Šta je novo?

audiofreak blog: AMD opet u problemima...

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Bre ovi ce sami sebe da uniste, zaposlise previse Srba izgleda:

Beleaguered chipster AMD, fresh from the upset of losing a five-year old exclusive deal with supercomputer maker Cray yesterday, is facing problems getting its 9750 and 9850 125W Phenom parts to work with the 780G chipset...

Izvor : Inquirer

Meni se cini da oni koji dovode u pitanje zdravo rezonovanje ljudi koji kupuju 780G za Phenom zaboravljaju da je ploca sa integrisanom grafikom zgodna stvar za server.

Poslednja izmena:
Koliko sam shvatio, nije problem u chipsetu nego u regulaciji voltaže na jeftinim pločama koje nisu sposobne držati Phenome više klase (125W+). Što ne naprave 780G ploču sa 8,10 ili 12 faznom regulacijom pa nebi imali problema. Osim toga, koji je smisao stavljati 125W+ procesor na HTPC ploče?
790G ploče će valjda biti OK, s obzirom da su viša klasa. Također će imati i vlastiti framebuffer te novi SB.

Poslednja izmena:
Naravno da nema nikakve veze sa 780g chipsetom ali ko te sta pita, jos jedna tema o AMD-u je tu.

Osim toga, koji je smisao stavljati 125W+ procesor na HTPC ploče?
Smisao je imati sistem male potrosnje sa jakim processing power-om. Ja za kratke staze upravo radim isti takav ali sa Intelom. Ne ocekujem ko zna kakve I/O kanale ili grafiku - samo stabilan processing power sa sto manje potrosnje.
AMD je sve vreme toutovao koliko je 780G odlican izbor sa Phenom procesorima - ako su toliko glupi da ne shvate da je ovo marketingski prevara (ne njihova mozda ali samih proizvodjaca - ili njihova ako ne kazu proizvodjacima?)... nemam reci.

Ma ti uzimas intela, ne vidim zasto si se toliko najedio? 😉

Da je Phenom konkurentan po performansama, ja bih radije isao na AMD - jer ploce imaju mnogo veci I/O. Npr. ja imam ovakve zahteve:
http://forums.2cpu.com/showthread.php?t=90718
Ali *** ovako.
A sta, ako sam na Intelu ne smem da komentarisem (makar to bilo uvek negativno za AMD)? Nisam ja ozloglaseni setac snajpera koji nikada nije nesto korisno rekao 😉

Ovaj problem je uočen još pre skoro mesec dana:
http://www.anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=3279
http://www.anandtech.com/weblog/showpost.aspx?i=427

I kao što je već neko naveo u temi, to apsolutno nema veze sa 780G chipsetom:
We would like to reiterate that our problems with the AMD 780G motherboards are not chipset related. The problems revolve around the capability of current designs to properly handle the 125W TDP processors at stock settings or when overclocked.

Problem pravi pregrevanje naponske jedinice:
The critical aspect of running a 9850BE at stock speeds on the current 780G boards centers on the cooling of the PWM circuitry. Each and every manufacturer along with AMD agreed that cooling the MOSFETS properly was critical to the successful operation of the board at stock or overclocked speeds with the 9850BE - and to some degree, the 6400+ X2. The lack of space around the CPU area in the uATX design results in a crowding of components leading to additional thermal loads. This type of thermal loading is not prevalent in most ATX designs utilizing similar PWM components or the space that an additional/improved phase design (with associated components) affords.

@audiofreak
Ja se divim onome ko planira da sastavlja server i bazira ga na ploči u cenovnom rangu od 50 do 70€. Uzgred, postoje ploče sa 780G čipsetom koje mogu da rade sa Phenomima sa 125W TDP-om .

A ja se divim onome ko je preimenovao temu (bila je dvostruka -- AMD je navodno izgubio deal sa Cray-om to je drugi deo problema), i tebi F.L.C.X. sto mislis da treba kupovati skuplje gamerske ploce za server.

Ako nisi primetio Intel ploce i procesori imaju power rating koji nedvosmisleno govori koji procesori smeju u koju plocu (pise na kutiji). Da ne mislis mozda da bi od AMD-a bilo suvise ocekivati takvu informaciju?

Poslednja izmena:
A ja se divim onome ko je preimenovao temu (bila je dvostruka -- AMD je navodno izgubio deal sa Cray-om to je drugi deo problema), i tebi F.L.C.X. sto mislis da treba kupovati skuplje gamerske ploce za server.

Ako nisi primetio Intel ploce i procesori imaju power rating koji nedvosmisleno govori koji procesori smeju u koju plocu (pise na kutiji). Da ne mislis mozda da bi od AMD-a bilo suvise ocekivati takvu informaciju?

Prvo, jasno je da za neku ozbiljnu, profesionalnu upotrebu nećeš kupovati desktop procesor i takvu ploču. Drugo, ako se već sklapa neka serverska mašina valjda je poenta da ona bude što stabilnija i izdržljivija. Prema tome nećeš sigurno u nju ugraditi neku jeftinu ploču sa 3-phase naponskom jedinicom, na kojoj se štedelo gde se stiglo, već je logično da se malo više "ispružiš" i nabaviš neku sa 4-phase ili još bolje 5-phase naponskom jedinicom. Postoje takve 780G baziane ploče (i na većini njih svi Phenomi rade), ali je logično da su nešto skuplje od onih prvih, a ne bih baš rekao da su to gamerske ploče.

Ja stvarno ne vidim šta AMD ima sa štampanjem spiska procesora koje ploča podržava na kutiji iste? AMD ne proizvodi ploče, za razliku od Intela. Po nekoj logici to je valjda na proizvođaču ploče? Upravo je onaj prvi tekst sa Anandtecha posvećen toj problematici, jer neki proizvođači su čak i u uputstvu i na Web-u naveli da ploče podržavaju Phenome sa 125W TDPom, iako je uparivanje istog sa tom pločom neminovno dovodilo do otkaza. Koliko sam shvatio iz onog drugog teksta, ti pocesori su uklonjeni iz liste procesora koje te ploče podržavaju i u uputstvu i na Web strani proizvođača, mada i dalje ničega nema na samoj kutiji.
Što se AMDa tiče oni na svojoj stranici imaju listu ploča koje su kompatibilne sa odgovarajućim procesorom. Na toj stranici za Phenome 9850 i 9750 nije izlistana nijedna ploča sa 780G (kao ni 690G) chipsetom.

Poslednja izmena:

Ja sam preimenovao temu, posto ne samo sto je bila dvostruka - bila je i dvosmislena (ili jednosmislena kada si ti u pitanju)

Cray currently uses AMD silicon in its XT3, XT4 and XT5 ranges. An unnamed Intel source said he believed AMD would still play a part in Cray's future plans, but could not elaborate further. Whatever the outcome, it can only be seen as a significant kick in the teeth for troubled AMD.

AMD nije nista 'izgubio' osim ekskluzive da snabdeva Cray, koji se odlucio da saradjuje I sa Intelom.

A o kupovini HTPC/Integrushe za server i kritikovanju AMD-a sto proizvodjaci ploca nisu napisali koje procesore moze da podrzi ploca,... nemam reci 🙁

Poslednja izmena:
Ja se divim onome ko planira da sastavlja server i bazira ga na ploči u cenovnom rangu od 50 do 70€. Uzgred, postoje ploče sa 780G čipsetom koje mogu da rade sa Phenomima sa 125W TDP-om .
Ja bih otpustio i tuzio istog trenutka onoga ko bi Phenom stavio u server 😉 Sasvim bih se slozio da pravi server nikako ne sme da bude home integrusha, jer prosto ona nije predvidjena za 24/7/365 rad, a kamoli da ima dovoljni I/O power.
Ali za computing (znaci gde je maltene samo procesor uposlen, sve ostalo minimalno), itekako je dobra ideja.
A ako bash neces, onda ima i Supermicro dual socket mATX ploca sa integrisanom "grafikom", koje ce jos brze raditi, a po procesoru ispadnu isto kao i single varijanta.

Evo baš danas izađe na AnandTechu i nastavka priče o 125W deklarisanim Phenomima i 780G pločama: AMD 780G - The Three Amigos and a 9850BE.

Of the boards that we have retested the last two weeks, three now claim full support for the 125W TDP processors. These include the Gigabyte GA-MA78GM-S2H, Jetway PA78GT3-DG, and ASRock A780FullDisplayPort, all of which passed our test regimen. We have two other boards that do not implicitly state support for the Phenom 9850BE, but we found the Biostar TForce TA780G M2+ and Sapphire PI-AM2RS780G worked fine (read fine print next).

Za one koje mrzi da čitaju, uz malo bolje provetreno kućište i veći protok vazduha oko naponske jedinice Phenom 9850 je stabilno radio i na Biostar i Sapphire pločama.

Poslednja izmena:
Ja sam preimenovao temu, posto ne samo sto je bila dvostruka - bila je i dvosmislena (ili jednosmislena kada si ti u pitanju)

Ma ustvari je besmislena kad su neki od vas u pitanju. 😉

AMD nije nista 'izgubio' osim ekskluzive da snabdeva Cray, koji se odlucio da saradjuje I sa Intelom.

A ja mislio da je gubljenje ekskluzive bitna stvar... silly me. 😀

A o kupovini HTPC/Integrushe za server i kritikovanju AMD-a sto proizvodjaci ploca nisu napisali koje procesore moze da podrzi ploca,... nemam reci 🙁

Ne treba citav spisak vec samo max TDP.

Ono sto odbijate da vidite je da je AMD delimicno odgovoran jer on daje licence proizvodjacima ploca da koriste njihove chipsete. E sad, ako AMD hoce da dozvoli da mu tamo neki levaci blate ugled onda sto bi se mi oko toga uzbudjivali zar ne?

Uzgred eno u prodavnici za 50e Gigabyte GA-G31M-S2L, podrzava Core 2 Quad. Mislite o tome.

Poslednja izmena:
Ono sto odbijate da vidite je da je AMD delimicno odgovoran jer on daje licence proizvodjacima ploca da koriste njihove chipsete. E sad, ako AMD hoce da dozvoli da mu tamo neki levaci blate ugled onda sto bi se mi oko toga uzbudjivali zar ne?
Bash tako - da nije odgovoran delimicno ne bi ni imao razloga da se javlja po ovom pitanju 😉

Uzgred eno u prodavnici za 50e Gigabyte GA-G31M-S2L, podrzava Core 2 Quad. Mislite o tome.
Mislim da je Intel to MORAO da uradi, posto je tada jedino quad core 45nm i bio u prodaji ^^

Isti taj Gigabyte NE PODRZAVA Core™ 2 Extreme QX9770 3.2GHz 12 MB Yorkfield 45nm 135W N/A. Sto ocigledno pokazuje koliko Intel dozvoljava da mu tamo neki levaci blate ugled.

Mada bih voleo da vidim kako radi 3phase napajanje sa bilo kojim procesorom sa preko 100W...

Poslednja izmena:
Stvana razlika u ceni te dve ploce je 1200dinara,a kad se uporede karakteristike i mogucnosti to je krajnje realna razlika.I vise od toga u odnosu na cenu.

Karakteristike i mogucnosti su nebitne ako uzimas plocu za server za koji ti grafika treba samo koliko da podignes Windows/Linux na njemu, a osim te grafike nema druge razlike.

Isti taj Gigabyte NE PODRZAVA Core™ 2 Extreme QX9770 3.2GHz 12 MB Yorkfield 45nm 135W N/A.

Da ali podrzava 3GHz varijantu od 130W.

Sto ocigledno pokazuje koliko Intel dozvoljava da mu tamo neki levaci blate ugled.

Pa cekaj, jel pise lepo koji procesor moze, a koji ne?!? :trust:

Koliko ja vidim pise i nema zabune sto kod AMD-a nije slucaj. Ili mozda ovi zlikovci izmislili sve?

Nenenenee, ne pise na KUTIJI AMD procesora koje sve ploce mogu a koje ne mogu 😉

Poslednja izmena:
Za one koje umeju da citaju:
"Supports FSB 1333" - sve recheno.
E, sad da li moze da radi ili ne je druga stvar - O.C.
Isti taj Gigabyte NE PODRZAVA Core™ 2 Extreme QX9770 3.2GHz 12 MB Yorkfield 45nm 135W N/A. Sto ocigledno pokazuje koliko Intel dozvoljava da mu tamo neki levaci blate ugled.

Mada bih voleo da vidim kako radi 3phase napajanje sa bilo kojim procesorom sa preko 100W...

Bre ovi ce sami sebe da uniste, zaposlise previse Srba izgleda:

Izvor : Inquirer

Meni se cini da oni koji dovode u pitanje zdravo rezonovanje ljudi koji kupuju 780G za Phenom zaboravljaju da je ploca sa integrisanom grafikom zgodna stvar za server.
Stvarno minije jasno sta ce ti ovakvi postovi?!

Patern tvog postovanja je par sjajnih tiehnickih postova, a onda jedan fanbojevski u kome tvoj antagonizam ka AMD-u i svemu sto dolazi iz njega jednostavno prokljuca!

Ja jednostavno ne mogu da poverujem da ti ne znas da "problemi" o kojima ti govoris nemaju veze sa samim cipsetom nego sa PWM dizajnom pojedinih ploca koje ne mogu 125W Phenomima da isporuce dovoljno struje!

Stvarno ne razumem tu potrebu da na tako sugestivan nacin plasiras dezinformaciju ovde iako si tehnicki potkovana osoba za koju sma uveren da zna razliku izmedju cipseta i PWM-a. :trust:

@ audiofreak

Stvarno mi nije jasna poenta ovakve teme, a pogotovo naslova ?

780g u potpunosti podržava 125W procesore, a to kakve naponske jedinice stavljaju pojedini proizvođači i da li prećute podršku za 9850 i da li treba AMD da ih uslovljava, ucenjuje ili šta već je posebna tema.

Ono što je smešno jeste loženje naroda na tu temu, pogotovo za nekoga ko savršeno kapira o čemu se radi.

Ja ne mogu da razumem ni kada se neko raduje realnim problemima Intela, AMD-a, Nvidie, a kamoli kada ih izmišlja i daje ovakve komentare:

Bre ovi ce sami sebe da uniste, zaposlise previse Srba izgleda

PS: Pojasni mi ovu rečenicu: Jel glup AMD ili Srbi ili svi zajedno ?

Recite mi koliko Intel korisnika na G31 cipsetu i ploci od 50 eur kaci QX9750, sta to cujem? Nijedan....a zasto?!?!?

Lazove:
P5K-VM/QX9650 radi kod mene upravo.

Nazad
Vrh Dno