zato sam i rekao "radi"), a to sto je ono u pozadini mutnije, to je zbog pokusaja da se docara "drugi plan", ali to je nevezano za DoF, vec se to radi u svakoj novijoj igri, udaljenije stvari su malo "zasivljene" da tako kazem, a drvece je mutnije jer su tu sprajtovi (i to je normalna stvar).

Gx-x je napisao(la):
A one izmaglice u daljini u krizi vidis 5 puta u igri na 5 minuta.
Ne, stvar je u tome da je uvek ima, i kad se kreces putem kroz shumu, ili pak kad se podigne posle nekog okrsaja...nekad je slabiji efekat, nekad jaci...zavisi i od doba dana, ujutro ili uvece se najvise vidi...pa onda u enterijerima (na nosachu), itd.

Gx-x je napisao(la):
Velika mana je i to sto te (uglavnom) vide i kroz travu i kroz drvo i bla bla. stealth pristup igri je 0. Jednom kad ih uzbudis gotovo je.

Istina. E to je zato sto je sva trava od sprajtova, koji su uvek okrenuti ka igracu i radi se o obicnom proceduralu.Malo jede resurse, al zato svi botovi vide kroz nju osim tebe...
A secam se da su obecavali da dzip ostavlja tragove u travi ,koji NPC-ovi mogu da prate...LoL

Poslednja izmena:
Ma meni je ova igra cista zabava. Lepo dodjem do kampa, popnem se na brdo, ranim lika sa snajpom, dodje njegov ortak, njega skinem u glavu, dodje drugi, ja isto. Kad ih sve sredim (osim onog nesrecnika sa pocetka) udjem u kamp, lagano hodajuci prema ranjenom liku koji primetivsi me krene da puza u travu. Lagano mu prilazim sa flamethrowerom, ocenim pravac vetra i zapalim travu i gledam jadnika kako gori. E zato meni treba krv i kidanje delova tela.

Edit: Eh da ektra je ih napadnes macetom pa im je zarijes u crce (ili u butinu, nisam bas siguran).

Kazi nam koji si od ovih 10?! :D

Igra je extra, mnogo bolje radi nego Crysis. Na 8800GTS 320 lijepo igriva, nema stekanja, podesavanja gotovo sva na very high

Ma mozhe i na Ultra High :p. Zdravko, tebi ce raditi u 60fps, 100% :D:wave:
Odmakao sam ja i do onog gradica, tu je negde oko 28-29 fps. U prvih pola sata-sat igranja je dobar framerate, za kasnije cemo videti.
Igra mi je ok, nit' sam nesto posebno odushevljen, nit' sam razocharan.
Ono, sigurno je bolja od Turoka(nije bash za poredjenje al' ajd') koji se izgleda jedino meni svideo :D, tako da ce i ovo da padne za koji dan/nedelju. :)

Prilozi

• FarCry2 2008-10-25 13-59-55-50.jpg
    FarCry2 2008-10-25 13-59-55-50.jpg
    173.7 KB · Pregleda: 64
  • FarCry2 2008-10-25 13-57-13-71.jpg
    FarCry2 2008-10-25 13-57-13-71.jpg
    299.7 KB · Pregleda: 72
  • FarCry2 2008-10-25 13-57-24-81.jpg
    FarCry2 2008-10-25 13-57-24-81.jpg
    293.2 KB · Pregleda: 55
  • FarCry2 2008-10-25 13-58-40-01.jpg
    FarCry2 2008-10-25 13-58-40-01.jpg
    299.9 KB · Pregleda: 73
  • FarCry2 2008-10-25 13-59-19-85.jpg
    FarCry2 2008-10-25 13-59-19-85.jpg
    320.2 KB · Pregleda: 61
^Sto ne iskljucis vsync?

^Sto ne iskljucis vsync?

Josh malo pa ce godinu dana od kako sam uzeo monitor i od tada sve, apsolutno SVE igre samo igrao/preshao sa ukljuchenim V-Syncom. Ne podnosim tearing, u ovoj igri pogotovo bode ochi ... :mad:

Ovako ljudi, kada se smanje senke na medium dobija se znatan skok performansi. Ja igram sa senkama podesenim na medium sve ostalo na ultra high 1280x1024 v-sync ON, 8x AA i igra radi odlicno.

Kako mrzim ovo preterivanje :mad:

1680 je cirka 30% vise piksela od 1280, znaci ~30% bi losije radila igra, evo poredjenja medium/high senke

high shadows

medium shadows

medium shadows +8xAA

Dakle, sve i da u 1280 radi duplo (100%) bolje, ne bi bilo ni 10fps, a to svakako nije "radi odlicno", mozda ako je nekom 10fps odlicno...

a inace, razlika izmedju med i high je velika. To je bukvalno, (vidi se i na shotovima gore) osim rezolucije, i shadow render distance:

medium shadows

high shadows

evo jos bolji primer:

medium

high

Oeltra high =)

Dakle ovo je framerate, sve je na ultrahigh osim senki (menjano gore) i objekata, koji su na very high.

@Nex:

ja ne vidim sunshafts na slici koju si okacio, vidim volumetric shadows, a to je nesto sasvim drugo. Ne vidim ni DOF, ne vidim ni izmaglicu. Da nije izmaglica o kojoj pricas u stvari fadeout render distance (koji se upravo i vidi na toj slici koju si okacio) ?
:)

Poslednja izmena:
igra je super, jes da ima losiju graf od crysis-a maltene duplo al hebiga kriza je kriza i ostace tako bar jos neko vreme.....

@Nex:

ja ne vidim sunshafts na slici koju si okacio, vidim volumetric shadows, a to je nesto sasvim drugo. Ne vidim ni DOF, ne vidim ni izmaglicu. Da nije izmaglica o kojoj pricas u stvari fadeout render distance (koji se upravo i vidi na toj slici koju si okacio) ?
:)

Sunshafts se vidi uvek kad imas neki objekat ispred sunca (ili nekog drugog izvora svetla), na slici koju sam okacio se vide lepo, ne znam zasto ih nazivas volumetricnim senkama, kad je to maltene ista stvar.Dakle, objekti koji sa svojim ostrim ivicama prodju ispred sunca, bacaju "infinite" senku, koja se naravno postepeno gubi i dobija se efekat "sunshafts-a"...ja bih pre to stavio u kosh sa "volume light"-om...
Izmaglica o kojoj ja pricam, cini da sunce na slici koju sam okacio nema jasnu granicu, vec deluje razmazano po horizontu i pravi difuzno svetlo po nebu.Otuda i izrazeniji sunshaft efekat, u smislu da objekti bacaju duzu senku po nebu, jer je i vazduh "gusci"...
S druge strane, ovo sto si ti okacio je onaj efekat nekad poznat kao "nvidia fog", tada je u odnosu na posmatraca postojalo nekoliko plane-ova razlicite transparencije koji su bili na konstantnoj udaljenosti od kamere.Ovo je novija verzija da tako kazem, i radi se kroz shadere.Nije nista novo u sustini, unapredjena fora...
I fino odvaja objekte u prvi plan i pozadinu.

Ovo je takodje lep primer fog-a, ali ne toga sto nazivas fadeout:

95832098zn2.jpg

DoF u Krizi je pravi DoF, vidi se kad se zumira puskom i u sinematicima, u FC2 ne postoji.Prosta ali yebitachna slika iz devmoda:

9574874014f9.jpg

Igra je bolesno zabavna i zarazna...nema potrebe za raspravom, bolje je od krize definitivno...:)

ali imam i problem, kad pokrecem igru, kaze da su mi stari driveri, i da ih updateujem...
stavio sam ih na 175.16 i dalje izbacuje gresku, dok igra kad kliknem na ok radi, ali mislim da bi radilo bolje sa novijim, ali koji su to? ne znam dal ima novijih, za ovu moju grafu...

radi na 1440x900, sve na high, shadows medium, bez hdr, i ona tri podesavanja odvojeno, very high...u 30fps...average...

178.24. Nisam primetio neko ubrzanje kad sam presao sa 175.19, isto zbog tog "upozorenja".

Isto preshao na 178.24 jer nije hteo bench da radi ali i dalje nece da radi, izbacuje send, dont send, dok igra radi besprekorno.Nezna u cemu je stvar.

Kao prvo,jbala ih malarija :d

E sad,igra mi se svidela za onih 20-ak minuta sto sam odigrao.Jedino sto sam uradio je spasao onu zensku i jednom umro od malarije.E sad,da li ce me buddy uvek spasavati kad umrem,ili to samo na pocetku?

btw, igram na 16x10 na High bez AA,frejm je 45+.Kad je bilo na 16x10,Very High,sa 4xAA bude frejm 25-30,ali nesto mi se ne igra na takvom frejmu...Bolje da je igrivo nego da se cudim grafici :)

Poslednja izmena:
zapeo

Dosao sam do misije kad mi je prodavac oruzja rekao da presretnem neki konvoj sa istoka a prethodno sam morao da ubijem isto neke likove u kovoju i nakon sto sam ih ubio sam morao bombom da unistim prazan kamion da bi mi nestao taj cilj sa mape sto je *****ski.Sada imam problem jer mi cilj uopste nije oznacen na mapi a kad stisnem escape kao objective mi stoji da idem kod dok prodavca i on mi samo kaze da presretnem neki konvoj s istoka al sad mi se ne pojavljuje cilj na mapi !!!Gubim se pa mapi i ne znam sta treba da uradim ?

Hmm, dacu ti ja razlog. Na mojoj krsh grafickoj (3650) FC2 pri istoj brzini animacije izgleda 3 puta bolje od Crysisa. Mozda Crysis nudi mnogo vishe ako koristis max modesavanja ali ova igra ce omoguciti nekim ljudima da po prvi put vide ovakvu grafiku.

I da ti kazem josh nesto, igram uporedo Crysis Warhead i Far Cry 2 i mogu ti reci da mi Crysis deluje bezveze. Meni je ne znam kako budjava africka prica bolja od lika u super odelu koji se kolje sa zutima i vanzemaljcima na pustom ostrvu. Ovo je Boiling Point koji RADI a ja sam bash gotivio BP tako da je meni ova igra ekstra. Sve stvari koje su mi smetale vishe ne primecujem osim budjavog osecaja dok pucas za sta je najvishe zasluzan nedostatak gore-a. To mi mnogo smeta. Ovako je kao igra za decu. Dobro voznja bi mogla da bude bolja ali ni u Krajzisu nije bolja tako da...

Ja samo jednu stvar znam 100% a to je da ce Kuzmanovic ovoj igri da da >93. Zashto? Pa on se pali na ovakve stvari, njemu je jedinom onaj napaceni Mercenaries 2 bio dobar, GTA je probao prvi put pre 6 meseci i sad mu je to ekstra a cak je Boiling Pointu dao visoku ocenu uz uvod kako je to mogla biti idealna igra.

I pre nego sto nastavite da plujete engine, zamislite kako bi lepo bilo da jedan Stalker CS ovako lepo izgleda i radi i da ima sredjene script bugove. Stalker CS je kod mene neigriv kad ukljucim sunshafts dok ovde em sto izgleda bolje em se ne oseca. Ovaj engine nije tehnicki superiorniji od Cry2Engina ali zato radi bar tri puta bolje. Jedino sto ovde ubija performanse su senke ko sto vec neko rece. Jeste da su krzave na medium ali i tako su bolje nego u 99% modernih igara kad ih stavis na max.

Edit: E da zaboravih da napomenem. Za ovu igru vazi isto sto i za korejske MMO-ove. Iskljucite blur, bice preglednije a meni cak izgleda lepse.

Čekaj, sad si zamenio teze. Pričali smo o tome koji je engine napredniji, a ne koji radi bolje na Radeonu HD3650. Činjenica je da je FarCry 2 extra optimizovana igra, bar grafički i da dosta dobro izgleda. However, Crysis je znatno realističniji, precizniji. Moguće je da bi Dunia mogla da pruži mnogo više da je igra (FC2) ciljana za PC kao što je to bio slučaj sa Crysisom. Ali nismo o tome pričali... pogledaj šta smo napisali Goran i ja na prethodnoj strani, nakon što si ga kvotovao...

meni se desava da povremeno fps padne ispod 30 ili cak 20, iako je pre toga bilo standardnih 40-tak. Bukvalno ostanem sa pogledom u tom pravcu, udjem u opcije, promenim bilo koje graficko podesavanje i kad se vratim u igru opet je 40. Vratim se opet u podesavanja, vratim to sto sam promenuo na predjasnje stanje i opet ostaje 40 tj normalan framerate/odziv igre. Ne znam koji mu je djavo, desi se na nekih 20-tak minuta. Kao da zauzme, a kasnije ne oslobodi graficku mem ili nesto tako.

Takodje, framerate je odlican dok nema AI-a na mapi. Kad dodjem u neki kamp fps opasno padne, (bez napucavanja, dovoljnoje da ih samo gledam) kad ih sve pobijem - >40fps opet... :S:

Inace, atmosfera koju prave rano jutro, pre podne, posle podne, predvece i to - fenomelnalno. Jes, kriza bolje izgleda u dosta oblasti, ali sun shafts, volumetrici atmosfere itd - FC2 je za koplje iznad. Sunshafts u krizi su jedva primetni, a ovde ti uticu na raspolezenje :D (malo preuvelicavam)

Igra je izgleda opasno izbagovana na atiju. Imam iste probleme kao i ti, samo sto se meni desavaju jos neki tripovi, recimo igra naj losije radi u skucenom i zatvorenom prostoru, kao sto su one kucice (safehouse) i tako to. Dok sam na otvorenom, framerate je ok, 30-ak, retko kad padne ispod 30, a kada udjem u kucu, framerate se prepolovi dok ne izadjem napolje. Takodje u pocetku kad se vozim sa onim crnjom, radi na 30-ak fps, a kad lezim bolestan i onaj lik nesto ***** 15 fps.

Poslednja izmena:
Čekaj, sad si zamenio teze. Pričali smo o tome koji je engine napredniji, a ne koji radi bolje na Radeonu HD3650. Činjenica je da je FarCry 2 extra optimizovana igra, bar grafički i da dosta dobro izgleda. However, Crysis je znatno realističniji, precizniji. Moguće je da bi Dunia mogla da pruži mnogo više da je igra (FC2) ciljana za PC kao što je to bio slučaj sa Crysisom. Ali nismo o tome pričali... pogledaj šta smo napisali Goran i ja na prethodnoj strani, nakon što si ga kvotovao...

Nismo se razumeli. Ali ova igra stvarno ima neke graficke elemente koje Krajzis nema. A i ceniti o enginu na osnovu jedne igre koja je morala raditi na slabijem hardveru kakav je 360 je malo bezveze. Jedino poredjenje koje mozes da das je kako konkurent izgleda i radi na PC ekvivalentu Xbox-a. Krajzis na takvoj masini ne izgleda nikako ako me razumes sta hocu da kazem.

Poslednja izmena:
Vetar je bolje uradjen, sunshafts bolje izgleda, okolina deluje kao da si stvarno tamo. U Krajzisu sam imao osecaj kao da se krecem maketom rajskog ostrva.

^^Ajde??Pa sam rece da si igrao na low setovanjima, i kako onda znas??

Ova igra izgleda kao crtani film braon boje, koji poplavi nocu.To je to.Taj argument da sunshafts bolje izgleda je toliko besmislen da ja nemam rechi :D
Novi momenat -vetar izgleda bolje...hmmmm :D

Maketa rajskog ostrva...oce to.E pa meni ovde Afrika lici na glineno-cokoladni mess od koga boli glava.Ali bukvalno :D
Plus sto usred bela dana meni treba fuckin lampa da bih video ista u senci drveta.Kao na Marsu.Gde nema drveta btw :d

Ne tvrdim da FC2 izgleda ocajno, vec sam rekao nesto o tome, ali porediti sa necime bez ikakve potrebe i utemeljenja je bzvz...

Poslednja izmena:
Ne moras uopste da se izvinjavas zaboga...samo ne moras porediti sa Krizom, sto se grafike tice.Ako i ima kvalitetnih elemenata u ovoj igri, ostace zaboravljeni u besmislenoj diskusiji oko grafike.Meni se recimo dopada cupanje metaka iz tela.Eto...meni simpa izgleda :d
Dobro je da ti se igra svidja, ukusi su razliciti, a i mi ovde u PC sobi nismo poznati po tome da se slazemo uvek i oko svega :)

Poslednja izmena:
Ma nisam ni hteo tehnicki da je poredim sa Krizom. Samo sam hteo reci da je odlicno optimizovana i da performanse ne padaju mnogo kada se sve stavi na maximum. Ja volim open world igre tako da mi se i ova dopada. Igra stvarno ima svojih momenata i malo je bezveze reci da je krsh dok se ne odigra malo vishe sto je Gosn. Moderator vec primetio iz mojih postova.

Ma nisam ni hteo tehnicki da je poredim sa Krizom. Samo sam hteo reci da je odlicno optimizovana i da performanse ne padaju mnogo kada se sve stavi na maximum. Ja volim open world igre tako da mi se i ova dopada. Igra stvarno ima svojih momenata i malo je bezveze reci da je krsh dok se ne odigra malo vishe sto je Gosn. Moderator vec primetio iz mojih postova.

Ok, ovo razumem.

Ja volim open world igre tako da mi se i ova dopada.

+1 ,zato i uprkos manama koje ima, i ja cu i dalje da je igram.

FENOMENALNO dugo sam cekao FarCry 2 :)

Da nisam igrao Crysis Warhead ,FC2 bi bio i OK. Ovako.....:p

E vidish kod mene bash obrnuto.

prvi utisci

Nisam mnogo igrao mozda par sati, evo MOJI prvi utisci:

1. ne verujem da ne moze da legne nego samo da cucne!!!:mad:
2. smor je sto se vozikam od mesta do mesta peske ni u ludilu ne bi krenuo
3. svidja mi se sto nema croshair i cela prica sa oruzjem tipa nova puska je nova a onu koju pokupis u blatu tako ce se i ponasati ,)
4. zasto ne pucaju automobilske gume??? :trust:
5. zabagovap sam se u zbunju kad sam izlazio iz dzipa i onda kao da se ubijem bacim bombu. Ona eksplodira raznese dzip, pored mene, i digne ga u vazduh. Tako se ja odglavim i imam jos 2\3 health-a mislim:trust:.....
6. nikako da provalim ODAKLE ****NO PUCAJU NA MENE:mad:!!! kad me pogode ne mogu da provalim dal je otpozadi, levo, desno, mislim kapirate...
7.pozari su VRH!! bomba u zbunje, VRH! bacac granata, VRH.... sta cu kad sam piroman :):-devil-:

zasad je dobra zabava videcemo dalje sta ce se desavati....

Poslednja izmena:
Evo, uspeo sam da upalim kamionet koji je pre samo par sekundi odleteo u vazduh!:D

Prilozi

• aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.JPG
    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.JPG
    311 KB · Pregleda: 118
  • AAA.JPG
    AAA.JPG
    151.8 KB · Pregleda: 76
  • AAAAA.JPG
    AAAAA.JPG
    203.6 KB · Pregleda: 94
Poslednja izmena:
6. To stoji. Ja lika ranim da ne moze da ustane. Pridjem mu iza ledja, on cilja nesto ispred njega i pogadja mene.

Vrh Dno