Šta je novo?

Zračak nade na pomolu za AMD

Bogda

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
705
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600 + Noctua NH-D15
Matična ploča
MSI B450 Gaming Plux Max
RAM
2 x Kingstom KHX3200C 8GB DDR4
GPU
GeForce RTX 3080 Founders Edition
Storage
Samsung SSD 980 Pro 1TB + Samsung SSD 860 EVO 1TB + Samsung HD103SJ
Zvuk
MiniDSP Flex + Hegel H95 + KEF LS50 Meta + SVS 3000Micro + ...
PSU
ROG-STRIX-850G
Kućište
Fractal Design Meshify C
Monitor
AOC Agon AG322QWS4R4
Miš & tastatura
Logitech G502 + Corsair Gaming K70 LUX Keyboard
Laptop
hp EliteBook 850 G6
Pristup internetu
  1. Optički internet
http://www.amdzone.com/index.php/news/91-AMD/10610-amd-q3-2008-earnings-conference-call-notes
143 million in CPU revenue. 55% high GPU revenue 385 million.
AMD actually made a profit this quarter (and not just on an operational level) if you exclude the non-recurring charges. They earned 13 cents/share, or roughly 80mil but this is on a Non-GAAP basis.
45nm tek treba da daje rezultate, tako da su cifre odlicne.
AMD definitivno izlazi iz krize, jos da vidimo kako ce asset smart da funkcionise.

Hm zar nije kupovina ATI-ja najgore sto je AMD ikada mogao da uradi?

Feels good -> Revenge is like the sweetest joy next to gettin pussy!?

Nije to uopste revansizam, samo pokusavam (uzaludno kao i obicno) da ljudima pokazem da >MOZDA< nisu u pravu kada nesto tvrde sa toliko sigurnosti da idu dotle da nazivaju druge fanboyevima, da ti drugi govore gluposti, nebuloze i slicno... a ni sekund se ne zapitaju da TAMO neko u tom AMD-u na primer ima bolji pregled situacije i svesno ulazi u gubitke da bi na kraju profitirao. No dobro... :)

Snow, izdvajanje iz gomile se retko kad isplati... evo vidi mene :p

:)

Poslednja izmena:
Šta mene interesuje 1985???
Početkom 2006 akcije su vredele 40$, otprilike neposredno pre nego što su krenule priče o kupivini ATi-ja.
Polovinom 2006, baš kad je objavljeno da kupuju ATi vredele su 35$.
Sada vrede jedva 4$.

Početkom 2006 akcije su vredele 40$, otprilike neposredno pre nego što su krenule priče o kupivini ATi-ja.
Sada vrede jedva 4$.

Vadiš stvari malo iz konteksta.
Akcije rastu redovito neposredno prije glasina o preuzimanju/spajanju ... dakle tih 40$ vjerojatno nije referentno nego je nastalo kao rezultat špekulacije na burzi. Zatim je bio stalni pad zbog loših kvartalinih rezultata, kredita, otpisa ATI-jevog "good will"-a itd itd. Pa na kraju još globalna financ. kriza kad su pali kompletno svi. Dakle, uzeo si u promatranje dva krajnja slučaja i iz toga praviš zaključke.

@Bogda:

The Core 2 brand was introduced on July 27, 2006... nekako mi se cini mnogo realnije da je ovo bio uzrok pada vrednosti deonica a ne price o kupovini ATI-ja.

Poslednja izmena:
Sada vrede jedva 4$.

Bilo kako bilo, steta je sto odavde ne mogu da se kupuju te akcije...

Bilo kako bilo, steta je sto odavde ne mogu da se kupuju te akcije...

Naravno, da mogu i odavde da se kupuju, samo ne mogu da se kupuju na Bg berzi vec moras da imas racun u nekoj normalnoj banci (citaj ne domacoj posto im je kvalitet i spektar usluge ubi boze) i da koristis usluge nekog brokera u inostranstvu.

Naravno, da mogu i odavde da se kupuju, samo ne mogu da se kupuju na Bg berzi vec moras da imas racun u nekoj normalnoj banci (citaj ne domacoj posto im je kvalitet i spektar usluge ubi boze) i da koristis usluge nekog brokera u inostranstvu.

To je vec "visa matematika" :S:

Pa, nisu akcije pre-paid kredit, pa odes das 200 dindzi i ukucaju ti u onom digitroncetu kredu... :) I da ujuris celu proceduru, opet ne bi mogao da kupis akcije za 40$ nego se akcije kupuju u tzv. lotovima sto znaci - par (desetina) hiljada dolara, zavisno od berze na kojoj se trguje istima.

Poslednja izmena:
АМД ће стати потпуно на ноге када се формално подели на два дела.

Уместо да се задужују (јааако тешко до немогуће у садашњој ситуацији) код већ и онако пропалих банака, лепо ће добити готовину од Арапа, а дугове ће, опет, Арапи исплатити :smash:.

АМД је у тешкој позицији: $5.3B USD in debt, with only $1.6B USD of cash on hand тако да...

Pa, nisu akcije pre-paid kredit, pa odes das 200 dindzi i ukucaju ti u onom digitroncetu kredu... :) I da ujuris celu proceduru, opet ne bi mogao da kupis akcije za 40$ nego se akcije kupuju u tzv. lotovima sto znaci - par (desetina) hiljada dolara, zavisno od berze na kojoj se trguje istima.

Podrazumeva se valjda da imas dovoljno novca, zar bi iko pomislio suprotno.
Ja samo rekoh da uopste nije nemoguce, cak nije ni bog zna koja procedura.

Ja mislio da se prodaju na komad, pa da uzmem jedno 100 komaTa po 4$ i cekam... :d

Vadiš stvari malo iz konteksta.
Akcije rastu redovito neposredno prije glasina o preuzimanju/spajanju ... dakle tih 40$ vjerojatno nije referentno nego je nastalo kao rezultat špekulacije na burzi. Zatim je bio stalni pad zbog loših kvartalinih rezultata, kredita, otpisa ATI-jevog "good will"-a itd itd. Pa na kraju još globalna financ. kriza kad su pali kompletno svi. Dakle, uzeo si u promatranje dva krajnja slučaja i iz toga praviš zaključke.
@Bogda:
The Core 2 brand was introduced on July 27, 2006... nekako mi se cini mnogo realnije da je ovo bio uzrok pada vrednosti deonica a ne price o kupovini ATI-ja.
Sve što ste naveli stoji. Međutim ako hoćeš da preživiš na tržištu, moraš da se prliagođavaš i napreduješ, a AMD je to vrlo loše radio zadnje dve godine. Intel je takav protvinik da je jedan pogrešan korak dovoljan za katastrofu.

Naravno da kupovina ATi-ja nije jedini uzrok AMD-ovih problema, ali je velikom delom zaslužna. Ako AMD uspe da se iz ovog izvuče i počne ponovo da pravi konkurentne mokroprocesore i profit u celini, možda se kupovina ATi-ja pokaže kao dobar potez. Međutim AMD je toliko daleko od te tačke da se ovaj izveštaj može tretirati samo kao slabašna naznaka nečega što će možda doći, a nikako kao potvrda ispravnosti odluke o kupovini ATi-ja.

Poslednja izmena:
Mislim da jako povrsno posmatras posao kojim se bave AMD i Intel, nije pravljenje procesora bas tako jednostavna stvar. Core2duo je razvijan dugo dugo dok se Intel znojio sa Presscottima, a AMD uzimao lavovski deo trzista (gledano u odnosu na raniju zastupljenost) pogotovo na serverskom trzistu.

AMD je po mom misljenju napravio mnogo vecu gresku sto nije izbacio K9.5 vec se udavio sa native QC u zelji da ne izgubi poziciju na serverskom trzistu.

Mislim da jako povrsno posmatras posao kojim se bave AMD i Intel, nije pravljenje procesora bas tako jednostavna stvar. Core2duo je razvijan dugo dugo dok se Intel znojio sa Presscottima, a AMD uzimao lavovski deo trzista (gledano u odnosu na raniju zastupljenost) pogotovo na serverskom trzistu.

AMD je po mom misljenju napravio mnogo vecu gresku sto nije izbacio K9.5 vec se udavio sa native QC u zelji da ne izgubi poziciju na serverskom trzistu.

Razlog zašto smo imali Brisbane umesto K9.5, zbog čega je Barcelona kasnila i ispala ovako kako je ispala, je upravo porešna procena AMD-a da se Intel neće dugo oporaviti od Prescotta i da resurse treba trošiti na kupovinu ATi-ja, umesto na razvoj svoga core biznisa.
To se naravno pokazalo potpuno pogrešno i kad na to dodamo da je AMD platio ATi više nego što je realno mogao, dolazimo do situacije u kojoj se trenutno nalaze.

P.S. Mislim da svojim stavom kako je svako ko misli drugačije od tebe površan, neinformisam ili ko zna šta lečiš neki svoj kompleks.

Poslednja izmena:
Mislim da AMD nije imao losu procenu u vezi sa Intelom, vec losu procenu u vezi sa sopstvenim mogucnostima da izbaci novi serverski procesor na vreme. Neko je morao da ispasta, a to je desktop segment. Brisbane nije nista drugo nego Intelov "tock" isti procesor u sitnijem procesu - nedostajao je "tick" tj K9.5 sa makar 10% boljim performansama. Ponavljam: Intel je Core poceo da pravi jos sa Yonahom jer je ogromna kompanija koja moze sebi da dozvoli da paralelno razvija dve procesorske arhitekture (ili vise njih).

Sumnjam da bilo gde u vrhunskim IT kompanijama ljudi razmisljaju: "E sada bi mogli malo da odmorimo i ne radimo nista par godina." Veca je verovatnoca da ne znaju sta da rade dalje, kao sto nVidia sada ne zna sta da radi, gurali su shadere i magistralu, pa se ispostavilo da to tako i nije dobro. Intel je isto tako besciljno gurao GHz za vreme P4-2M, ali je imao resurse da pokrene drugi projekat (a verovatno i nekog pretecu Nehalema) jer je imao makar ideju kako to treba da se uradi gledajuci AMD.

Kupovina ATIja, kao i native QC, ce se pokazati kao dobar potez na duge staze (za godinu dana npr.), pogotovo sa ukrupnjavanjem trzista i stavljanjem akcenta na mobilne platforme i serverski segment.

p.s. Ja mislim da si ti preosetljiva osoba koja na svaku rec koja lici na "napad" mora da se revansira. U odnosu na tebe nemam nikakve komplekse, potpuno si bezbedan po tom pitanju. ;)

Poslednja izmena:
Da je AMD znao koliko će Core arhitektura biti dobra, ne bi im palo na pamet da Brisbane naprave na način na koji su ga napravili. I dalje tvrdim da su u AMD-u bili žestoko iznenađenim Core procesorima i da su se debelo prevarili u planovima.
Nije problem bio samo Intelov "tick" (Conroe/Kent). Problem je što je Intelov "tock" (wolf/Yorkfield) doneo dalji skok u performansama 5-10%, dok je AMD-ov "tock" (Brisbane) doneo skok od 5% ali unazad. Kao što već rekoh, veliki deo zasluga za to je imala i odluka da se kupi ATi.
Prodaja fabrike kao i aktuelni uspeh RV7xx generacije grafičkih čipova će omogućiti AMD-u da prebrodi narednih nekoliko fiskalnih frtalja. Međutim ako se ispostavi da bez svoje fabrike AMD ne može da pravi konkurentne mikroprocesore, džaba im super chipset i grafički čipovi.

P.S. Uopšte nisam osetljiv, inače se ne bih sa tobom upuštao u diskusije. U to ime mogu ti obećati da ću i u budućnosti na svaki tvoj post za koji mi se učini da je uvredljiv reagovati kao i do sada.;)

Poslednja izmena od urednika:
Prodaja fabrike kao i aktuelni uspeh RV7xx generacije grafičkih čipova će omogućiti AMD-u da prebrodi narednih nekoliko fiskalnih frtalja. Međutim ako se ispostavi da bez svoje fabrike AMD ne može da pravi konkurentne mikroprocesore, džaba im super chipset i grafički čipovi.
AMD ће бити сувласник Foundry-ја и та нова корпорација ће правити и даље AMD процесоре, али и за друге ;).

Ја и даље тврдим да је то најбољи могући стратешки потез AMD-а.

Poslednja izmena:
@Bogda: Brisbane je jednostavno bio 'iznudjen': najobicniji die-shrink, vise prinosa po vaferu, veci potencijalni profit (ili mogucnost za damping cena),... performanse su tu bile sekundarna stvar kada su kola krenula nizbrdo.

Ako niko u AMD-u nije video sta mogu Pentium-M, pa zatim i Core-M procesori, onda je to jedna jako neozbiljna kompanija ;)

U svakom slucaju evo nam i cetvrti kvartal 2008, pa cemo videti negde 16-17 januara 2009. Ko je bio u pravu :)

AMD ће бити сувласник Foundry-ја и та нова корпорација ће правити и даље AMD процесоре, али и за друге ;).

Ја и даље тврдим да је то најбољи могући стратешки потез AMD-а.

To je bio jedini preostali potez pa samim time i najbolji. Svi se nadamo da će tako da ispadne na kraju.
@Bogda: Brisbane je jednostavno bio 'iznudjen': najobicniji die-shrink, vise prinosa po vaferu, veci potencijalni profit (ili mogucnost za damping cena),... performanse su tu bile sekundarna stvar kada su kola krenula nizbrdo.

Ako niko u AMD-u nije video sta mogu Pentium-M, pa zatim i Core-M procesori, onda je to jedna jako neozbiljna kompanija ;)

U svakom slucaju evo nam i cetvrti kvartal 2008, pa cemo videti negde 16-17 januara 2009. Ko je bio u pravu :)

Ti i ja se ustvari slažemo po pitanju Brisbane/"K9.5" tako da tu nemamo šta da diskutujemo.

Pentium M / Core Duo procesori bili su tek nešto bolji od tada aktuelnih AMD Turion procesora. Nije bilo za očekivati da će arhitektura pravljena za mobilnu platformu tako brzo moći da postigne radne frekvencije daleko preko 3GHz. Takođe za očekivati je bilo da se AMD-ova modernija arhitektura bolje skalira od "zastarele" Intelove Bus arhitekture. Zato ne bih rekao da su bili nezbiljni već neoprezni i da ih je Intel iznenadio. Kad su shvatili šta im se sprema već je bilo kasno.

I na kraju AMD-u nije dovoljan jedan dobar kvartal već nekoliko godina uspešnog poslovanja kako bi se iskobeljali iz rupe u kojoj se sada nalaze.

Vrh Dno