Šta je novo?

AMD x2 5200 crko na 54c

Treba da bude 12.00v :)
Mislim da je do 0.6v tolerancija i to je ona donja granica, ali ne ocitava ti dobro jer nije sigruno 11.47 da je toliko sigurno bi imao gasenja i nestabilnost.
A inace, CPUz ti cita napon ~1.312v ( sto je sigurno i najpreciznije ) a Tune 1.36v - sto je verovatno u bios-u taliko stavljeno.

Treba da bude 12.00v :)
Mislim da je do 0.6v tolerancija i to je ona donja granica, ali ne ocitava ti dobro jer nije sigruno 11.47 da je toliko sigurno bi imao gasenja i nestabilnost.
A inace, CPUz ti cita napon ~1.312v ( sto je sigurno i najpreciznije ) a Tune 1.36v - sto je verovatno u bios-u taliko stavljeno.

Cpu-z ne ocitava napon kako treba za amd! :)

@dok nije za verovati ni tom gigabytovom programu vidis koji ti napon pokazuje na 12v prvo nebi komp radio stabilno na naponu 11.470v inace napon je uvek preko 12v znaci normalan je 12.10 do 12.5. Evo ja cu probati da nadjem termalnu sondu da izmerim tacnu temperaturu jer ovi programi uopste nepokazuju realnu temperaturu.

Ma na 12V treba bude cirka 11.80V-12.20V sve ostalo je vec mucenje...

Lol, bitno da Gigabyte EasyTune5 detektuje da je "CaseOpen"... cccc, po mojim davnim iskustvima (jos od GA nForce 4 ploce) taj EasyTune je jedno smece, a ni Asus Probe nije nista bolji...

Ali mi nije jasno kako AMD moze da napravi takvu kombinaciju CPU/Socket da se ne iscitava temp kako treba... znaci tu nesto na velikom planu nije u redu... izem ih u inzinjere :D

A sto se tice gigabyte ploce sutra je vracam pa cemo videti sta je snjom sto mi sprzi procesor.

Nikad vise necu uzeti gigabyte plocu odsad samo asus.

Isto tako ces naci gomilu ljudi koji ce reci nikada vise asus, iz istih razloga. Naravno, isto vredi i za Biostar, MSI i slicno. Jednostavno, svi proizvodjaci imaju odredjen procenat defekata, veci ili manji, u zavisnosti od klase proizvoda i cene. Sto se apsolutnih procenata otkaza za ove dve kompanije tice, podatak mozes dobiti samo kod velikih distributera, kojima kroz ruke prodje na hiljade primeraka. Naravno, taj podatak neces tako lako dobiti ;)

Evo ja cu probati da nadjem termalnu sondu da izmerim tacnu temperaturu jer ovi programi uopste nepokazuju realnu temperaturu.

Vec sam napomenuo da u svim X2 procesorima ne radi sonda u jezgrima, pa su ocitavanja "cudna". Ne treba verovati ni jednom programu.

Ma brat bratu, gigabyte je totalno posustao ove godine i najvise imaju defektivnih ploca i ploca koje "chudno rade"...

A X4 procesori? Jel u njima radi sonda? Ima mlogo da se smorim ako i kod njih ne valja...

Kao sto rekoh, nije vazan ukupan broj, vec procenat.

Pa jeste, ali cim imas veliki broj defektivnih ploca i procenat je veliki... Sem ako ne mislis da je Giga-Byte napravio tolko puno ploca da im i sve ove defektivne ulaze u tih 1-2%... to bi morao da bude jako veliki broj napravljenih ploca da bi procenat pokvarenih bio na prihvatljivom nivou...

Pa jeste, ali cim imas veliki broj defektivnih ploca i procenat je veliki...

Ovo naravno nije tacno, kao sto si i sam zakljucio, sve zavisi od obima proizvodnje. Pogledaj po netu trenutno stanje na trzistu maticnih ploca i odnose medju proizvodjacima.

Ovo naravno nije tacno, kao sto si i sam zakljucio, sve zavisi od obima proizvodnje. Pogledaj po netu trenutno stanje na trzistu maticnih ploca i odnose medju proizvodjacima.

Sta hoces da kazes? Da Gig-Byte napravi mnogo vise ploca od Asusa? Fakat je da se Asus manje kvari i ima manje problema od Giga-Byte... daj mi taj link da vidim kolko je ko napravio maticnih u ovoj godini pa ti mozda poverujem...

@Dusan K ti si ocigledno distributer ili samo probajes kompove pa branis gigabyte, za ovako skupu plocu da ovakve defekte ima. Znaci prvi i najgori defekt je prenapon procesora ploca uopste nema vdrop nego u 100% load-u je jos povecavala napon procesora. Naprimer ja stavim napon 1.35v ona ocitava 1.375v e kad pokrenem orthos on skoci na 1.44 e sad ti meni reci dali je to normano, mozda i jeste za neku jeftinu plocu od 50 eura a ne za ovu koja kosta 140 eura.
Sad se ozbiljno razmisljam da predjem na intela ako mi budu hteli zameniti plocu.

Ne znam zasto, ali Giga-Byte ima velikih problema sa plocama, nijedan obim proizvodnje nece da me ubedi u suprotno... kolki intel ima obim proizvodnje pa im procesori nisu retardirani ko Gigbyte ploce?!

Odes na NewEgg i citas review-se za nove GA ploce, svi ih pljuju i nerviraju se ljudi...

Sta reci, glavni inzinjer u GA poceo da pije, i ode sve u PM :D

P.S. ja sam licno hteoda uzmem GA 790FX-DQ6, ali kad sam video da se puno ljudi zali (ne svi naravno), a da za DFI 790FX-M2RS se zali 1% ljudi, naravno da cu uzeti DFI... da, da znam da DFI pravi manje ploca, ali cinjenica je da GA ne pravi toliko mnogo vise 790FX (SB600) ploca sto DFI napravi istih 790FX (SB600).

Poslednja izmena:
Sta hoces da kazes? Da Gig-Byte napravi mnogo vise ploca od Asusa? Fakat je da se Asus manje kvari i ima manje problema od Giga-Byte... daj mi taj link da vidim kolko je ko napravio maticnih u ovoj godini pa ti mozda poverujem...

Sve informacije pogledajte ovde

Asus napravio 23 miliona ploca dal je moguce ova cifra a gigabyte svega 1.94 miliona ploca e pa sad vidite koje vodeci proizvodjac ploca.

Nije vazno sta sam (niti sam distributer niti prodajem racunare, nikada se time nisam bavio), ali samo kazem da sa stanovista krajnjeg korisnika niko ne moze da zakljuci koliki je procenat kvarova za neki proizvod. Ako mu se pokvari nesto sto je kupio, njemu je to 100% kvarova i nikada ga nece vise kupiti. Poenta je da to nije relevantan podatak.

Negde sam procitao procente uzvucene iz CPU-Z statistika, gde je Asus prvi sa oko 37%, Gigabyte drugi sa 20%, svi ostali su daleko iza (jednocifrene vrednosti, cak i DFI sa 4-5%). Trend im je ipak suprotan - Asus je izgubio 10% onoga sto su imali na prethodnom preseku, Gigabyte dobio 50%.

Naravno, ni ovo nisu previse relevantni podaci - najveci broj korisnika racunara sirom sveta nije ni cuo za CPU-Z ;).

Sve informacije pogledajte ovde

Znaci po podacima na tom linku ide ovako:

Asus - 24mil/year
Gig-Byte - 1.94mil/mnth = 1.94x12=23.28mil/year
ECS - 2.08mil/mnth = 24.96mil/year

cak i jadni ECS izbaci vise ploca od GA :D

I nemoj brkati DFI jevih 4-5% sa gigabyte 20% jer DFI je uze specijalizovana MB firma, dok gigabyte pravi sve od igle do lokomotive sto se tice maticnih ploca... od low-end to high-performance ploca... DFI je tek u skorije vreme poceo da pravi "slabije" ploce. Isto tako ja nisam tvrdio da je jedan korisnik rekao da je GA krshina, vec da jako mnogo ljudi to tvrdi... NewEgg je cak prestao i da prodaje GA 790FX ploce na primer, jer su se jako lose pokazale i ljudi su imali gomilu RMA-a

Poslednja izmena:
Asus napravio 23 miliona ploca dal je moguce ova cifra a gigabyte svega 1.94 miliona ploca e pa sad vidite koje vodeci proizvodjac ploca.

Procenjenih 23 miliona na godisnjem nivou, naspram 1.94 miliona u septembru. Pomnozi to sa 12 meseci i dodjes na isto ;)

Nemojte pogresno da me razumete, nema dileme da je Asus daleko najveci proizvodjac maticnih ploca na svetu, ali bilo kakve globalne zakljucke izvlaciti na osnovu iskustava kao krajnjeg korisnika nema smisla.

Poslednja izmena:
Znaci po podacima na tom linku ide ovako:

Asus - 24mil/year
Gig-Byte - 1.94mil/mnth = 1.94x12=23.28mil/year
ECS - 2.08mil/mnth = 24.96mil/year

cak i jadni ECS izbaci vise ploca od GA :D

Ali i od Asusa. Mislim, nemojmo ici u ovakve procente, po ovakvim procentima Intel drzi gotovo 50% grafickog trzista kada su desktop racunari u pitanju.

Ali i od Asusa. Mislim, nemojmo ici u ovakve procente, po ovakvim procentima Intel drzi gotovo 50% grafickog trzista kada su desktop racunari u pitanju.

Pa dobro ok, ajde daj neke tvoje procente o kojima si gore pricao? Stvarno necemo se prepirati i voditi ovakve rasprave,ali nije u redu kad kazes da giga-byte proizvodi enormno vise ploca od Asusa i slicnih kompanija...

Isto kao sto si gore rekao da kad se jednom korisniku pokvari jedna GA ploca za njega je to 100% kvarova, ali isto tako jednom korisniku kome se NE pokvari jedna ploca to je 100% NE kvarova... otuda tvoja prica sa jednim korisnikom ne drzi bas vodu...

Pa dobro ok, ajde daj neke tvoje procente o kojima si gore pricao? Stvarno necemo se prepirati i voditi ovakve rasprave,ali nije u redu kad kazes da giga-byte proizvodi enormno vise ploca od Asusa i slicnih kompanija...

Gde sam to rekao? Sve je krenulo od tvog posta u kome si rekao da ne verujes da GB proizvodi toliko ploca da svi ti kvarovi upadaju u ocekivan procenat otkaza.

Isto kao sto si gore rekao da kad se jednom korisniku pokvari jedna GA ploca za njega je to 100% kvarova, ali isto tako jednom korisniku kome se NE pokvari jedna ploca to je 100% NE kvarova... otuda tvoja prica sa jednim korisnikom ne drzi bas vodu...

My point exactly. Jednostavno, sa stanovista krajnjeg korisnika ne mozes izvuci nikakav zakljucak. Takve stvari se zakljucuju samo na osnovu vise hiljada prodatih primeraka. A sto se procenata tice, ako ih i znam, ne smem da ih iznosim ;)

Dobro svako ima svoja iskustva ja licno imam dosta iskustva sa asusom i pokazo se jako dobrim za overklok. Mada i kod njih ima defekt ploca naprimer ja sam naiso na cak tri ploce sto su imale defekt, ali nisam imao problema sa zamenom za nove.

Anyhow gigabyte je posustao i tacka... davno sam imao GA nF4 plocu i radila je super, a na ove novije ploce se mnogo ljudi zali i puni su ih forumi i pritom ne mislim samo na srbiju nego na ceo svet. Isto ne kazem da Asus, DFI i ostali proizvodjaci nemaju problema, samo moje licno misljenje je ( u skladu sa gomilom problema koji se vuku po forumima) da kod GA nesto ne valja ove godine. Nadam se da ce ispraviti te probleme jer su realno jedna dobra kompanija, a mislim i da imaju bolji pristup kupcima nego Asus i DFI (pogotovo DFI koji prakticno nema odnos sa kupcima :D).

Isto pre GA nF4 imao sam ASUS KT333 plocu (valjda tako bese) koja je bila zver, ali doduse ona je kostala 200eur dok je GA nF4 bio 78eur :D... Generalno nikada nisam imao problema ni sa jednim proizvdjacem MB-a, Asus,DFI,GA,ECS sve su radile kao zmajovi, jedino mi je Asus od 200eur crkao jer sam ga raspalio pesnicom dok sam igrao Fifa 2000 ako se dobro secam... gecrkt :D

Kad se prisetim, nikada mi nista nije crklo u kompu zbog fabricke greske ili slicno... obicno je ja crknem :D E sad da li je znanje da izaberem, novac da izaberem ili samo prokleta sreca, ne znam...

Samo znam da se vracam za 2-3h sa 2 jezgra vise u kompu :D

Sto se tice ove tri koje su bila fabricka greska radi se o via cipsetu koji bio pravo smece ja mislim da je ploca zvala a8v delux take tri nisu valjale al to bese davno. Od tada vise nisam imao problema sa asusom.

Na CoreTemp i slicne programe slobodno zaboravi kada su X2 procesori u pitanju, posto termalna dioda nije ispravna i ocitava vrednosti daleko nize od realnih.

Ovo nije tacno, problem imaju samo 65nm jezgra i poneki Orleans koji ima greskom iskljucen DTS. Manchester, Toledo, Windsor imaju ispravan DTS

Evo link kao objesnjenju na ALCPU forumu

Vise ne citam ovaj forum :wall: Prvo me navucete da kupim Gigabyte plocu kao npr ovde http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=162806.Pa kad kupim i puknem pare vi ispljujete u drugom threadu taj isti Gigabyte. Daj dogovorite se vise :mad: Nemam pare za bacanje :whip::whip::whip:

Budi bez brige, ploca koju imas radi odlicno. U poslednjih godinu dve skoro sve masine koje sam sklopio su imale GA plocu, a cak ih i ja koristim. Sve lepo radi i niko mi se nije zalio... A kvarovi se svima desavaju.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Pa svi novi sa 2x1MB kesa su Windsor F3

Ma nema sanse da nadjes windsor f3 jer ih nema u prodaji, jedino ako je nekome ostalo na lageru koji komad.

Nije tacno, npr. u Imtelu imaju i 5600+ i 6000+

edit: Sad sam zvao Atom ima i tamo.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno