Šta je novo?

Ko sta ima od Hi-Fi komponenti?!

Pojacalo i predpojacalo "Karan" iz Novog Sada, 2x1200W, Zvucnci Infiniti RS2b, Teac P/D 700 (transport + D/A Converter), Konekcije i interkonekcije Van Der Hool, Monster... ima josh, ali je i ovo dovoljno...
Pozdrav za sve audofile, kojih je sve manje! Svi brate bubice u usi i pice MP3! Kome josh treba ova skalamerija koja mi oduzima pola dnevnog boravka!

hehehehe, rekao bih da nije problem prostor nego broj novcanica

Novcanice, u velikom broju, su uvek problem. Godinama se sakupljaju i u trenu izgube! Ipak, bolje ih je izgubiti radi kupovine sebi dragih komponenti, nego u kasinu za rulet stolom! Mada i kocka ima svojih strasti, ali se ne nalazim u tome...

Denon PMA 1500R MKII
Denon DCD-685
Denon TU-1500
B&W Matrix I S2

Vrlo moguce ;)

Snagaš: Hafler DH-200 (MOSFET)
Preamp: Oakley Image (lampaško)
Kutije: Cabasse Fregate 300
CD: Sony CDP-S41
Gramofon: Technics SL-Q2
Stereo VCR: Panasonic NVF-90HQ

i, šta sve to vredi kad je glavni izvor zvuka MP3 :)

sve je puklo pa i audiofilija

Pa ti skidaj FLAC i onda ti izvor nece biti MP3 ;)

yamaha Rxv 559......auzentech prelude 7.1,,,,,jamo....i josh puno toga...

Pa ti skidaj FLAC i onda ti izvor nece biti MP3 ;)

Ma možeš ti da vršiš lossless kompresiju i sve je to lepo, ali daj pokaži mi neki audiofilski plejer za te formate. Ajd, neću da kažem, ipak ja nisam u toku sa audiofilijom, ali koliko ja znam to ne postoji.

Re: Paja
Pa to što je sve manje i manje audiofila znači da je pukla :) Valjda bi trebalo da ih je sve više, sa dostupnošću tehnologije. A ja sam se inače i razočarao u većinu tzv. audiofila koje sam upoznao kad sam shvatio da njima muzika služi da bi slušali uređaje a ne obrnuto. Tj. oni ne slušaju muziku već uređaje.

@kriket
Pricas napamet. Postoje sprave i kostaju boga oca... ;)

@kriket
Pricas napamet. Postoje sprave i kostaju boga oca... ;)

Pa dobro ajde, pretpostavljam da postoji nešto, ali zašto bi neko ko sebe naziva audiofilom davao neviđene pare da bi slušao kompresovan zvuk. Nekako su mi kompresija i audiofilija pojmovi u koliziji. Logičnije bi bilo da ulažu u original CD-ove ako već nemaju vinile na raspolaganju.

Hoću reći pravi audiofil neće ulagati novac da bi slušao kompresovani zvuk. Šta njemu znači ušteda na prostoru ili prenosivost? Pa neće nositi svoj hi-end sistem u džepu..

A ono nisam baš ubeđen da stvarno postoji audiofilski plejer kompresovanih formata, dok mi ne daš neki primer. To što je nešto skupo ne znači da spada u audiofiliju :p

Ne kontam te. Zasto bi tebe zanimalo da li su informacije kompresovane ili nisu ako su identicne na izlazu? Ili je problem u tome sto ne razumes sta je "lossless" kompresija?

A sto se tice prednosti u odnosu na klasican CD plejer - evo 3 na brzaka: zaobilazis problem transporta + mozes na vrlo malom (fizickom) prostoru da smestis na hiljade albuma, sa sve brzom pretragom, listama... + trajnost (backup pozeljan, naravno)...

EDIT: Najjednostavniji "audiofilski plejer" je glupi PC sa zvucnom kartom koja ima "bit-perfect" digitalni izlaz (recimo M-Audio Audiophile 2496, E-MU 0404, E-MU 1212M...) + zverka od DAC-a...

Poslednja izmena:
Eh sad... ti u priču ubacuješ DAC. To je druga priča, ja sam govorio o standalone plejeru bez eksternog DAC-a. U toj konstelaciji je DAC audiofilska komponenta a izvor je nebitan, dok god je digitalan.

Najjednostavniji "audiofilski plejer" je glupi PC sa zvucnom kartom koja ima "bit-perfect" digitalni izlaz ...

P.S. Dodao bih samo da se nikako ne slažem da se "glupi PC" može smatrati audiofilskim plejerom u bilo kojoj varijanti, iz prostog razloga buke koju stvara (kuleri, ventilatori, drndanje i ostalo). Tako da moraćeš još malo da se potrudiš da predočiš neko audiofilsko FLAC rešenje, po mogućstvu bez eksternog DACa :p

"Savršen izbor", možda za audiofil wannabes, ali za prave audiofile je to neprihvatljivo iz gore pomenutih razloga.

Haug :)

Eh sad... ti u priču ubacuješ DAC. To je druga priča, ja sam govorio o standalone plejeru bez eksternog DAC-a. U toj konstelaciji je DAC audiofilska komponenta a izvor je nebitan, dok god je digitalan.

Nisi bash neki "audiofil" ako mislis da je transport nebitan...
Ono za MP3 cu (za sada) shvatiti kao shalu...

A samim tim sto mislis da je transport nebitan sam si pogazio svoju pricu, tj. ne postoji nijedna prednost CD plejera u odnosu na PC. Malo vise sam se raspisao o ovoj tematici na nekim drugim forumima koji se bave HiFi-jem, al' cisto da napomenem da nije sve crno-belo, tj. da nije bash toliko jednostavno.

P.S. Dodao bih samo da se nikako ne slažem da se "glupi PC" može smatrati audiofilskim plejerom u bilo kojoj varijanti, iz prostog razloga buke koju stvara (kuleri, ventilatori, drndanje i ostalo). Tako da moraćeš još malo da se potrudiš da predočiš neko audiofilsko FLAC rešenje, po mogućstvu bez eksternog DACa :p

Opet pricas napamet... :S:

1. Moze da se napravi masina sa totalno pasivnim hladjenjem, znaci bez ikakve buke. Sta mislis, kakve masine se koriste u studijima? Druga varijanta je da se masina izbaci iz sobe i koristi se neki od nabudzenih daljinaca za PC.
2. Ne moze vrhunsko resenje bez externog DAC-a - totalno je glupo sto insistiras na tome. PC je samo transport i ne treba da bude vise od toga.
3. Cak ni ne mora da postoji bilo kakva zvucna karta posto nove revizije poznatih DAC-ova (recimo Benchmark DAC-1) imaju i USB podrsku i solidnu ASIO podrsku.

"Savršen izbor", možda za audiofil wannabes, ali za prave audiofile je to neprihvatljivo iz gore pomenutih razloga.

Po tvojoj prici mi vise lici da ti pripadas toj grupi ("audiofill wannabes"), posto uopste ne razumes problematiku, a toliko si se "uneo" u pricu i branis nesto sto ti nije cak ni jasno.

Ne zelim da ulazim u to sta neko ima od opreme, al' od tog CD plejera koji koristis (ako je to ono sto mislim da jeste) je osetno bolja bilo koja od zvucnih karti koje sam pomenuo i to, naravno, bez externog DAC-a, tako da mi opet nije jasno o kojem "audiofilizmu" pricas.

Skrenuli smo potpuno sa teme i nema smisla dalje prljati ovaj thread... Samim tim sto nisi dao nijedan valjan argument. Ne bih se uopste toliko raspisao, al' sam osetljiv na ovu temu... :)

Resistance is Futile. Prepare to be Assimilated!

Over & out...

Pa pošto vidim da si zapenio, neću više insistirati, a ti izvoli pa slušal FLACove sa "glupog PCa" sa vodenim hlađenjem iz druge sobe. Naprotiv ja sasvim dobro razumem problematiku, iako sebe ne smatram audiofilom. Taj CD koji sam naveo ni ne koristim, niti koristim išta osim PCa i MP3 (nažalost, takva su vremena došla). Da slušam CDove, sigurno bih nabavio neki bolji CD plejer.

P.S. "Mašine" u studijima se mahom koriste za obradu signala a ne kao izvor. A i to što se nešto koristi u studiju ne znači da je audiofilski uređaj. Npr u studiju se isto koriste monitorske zvučne kutije pa one ne spadaju u audiofilske iako neki vole njihov zvuk.

P.P.S. Shvatam ja da si ti ljut što nema standalone audiofilskog rešenja za FLAC, ali nemoj se ljutiš na mene, nisam ti ja kriv ;)

Poslednja izmena:
znam da nije jedini lossless format, i WMA može biti lossless u zavisnosti od nivoa kompresije.

OK. eto, naveo si jedno rešenje i super što to postoji. Mogao si odmah to da uradiš umesto da peniš o silent "glupim PC"ima iz druge sobe, transportima DACovima i sl.

A da priznaš da za neke stvari nisi bio u pravu to od lika poput tebe ne bih ni očekivao :p

P.S. Ovaj Olive na koji si me uputio je dobar kompromis između komfora i kvaliteta (ovako na prvi pogled), i ja volim takve uređaje. Ali to svakako nije Hi-End rešenje. Ti, kao veliki audiofil, sigurno znaš da su Hi-End rešenja minimalistička, te da imaju jako malo funkcija koje bi eventualno mogle da ometaju signal (njegov kvalitet). Stabilnost napajanja je vrlo bitna i zato se u Hi-End sistemima broj switcheva, preklopnika, potenciometara, svodi na minimum ako ne i ukida. Da ne spominjemo predpojačala na baterije radi stabilnosti struje itd. Znam likove koji su na svojim CD plejerima isključivali displeje i senzore za daljinski ne bi li što više zaštitili signal od interferencija.

Bottomline, ovaj uređaj koji si naveo je dobar i meni se sviđa, ali ozbiljni audiofili bi se svakako mrštili na njegove konformističke "features", koji samo ometaju signal....

Poslednja izmena:
- Pojacalo: Onkyo Integra A-8670
- CD-Player: Denon DCD-1420
- Zvucnici: Cantius ML III

Pozz

Ne moze da se generalizuje.
Zavisi koji model, naravno...

Zaboravih ranije da ostavim link...
http://www.olive.us/home.html

P.S. Samo da se nakratko nadovežem, nakon razmatranja. Ovo tvoje ne da nije audiofilsko rešenje, to je ustvari najobičnija mini linija, upakovana da spolja izgleda kao audiofilski uređaj. Zašto je to tako? Pa dovoljno je pogledati samo koncept uređaja. Šta sve ima u sebi i iz čega se napaja. Ima ovako na prvi pogled:

Hard diskove
CD transport
CoDec
DAC
Wireless radio
šljašteći displej, kontrole, senzore itd.
i ko zna šta još sve (prateći hardver)

i to sve - na ZAJEDNIČKOM napajanju. To ti se druže moj zove mini-linija. Tako da ono, ti izgleda smatraš sebe audiofilom, ali si ustvari daleko od toga :)

Sebe ne smatram audiofilom, a ti smaras za medalju... :wall:

Sebe ne smatram audiofilom, a ti smaras za medalju... :wall:

Haha, dobro je da si nam javio da znamo, pošto si se do sada lažno predstavljao :p

P.S. aha, ja smaram... Pa šta mogu, istina boli :) Najlakše čoveku kad ostane bez argumenata da počne paušalno da proziva. Šta ćeš, ipak si ti Arkanov "Delija", šta reći :)

Poslednja izmena:
Eto i mene smaraš, a ni ne učestvujem u diskusiji. Beži :wave:

gde generalno spada onkyo? u koju klasu?

Spada u neku visu ili visoku komercijalnu klasu. Savisi od modela. Ali svakako ja nisam imao prilike da vidim neko lose ili prosecno Onkyo pojacalo. Ovaj moj model je iz '89-'90 i radi na 8oma, 160W, a na 4, 240W. Zvuk je veoma topao i ima snage u sebi.

Nazad
Vrh Dno