Šta je novo?

4870 i 4850 vec u maju?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bioshock performanse su impresivne:

17119.png

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3338&p=1

Poslednja izmena:
HD 4850 je bolja i jednostavnija kartica od 9800GTX i ATI:u stvarno svaka čast na odličnom odrađenom poslu. Kapa dole.

Moj monitor podžava max 1680x1050 i nema šanse da uzmem GTX 260 ispred HD 4850 koji je duplo jeftiniji i daje malte ne iste rezultate u toj rezoluciji. Čak i sa 4x AA.

Mada nije baš da mi je drago. Morao sam prodam par stotina akcija koje sam posedovao u nVidiji. Akcija je pala u par dana sa 25$ na 20$. Profit 0 pošto sam ih kupio po 20$ :).

Elem šta treba nVidija da uradi sa GT200 serijom da bi ponovo bila iteresantna:

1. Implementirati directX 10.1
2. Smanjiti proces proizvodnje na 55 nm.
3. Dići takt šejdera i memorije za 200-300 MHz
4. Smanjiti cijene (manji profit)

Ali opet jedna druga kompanija je već to uradila...:trust:

Poslednja izmena:
5. da uzmu audiofreak-a kao svogsavetnika :)

Konacno je i ATI ubo pravo u centar... jeste da im je dosta dugo trebalo ali ja zaista nisam ocekivao ovakve performanse i ovakav debakl nVidia-e.

Konacno je i ATI ubo pravo u centar... jeste da im je dosta dugo trebalo ali ja zaista nisam ocekivao ovakve performanse i ovakav debakl nVidia-e.

Teškog srca priznajem da je audiofreak bio u pravu...:)

*ebiga izgleda da se nVidia previše osvrnula na Intel zaboraveći na svog starog rivala...:D

PS Dali kupiti AMD akcije pitanje je sad? Jest da nisu vidili profita par godina i u dugovima su do guše :rupa: ...ali cijena je pristupačna 7.3$...:)

Poslednja izmena:
prema onome sto se zna o Audio, realno postoji samo jedna firma koju bi on savetovao, a njene boje nisu ni zelene, ni crvene ni crne :D

Mislim da ova tvoja recenica sublimira generalni utisak koji se oblikovao medju "komjunitijem" na Netu.
izgleda su svi ocekivali da ATI krene putem kojim je 'vidija otisla sa GT200 (G92+G92) i da napravi RV670+RV670 cip. Mislim da niko nije ocekivao onoliko unapredjenje u FSAA domenu i da se niko nije nadao da mogu skoro milijardu tranzistora da zapakuju u 260 mm^2 i sve to da stave pod shaputavo single slot hladjenje...

No, nije 4800 serija najveci problem za 'vidiju! Najveci problem je sto oni moraju sada da izvuku MidRange ili ti mainstrea segment sa totalno drugim GPU-om, koji za razliku od dosadasnje prakse nije derivat aktuelnog HighEnd GPU-a! To drmaticno podminava smisao njihove "megalomansko jezgro" strategije koju toliko dugo i energicno propagiraju.

Na sve to kad se doda da njihovi sopstveni MultiGPU sistemi (dali SLi ili GX2), oduvavaju GT200 familiju i to uz nizu cenu, onda pada u vodu i kompletna mantra o perspektivi multiGPU sistema!

Prema tome, najveci NVIDIA-in problem nije sam RV770, nego cinjenica da se uz odgovarajuce optimizacije moze kreirati potpuno drugacija i sta vise uspesna filozofija razvoja GPU-ova i trzista grafickih akceleratora. I umesto da je 'vidija svoju prednost u formi dugovecnog G80 iskoristila da maksimalno utegne i optimizuje za multiGPU svoju iducu generaciju, oni su napraviji Dzabu Hata, a ATI je napravio Luka Nebeskog Shetaca :D

Nije mi jasno kako se oni nisu zapitali sta ce da bude sa GTX260 i GTX280 kad se pokaze da je 9800GTX+ u SLi-u brzi i jeftiniji? Da nece mozda krenuti da gase podrsku za SLi? Sumnjam, pre ce biti da ce zrtvovati Dzabu Hata! ;)

Kao da vi zivite od ovih kompanija pa se prepucavate kao mala deca, kad vidim neke komentare zapitam se da li ste normalni? Uzivajte u konkurenciji jer ona daje kvalitetne i jeftine proizvode a ne po principu "da komsiji crkne krava". Preteraste vise sa "propade ATI', "propade Nvidia" i ostalim glupostima.

A zasto ne bi procitali zakljucak Anandtech-a o tom tako dobrom SLI i jos boljem CrossFire :p
To sto ~10 igara rade bolje sa njim ne znaci da ostalih xxx rade ili imaju ikakvu dobit ...
A skaliranje ka 3x, 4x sli da ne spominjemo ;)

Kick ass! :D Karta je stvarno dobra, al se greje bre, previše. Čuvajte prste! :) Voleo bih da vidim neko drugačije dual slot rešenje koje bi omogućilo i solidan overklok. Inače, ATI "ga je ubo" i sa RV670, tada su i to bile odlične karte za taj novac, nego je nvidia imala keca u rukavu - G92. Sada ga očigledno nema - GT200 će teško i u bilo kakvoj varijanti moći da bude konkurent RV770 kartama! Ovo, plus XGP i AMD će konačno da profitira od toga što je kupio ATI ;)

wow ASUS ce da deli Alone in the Dark!!?

Nedjo ako nije tajna, zanima me koja je karta bila aktuelna kada je ATI poceo da radi na 48xx seriji.

Kick ass! :D Karta je stvarno dobra, al se greje bre, previše. Čuvajte prste! :) Voleo bih da vidim neko drugačije dual slot rešenje koje bi omogućilo i solidan overklok. Inače, ATI "ga je ubo" i sa RV670, tada su i to bile odlične karte za taj novac, nego je nvidia imala keca u rukavu - G92. Sada ga očigledno nema - GT200 će teško i u bilo kakvoj varijanti moći da bude konkurent RV770 kartama! Ovo, plus XGP i AMD će konačno da profitira od toga što je kupio ATI ;)

Kada će test na benchu? I za ATI i za nvidiju pitam...

I da, malo me nerviraju te ekstra vruće karte, šta sad ispalo da su 4850/70 HD toplije od 280GTX-a!??

Poslednja izmena:
Kada će test na benchu? I za ATI i za nvidiju pitam...

I da, malo me nerviraju te ekstra vruće karte, šta sad ispalo da su 4850/70 HD toplije od 280GTX-a!??

au jaka stvar što je kartica vruća, pa ne držite valjda ruku na njoj dok igrate igrice. i gx2 je isto vruća pa niko ne diže frku oko toga, čak je i moja 2600xt ddr4 vrela pa opet radi. najbitnije je da je stabilna na toj temperaturi, a i uskoro će i gigabyte sa zalmanom pa peak sa plagijatom zalmana koji je čak i bolji od zalmana, his sa iceq (mada oni će da deru sa cenom). itd.

au jaka stvar što je kartica vruća, pa ne držite valjda ruku na njoj dok igrate igrice....

Pa ne držim ruku, ali ako je grafička ekstra vruća a kuler ne izbacuje vruć vazduh napolje iz kućišta onda fino zagreva i okolne komponente što nije baš najsjajnije. Ali dobro, izgleda da ćemo morati da se navikavamo na sve toplije kartice.

Neće biti nikakvih problema ako ja budem mogao da bez nekih komplikacija namestim brzinu ventilatora kako ja hoću. Npr. meni ne smeta buka venta ako igram pa ću naravno namestiti na 60-70% ako treba, a ne da se vrti na 20-30% ali zato grafička 90C.

au jaka stvar što je kartica vruća, pa ne držite valjda ruku na njoj dok igrate igrice. i gx2 je isto vruća pa niko ne diže frku oko toga, čak je i moja 2600xt ddr4 vrela pa opet radi. najbitnije je da je stabilna na toj temperaturi, a i uskoro će i gigabyte sa zalmanom pa peak sa plagijatom zalmana koji je čak i bolji od zalmana, his sa iceq (mada oni će da deru sa cenom). itd.

Ne diraj HIS :D:wave:

Pa ne držim ruku, ali ako je grafička ekstra vruća a kuler ne izbacuje vruć vazduh napolje iz kućišta onda fino zagreva i okolne komponente što nije baš najsjajnije. Ali dobro, izgleda da ćemo morati da se navikavamo na sve toplije kartice.

Neće biti nikakvih problema ako ja budem mogao da bez nekih komplikacija namestim brzinu ventilatora kako ja hoću. Npr. meni ne smeta buka venta ako igram pa ću naravno namestiti na 60-70% ako treba, a ne da se vrti na 20-30% ali zato grafička 90C.

Ma to je uobicajeno sa stock kulerima bilo ATIja ili nVIdia-je... verovatno kada bi se povecao br. obrtaja da bi temp. znatno pala a i da bi situacija bila drasticno bolja sa neki custom hladjenjem cija je mana samo dimenzija pa ko voli saceka custom i ladovina. :)

Fiziku u osnovnoj skoli su mnogi prespavali :(

Poslednja izmena:
Extremetech je postavio clanak o RV770 mikroarhitekturi.Zaista je impresivno sta su sve uspeli da uguraju u 256mm2..
Zanimljiv uvod u clanak:
http://s2.screenshots.cc/upload/af953a1d.gif
http://s1.screenshots.cc/upload/fd706f39.gif

Izgleda da su uklonili clanak...
Po ovim slikama izgeda da je ovaj dijagram ipak tacan, sto znaci da su dobrim delom izmenili internu organizaciji. A po tvojim citatima su unapredili pojedinacne jedinice. I novi memorijski kontroler?!

Ko ce cekati do sledece nedelje za detaljan pregled arhitekture? :( :)D)

izgleda su svi ocekivali da ATI krene putem kojim je 'vidija otisla sa GT200 (G92+G92) i da napravi RV670+RV670 cip.

Ovo moze da kaze samo neko ko se ni malo nije potrudio da procita koji pasus opisa GT200 arhitekture ;)

A sta, GT200 kao nije G92+G92? ;)

Zapravo je i gore od toga, GT200<2xG92.

mene malo cudi da nvidia od 8xxx serije stare ~2 godine do sad jos nije radikalno menjala GPU... jest da je radjeno dosta na optimizaciji stream procesora, HDTV-a i jos par sitnica
po meni moguce su dve solucije:
1. zbog ocajnog ATI GPU-a ~2 godine Nvidia odlucila da malo prespava koju godinu :p
2. rade ali jos nisu zadovoljni arhitekturom i sve drze u tajnosti...

@DeanXp

***a,da sam znao da ce da skinu clanak sacuvao bih ga.Bilo je reci o unapredjenjima kad je AA u pitanju,takodje je bilo reci i o famoznih 40TMU jedinica koje nijedan drugi sajt nije smeo ni da pomene.U zakljucku je stajalo da je ovo poprilican redesign RV670 cipa,maltene nista nije ostalo netaknuto(posebno su apostrofirali mem. kontroler koji se razlikuje od onog u RV670).Skoro 900 miliona tranzistora u 256mm2 :).

EDIT:Haha ,Google cache rocks :D
1. strana
2. strana

Poslednja izmena:
Uopce mi nije jasno zbog cega se neki ovdje digli ovoliki hype oko ove graficke? Dobro, Nedjo je pristran, pa me ne cudi.
Ova karta je u rangu sa 9800GTX, i nista vise. Ja licno sam ocekivao da ce biti brza od 9800GTX bar nekih 20% u 80% naslova.
Pregledao sam sve 4850 testove, i oc potencijal je jako mali. Karte jedva idu do 700mhz, dok s druge strane 9800GTX/GTX+ bez problema idu na 850mhz, neke cak i vise! Dalje, 4850 se puno vise grije od konkurenta, sto je po meni jos jedan minus.

4850 vs 9800 testovi:

http://www.pcper.com/article.php?aid=579&type=expert&pid=4

http://www.legitreviews.com/article/731/16/

We spent another couple hours overclocking the card and managed to get the NVIDIA GeForce 9800 GTX+ higher with full stability. We manged to get it up to 855MHz on the core, 2200MHz on the shaders and 2550MHz on the memory ICs by un-locking the core and shader frequency lock. This improved performance by nearly % as you can see below. After doing these last few increases the overall score jumped up to 9,211 3DMarks, which ends up being a 16.7% performance increase! That score is just 500 points away form the GeForce 9800 GX2!

max_overclock.jpg

Sto smesni? kada se saberu rezultati iz svih igara (bez aa) ispadne da je 4850 brzi od 9800gtx za nesto vise od 1%,GTX kosta oko 250E a radeon ce izgleda biti 170-180E.

Pa pogledaj Stalker test u kom 3870 prakticki ima isto skor kao i 8800 Ultra, u 1920x1200! A to je nemoguce, jer igra dokazano radi daleko bolje na Nvidia kartama. Vidi recimo Maxov test - http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=14813&oliver=4987 Ne volim vrijedjati nikoga, ali u taj test samo budale i neupuceni mogu povjerovati. To ti je eto samo jedan primjer koliko su valjani ti rezultati.

@nedjo

Sta kazes na ove cifre?

bio1920.gif

bioshock.jpg

@starac: "4850 se puno više grije od konkurenta"? Pretpostavljam da mislis na 9800GTX, jer su oni direktna konkurencija? Možda je temperatura GPU-a kod 4850 nešto viša, ali zašto te to uopšte brine? Uostalom, to je tako jer 9800GTX ima veliki, dvoslotni kuler, a 4850 onaj tanak, jednoslotni. Kad bi obe ikartice male sličan kuler, video bi da 9800GTX i više troši i više se greje od 4850... A sigurno je da će uskoro biti i 4850 OC modela sa poboljšanim kulerima...

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno