Šta je novo?

AMD Phenom 45nm

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
A sta ako se pokaze ko PROPUH?
Overklokabilan, po ceni prihvatljivoj, na ati amd chipsetu, IGP...
Chini se da Amd krece Intelovim stopama :)
Malo kasni ali tu je negde, jos uvek

Lepo je videti da se AMD vraca na noge... Svi se secamo doba kada su K8 i K9 procesori zarili i palili po OC sobama... Samo da lepo sredi OC marginu, i super ce da bude!

Meni je malo cudno da ovaj 45nm Phenom na 2.3 GHz koristi isti napon kao i 65nm Phenom na istom taktu, od 1.2V - 1.25V.
Mozda je zbog povecanog kesa, ali ako opet ostane na istom naponu ja mislim da ce ovo da trosi struju i da se greje ko sadasnji Phenom.
Posto sam AMDovac u srcu i dusu ja cu "Deneba" da kupim, ali ne verujem da ce situacija mnogo da se promeni pogotovo po pitanju dostizanja visokih taktova.
(uostalom meni i Agena radi dobro, ali bole ovi intelovi nedostizni taktovi)

Obicno se ES(Engeniring Sample) primerci dobro klokuju,da se pokaze narodu kako lepo radi,a retail nesto slabije... ili gresim :) daj boze da gresim.
Odakle ti ta ideja ? Kod AMD-a prva revizija novog procesa se obično slabije klokuje od poslednje revizije starog procesa. S' obzirom da se ovde radi o taktovima većim od 3.2 Ghz ostvarenim na vazduhu, to onda zaista obećava.

Kad će AMD imati procesor koji je "king of the hill" je pitanje za vidovitu Zorku. :d Možda kada se pojavi naredna generacija (Bulldozer), nakon pojavljivanja Nehalema, a možda ni tada. Najvažnije je da oni mogu da ponude solidan procesor, dobrih performansi, po nižoj ceni od konkurentske, a da pri tome mogu da zarade i opstanu.
Povrh toga, postavlja se pitanje koliko same performanse procesora zaista znače.

trenutno je Q6600 jeftiniji od X4 9750, ne verujem da AMD gubi pare na procesorima. Medjutim, izmedju ova dva jasno je koji je bolji za nekog ko ima lga775 plocu ili sklapa novu masinu isl.

Tacno, jeftiniji je 5 €, na PC berzi, na newegg-u jos vise, ali 9750 kosta isto kao i 9850 BE. Nije ti mozda palo na pamet da je u pitanju stara cena za 9750? 9550 na 200 Mhz manje kosta 132 €. Po meni bi cene trebalo da budu nize, a to koliko AMD zaradjuje na procesoru ne mozes da odredis na osnovu krajnje cene. Ja bih rekao da Intel verovatno vise zaradi na dva Conroe jezgra, nego AMD na jednom K10. Zato je i cena povoljna.

I dosta bre vise sa Intelom u AMD threadu.

Poslednja izmena:
@Fedja,:

pomenuo sam to zato sto je neko napisao/pitao kako se to AMD-u isplati, tj. dokle ce moci tako jeftino da prodaje procesore ili tako nesto slicno, mrzi me sad da trazim. Poenta je da cene nisu bas tako niske (u odnosu na neke sadasnje proizvode iz intela) i da tu sasvim sigurno ima profita.

Dakle nije mi bila namera da "guram" intel isl. u suprotnom bih komentarisao q6600 vs phenom-bilokoji ;)

Što se mene tiče, Phemonu apsolutno ništa ne fali osim (pre)velike dispacije. Npr. na većini popularnih Gigašit i Asus ploča do 100€ mosfeti s vremenom doslovno progore PCB sa 120W+ procesorima, u većini slučajeva se niti ne radi o Phenomu. S druge strane, niko od prozvođača ploča se ne trudi napraviti kvalitetniju, i samim time, malo skuplju ploču na odličnom 780G čipsetu. Svi uglavnom ciljaju Brisbane u toj klasi. U svakom slučaju, 790G i 45nm Daneb/Propus će biti više nego odlična kombinacija i definitivno moj sljedeći upgrade. Do tad se zadovoljavam sa dva super-isplativa X2 3600+ ;).

gx-x je napisao(la):
pomenuo sam to zato sto je neko napisao/pitao kako se to AMD-u isplati, tj. dokle ce moci tako jeftino da prodaje procesore ili tako nesto slicno, mrzi me sad da trazim. Poenta je da cene nisu bas tako niske (u odnosu na neke sadasnje proizvode iz intela) i da tu sasvim sigurno ima profita.
Cene nisu niske, ali pitanje je koliko su troškovi visoki. Profita verovatno ima, ali pitanje je koliki je i šta pokriva.

Dva Conroe jezgra uzimaju otprilike istu površinu kao jedno Barcelona, s' tom razlikom što na jednom Barcelona jezgru može više stvari da ne valja nego na dva Conroe. Npr, ako ti ne valja IMC možeš da baciš sva četiri jezgra. Kod dva conroe-a, pojedinačno može da ne valja npr. L2 keš ili deo L2 keša i u tom slučaju će se to prodati kao Allendale ili kao Conroe-L. Prema tome, teoretski gledano, yield n monolitnih quad core-a sa IMC-om i L3 kešom je manji nego yield 2n dual core-a sa FSB-om.

Nego, meni se cini da to cudo bez L3 koje zovete Propus treba da se zove Propus' (jer su propustili da stave L3) :d
Samo da ne ispadne AMD Propus(t) :d

E bas smo neznalice:

PROPUS (Eta Geminorum). Gemini, the Twins, represented by Castor (Alpha Geminorum) and Pollux (Beta Gem) at its northern end, is anchored at the bottom by Alhena (Gamma) and at the southwest corner by a pair of similar stars, Tejat (Mu Gem) and our Propus, to which Bayer assigned the Greek letter Eta. The name, taken directly from the Greek, means "forward foot", appropriate to its position as the foot of the western twin, Castor.

S obzirom da je Pollux narandzast (ATI), znaci da je Castor AMD i da je Propus njegov korak napred, odnosno da ce ovi Blizanci nastaviti da koracaju naizmenicno. :D

Dakle posle Propus-a mozemo ocekivati nove ATI kartice.

Poslednja izmena:
BTW, Propus je predviđen za clock 2.3-2.6Ghz i 65W dispaciju standardno, a u planu su i 45W modeli :).

E bas smo neznalice:

S obzirom da je Pollux narandzast (ATI), znaci da je Castor AMD i da je Propus njegov korak napred, odnosno da ce ovi Blizanci nastaviti da koracaju naizmenicno. :D

Dakle posle Propus-a mozemo ocekivati nove ATI kartice.

Castor je beo, A2V spektralnog tipa i sjajniji je od Pollux-a.

Deneb je ogroman, vreo i beo! :d

Cenis ? :d Obicno im treba oko mesec dana nakon pojavljivanja da se pojave kod nas u prodaji. Ako vec sada postoje primerci koji mogu da dosegnu 2.8 - 3.0 ghz na default naponu, ne bi me cudilo da na jesen zvanicno izbace Deneb, a zatim Propus.

Taman za vreme bozicne manije na zapadu :)
Jedva cekam da vidim kakav ce ispasti Deneb, za sada ovih 45nm puuuuno obecavaju.

trenutno je Q6600 jeftiniji od X4 9750, ne verujem da AMD gubi pare na procesorima. Medjutim, izmedju ova dva jasno je koji je bolji za nekog ko ima lga775 plocu ili sklapa novu masinu isl.

Silno gresis. Posto znam cene iz prve (dilerske) ruke trenutno je X4 9850 BE za 5e jeftiniji u nabavci od Q6600...

Sta mislite da li ce ,zbog smanjenja proizvodnog procesa a samim tim TDP-a procesora, novi 45nm Phenom-i mopci neometano da rade i na 780G plocama koje imaju trofazno filtriranje napona tj,ne podrzavaju procesore sa npr 125W TDP.
Cini mi se da je ranije Fedja govorio kako i sada 9850BE moze da radi na plocama sa nesto slabijim naponskim jedinicama uz obavezno dodatno hladjenje koje bi duvalo preko mosfet tranzistora.

Pa sta da kazem recimo za Gigašit, na kojoj ume da izgori naponska na preskupim 790FX pločama. Dodavanjem hladnjaka se ovo može sprečiti jer toplota odlazi na heatsink umesto na PCB. MOSFET ume da se ugreje na preko 100 stepeni, ako nije hladjen. Heatsink mu odvuce bar 40 stepeni, sto nije za bacanje. Doduse DQ6 ima reseno hladjenje heatpipe sistemom, dok DS4 nema i tu plocu bi trebalo izbegavati u kombinaciji sa Quad Core Phenomom u 65nm. Tripple Core još i može da prođe u toj varijanti. Isto važi i za 780G. Biostar je ugradio dodatne hatsinkove na mosfete na ploči koja zvanično podržava 125W Phenom, iako je PCB i ploča potpuno ista.

Poslednja izmena:
AMD je obecao Q4 2008 i kako stvari sada stoje, nema razloga da ne ispuni to obecanje...

Kako stvari stoje, ovog puta ga možda stvarno izbace u Q4. To međutim znači da ih neće imati dovoljno za značajniju prodaju tokom predbožićne kupovine. Ipak, ako novi procesori budu dobro primljeni, popraviće se opšta atmosfera oko Phenom procesora što možda popravi prodajne rezultate u celini.
Ako novi phenom zaista bude dobar, možemo se nadati preview-u na Anandu ili Tech-u, tamo negde u septembru, gde bi se pokazalo da se novi Phenom može nositi sa yorkfieldom.

Kako stvari stoje, ovog puta ga možda stvarno izbace u Q4. To međutim znači da ih neće imati dovoljno za značajniju prodaju tokom predbožićne kupovine.
S' obzirom da je ovaj primerak iz aprila meseca, to se poklapa sa AMD-ovim obecanjima oko pocetka tranzicije na 45nm proces.

Silno gresis. Posto znam cene iz prve (dilerske) ruke trenutno je X4 9850 BE za 5e jeftiniji u nabavci od Q6600...

Pa ne zivim ja (a ni ostali) u magacinu majku mu :D Sta nekom vredi sto je tebi nabavna za 9850 npr. 105e ? Sad moze da dodje onaj Singapurac i da kaze: "gx-x, silno gresis, nije 9850 105e, kod mene u kontenjeru su 85$", a onda dodje neki sef sa assembly trake i kaze "gx-x, phenom je 60$" i tako u nedogled ,)

edit: Igoritza ce ga naci na buvljaku za 400din !!! :D

@Bogda:

Ne znam kako mislis da ce dieshrink katapultirati phenom toliko da moze da se nosi sa yorkfieldom ?! Ajd' da preformulisem: na koji nacin ce moci da se nosi sa yorkfieldom ? cena/performanse ili samo performanse ili samo cena ?

Poslednja izmena:
Ne znam kako mislis da ce dieshrink katapultirati phenom toliko da moze da se nosi sa yorkfieldom ?! Ajd' da preformulisem: na koji nacin ce moci da se nosi sa yorkfieldom ? cena/performanse ili samo performanse ili samo cena ?
Možemo da se nadamo da će makar najbrži Phenom biti brži od najsporijeg Intelovog quada. Uvećanje L3 keša i fine tuning arhitekture bi to trebalo da omoguće.
Takođe finiji proizvodni proces bi trebalo da smanji zagrevanje. Ako bi 2,6GHz Phenom imao TDP 125W ili možda 95W :D momentalno bi postao mnogo interesantniji procesor. Ovakav lep rasplet bi značio i da se možemo nadati i bržim Phenomima.
Sa druge strane ako im se ponovi lansiranje prvih Phenoma, najpametnije bi im bilo da podele kompaniju na dva dela, kako bi makar ATI nastavio da funkcioniše.

Možemo da se nadamo da će makar najbrži Phenom biti brži od najsporijeg Intelovog quada. Uvećanje L3 keša i fine tuning arhitekture bi to trebalo da omoguće.
Takođe finiji proizvodni proces bi trebalo da smanji zagrevanje. Ako bi 2,6GHz Phenom imao TDP 125W ili možda 95W :D momentalno bi postao mnogo interesantniji procesor. Ovakav lep rasplet bi značio i da se možemo nadati i bržim Phenomima.

Ta cifra od 140W je totalno pogresno shvacena i nazalost kao i TLB svojevremeno totalno pogresno plasirana od strane AMD-a!

U realnosti X4 9950 vuce maltene isto koliko i X4 9850 koji je specificiran na 125W:

powermax.gif

http://www.lostcircuits.com/cpu/amd_phenom9350/6.shtml
U sustini tih 140W je primarno namenjeno proizvodjacima ploca, kako bi se oni naterali da dizajniraju kvalitetnije naponske na novim modelima koji ce, izmedju ostalog, dolaziti i sa SB750, sto ce Phenomu omoguciti OC preko 3 GHz i gde ce tih 140W imati smisla.

Poslednja izmena:
Sa druge strane ako im se ponovi lansiranje prvih Phenoma, najpametnije bi im bilo da podele kompaniju na dva dela, kako bi makar ATI nastavio da funkcioniše.

Ma bit će Phenom OK, najavljeno je 95W za Daneb i 65W/45W za Propus . A i nove 790GX ploče će ipak biti viša klasa od sadašnjih 780G na kojima se štedi sve u 16. Čak je i druga generacija 780G ploča nešto bolja (Asus, Gigabyte), sve su specificirane za "140W" i dolaze sa 5-faznom regulacijom napajanja za procesor.
Ja se nadam da će i službeno pasti neki deal sa Tajvancima, bilo je najava da će se TSMC uključiti u proizvodnju Fusion-a (Swift procesori za mobilnu platformu), time bi se offloadao dio proizvodnje sa AMDovih FABova.

Cekaj, cekaj... pa TDP je oduvek i bio namenjen proizvodjacima ploca, resenja za hladjenje i celih racunara.

Ako je to sto ti Nedjo kazes istina (da procesor nema toliki TDP nego je cifra povecana da bi se vendori naterali da odrade posao kako treba) onda mi molim te objasni sledece:

AMD je do sada (prema vasim recima ako se dobro secam) prijavljivao tacniji TDP nego Intel -- kako to da je sa tacnim TDP-om doslo do problema sa plocama za Phenom?

Mene to vodi samo ka jednom jedinom logicnom zakljucku -- AMD prvobitno nije dao tacan TDP za Phenome nego manji da ne bi izgledao toliko lose u poredjenju sa konkurencijom. Vendori su pravili prema tim ciframa i desilo se sta se desilo, a sad jos oni ispadose krivi.

TDP je umnozak maksimalne jacine struje koju CPU moze da povuce povlaci i maksimalnog radnog napona na kom radi.

K10 maksimalno povlaci 110A i pri maksimalnom naponu od 1.3V

Teoretksi maksimum je dakle snaga od 143W.

Ta specifikacija je data proizvodjacima ploca i nikakvih umanjivanja nije bilo. E sad, oni su imali slobodu da svoje PWM-ove prave od komponenti od kojih su hteli.

Jasno, svi su testirali procesore (svrha ES sampleova) i u zavisnosti od izmerenih vrednosti su dizajnirali odredjene modele i sertifikovali ih za odredjene modele procesora.

Ono sto AMD kaze sa specifikacijom za 9950 jeste da taj procesor moze da povuce maksimum struje u ekstremnim slucajevima opterecenja, pa mu je dao 140W specifikaciju. jasno, modeli ispod njega su dobijali svoje specifikacije 95 i 125W u zavisnosti od izmerenih opterecenja u maksimalnoj krajnosti.

E sad, ta ekstremna vrednost za [email protected] je izmerena i poslata proizvodjacima ploca dosta pre pojavljivanja konkretnog modela (B2 ES @ 2.6 GHz se pojavio oko nove godine), a u medjuvremenu je AMD usavrsio proces proizvodnje, pa tako sada imamo situaciju, da testovi pokazuju da 9950 u loadu "vuce" isto kao i 9850 koji je sertifikovan na 125W... logicno je da specifikaciju ne menjas preko noci, a pozitivna posledica toga je da su proizvodjaci ploca izbacili vrhunske PWM jedinice cak i na microATX plocama.

Eto to je od prilike objasnjenje... dakle nema lazi, nema prevare, jednostavno splet okolnosti i posledica odredjenih procedura u proizvodnji i sertifikaciji.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno