Šta je novo?

Ko sta ima od Hi-Fi komponenti?!

Skoro sam nabavio neke zvucnike Marantz (vidim imaju i sajt) i to model HD300 (kojeg nema na sajtu), pa ako neko moze da mi kaze kakvi su (samo da nije dno dna :d ).
Druga stvar je da neznam koliko vati traze, otvaro sam i kutije i na satelitima pisu neki stringovi bezveze) ja onako odokativno mislim da imaju 30-40W ali bi voleo neko da mi kaze tacnije.
Pozajmio sam od drugara i pojacalo(4*70W) da ih probam i mogu reci da je pravo osvezenje u odnosu na standardni 2.1, zvuk je mnogo prijatniji i ne cepa usi pri jacim snagama. Ono sto je zanimljivo da pri 90% iz pojacala, stvara se distorzija, da bi na 100% neke "glasnije" pesme jednostavno zvucnici izgubili zvuk na celoj pesmi ili na odredjenim "glasnim" delovima pesme, pa me zanima dali je ta zastita dolazi od zvucnika ili pojacala?

uf marantz je mnogo losa fabrika. to ti je neka kineska bas krsh.

to je zastita od pojacala. vidim da bas nemas pojma

pravilo A - nikad ne pojacavaj vise od polovine. stos je da se jacina zvuka racuna eksponencijalno pa ta druga polovina nije jos 50% jacine, ali jeste snage. sto znaci da trosis pojacalo a zvuk biva samo malo glasniji.

inace, marantz vazi za dosta dobru firmu, ali ne bih znao da ti kazem konkretno za taj model

BTW ja kupio SB Xfi Music. milina :)

pravilo A - nikad ne pojacavaj vise od polovine. stos je da se jacina zvuka racuna eksponencijalno pa ta druga polovina nije jos 50% jacine, ali jeste snage. sto znaci da trosis pojacalo a zvuk biva samo malo glasniji.

Kao prvo - nisu svi potenciometri logaritamski ili semi-logaritamski - rekao bih da je vecina sa "kvazi-logaritamskim" :), a kao drugo - to koliko moras da "odvrnes" zavisi najvise od samog snimka.

uzeo sam za primer da slusas lossless. naravno ako je mp3 onda mozes jos manje da odvrnes.

a bilo koj zvuk ne smes da guras preko neke granice jednostavno jer pojacalo nije napravljeno da radi na 100% i to je to. tacka :)

Losa fabrika, dobra firma. Sad mi je sve jasno:d

Ma sta ste se uhvatili za pojacalo :S:, kao sto sam rekao pozajmio sam ga (vec sam ga i vratio), poenta je bilo odrediti pribliznu snagu zvucnika! To sto sam odvrnuo par minuta na 100% je zbog testa, nije sje6alo pojacalo.

Ono najvise sto me zanimalo je: da li to prekidanje tona od strane pojacala bilo zato sto su zvucnici slabi ili bi to prekidanje bilo na bilo kojim zvucnicima?

Inace zvuk je odlican naspram ovih 2.1 prdavaca, gusle zvuce kao prave gusle, sta vise reci :D pa cu ovih dana potraziti slicno polovno pojacalo kao od druga pa ako nesto crkne neka i crkne.

hahaha ma *****avao sam se za fabriku :p ql je marantz :)

uzeo sam za primer da slusas lossless. naravno ako je mp3 onda mozes jos manje da odvrnes.

a bilo koj zvuk ne smes da guras preko neke granice jednostavno jer pojacalo nije napravljeno da radi na 100% i to je to. tacka :)
Odakle tebi ovakve teorije. :S:
Ja sam matori audiofil i namenjao sam se razne opreme. Trenutno Kenwood KA60 i ima linearan potenciometar a ne logaritamski. Ovi drugi stavljaju se kod losijih modela radi fizioloske regulacije zvuka. Smanjuju basove a povecavaju visoke. I naravno da se preko 60% snage guse i dolazi do izoblicenja tona.
Kod mog pojacala to nema. Moze slobodno da ga guras i na 100% snage i nece izoblicavati. Uostalom te specifikacije kod pravih HI FI komponenata nisu sarena laza. A izoblicenja od 0.1% pri max pobudi su tacna. Konstrukcija HI FI pojacal podrazumeva da su ona po pravilu jaca od deklarisane snage i ogranicena mogucnost da se koriste na max i zato je to tako.
Naravno ovo je suvise komplikovana oblast da bi se pausalno pisalo.
Ni svaki CD audio nije istim intenzitetom - dinamikom sniman pa je nekada potrebno i smanjiti potenciometar na pojacalu.
A mozda ti je soba akusticki lose odradjena pa ces imati izoblicenja na zvucnicima zbog lose akustike i prelamanja. Ja sam svoje odneo u jednu omanju salu za zurke i radilo je iznenadjujuce dobro kad je dobilo prostora za izduvavanje.
I zvucnici moraju biti za 1/3 jaci od nazivne snage pojacala. To kod mene KEF odradjuje odlicno.
Ovo je samo vrh sante leda o pojmu akustike i zvuka na zvucnicima i pojacivacima. Izvori zvuka predstavljaju sledecu vaznu komponentu za HI FI zvuk.
No to je sada druga tema.
Pozz svima koji vole HI FI i znaju ili su culi njegove blagodeti. :)
Inace za svaki dan komp + Audigy 2 + AL ATP3. Nije lose za MP3. :D

...ima linearan potenciometar a ne logaritamski. Ovi drugi stavljaju se kod losijih modela radi fizioloske regulacije zvuka. Smanjuju basove a povecavaju visoke...

...I zvucnici moraju biti za 1/3 jaci od nazivne snage pojacala...
:trust:
A odakle tebi ovakve teorije? Logaritamski potenciometri se koriste zato što tvoje (i svačije) uši linearnu promenu snage na zvučnicima neće čuti kao linearnu promenu snage zvuka. Nema to veze sa maskiranjem nekvaliteta pojačala. To što Fender i ko sve još stavlja linearne je čisto zbog ekskluzive, da se razlikuju.

Kod ovog drugog, sam sebi skačeš u usta. Na jednoj strani kažeš da specifikacije HiFi komponenata nisu šarena laža, a na drugoj da zvučnik mora da bude jači od pojačala. Jednostavno pitanje: zašto mora?

:trust:
A odakle tebi ovakve teorije? Logaritamski potenciometri se koriste zato što tvoje (i svačije) uši linearnu promenu snage na zvučnicima neće čuti kao linearnu promenu snage zvuka. Nema to veze sa maskiranjem nekvaliteta pojačala. To što Fender i ko sve još stavlja linearne je čisto zbog ekskluzive, da se razlikuju.

Kod ovog drugog, sam sebi skačeš u usta. Na jednoj strani kažeš da specifikacije HiFi komponenata nisu šarena laža, a na drugoj da zvučnik mora da bude jači od pojačala. Jednostavno pitanje: zašto mora?
1. ja sam popravljao takva pojacala i znam da imaju fiziolosku regulaciju odnosno sklop povezan sa potenciometrom takvog tipa. OK
To nema veze sa linearnoscu. To je karakteristika pojacala da u odredjenom navedenom frekventnom rasponu ima podjednako zastupljene sve tonove.
2. Nema tu skakanja ni preskakanja. Navedene karakteristike kod HI FI opreme najmanje lazu za specifikacije. Jacina zvucnika sa tim izoblicenjem nema veze ali ima veze kao sto rece Delija da nesto ne rikne. Pravilo je da su zvicnici bar za 1/3 jaci od pojacala i nisam ja to izmislio vec je to praksa pokazala. OK
Pozzz

covece... mnogo si se upleo. sam sebi uskaces u usta

ja cu ponoviti statement odozgo - pojacalo nije napravljeno da radi na maximumu snage. (tacka)

necu da ulazim u diskusiju. ko mi ne veruje nek slusa na max, pa nek javi sta je bilo posle par meseci

Hi-Fi

Gledam i slusam sta ko prica i ne mogu da verujem.

Ljudi nisu napravili pojacala niti zvucnike da bi ih neko slusao na 100% snage,drugo uredjaji mogu da trpe do izvesne granice opterecenje koje im postavljate ali to nije to,ja sam stari audiofil i znam da sam najbolje rezultate zvuka uvek dobijao do 50% snage uredjaja, kvalitet je bitan ne sirova snaga. Ako ste fan slusanja na 100% jacine idite u neki party klub i tamo se izrokajte do mile volje ali kuci kad se slusa komsiluk i ne mora da zna u cemu vi uzivate bar sto se muzike tice.
Svako poboljsanje uredjaja, nesto dobro donosi a nesto i odnosi.kablovi sluze da bi ste promenili boju i kvalitet zvuka, ali samo ako imate dobre i kvalitetne uredjaje,znaci nikakvo pojacalo technics do 100e-200e nece zvucati kao mos-fet pojacalo ili lampas ma sta da stavite unutra i kakvo unapredjenje napajanja ili cega vec uradite.
Za tako nesto morate da probate Sansui ili Marantz pojacalo jer se tu vidi i cuje sta ste uradili. Lampe mozete i da stavite u cd player ali opet i samo ako je kvalitetan uredjaj, opet Marantz,Meridian,Krell,Luxman i jos par firmi ostalo je smesno raditi, zapamtite koliko para toliko i muzike.
Cenim svaciji trud da za male pare dodje do dobrih i kvalitetnih uredjaja ali svaka zamena postojecih ugradjenih komponenata ne donosi uvek i zvucni kvalitet, zato skupljaj novac pa kupi nesto dobro i onda ako hoces menjaj sta mislis da treba da se menja. Postujem i ljude koji grade pojacala i znam koliko je to truda i muke i ulozenog novca i vremena, i znam kako zvuce pojacala snagasi bazirani na Hiraga nacrtima ili Korato. Kad dodjete do tog nivoa da sami uradite nesto tako i da to zvuci toplo i prirodno onda ste majstor sitne popravke vecinom ne piju vodu.

Pozdrav svima...
Ah da spisak uredjaja:

Musical fidelity A2 predpojacalo
Jean Hiraga amplifier 2x25w u a klasi ( kupljen original u Francuskoj 1988god)
Dynaudio Jade2 floorstanding loud speakers ( 2x120wdim:88x30x40cm,tezine 30kg)
Kimber KC-AG inteconnect
Kimer 8TC zvucniciki kablovi
Marantz CD 80
Dek Pioneer CT 979
Gramofon Stabi+Stogi

Grundig рисивер.
Grundig дек.
Grundig грамофон.
Све компоненте су у "кућишту" дрвету, made in Western Germany, старо 28 година :d са стерео звучницима Sony Wega.

Не користимо их јер не могу ништа на рисивер прикључити јер има шугаве немачке DIN-ове :(.

Poslednja izmena:
Marantz PM55 pojacalo sa promenjenim STK kolom zbog dodatnih zastita sto fabricki nema
Jamo J-160 studio kutije sa usmerivacima visokih tonova
Philips CD614 + upgrade
Interkonekcijski kablovi SAL
Zvucki kablovi Rodgers 5 kvadrata presek (bakar/srebro koso upleteni)
Kenwood DVD DVF 3250

Grundig рисивер.
Grundig дек.
Grundig грамофон.
Све компоненте су у "кућишту" дрвету, made in Western Germany, старо 28 година :d са стерео звучницима Sony Wega.

Не користимо их јер не могу ништа на рисивер прикључити јер има шугаве немачке DIN-ове :(.

Pa nije bas toliki problem nabaviti kablove sa "sugavim" DIN interkonektima...

Samo da dodam par informacija,ne razumem se toliko u Hi-Fi komponente,ali cuo sam Bang & Olufsen BeoLab 8000 seriju... u zivotu nisam cuo cistiji i bolji zvuk od toga...
Nisu moji zvucnici,ali cisto za informaciju BeoLab 8000 i cd/dvd player od istoimene firme placeni oko 8000 evra.

http://www.bang-olufsen.com/beolab8000

http://www.bang-olufsen.com/UserFiles/File/ts/BeoLab8000_en.pdf

Sam "pitas" - sam odgovaras...;) Ako nista drugo, bar ti nije dosadno.:happy:

Od skoro

AVR Yamaha 3800
Zvucnici KEF 3005 SE

i to mu dodje to, kablovi su Oelbach u celom sistemu (dakle svi zvucnicki, kabl za sub i dva HDMIa)

Lol moja greska, jel bi ga prodavao :D?

Jok. Prosle godine sam ga restaurirao, promenio sve elektrolite itd, pa da svira narednih 15-tak godina ;)

30 godina uz iste sprave? Pih, nisi nikakav HiFi-ista... :p :d

Evo posle dugo vremena i ja da dam svoj doprinos ovom topicu. Dakle:

- Pojacalo - Hiraga 2x20W u A klasi
- Zvucnici - pravljeni od AR 14 drajvera, kutiju i skretnicu napravio Sinisa
- Gramofon - Clearaudio Emotion
- CD player - Marantz CD63 se

Jel čuo neko za LEOWE (mislim da je nemačka firma): Imam od njih Stereo Amplifier SA200, Stereo IC Tuner ST200 i Stereo Cassetten Deck SC200... Ali već je zreo za neku generalnu popravku, naime krče zvučnici. A kada se uključi kasetni dek, na desnom kanalu se čuje nekakvo duboko tutnjanje :p

Jok. Prosle godine sam ga restaurirao, promenio sve elektrolite itd, pa da svira narednih 15-tak godina ;)
Jel mozes nekog da preporuchis. Gde si radio restauraciju? Koje elektrolite si stavljao?

Nazad
Vrh Dno