Šta je novo?

audiofreak blog: AMD opet u problemima...

@ audiofreak

Stvarno mi nije jasna poenta ovakve teme, a pogotovo naslova ?

780g u potpunosti podržava 125W procesore, a to kakve naponske jedinice stavljaju pojedini proizvođači i da li prećute podršku za 9850 i da li treba AMD da ih uslovljava, ucenjuje ili šta već je posebna tema.

Ono što je smešno jeste loženje naroda na tu temu, pogotovo za nekoga ko savršeno kapira o čemu se radi.

Ja ne mogu da razumem ni kada se neko raduje realnim problemima Intela, AMD-a, Nvidie, a kamoli kada ih izmišlja i daje ovakve komentare:

PS: Pojasni mi ovu rečenicu: Jel glup AMD ili Srbi ili svi zajedno ?

Evo, Biostar je resio problem sa 125W TDP-a na TA780G tako sto je nabudzio Heatpipe cooler na naponsku i istu plocu prodaje pod novim imenom. Svaki normalan korisnik koji oce da budzi Phenom u 780G moze lepo da stavi kulere i ventilator na naponsku i ima da radi ko sat. Problem je do proizvodjaca ploca sto nisu stavljali dovoljno jake naponske na 780G ploce.
Inace, odlican chipset, sa odlicnim OC. sposobnostima.

Nenenenee, ne pise na KUTIJI AMD procesora koje sve ploce mogu a koje ne mogu 😉

Znam da se zezas, ali na Intel box-u (za Penryn procesore na primer) pise Requires electrically compatible board - PCG 06, a pisalo je takodje i za starije generacije procesora samo su bile druge oznake.

Ja jednostavno ne mogu da poverujem da ti ne znas da "problemi" o kojima ti govoris nemaju veze sa samim cipsetom nego sa PWM dizajnom pojedinih ploca koje ne mogu 125W Phenomima da isporuce dovoljno struje!

Ja to znam. Svako ko procita originalni post i vest sa INQUIRER-a takodje zna.

Ali razlika je u tome sto ja isto tako znam da onaj ko je proizveo i chipset i procesor ne moze da nema ama bas nikakvu kontrolu nad proizvodjacima ploca kojima je dao licencu za koriscenje chipseta.

Ti izgleda hoces da kazes da bi sad na primer ja i ti mogli da narucimo 1,000 komada 780G cipseta, da nastancujemo ploce sa 50W PWM jedinicom i da ih prodajemo kao "Phenom Ready"?

Stvarno ne razumem tu potrebu da na tako sugestivan nacin plasiras dezinformaciju ovde iako si tehnicki potkovana osoba za koju sma uveren da zna razliku izmedju cipseta i PWM-a. :trust:

Stvarno mi nije jasna poenta ovakve teme, a pogotovo naslova ?

Naslov je promenio milanbb pa se ti i Nedjo obratite njemu ako vas naslov buni.

Moj originalni naslov nije uopste pominjao cipset nego je samo pisalo "Uh-oh... AMD opet u problemima".

I ja mislim da trenutni naslov ne odgovara temi pa eto Nedjo ako hoces ispravi ga.

Pojasni mi ovu rečenicu: Jel glup AMD ili Srbi ili svi zajedno?

Da 😀

Evo, Biostar je resio problem sa 125W TDP-a na TA780G tako sto je nabudzio Heatpipe cooler na naponsku i istu plocu prodaje pod novim imenom.

Samo sto je sad verovatno skuplja, a oni koji su uzeli prve macice su ga ispushili.

Svaki normalan korisnik koji oce da budzi Phenom u 780G moze lepo da stavi kulere i ventilator na naponsku i ima da radi ko sat.

Moze ali to kosta vise i nije garantovano da ce 100% pouzdano raditi, bolje onda kupiti skuplju plocu.

Problem je do proizvodjaca ploca sto nisu stavljali dovoljno jake naponske na 780G ploce.

E ne slazem se da je samo u tome problem. Smatram da je problem takodje u tome sto AMD nije kontrolisao sta rade 2nd tier proizvodjaci pa je zbog njih popio ovu celu blamazu.

Inace, odlican chipset, sa odlicnim OC. sposobnostima.

To ja nisam nikad ni osporavao. Konfuziju je napavio milanbb promenom naslova pa je ispalo da je thread kritika cipseta, a on je samo uopsteno govorio o AMD problemima.

Poslednja izmena:
A u stvari je thread jos jedna u nizu "ajde malo da pljujemo po AMD-u" tema 😉

Pa ako ne moze da podrzi 9850 na defaultu, onda ne moze ni sve ostale na manjem OC-u - sto mi iskreno deluje gore nego obratno (da podrzava samo do 9850 potrosnje).

Pa ako ne moze da podrzi 9850 na defaultu, onda ne moze ni sve ostale na manjem OC-u - sto mi iskreno deluje gore nego obratno (da podrzava samo do 9850 potrosnje).

Screenshot, CPU-Z, sken iz pasosa i izgled sobe molicu, neko ko nekoga proziva lazovom a najveci je flejmer i useless poster mora da stoji iza svojih tvrdnji.

E ne slazem se da je samo u tome problem. Smatram da je problem takodje u tome sto AMD nije kontrolisao sta rade 2nd tier proizvodjaci pa je zbog njih popio ovu celu blamazu.

Gde si ti tu video blamažu meni stvarno nije jasno.
Takve stvari se u principu dešavaju svima pa ni Intel i nVidia nisu imuni na to.
Evo recimo Intel 965 se fino "proslavio" sa JMicron kontrolerima.

Trovanje je najlakša od svih veština...

...kosta vise i nije garantovano da ce 100% pouzdano raditi...

Recimo ovo rečenica u potpunosti je primenljiva i na Intel core procesore:

A microcode reliability update is available that improves the reliability of systems that use Intel processors

FAQ:
Q: Does the microcode reliability update have to be proactively installed?

A: Affected Intel processor users must use the microcode reliability update.

Jel´ sad treba napisati:
...a oni koji su uzeli prve macice su ga ispushili.

Moja poenta - mani se ćorava posla.

Samo sto je sad verovatno skuplja, a oni koji su uzeli prve macice su ga ispushili.
To je ista ploca, samo sa boljim hladjenjem. Sigurno ce im raditi i u staroj svi Phenom procesori, samo sto proizvodjac ne garantuje 100% za tu termalnu disipaciju sa tim hladjenjem. VRM kada se projektuje, projektuje se tako da moze da izvuce i do 50% veci TDP. Prema tome, mozda u ekstremnim uslovima sa TDP 125W ta ploca moze da pravi probleme ili barem da throtluje.

Moze ali to kosta vise i nije garantovano da ce 100% pouzdano raditi, bolje onda kupiti skuplju plocu.
Svakako onaj ko bude kupovao quad ce kupiti i malo bolju plocu. Za Dual i Tripper core, ce i jeftinije biti od koristi.

Nije to AMD-ova blamaza, vec blamaza onih sto prave ploce. AMD nije duzan da vrsi kontrolu kvaliteta kineskog smeca.
Njima je sigurno bila poznata termalna envelopa Phenom procesora, njihova duznost je bila da naprave ploce koje to mogu da izvuku. Problem je sto se jajarilo na komponentama vise nego sto je trebalo. Cast izuzecima.

To ja nisam nikad ni osporavao. Konfuziju je napavio milanbb promenom naslova pa je ispalo da je thread kritika cipseta, a on je samo uopsteno govorio o AMD problemima.
Kao sto rekoh, ocigledno je da je postojao problem u komunikaciji izmedju AMD-a i proizvodjaca, kada su ustinuli na kvalitetu naponske sekcije ili postoji drugi problem, a to je Phenom 9850 koji trosi zapravo vise od 125W.

Poslednja izmena:
Jel´ sad treba napisati:

audiofreak je napisao(la):
...a oni koji su uzeli prve macice su ga ispushili.

Moja poenta - mani se ćorava posla.

Mani se ti diskusije sa mnom ako su ti te dve stvari uporedive. Taj microcode update je za one koji ne znaju da flashuju BIOS ili imaju plocu kojoj proizvodjac vise ne update-uje isti, za nas ostale taj update je vec odavno u BIOS-u. Microcode update resava problem, a plocu koja ima slabo resen VRM ne mozes da popravis softverski (citaj: bez investicije).

Kao sto rekoh, ocigledno je da je postojao problem u komunikaciji izmedju AMD-a i proizvodjaca, kada su ustinuli na kvalitetu naponske sekcije ili postoji drugi problem, a to je Phenom 9850 koji trosi zapravo vise od 125W.

Pa to ja bas svo vreme i pricam. Zato sam temu nazvao "Uh-oh... AMD opet u problemima".

Znaci problemi su sledeci:

1. Problem u komunikaciji izmedju AMD-a i proizvodjaca (o tome pricam od pocetka threada)
2. Phenom 9850 koji trosi zapravo vise od 125W (ovo je drfedja rekao iznad)
3. Gubitak ekskluzive sa Cray-om (i ovo je bilo deo teme u mom OP)

I sad se nekolicini AMD fanboya cini:

- Da ja likujem sto je sve to tako kako jeste
- Da ti problemi ne postoje ili su nebitni
- Da ce ih umanjiti ili resiti ako istaknu neki Intelov problem

Iskreno receno, meni ni iz dzepa ni u dzep -- jedini cilj mi je bila normalna diskusija jer ovo jeste mesto za diskusiju o takvim stvarima bilo da je u pitanju AMD, NVIDIJA ili Intel.

Nazalost, "when all you have in your heart is a flame, everything looks like a flame bait". 🙂

audiofreak je napisao(la):
Znaci problemi su sledeci:

1. Problem u komunikaciji izmedju AMD-a i proizvodjaca (o tome pricam od pocetka threada)
2. Phenom 9850 koji trosi zapravo vise od 125W (ovo je drfedja rekao iznad)
3. Gubitak ekskluzive sa Cray-om (i ovo je bilo deo teme u mom OP)

I sad se nekolicini AMD fanboya cini:

- Da ja likujem sto je sve to tako kako jeste
- Da ti problemi ne postoje ili su nebitni
- Da ce ih umanjiti ili resiti ako istaknu neki Intelov problem

Iskreno receno, meni ni iz dzepa ni u dzep -- jedini cilj mi je bila normalna diskusija jer ovo jeste mesto za diskusiju o takvim stvarima bilo da je u pitanju AMD, NVIDIJA ili Intel.

Nazalost, "when all you have in your heart is a flame, everything looks like a flame bait". 🙂

Ali je skoro uvek kada si ti u pitanju diskusija "AMD u problemima, Intel je super" 😉

1. Kada proizvodjac ploca sa AMD cipsetom uradi nesto pogresno - kriv je AMD (komunikacija izmedju posrnule kompanije AMD i proizvodjaca). Kada proizvodjac ploca sa Intel cipsetom uradi to isto - onda je to tako trebalo.

3. Kada se Cray odluci da koristi I Intel resenja (za koja smo vec usi i oci izbili sa dokazima koliko su bolji od AMD-a) u svojim sistemima sa vise hiljada procesora opet je kriv AMD koji je izgubio ekskluzivu. A da budemo realni AMD je postigao OGROMAN uspeh sto ih Cray nije nogirao posle ove sapunice sa X4 procesorima...

Ja nisam za to da se besomučno "pljuje" po nekom brendu ili proizvođaču, ali realno, pljuvali smo svi ovde redom po Pentiumima IV (koje je koristio samo Simpson, ja mislim) i smejali se likovima koji isteruju 4 GHz, da bi dostigli performanse 2.4 GHz kod Athlona 64 koji je usput bio i savršeno mlak na tom taktu... Neki to samo previše uzimaju k srcu...

Na koji tačno P4 misliš? Ako misliš na Northwood-a, koristili smo ga Simpson, student i moja malenkost i nijedan tadašnji Thunderbird mu nije mogao ništa. Dok smo mi držali na 2.4 za svaki dan (Simpson posle i na 2.7, pa je taj legendarni primerak posle dostigao i daleko veće taktove), Aca mučenik :d je klokovao kao blesav sa sve specijalnim kulerima naručivanim iz Italije da bi se nadmetao sa Simpsonom. Ti Thunderbirdovi su se grejali kao rerne i nisu nikako mogli da postignu performanse ni kulturu rada koje smo imali na tim Northwood-ima. Svakako, i ti procesori su morali da se overklokuju da bi se brzina osetila, ali hej, why not, još uvek se sećam oduševljenja kada te ploča nakon prvog paljenja pita "hoćeš li 16x100=1600 ili 16x133=2133 MHz" 😀 Naravno, posle su došle neke nove serije i Thoroughbred B i Barton procesori koji su razbijali, kada sam i ja uzeo jedan 🙂

Ali je skoro uvek kada si ti u pitanju diskusija "AMD u problemima, Intel je super" 😉
Jel' njegov problem sto je AMD u problemima uvek a Intel je super?🙂

3. Kada se Cray odluci da koristi I Intel resenja (za koja smo vec usi i oci izbili sa dokazima koliko su bolji od AMD-a) u svojim sistemima sa vise hiljada procesora opet je kriv AMD koji je izgubio ekskluzivu. A da budemo realni AMD je postigao OGROMAN uspeh sto ih Cray nije nogirao posle ove sapunice sa X4 procesorima...
"Nemojte sami vi da me branite!" 😀

Na koji tačno P4 misliš? Ako misliš na Northwood-a, koristili smo ga Simpson, student i moja malenkost i nijedan tadašnji Thunderbird mu nije mogao ništa.

Mislio si Palomino?
Thunderbird je išao paralelno sa P3 i P4 Willamette, a Palomino (Athlon XP) se pojavio kvartal prije Northwooda.

Da, da, tačno. Stari se, davno beše 🙂 Thunderbird je kidao tadašnji P3 i P4 bez problema. Damn, i moj Duron je tada kidao, naročito uz GF2 GTS koji sam tada furao, mislim da nije bilo ništa brže 😀 Lepa bejahu ta vremena...

Mislim da kad bi se presekli pikovi AMD-a i Intela dobili bi da su ustvari tu negde. Jedan period je Intel bolji drugi period AMD. E sad moje subjektivno mishljenje je da je to velik podvig za AMD jer je AMD dosta manja kompanija od Intela.

Poslednja izmena:
Ok znaci sada je red na AMD da opet kida...Ok sa Phenomima nishta ali mozda ce za godinu dana da se "izu(z)me" nesto novo

Do tada Intel ce da prodaje svoje procesore za koje moram da priznam kada sam krenuo da shtudiram i analiziram pogubio sam se u silnom keshu i proizvodnim procesima...

kod AMD imash 4400 5000 i phenom i ajd...I naravno Sempijo za nas sa supljim dzepovima

Ja nisam za to da se besomučno "pljuje" po nekom brendu ili proizvođaču, ali realno, pljuvali smo svi ovde redom po Pentiumima IV (koje je koristio samo Simpson, ja mislim) ...

Koristio sam i ja 😀 Moje northwood je isao glat na 3giga, na nekoj abitovoj ploci (neka MAX verzija ako se dobro secam) i bio sam jako jako zadovoljan (pogotovo mi je u pozitivnom secanju ostao HT). Jedini problem te kombinacije je bilo to sto je na kraju nisam mogao da otplatim 😀 😀 😀 ... jao Boze, kad se setim 😀.

Koliko se secam, TBred B kada se pojavio, bio je vrlo konkurentan po odnosu cena/performanse sa tadasnjim northwoodima. Poredjenja radi, Tbred B na 2200-2300 Mhz mogao je da parira bez problema Intelu P4 NW @2.8-3.2 Ghz, u zavisnosti od aplikacije do aplikacije. Usput, kostao je dva do tri puta manje od Northwooda. Tbred B 1700+ je npr. kostao 55€ 2003. u prolece, a NW 2.4C je kostao 145 €, a i ploca je naravno uvek bila skuplja za Intela bar 10%. Fora je u tome sto je AMD tada imao malo, kompaktno 80 mm^2 jezgro i dosta efikasno za tadasnje pojmove. Poredjenja radi NW procesor je imao povrsinu 146 mm^2 u 130nm, kasnije revizije 131 mm^2.
Problem je sada sto situacija nije takva. Sadasnji Phenom procesori, pa i X2 zauzimaju na siliciijumskoj plocici povrsinu prakticno kao i C2D. Brisbane uzima 126 mm^2, dok Conroe uzima 143 mm^2, a Allendale sa 2MB L2 samo 111 mm^2. Pored toga wafer u SOI procesu je nesto skuplji.
Istina, AMD procesori imaju IMC koji uzima povrsinu jezgra. Jezgra generalno gledano su manja od Intelovih, ali kada se vrsi difuzija na waferu, niko te ne pita sta je na njemu. :d
Phenomi opet imaju jos vece jezgro 286 mm^2, u to ulaze 4 jezgra, L3 kes, IMC itd...
Koliko su ustedeli na povrsini jezgra, majim L2 kesom, skoro isto toliko dobijaju na toj istoj povrsini implementacijom IMC-a. Pored toga, disipacija se povecava implementacijom IMC-a.
Phenomi imaju veoma visoku disipaciju u idle rezimu, sto vazi i za triple core, koji ima prakticno istu disipaciju u idle-u. Ovo navodi na zakljucak da nesto od integrisanih komponenata, L3, IMC itd... znacajno podize potrosnju. Po tome kako je zamisljen Phenom bi trebalo da bude prilicno efikasan i stedljiv procesor, ali u praksi nije tako ispalo. Svakako, ako budu pravili mobilnu verziju, to nece moci da prodje sa tom disipacijom. Ima jos dosta problema koji su nastali za AMD i sada to moraju da resavaju. Cinjenica jeste da je integracija IMC-a smernica u razvoju, kojim ide i Intel.
S' druge strane, za razliku od Northwood ere, Intel sada ima i dobre i jeftine procesore. Odnos cena/performanse je slicna kod oba proizvodjaca, a u nekim, narocito jacim kategorijama je Intel i bolji po tom pitanju.

Ti Thunderbirdovi su se grejali kao rerne i nisu nikako mogli da postignu performanse ni kulturu rada koje smo imali na tim Northwood-ima.
Pricas kao da se radi o turbo-dizel agregatima! :d
By the way, Tbird je bio aktuelan za vreme P3 i Willamette-a. Cuvene Axia i AYHJA verzije TBirda su se lepo klokovale, ali je zvuk tadasnjih Turbina poput 6CU+ bio nesnosljiv, a i izbor kulera nije bio bas neki narocit.
Ja sam imao TT 7CU+ koji je imao regulaciju obrtaja, odlicno i bez previse buke na srednjim obrtajima hladio je TBirda 1.2 Ghz @ 1.5 Ghz.

Kakve ste starkelje, neko spomene tehnologiju od pre 5 godina i odma krene "During the waaar..." 😀

Pricas kao da se radi o turbo-dizel agregatima! :d
By the way, Tbird je bio aktuelan za vreme P3 i Willamette-a. Cuvene Axia i AYHJA verzije TBirda su se lepo klokovale, ali je zvuk tadasnjih Turbina poput 6CU+ bio nesnosljiv, a i izbor kulera nije bio bas neki narocit.
Ja sam imao TT 7CU+ koji je imao regulaciju obrtaja, odlicno i bez previse buke na srednjim obrtajima hladio je TBirda 1.2 Ghz @ 1.5 Ghz.
Hehe, takođe, legendaran kuler 🙂 Ipak, meni je on bio gotovo nepodnošljiv na duže staze na srednjem broju obrtaja, uvek sam ga držao na minimumu. Otuda možda i utisak.

Ja koliko se secam, drzao sam ga uglavnom na low i tbird je radio na 1500 Mhz okruglo. 😉

Kakve ste starkelje, neko spomene tehnologiju od pre 5 godina i odma krene "During the waaar..." 😀

Pa nismo mi ovde juche doshli! :d

Poslednja izmena:

Ma da... ej, a otkud ove ruzicaste naocari na mom nosu? Aaa... :lupko: dobio sam ih na Intel Channel Conference. 😀

1. Kada proizvodjac ploca sa AMD cipsetom uradi nesto pogresno - kriv je AMD (komunikacija izmedju posrnule kompanije AMD i proizvodjaca). Kada proizvodjac ploca sa Intel cipsetom uradi to isto - onda je to tako trebalo.

Kao na primer? Uzgred, gde ti nestade #2? 😀

Pa ne, nego sam im ja kriv sto je Cray uzeo da koristi i Intelove procesore. Ja sam napravio Phenom sa TLB errata koji obara performanse i lozio se na Native quad-core dok pas nije imao za sta da me ujede nakon kupovine ATI-ja koji me je zamalo sahranio izbacujuci graficke karte skoro 50% slabije od NVIDIJE sa zakasnjenjem od 9 meseci ko da su trudni. Puhleezee... :trust:

Sto se tice potrosnje Phenoma 9850,ona nije veca od 125W,sta vise manja je poprilicno ako je za verovati LC-u i review-u koji je uradio legendarni Michael Schuette(covek cijim testovima licno najvise verujem):
http://www.lostcircuits.com/cpu/amd_phenom9850/5.shtml

maxpower.gif

Poslednja izmena:
af: Mozemo demagogiju do sutra, ja sam siguran da si vecim delom bas ti kriv sto je Cray uzeo da koristi i Intel procesore i sto AMD graficke imaju 50% losije performanse od nvidije...

#2 je izostavljen jer nemam podatak koliko trosi 9850 i ne zelim da citiram bilo koga...

af: Mozemo demagogiju do sutra, ja sam siguran da si vecim delom bas ti kriv sto je Cray uzeo da koristi i Intel procesore i sto AMD graficke imaju 50% losije performanse od nvidije...

O kakvoj demagogiji se tu prica nije mi jasno?

1. Sto je AMD poceo da pravi procesore sa slabijim Perf/Watt od Intela?
3. Sta je ATI valjao kao "high-end" do izlaska 38xx i koliko je vremena proslo od izlaska 8800GTX do tada?

Znam da se zezas kad kazes da sam ja kriv za to, ali za AMD/ATI ipak vazi ona stara "ne moze niko da te zaj.be koliko sam sebe mozes da zaj.bes". Kljucne reci su "pogresna" i "procena".

1. Sto je AMD poceo da pravi procesore sa slabijim Perf/Watt od Intela?
3. Sta je ATI valjao kao "high-end" do izlaska 38xx i koliko je vremena proslo od izlaska 8800GTX do tada?

Pa kao što si nam ti razjasnio u 1. postu: Zato što hoće sami sebe da unište, pa su zaposlili previše Srba, a čuli su da to Srbi dobro rade (samouništenje).

E, pošto Srbi u procesu samouništenja nalaze unutrašnju snagu (inat) i dižu se kao Fenix iz pepela (jer su nebeski narod), nikako da dokrajče posrnulog AMD-a.

E, sad ja sam čuo da su pokupili neke čelne ljude iz Hezbolaha koji će da im pomognu na obuci bombaša samoubica, da se lepo dokrajče.

Сирома Интел (да не отварам нову тему) :wall::

Intel "paid vendors not to use AMD"

6 May 2008, 12:42

Processor manufacturer AMD has introduced new evidence in the anti-trust case against its competitor Intel, in federal court in the US state of Delaware. According to the Wall Street Journal, the evidence shows that Intel coerced and paid computer manufacturers like Dell, Acer, Gateway, IBM and Hewlett-Packard not to use any AMD products. Large swathes of the 108-page document that the court made public on Monday are blacked out to prevent trade secrets from being made public.

According to AMD, the new evidence is the result of an evaluation of 200 million pages of documents which AMD obtained from Intel and PC manufacturers in a discovery request. According to US press reports, AMD's legal counsel, O'Melveny & Myers LLP, claims that these materials contain documented email exchanges between leading PC manufacturer employees and Intel that demonstrate the illegal practice of crowding competitors out of the market. Intel denies all of the allegations and accuses AMD of using the courts to protect itself from legitimate competition.

AMD filed suit in Delaware against Intel in June of 2005, accusing its competitor of abusing its monopolistic position. The complaint charges that customers were forced not to use AMD processors. At that time the Japanese anti-trust body was investigating Intel and the EU Commission also had its eye on Intel's behaviour. In 2006, AMD contacted the German anti-cartel office (Bundeskartellamt), claiming that Media Saturn Holding – majority share holders in the two largest retail electronics chain stores in Germany – was giving Intel preferential treatment. Intel's German office was searched in February of this year in connection with the complaint. The German Federal Government changed its procurement practices for IT projects nearly four years ago as a result of a complaint from AMD.

:wave:

Nazad
Vrh Dno