Šta je novo?

Gigabyte (i sve ostale) 4850 - prvi utisci

vidis da mi i "radna povrsina" odaje skroz "normalnu" licnost.........

Prilozi

• IM006261a.jpg
    IM006261a.jpg
    163.8 KB · Pregleda: 217
oogaboga ... je toliko bogat da ne mora da lize poklopac eurokrema (moja omiljena izreka)

Kad se izigras sa CF lepo sve to rasprodaj i kreni ka 3 way SLI... naravno sa GTX 280.

poz
M.

"Nije sve u ljubavi, ima nešto i u lovi"

jel ova dva crossfire kabla svejedno kako ih okrenes?

jel ova dva crossfire kabla svejedno kako ih okrenes?

Nije svejedno, J1A mora da ide na prvi kartu, a J2A na drugu.
Postavi oba kablica jer ponekad drajver nece lepo da instalira ako stoji samo jedan.

BTW i ja izdadoh ATIja i odoh na 280GTX iskljucivo zbog nenormalnog zagrevanja u slucaju 4850CF.

Sad mi je lepo....

I sta radi bolje?

I sta radi bolje?

A, sta mislis? ;)

Pogledaj u temu MSI 280GTX - OC.

Ukratko temperature 50% nize, 3DMark06 malo nizi, ali igre bukvalno LETE!
Crysis npr. oko 25% brzi.

Uglavnom single karta protiv dve karte, nema zezanja sa multi gpu podrskom u igrama, nema zezanja sa drajverima, nema preterane guzve u kucistu...
Ali to je vec druga tema da ne kvarimo ovu o 4850 iako je vec debelo zalutala...

Poslednja izmena:
@Kull: bas me zanima kakvi su utisci prelaska sa 4850CF na GTX ? Ako zanemraimo tisinu i nize temp, zanima me kakve su performanse.

poz
M.

EDIT: hehehe pretekao si me :) Hvala na odgovoru

Poslednja izmena:
A, sta mislis? ;)

Pogledaj u temu MSI 280GTX - OC.

Ukratko temperature 50% nize, 3DMark06 malo nizi, ali igre bukvalno LETE!
Crysis npr. oko 25% brzi.

Uglavnom single karta protiv dve karte, nema zezanja sa multi gpu podrskom u igrama, nema zezanja sa drajverima, nema preterane guzve u kucistu...
Ali to je vec druga tema da ne kvarimo ovu o 4850 iako je vec debelo zalutala...

Kada ste vec skrenuli sa teme :zgran: :d bas cudno za bench u poslednje vreme :smash: :whip:
Proveo sam 10 dana igrajuci se sa GTX-om280 i HD4870-ma, da si to uporedio, pa da prihvatim ;) Jeste GTX savrsenije odraden i nudi odlicne perfomanse, tiha e zaista, da je hladna i nije! HD4870 sistem moze biti ako tih, ali treba se malo pomuciti i dobiti tihe karte :) Po onome sto sam ja dobio imas ocajan FPS na GTX-u!
DObar si izbor napravio u svakom slucaju :) Shvati da ne moze svako da istrese iz dzepa 400-450 Evra za GTX malo ce se pomuciti i imati za 300 Evra mnogo jaci sistem od tvoga, ako li samo hoce da utrosi dva dana, sem ako ne racunas dnevnicu 75 Evra :p.
Momci jedva skrpe za hebeni HD3870 i nemaju para za ***** frindly resenja! Moraju da budze masine kako god znaju i umeju, elem da ne tupim vise evo ti kriza kod mene kako je isla u tom testu bez botova.
:wave:

ne bih nista da kvarim, ali siguran sam da ima dosta igara gde CF setup dere 280. ali T je druga stvar...

Kada ste vec skrenuli sa teme :zgran: :d bas cudno za bench u poslednje vreme :smash: :whip:
Proveo sam 10 dana igrajuci se sa GTX-om280 i HD4870-ma, da si to uporedio, pa da prihvatim ;) Jeste GTX savrsenije odraden i nudi odlicne perfomanse, tiha e zaista, da je hladna i nije! HD4870 sistem moze biti ako tih, ali treba se malo pomuciti i dobiti tihe karte :) Po onome sto sam ja dobio imas ocajan FPS na GTX-u!
DObar si izbor napravio u svakom slucaju :) Shvati da ne moze svako da istrese iz dzepa 400-450 Evra za GTX malo ce se pomuciti i imati za 300 Evra mnogo jaci sistem od tvoga, ako li samo hoce da utrosi dva dana, sem ako ne racunas dnevnicu 75 Evra :p.
Momci jedva skrpe za hebeni HD3870 i nemaju para za ***** frindly resenja! Moraju da budze masine kako god znaju i umeju, elem da ne tupim vise evo ti kriza kod mene kako je isla u tom testu bez botova.

Yoti, jel ovo crossfire ili jedna karta! Odlican rez!;)

Svaka cast za Crysis fps samo ja nisam testirao u 1280X1024 nego u 1680X1050 i (posle toga u 1280X1024 2XAA da bih se poredio sa tech-upom) nisam skinuo patch 1.2 posto doticnu igru ne igram nego je koristim vise kao stress test.
Ne znam sta zelis da dokazes, ali jedan 280GTX je meni bolji od dva 4850, a ko ne veruje, a moze da proba nek isprobava - nije me briga neka veruje ko sta hoce.
Dva 4850 sam platio 284E, a 280GTX 340E i platio bih odmah za njega da sam mogao da ga biram pre dve nedelje.
Verovao sam u atija, (imao sam 2900XT CF godinu dana iako su svi pljuvali po njima i radile su sjajno, ali zagrevanje kod novih 4850 je definitivno veliki minus), a sada sam zadovoljniji.

A sto se tice prozivanja mene zbog bacanja para, odakle tebi frajeru i 4850 i 4870 i 280GTX i QX9770, prema tome prvo pogledaj sebe pa onda prozivaj druge.
(i to zbog gluposti u kojoj te inace niko nista nije pitao)

Da neko ne bi slucajno pomenuo Bretware profile hack, pokazite mi kako vam 4850 radi u 3D modu (i kolike su temperature) sa fiksiranim FDCom na manje od 75% ako tvrdite da preterujem oko pregrevanja 4850?

Koliko se secam clan Diablo ima 4850CF pa neka postuje jednom shot sa temperaturama (u idle i load - pokrene neki 3D demo u prozoru poput unigine-a ili HDR demoa) ako ih drzi pod stock coolerima.

Ne zelim da se prepirem ni sa kim video sam da je RV770 strasan cip i u slucaju single karte u prosecnim kucistima moze da se prezivi, ali sve preko toga vodi u probleme i preterano zagrevanje.

Poslednja izmena:
stiglo napajanje upravo, večeras će poteramo stoku.........

Svaka cast za Crysis fps samo ja nisam testirao u 1280X1024 nego u 1680X1050 i (posle toga u 1280X1024 2XAA da bih se poredio sa tech-upom) nisam skinuo patch 1.2 posto doticnu igru ne igram nego je koristim vise kao stress test.
Ne znam sta zelis da dokazes, ali jedan 280GTX je meni bolji od dva 4850, a ko ne veruje, a moze da proba nek isprobava - nije me briga neka veruje ko sta hoce.
Dva 4850 sam platio 284E, a 280GTX 340E i platio bih odmah za njega da sam mogao da ga biram pre dve nedelje.
Verovao sam u atija, (imao sam 2900XT CF godinu dana iako su svi pljuvali po njima i radile su sjajno, ali zagrevanje kod novih 4850 je definitivno veliki minus), a sada sam zadovoljniji.

A sto se tice prozivanja mene zbog bacanja para, odakle tebi frajeru i 4850 i 4870 i 280GTX i QX9770, prema tome prvo pogledaj sebe pa onda prozivaj druge.
(i to zbog gluposti u kojoj te inace niko nista nije pitao)

Da neko ne bi slucajno pomenuo Bretware profile hack, pokazite mi kako vam 4850 radi u 3D modu (i kolike su temperature) sa fiksiranim FDCom na manje od 75% ako tvrdite da preterujem oko pregrevanja 4850?

Koliko se secam clan Diablo ima 4850CF pa neka postuje jednom shot sa temperaturama (u idle i load - pokrene neki 3D demo u prozoru poput unigine-a ili HDR demoa) ako ih drzi pod stock coolerima.

Ne zelim da se prepirem ni sa kim video sam da je RV770 strasan cip i u slucaju single karte u prosecnim kucistima moze da se prezivi, ali sve preko toga vodi u probleme i preterano zagrevanje.

Covek skroz si omasio kontekst moga posta :)
Zasto odmah na hate :(
Izmucio sam HD4850 kao niko, igrao se sa BIOS-em, svasta sam jo radio :) nedovrsen proizvod jeste, nisam to ni sporio, ali sam gore naveo da sa veoma malo truda mozes dobiti hladne kartice!
Sto se tice GTX-a izneo sam svoje misljenje u zvanicnoj temi!
CF na HD4870 moze biti neverovatno tih, ali onda nema nekog jaceg O/C-a.
Sto se rezova tice evo ti za krizu i dosta ti je :)
Testiraa je mapa: Assault honor, ono ostrvo bez botova mi je smesno :)
XFX GTX280 1GB GDDR3, 1680x1050: 26,4 / 38,9 / 62 fps, 1920x1200: 25,8 / 35 / 53,9 fps
HD4870: 1680x1050: 21,3 / 31,6 / 46,5 fps, 1920x1200: 19,7 / 27,3 / 39,1 fps
CF ne voli 1680x1050: 18.8 / 37 / 59.8 fps, 1920x1200: 18.5 / 38 / 60 fps
Single card rezovi su sa Skulltrail-om i dva Harpertown-a @3400 MHz i 4GB RAM-a, dok je CF test radjen na Bonetrail-u X48 sa QX9770-om @3400 MHz i 2GB RAM-a.
I tako nastavljamo u duhu bratstva i jedinstva :d samo da bude sto veci hate :smash:

Poslednja izmena:
a gomila igara gde CF ne radi ili pravi problema... nikom nista

GTX dere CF jedino u UT3 pri paljenju filtera preko 8xAA + 8xAF, u ostalim igrama gubi od 15 do 30%

Pretpostavljam da mislis na CF sa 4870-kama.. A ako je tako onda je verujem i sa HD 4870x2 maltene ista situacija sto ces nam uskoro i pokazati/dokazati :) :wave:

XFX GTX280 1GB GDDR3, 1680x1050: 26,4 / 38,9 / 62 fps, 1920x1200: 25,8 / 35 / 53,9 fps
HD4870: 1680x1050: 21,3 / 31,6 / 46,5 fps, 1920x1200: 19,7 / 27,3 / 39,1 fps
CF ne voli 1680x1050: 18.8 / 37 / 59.8 fps, 1920x1200: 18.5 / 38 / 60 fps

Ne da CF ne voli 16x10, nego igra ne voli ATI. :p

a gomila igara gde CF ne radi ili pravi problema... nikom nista
Na primer :)
Kod CF nije problem vec do bangavog ATI Catalyst-a, lepo stavis ASUS-ov doradjeni Catalyst Control Center i nema pucanja CF linka :trust:
nVIDIA ima slicne probleme u SLI-u, plus sto filteri iz drajvera ne rade tj. zavisi od verzije drajvera! Ali i tu postoji resenje :)
Zasto to nisu odradili putem BIOS-a u kartama, nego glupim SW-om :(

Poslednja izmena:
a ljepote.............

Prilozi

• IM006265a.jpg
    IM006265a.jpg
    165.8 KB · Pregleda: 142
@ Yoti

Izvini ako ti se ucinilo da sam krenuo sa "hate", ali osetio sam kao da si me napao :wave:
Seti se malo prosle godine koliko su nas pljuvali (ATIjevce) kad je izasao R600 u nasem sopstvenom threadu, a ko ih je nazvao "povampirenom nvidia hordom"!

Nazalost danas, sam potpuno razocaran termalnim karakteristikama HD 4xxx serije:
Prosli petak sam zamenio mog sestogodisnjaka, vernog Xaser II sa 7 80mm fanova koga sam kupio na dan skidanja iz armije i uzeo G-Byte 3D Auroru samo zbog 120mm fanova (a i zato sto mi se svidja)

Evo cisto radi poredjenja temperature sistema u idle-e (najnoviji Everest 4.50.1455)

Juce sa HD4850CF: Ambient: 33C (imam 42m2 stan - nemam klimu)

Chipset: 56C
Mosfets: 105C
CPU:50C npr. Crysis load 60C (temp merene jer sam Crysis pokrenuo u window modu)
GPU#1:85C npr. Crysis load 96C
GPU#2:84C npr. Crysis load 92C

Danas sa 280GTX: Ambient: 31C

Chipset: 44C
Mosfets: 85C
CPU: 44C npr. Crysis load 52C
GPU#1: 54C npr. Crysis load 75C

Meni ovo znaci mnogo i zato smatram apsolutno opravdanom zamenom pogotovo sto sam kartu platio povoljno - 340E.

Ne zelim mnogo da raspirujem strasti oko isplativosti Crossfire-a, ali posto sam imao 2900XT CF oko 8 meseci, najiskrenije govorim da je to lepo imati uglavnom radi 3DMarka i sintetickih testova koji vide multiGPU sisteme dok u vecini igara osim blagog podizanja kvaliteta AA i AF u odnosu na single varijantu nema neke preterane koristi.

Neke od igara koje su dobro koristile CF: (neke u startu a neke nakon par patcheva)

Quake 4, Bioshock, Oblivion, DIRT, RS Las Vegas, STALKER, World in conflict, Gears of war, GRID, Call of Juarez...

Igre koje maltene ignorisu CF ili cak rade sporije:

Crysis, The witcher, Lost planet, Assasin's creed, Medieval II, Titan quest, PES 2008 ...
Ne poricem da ce s novijim drajverima biti bolje, ali za sada nije neophodno imati 2 karte. (ili vise)

Poslednja izmena:
nemamo svi iste kriterijume, meni je 40% ATI ref fan preglasno. na koliko % drzis fanove u CF ? sve preko 30% mi je na 4870 bilo mucenje. Ovo je moje vidjenje i subjektivni dozivljaj. Nekome ne smeta ni 100% fan na 4870.
Ja ne sporim da je 4870 bolji odnos cena/performanse, ali jednostavno ne mogu da prihvatim da me neko ubedjuje da bilo kojim tweakom moze 4870 da dostigne nivo buka/temp/performanse kao GTX 280. ATI fanboys pokusajte da shvatite ima nas koji volimo top performanse i nisu nam bitni samo 3D Mark skorovi, avg fps etc...i uopste vas niko ne ubedjuje da je 4870 losiji - ODLICAN je samo je nekome GTX bolji. Da li smo mi moroni jer volimo moronfriendly drivere, tools mislim stvarno je totalno nisko i bezveze tako karakterisati ljude.

Kad sam vec kod fps ajde da bacimo malo min FPS rezultate u igrama a ne samo max FPS (maximalna brzina peglice na nizbrdici pre raspadanja).

poz
M.

Drzim ventilatore na obema karticama @75% (stock kuleri). Buka mi ne smeta jer koristim slusalice... nemam zvucnike na tom racunaru, samo na starom. Ista prica i sa internetom, te sta god zatreba da se prebaci na njega prebacujem preko usb flash-a. Ako treba nesto da se testira a nije mnogo glomazno, recite. Samo ne smanjujem brzinu ventolatora na karticama. ;)

Vrh Dno