Šta je novo?

FarCry 2 - utisci, testovi, itd...

pa stisni alt+enter

Treba da izdaju patch koji ce da sredi kolorit (sve samo ne brown :mad:), otvaranje vrata, poboljsa fiziku vozila i bice ovo igrivo. Na one Rambo fore sam se vec navikao iako su jako debilne (injekcije i vadjenje metaka). Mislim svidja mi se igra ali ove sitnice jako smaraju.

E da, i jedan mod u fazonu Afrike ne bi bio losh.

Poslednja izmena:
Вероватно сте приметили да је један од ликова који се може водити шиптарски терориста!!!

Igra je odlicno odradjena kada je to u pitanju ali NI JEDNOM nisam uspeo da ranim nekoga i da drugi lik dodje da mu pomogne iako sam sinoc 3 sata igrao samo sa snipom. Cak mi se jednom desilo da sam rascepao nekom koleno a taj lagano nastawio da trci a kasnije jos nakon 2 hica u podkolenicu, pao je mrtaw kao da sam ga gadjao u glawu

Evo kako to radi profesionalac.:D

[YOUTUBE]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/kqUU_jScOUQ&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/kqUU_jScOUQ&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/YOUTUBE]

http://www.youtube.com/watch?v=kqUU_jScOUQ

Poslednja izmena:
E igra je bruka. Ja se totalno primio. Samo kada cu moci da kupim Dragunov tacnije koliko dijamanata kosta?

Bilo koja setovanja, bilo koja rezolucija.
Meni nece da otvori igru u full screen.
Jel imao jos neko ovaj prob. ?

P.S Nemam maximize na tab-u, na alt+enter mi izbaci iz igre.
Kada sam prvi put pokrenuo igru na def. bila je u full screen, kad sam namestio kontrole i grafiku ovako ( vratim grafiku na def. kao i prvi put, isto ..)
Ako stavim npr, 800x600 isto je samo je ovaj ekran jos manji ..

Idi na My Documents - My Games - Far Cry 2 i obrisi datoteku - GamerProfile.xml tako sam ja napravio. Pokreni igru i bit ce ti fullscreen. Onda idi na opcije i namjesti si postavke po zelji. izadji iz igre i sad napravi kopiju GamerProfile.xml (obrisao si ga ali ga je fc2 napravio novog kad si ga pokrenuo). I dadni mu drugo ime npr GamerProfile2.xml. Tako sad mozes ako ti opet smanji prozor iduci put pokrenuti igru sa svojim postavkama u fullscreenu.

Crytek je radio Far Cry, izdavac je Ubisoft, ali se sjecam da je Ubisoft trebao biti izdavac i Crysis-u. Sta je bilo izmedju njih ne znam, ali znam da je Crytek prodao sva prava od Far Cry-a Ubisoftu da bi ovi razvijali Crysis. Odatle Crytek-u lova za Crysis, a izdavac je EA. A Ubisoft je krenuo u razvijanje Far Cry 2, odnosno njihova radnicka firma Montreal. To se desi kada veliki pojedu male.... FaryCry je pokretao Engine CryEngine A Crysis pokrece CryEngine2. Dok FC2 pokrece DUNIA Engine. Meni je igrica dobra. Ne znam sta bi vi od nje htijeli. Crysis vam ne valja jer je zahtjevna, a Faycry2 vam ne valja jer je moze zadnja kanta pokrenuti. ... Dobra mi fora kada pucas iz machinegun-a, pa se zapali i sve to

Ako imate neki lag u DX10 modu (fps<1) ili tako nekako resenje je da kad pokrenete igru otvorite konzolu (~) i ukucate gfx_maxfps 25 (ili 30) (ili koliko vec hocete).. Ovo resava problem i igra se ponasa normalno... ovo cak umanjuje i mouse lag!

Ovako ljudi, kada se smanje senke na medium dobija se znatan skok performansi. Ja igram sa senkama podesenim na medium sve ostalo na ultra high 1280x1024 v-sync ON, 8x AA i igra radi odlicno.

A o ovoj tvojoj izjavi "ako neko u buducnosti uzme ovaj endzin da u njemu nesto pravi i onako svojski zasuce rukave u nameri da odradi nesto ambiciozno u grafickom domenu, bez problema moze da izradi igru koja ce da izgleda jednako dobro kao Crysis samo sto ce ista barem jedno dva puta bolje da sljaka" stvarno nema sta da se kaze. FC2 radi toliko bolje koliko losije izgleda. A zaista izgleda osetno losije. Zamisli samo kada tek neko "svojski zasuce rukave" i iscedi potencijal iz CryEngine2-ojke.

Iz kog ugla ti posmatras na stvari pa si to procenio da igra izgleda osteno losije... Ja sam govorio o mogucnostima endzina a ne o lepshe izradjenim modelima za igru i tome slicno. Ako uporedish depth of field, sun shafts, volumetric lights ili vol. smoke, fiziku i jos par slicnih efekata koje imash u obe igre stvar je vishe nego jasna. Znaci nemoj da se primash na teksture i na nesto veci broj poligona koje ima Crysis kao i lepshe modelovane objekte i karaktere, jer to i jeste i nije toliko vazno. Tacnije kad su perfomanse u pitanju, teksture i nistu toliko bitne a poligoni mogu da budu, samo vic je u tome sto u Crysis-u nisu poligoni problem vec razni efekti i filteri, sto ukazuje na to da sam endzin nije bas vrhunski napisan... a mozda je i sama igra bila lose optimizovana, mada mislim da nije to toliko problem vec ovo prvo i to tvrdim zato sto je u warheadu, redukovan distace draw (znaci poligoni) da bi se kompenzovalo filtriranje koje je inace ubitacno zahtevno...

A mogu to da ti kazem i ovako. Da su Far Cr 2 izradili identicno ovako kakav je sada samo u CryEndzinu 2 siguran sam da bi ista barem 2 puta losije radila i time je sve receno sto se mene tice...

S druge strane u ovom endzinu u kome je izradjen FC2 sve to sljaka kako treba i bez osetnijeg uticaja na frejm rejting i to je veeeeliki plus ako mene pitash... Zapravo mozemo reci da je to upravo ono sto Crysis nije imao kada je izasao, znaci nije bio igriv, a to je jako bitna stvar o cemu svedoce i neki podaci o najprodavanijim igrama ove i prosle godine (pogledaj gde se tu nalazi Crysis, takodje vidi i ovaj jer to se broji a ne samo ocena za naj igru, naj endzine i tome slicno). No da se vratimo na FC2. Prakticno ono sto mu nedostaje su bolje odradjeni modeli pre svega i mozda tu i tamo ponegde poneka bolje izradjena tekstura i stvari bi bile vishe nego poravnate i to je ono na sta sam ciljao u mom predhodnom kometaru... a to je veruj mi minimum minimuma koji moze bez problema da se napravi. Ovde su stvari morale da budu redukovane zbog koncepcije... Da su pravili igru kakvu smo svi mi ocekivali, znaci igru koja ima gameplej kocept kakav je imao originalni Far Cry, verujem da bi igra poligonski bila kud i kamo opterecenija ili bogatija ako bas hoces... Ali to nije ovde bila ideja pa samim tim ni slucaj... Zapravo cini mi se da je namera autora bila da igra ima upravo ovakakv pomalo cartoonish izgled kakav je i imao originalni FC.

A sto se tiche CryEngina 2 mislim da je sve iscedjeno sto je moglo da se iscedi iz njega i to smo videli kako radi, tako da ti to necu ni komentarisati... Mislim ok je sve to, ali proslo je sasvim dovoljno vremena za sta je bilo potrebno da se izradi i pojavi nesto sto je bolje... i ono ako ne komplet bolje onda zasigurno makar u nekim domenima...

BTW, hvala za info o Far Cry-ju i Crytek-u... Inace ne smaram se takvim informacijama ko je koga i ko je kome tu doshao i zasto, tako da nije ni cudo sto nisam bio upoznat sa nekim detaljima i nema tu niceg neobicnog... Vishe me zanima da protalashkam i vidim sta je ko od njih napravio ako me razumesh i ako mogu da jos nesto usput i naucim... Sve preko toga naravno moze, ali mi nije nimalo bitno... ;)

...
A mogu to da ti kazem i ovako. Da su Far Cr 2 izradili identicno ovako kakav je sada samo u CryEndzinu 2 siguran sam da bi ista barem 2 puta losije radila i time je sve receno sto se mene tice...... ;)

Istina

e ne ynam vala ali kriza u SLI skalira preko 80% a ovo gov.. sa najnovijim beta preporucenim driverima 10% ...daj ti meni Far Crysis mod i vrh!!!

Iz kog ugla ti posmatras na stvari pa si to procenio da igra izgleda osteno losije... Ja sam govorio o mogucnostima endzina a ne o lepshe izradjenim modelima za igru i tome slicno. Ako uporedish depth of field, sun shafts, volumetric lights ili vol. smoke, fiziku i jos par slicnih efekata koje imash u obe igre stvar je vishe nego jasna. Znaci nemoj da se primash na teksture i na nesto veci broj poligona koje ima Crysis kao i lepshe modelovane objekte i karaktere, jer to i jeste i nije toliko vazno. Tacnije kad su perfomanse u pitanju, teksture i nistu toliko bitne a poligoni mogu da budu, samo vic je u tome sto u Crysis-u nisu poligoni problem vec razni efekti i filteri, sto ukazuje na to da sam endzin nije bas vrhunski napisan... a mozda je i sama igra bila lose optimizovana, mada mislim da nije to toliko problem vec ovo prvo i to tvrdim zato sto je u warheadu, redukovan distace draw (znaci poligoni) da bi se kompenzovalo filtriranje koje je inace ubitacno zahtevno...

A mogu to da ti kazem i ovako. Da su Far Cr 2 izradili identicno ovako kakav je sada samo u CryEndzinu 2 siguran sam da bi ista barem 2 puta losije radila i time je sve receno sto se mene tice...

S druge strane u ovom endzinu u kome je izradjen FC2 sve to sljaka kako treba i bez osetnijeg uticaja na frejm rejting i to je veeeeliki plus ako mene pitash... Zapravo mozemo reci da je to upravo ono sto Crysis nije imao kada je izasao, znaci nije bio igriv, a to je jako bitna stvar o cemu svedoce i neki podaci o najprodavanijim igrama ove i prosle godine (pogledaj gde se tu nalazi Crysis, takodje vidi i ovaj jer to se broji a ne samo ocena za naj igru, naj endzine i tome slicno). No da se vratimo na FC2. Prakticno ono sto mu nedostaje su bolje odradjeni modeli pre svega i mozda tu i tamo ponegde poneka bolje izradjena tekstura i stvari bi bile vishe nego poravnate i to je ono na sta sam ciljao u mom predhodnom kometaru... a to je veruj mi minimum minimuma koji moze bez problema da se napravi. Ovde su stvari morale da budu redukovane zbog koncepcije... Da su pravili igru kakvu smo svi mi ocekivali, znaci igru koja ima gameplej kocept kakav je imao originalni Far Cry, verujem da bi igra poligonski bila kud i kamo opterecenija ili bogatija ako bas hoces... Ali to nije ovde bila ideja pa samim tim ni slucaj... Zapravo cini mi se da je namera autora bila da igra ima upravo ovakakv pomalo cartoonish izgled kakav je i imao originalni FC.

A sto se tiche CryEngina 2 mislim da je sve iscedjeno sto je moglo da se iscedi iz njega i to smo videli kako radi, tako da ti to necu ni komentarisati... Mislim ok je sve to, ali proslo je sasvim dovoljno vremena za sta je bilo potrebno da se izradi i pojavi nesto sto je bolje... i ono ako ne komplet bolje onda zasigurno makar u nekim domenima...

BTW, hvala za info o Far Cry-ju i Crytek-u... Inace ne smaram se takvim informacijama ko je koga i ko je kome tu doshao i zasto, tako da nije ni cudo sto nisam bio upoznat sa nekim detaljima i nema tu niceg neobicnog... Vishe me zanima da protalashkam i vidim sta je ko od njih napravio ako me razumesh i ako mogu da jos nesto usput i naucim... Sve preko toga naravno moze, ali mi nije nimalo bitno... ;)

Vrlo je jednostavno, ne postoji "poseban ugao", niti prizma kroz koji posmatram ove dve igre, ili igre uopste, osim ravni koja je izmedju moja dva oka i monitora. Ne znam po cemu si samo zakljucio da se "primam na texture", ili na poligone. Crysis je u svakom segmentu sa tehnickog aspekta superiorniji, i u izuzetnoj si zabludi kada kazes da je iz CryEngine2-ojke izvucen maximum. Ni blizu.

A sto se tice price o Far Cry brandu i Crytek-u, ako vec kazes da se ne smaras takvim informacijama, zasto si se uopste upustio u raspravu i davao svoje misljenje? Smisli neki bolji izgovor ;)

Poslednja izmena:
*** Gorane odakle ti živaca toliko :d

Bez uvrede, ali Vlado kao da si pao s Marsa :) Moraćeš malo da se potrudiš da nam objasniš kako je to Dunia kvalitetniji engine od Cry Engine 2, ali nije dovoljno da par funkcija nabrojiš na engleskom... čak i da se uzme u obzir da je razlika između izdavanja igara čitavih godinu dana što je u IT-u jako dug period (jer, Far Cry 2 ima bolju grafiku od Far Cry 1, to i nije toliki problem, s obzirom na pet godina razlike između igara). Misliš da u međuvremenu Cry Engine 2 nije napredovao? Svako ko se iole razume u realtime 3D grafiku i ko je imao iskustva sa maksimumom koji pružaju oba engine-a (bar ako posmatramo šta je implementirano kroz njihove aktuelne predstavnike), rećiće ti koje prednosti na polju fizike, grafike i simulacije uopšte ima Crysis u odnosu na Duniu.

meni se desava da povremeno fps padne ispod 30 ili cak 20, iako je pre toga bilo standardnih 40-tak. Bukvalno ostanem sa pogledom u tom pravcu, udjem u opcije, promenim bilo koje graficko podesavanje i kad se vratim u igru opet je 40. Vratim se opet u podesavanja, vratim to sto sam promenuo na predjasnje stanje i opet ostaje 40 tj normalan framerate/odziv igre. Ne znam koji mu je djavo, desi se na nekih 20-tak minuta. Kao da zauzme, a kasnije ne oslobodi graficku mem ili nesto tako.

Takodje, framerate je odlican dok nema AI-a na mapi. Kad dodjem u neki kamp fps opasno padne, (bez napucavanja, dovoljnoje da ih samo gledam) kad ih sve pobijem - >40fps opet... :S:

Inace, atmosfera koju prave rano jutro, pre podne, posle podne, predvece i to - fenomelnalno. Jes, kriza bolje izgleda u dosta oblasti, ali sun shafts, volumetrici atmosfere itd - FC2 je za koplje iznad. Sunshafts u krizi su jedva primetni, a ovde ti uticu na raspolezenje :D (malo preuvelicavam)

na cemu si ti, daj i meni malo
Lik je sluzio u JNA, a onda se devedestih pridruzio OVK. Josip Nesto.
Inace, atmosfera koju prave rano jutro, pre podne, posle podne, predvece i to - fenomelnalno. Jes, kriza bolje izgleda u dosta oblasti, ali sun shafts, volumetrici atmosfere itd - FC2 je za koplje iznad.
Slazem se sa ovim. I meni braon tonovi mnogo vise doprinose atmosferi nego plasticno-fluorosentni tonovi u Crysisu.

Bez uvrede, ali Vlado kao da si pao s Marsa :) Moraćeš malo da se potrudiš da nam objasniš kako je to Dunia kvalitetniji engine od Cry Engine 2, ali nije dovoljno da par funkcija nabrojiš na engleskom... čak i da se uzme u obzir da je razlika između izdavanja igara čitavih godinu dana što je u IT-u jako dug period (jer, Far Cry 2 ima bolju grafiku od Far Cry 1, to i nije toliki problem, s obzirom na pet godina razlike između igara). Misliš da u međuvremenu Cry Engine 2 nije napredovao? Svako ko se iole razume u realtime 3D grafiku i ko je imao iskustva sa maksimumom koji pružaju oba engine-a (bar ako posmatramo šta je implementirano kroz njihove aktuelne predstavnike), rećiće ti koje prednosti na polju fizike, grafike i simulacije uopšte ima Crysis u odnosu na Duniu.

Evo kako ovaj endzin "radi" depth of field :D
farcry22008102517300617qp0.jpg

Gx-x; je napisao(la):
Inace, atmosfera koju prave rano jutro, pre podne, posle podne, predvece i to - fenomelnalno. Jes, kriza bolje izgleda u dosta oblasti, ali sun shafts, volumetrici atmosfere itd - FC2 je za koplje iznad. Sunshafts u krizi su jedva primetni, a ovde ti uticu na raspolezenje (malo preuvelicavam)

Kako su "za koplje iznad" sunshafts? :D

Sta mislis pod "volumetricima atmosfere"...ako mislis na fog, ovde ga i nema...dovoljno je videti kako Kriza iscrtava udaljene pejzaze (sa sve izmaglicom u dolinama)...ovde toga nema uopste (doduse nema ni udaljenih pejzaza :d ).

Ova igra NEMA apsolutno nicega sto se tice grafike da bi sad rekli da je bolje...em sto fali mali milion stvari, em sto braon boja ubija.
Noc u ovoj igri je kao crtani film, btw...

Isprobah Dragunova.Bruka.Kao sto vec rekose, ruka se ne mrda uopste, mogu misliti na sta lici multiplejer posto komotno moze da se igra sa ukljucenim crosshair-om na snajperu...LoL

Hmm, dacu ti ja razlog. Na mojoj krsh grafickoj (3650) FC2 pri istoj brzini animacije izgleda 3 puta bolje od Crysisa. Mozda Crysis nudi mnogo vishe ako koristis max modesavanja ali ova igra ce omoguciti nekim ljudima da po prvi put vide ovakvu grafiku.

I da ti kazem josh nesto, igram uporedo Crysis Warhead i Far Cry 2 i mogu ti reci da mi Crysis deluje bezveze. Meni je ne znam kako budjava africka prica bolja od lika u super odelu koji se kolje sa zutima i vanzemaljcima na pustom ostrvu. Ovo je Boiling Point koji RADI a ja sam bash gotivio BP tako da je meni ova igra ekstra. Sve stvari koje su mi smetale vishe ne primecujem osim budjavog osecaja dok pucas za sta je najvishe zasluzan nedostatak gore-a. To mi mnogo smeta. Ovako je kao igra za decu. Dobro voznja bi mogla da bude bolja ali ni u Krajzisu nije bolja tako da...

Ja samo jednu stvar znam 100% a to je da ce Kuzmanovic ovoj igri da da >93. Zashto? Pa on se pali na ovakve stvari, njemu je jedinom onaj napaceni Mercenaries 2 bio dobar, GTA je probao prvi put pre 6 meseci i sad mu je to ekstra a cak je Boiling Pointu dao visoku ocenu uz uvod kako je to mogla biti idealna igra.

I pre nego sto nastavite da plujete engine, zamislite kako bi lepo bilo da jedan Stalker CS ovako lepo izgleda i radi i da ima sredjene script bugove. Stalker CS je kod mene neigriv kad ukljucim sunshafts dok ovde em sto izgleda bolje em se ne oseca. Ovaj engine nije tehnicki superiorniji od Cry2Engina ali zato radi bar tri puta bolje. Jedino sto ovde ubija performanse su senke ko sto vec neko rece. Jeste da su krzave na medium ali i tako su bolje nego u 99% modernih igara kad ih stavis na max.

Edit: E da zaboravih da napomenem. Za ovu igru vazi isto sto i za korejske MMO-ove. Iskljucite blur, bice preglednije a meni cak izgleda lepse.

Poslednja izmena:
Wild Boy je napisao(la):
Meni lici na blur of field

Pa naravno, ovde se koristi ona matora NFS fora- gde god treba da mude motion blur-a, stavi samo blur :D ...s tim dodatkom da ovde to vazi i za DoF :p
Kad se da u sprint, u ovoj igri mi to izaziva bol u glavi i mucninu, bukvalno.Moram da trcim zmureci :d

G@W je napisao(la):
Ovaj engine nije tehnicki superiorniji od Cry2Engina ali zato radi bar tri puta bolje.

Pa, zato sto i tri puta losije izgleda...iiiiii zato sto iscrtava tri puta manje stvari :D

U sustini, stvarno mi nije jasno ZBOG CEGA neki insistiraju na poredjenju ove igre sa Krizom...da li je nekome zaista toliko vazno da iznese "bolje je od krize" iako su i krizu pljuckali tu i tamo, nalazili nebulozne mane ovde i onde...
A time se ova igra jos dublje ukopava u zeleno-braon blato :D Nikome se gameplay u sustini ne svidja, al mora da imade bolji sunshafts ili nekakvo filtriranje :D

Poslednja izmena:
Pa naravno, ovde se koristi ona matora NFS fora- gde god treba da mude motion blur-a, stavi samo blur :D ...s tim dodatkom da ovde to vazi i za DoF :p
Kad se da u sprint, u ovoj igri mi to izaziva bol u glavi i mucninu, bukvalno.Moram da trcim zmureci :d

Pa, zato sto i tri puta losije izgleda...iiiiii zato sto iscrtava tri puta manje stvari :D

Svarno sam mislio da ces napisati nesto pametnije. Da si citao moj post (kao sto nisi) primetio bih da ja imam kantu od kompa i grafiku u ovoj igri posmatram iz mog ugla (kako izgleda i radi kod mene). Ako namestim Krajzis da ima ovakvu grafiku ja dobijem 3 FPS. Jel ti sad jasno sta sam hteo reci?

Edit: Sprint ti izaziva bol u glavi zato sto i jesi bolestan (ne ti, nego tvoj lik).

Poslednja izmena:
View Distance:

1. Crysis Warhead
2. Far Cry 2

Ako su shotovi adekvatni za poredjenje?:)

Prilozi

• 1.JPG
    1.JPG
    123.6 KB · Pregleda: 206
  • 2.JPG
    2.JPG
    235.9 KB · Pregleda: 206
Svarno sam mislio da ces napisati nesto pametnije. Da si citao moj post (kao sto nisi) primetio bih da ja imam kantu od kompa i grafiku u ovoj igri posmatram iz mog ugla (kako izgleda i radi kod mene). Ako namestim Krajzis da ima ovakvu grafiku ja dobijem 3 FPS. Jel ti sad jasno sta sam hteo reci?

Pa, kad vec poredis endzine i dostignuca u istima, probaj i jedan i drugi na maks setovanjima, pa onda iznosi zakljucke koji je bolji ;)
Btw, na tvojoj kartici Far Cry (kec) izgleda bolje od obe ove igre, sto bi znacilo da je CryEngine keva, zar ne?

Edit: Sprint ti izaziva bol u glavi zato sto i jesi bolestan (ne ti, nego tvoj lik).

Ovo mi nije bas najjasnije :D:D:D Trcanje izaziva MENI (bicu od krvi i mesa) bol u glavi...otkud znam da li ovog gauchosa kog vodim boli glava ili ne :d ...znam samo da vidi blura i to dosta :d

@Jovyland

Pa bash i nisu :). Ali kakve to ima veze sa bilo cim. Vi stvarno mislite da poredite tehnicke domete FC2 i C:W. Pa valjda je jasno da Crysis moze vishe ali je takodje jasno da ga tako moze igrati 2% ljudi u Srbiji. FC2 moze da igra svako i cak i pri medium detaljima on ne gubi mnogo na kvalitetu grafike dok kod Krajzisa vec na Gamer teksture su shit. Ako je vama jedini kriterijum kvaliteta engina njegovi tehnicki dometi onda u redu. Ja vishe volim da to radi dobro.

A za one koji porede CoD4 i FC2 imam da kazes da kod mene FC2 bolje radi i daleko bolje izgleda + CoD4 renderuje 5 puta manji prostor od FC2.

Edit:

@nex999

FC na max ne izgleda bolje od FC2 na medium. Kolorit jeste bolji ali ova igra ima mnoogo vishe detalja. Nije za poredjenje.

Ne mogu pokrenuti Crysis na max jer necu da mi ucitava mapu 20 minuta i da moram da ubijam igru sa ALT+F4.

A to za trcanje je tako i smisljeno da te odvraca od istog. Pa ako budes trcao ko manijak ima da ubijes jadnika :d.

Poslednja izmena:
Vrh Dno