Šta je novo?

Otrov u pokusaju - (Biostar) AMD 780G

@buyjoon Imash opciju za podeshavanje prioriteta grafike na pci-e magistrali. Imash chetiri opcije, a ako ocesh da iskljuchish IGP onda izaberesh opciju koja na svom kraju ima IGP, odnosno gde IGP ima najmanji prioritet, pa ako postoji neka druga grafa postoji, onda ce ti IGP biti iskljuchen. Nadam se da si bar neshto razumeo. To ti je tamo gde podeshavash klok grafe, i koliko ce memorije uzimati od RAM-a

@Integra032 Ja sam probao danas oblivion, i mogu da kazem da sam odushevljen brzinom kartice s obzirom da je integrisana. Fino se igra (izmedju 15-25 framova /s, mada bi ovo bilo neizdrzivo za neki fps, ali je ovde akcija ipak u trecem planu) u 800x600 bez hdr-a i blooma, sa otprilike opcijama za udaljenost objekata i drveca na 1/4 skale, i ljudi na max skale. Iskljuchene refleksije na vodi, ukljucheni distant land i distant buildings i iskljucheni distant trees. Probao sam i CoD4 ali tek kad sam kupio plochu, i to na razdrndanom windowsu sa instaliranim drajverima od stare i od ove ploche. Ishao je koliko me pamcenje ne vara solidno na 800x600 sve na min, osim tekstura kojima je svejedno dal su na max ili na min uvek isto ide, mada nemoj se puno obazirati na ovaj rezultat iz cod4-e iz vec pomenutog razloga. Probao sam i fifu07 na 1024x760 koja ide fino.

Poslednja izmena:
Evo da se i ja prikljuchim vlasnicima 780G chipseta. Ja sam spakovao ASUS M3A-H/HDMI sa 4800+ (G2) i (samo) 1GB Super Talent ddr2 800 memorije. Mashina je izuzetno tiha i brza, proc ide do 3,2GHz ali mu treba mnogo struje za taj klok, zato na 1,375 ide na 3GHz potpuno stabilno, uz ukljuchen Cool&Quite. Klok IGP-a nije ogranichen u BIOS-u, ali nisam imao vremena da se igram. Memorija ide na 1000 sa 5-5-5-15 [email protected]. I primetio sam da je neko postovao ovde da mu je 3D Mark 2001 skor bio 5500? Meni je @def oko 8600. Probacu da OC-ujem pa javljam novi skor. E, da, zamalo da zaboravim, chipset se uopshte ne greje strashno, moze opushteno da se drzi ruka na hladnjaku, kucishte dobro provetreno, a sve opet tiho i hladno. PozZ

jozza, meni je bio skor 5500 (ili tako nesto okolo) dok nisam shibnuo novi bios...sa novim je otishao na 11k laganizza...

Danas mi je na pamet palo da stavim igp na 150mhz-a. I sto je najchudnije dobio sam iste rezultate kao i na 500mhz-a. U oblivionu sam postavio na jednu scenu lika i uradio quicksave, i u toj sceni je bilo tacno 18 frameova konstantno. Posle toga sam namestio integrushu na 150mhz i dobio isti broj frejmova. Nije li to malo chudno. Moze josh neko da proba ovo pa da javi.

@marko_84
Kako da fleshujem BIOS. Skinuo sam bios sa biostarovog sajta i prebacim ga na flesh, i kad idem da ga fleshuje (preko one alatka kad se bootuje) pishe mi da nema fajla za fleshovanje. A kad sam uradio flesh iz win-a onda mi je sve isto ko i pre, odnosno igp ne moze da predje 700mhz. Ja kontam da ja imam ovu verziju koju sam skinuo sa biostarovog sajta, ali koju onda ti imash

ja sam isto skinuo sa biostarovog sajta..takodje, i bios skinuo sa biostar stajta...i flashovao iz win-a. Sve proteklo za 2 minuta

Nisam mogao a da ne izkomentarisem....Ja inace samo Oblivion i igram i duschan rece da mu oblivion ide(mislim kako tako) na Sempronu i 780G integrushi...(vise me zanima kako se ponasa CPU u ovom slucaju???) ako je to istina sto pricash mogao bi ja uzeti masinu baziranu na te dve komponente...Posto igranje mi polako jenjava tj pocelo da smara a zeleo bih silent masinu

jer brza integrusa sa novom bios-om...nisam bas siguran da je flesovanje iz win-a dobro meni su se dve ECS ploce s*ebale,,mozda je kod biostara druga situtuacija?
-jer moze neko da objasni kako da flesujem preko diskete ili flesa

pazi znj...ja u zivotu nisam flashovao bios! samo sam pratio upustvo sa sajta/iz programa, ne znam `de :) skini najnoviju verziju, pa prouchi...

Poslednja izmena:
@jozza: Da li je na toj ASUSovoj ploci omoguceno u bios-u nasviravanje graficke, posto ploca ima odlican bakarni kuler na chipu, pa bih je rado uzeo u skorije vreme :D

@marko_84
Pa i ja flashujem iz wina i fino pishe da je fleshovan bios i da treba da restartujem komp. I restartujem ja njega, odem u bios i opet ne mogu grafu preko 700mhz. Mislim ne bi ja nju ni terao preko 600, al to mi je bio indikator kako da proverim dal imam ti novu verziju biosa posto ona valjda otkljuchava klokovanje grafe na mnogo vishe, ukoliko sam dobro prochitao negde. E sad mozda je to za neku drugu plochu da se otkljuchava klok grafe sa 700mhz, a ne kod biostara. Kako da proverim verziju bios-a koju imam???

@jonesba
Fino ti kazem da se frejmovi krecu od (15-25), al uglavnom bude 19-20, i to je po meni igrivo posto igrica sama po sebi nije zasnovana na akciji, mada bi verovatno bilo problem igrati sa strelcom. Postovacu ti screenove, samo ne znam kako da uhvatim sliku zajedno sa brojem frejmova u cosku od frapsa???

@svi
Aj probajde da stavite IGP na 150mhz pa uporedite kako je u odnosu kad je IGP na 500mhz. Ja stvarno nisam primetio nikakvu razliku.

meni se igp otkljucao do 1000mhz pre je moglo do 700mhz

meni se igp otkljucao do 1000mhz pre je moglo do 700mhz

Hmmm, ochigledno da onda ja imam stariju verziju bios-a. Preko chega si ga ti updatevao. Ja sam preko onog toola sto se dobije na cd-u i fino mi pishe da je updejtovan uspesno, i kad ga restartujem ono isto.

E ma nije problem za FPS verujem ti ti ako mozesh samo stavi dve-tri slike da vidim nivo detalja i bice dosta...Verovao sam da moze da izgura iako na stranim sajtovima govore suprotno(tipa 3-5 frejmova)...Tu bi ja josh eventualno dodao jedan 3450 za pocetak dok se ne skupi kesha za nesto jace a kako stvari stoje bice to 4XXX serija

ja sam skino sa biostarovog sajta program

Njemu je FPS los zbog procesora, da ima X2 bila bi druga prica, imao bi jos barem 5 FPSa sto nije malo.

E ovako, klokno sam komp na 2.5GHz podizuci samo FSB, tako da mi je sad memorija na 1000mhz. E sad dobio sam otprilike 4 frejma vishe nego pre. Dal je to zbog memare, ili procesora ne znam, al me sad mrzi da restartujem komp pa da smanjim klok memoriji. Nego evo slike, a imena slika oznachavaju koliko je frejmova bilo u datom trenutku, a gde nema brojeva to sam naknadno slikao posto sam primetio da nije bilo puno slika u gradu pa me mrzelo da ih zabelezavam.

Prilozi

• My Documents.part1.rar
    1 MB · Pregleda: 60
  • My Documents.part2.rar
    1 MB · Pregleda: 51
  • My Documents.part3.rar
    407.7 KB · Pregleda: 49
PA za plocu i procesor koji kostaju zajedno manje od 100e oodlicni rezultati...Ok moja konfa koju planiram da menjam ipak je daleko jaca u Oblivionu(Sve high,bez AA i AF,1280) ali opet za integrisanu grafiku fenomenalni rezultati...

HA HA HA kupio si me :)

Napokon sam fleshovo plochu. Problem je bio u programu za fleshovanje, posto izgleda ova verzija koju sam dobio na CD-u nije mogla iz nekog razloga da fleshuje bios. Uglavnom nema nekih velikih promena u samom biosu osim sto mi je bash upalo u oko da vishe nema opcije za 533mhz memoriju, izgleda da se sad enajbluje tek kad se ubode phenom, i sad klok moze preko 700.
EDIT:
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA, ovo nije normalno.
Udjem ja u oblivion, kad ono igrica leti, otprilike 50% vishe frejmova sam dobio na onim podeshavanjima na default kloku CPU-a.
Udjem ja u quake 4 koji mi je pre flesha lagovao, ali nije seckao, pa ga nisam mogao bash posteno igrati, kad ono ide ko ludo, sve na high bez senki i AA u 1024 sa oko 35-45 frejmova.

Koja ludost, ne mogu da verujem da je novi bios ovoliko ubrzao rad kompa
PREPORUCHUJEM SVIMA DA FLESHUJU BIOS NA NAJNOVIJU VERZIJU

EDIT2:U 1024x768 sa istim podeshavanjima detalja dobijam isti broj frejmova ko i pre u 800x600, a kad kloknem cpu opet na 2.5, a samim tim i memoriju na 1000mhz,oblivion shiba bolje za jedno 40% u 1024 nego bez kloka, totalno igrivo. Jaaako sam se odushevio brzinom grafe. Ne zezam se, svi pod obavezno da fleshujete bios.

Poslednja izmena:
@jozza: Da li je na toj ASUSovoj ploci omoguceno u bios-u nasviravanje graficke, posto ploca ima odlican bakarni kuler na chipu, pa bih je rado uzeo u skorije vreme :D

Ima u biosu opcija da se ruchno unese klok za IGP, i nema ogranichenja za unos (moze preko 1000) ali nisam probao da li ima hardverskih ogranichenja , tj. do kog kloka moze sam IGP da izgura bez nekog preteranog grejanja. Razmishljam da napravim neki fan-duct pa da propisno (i tiho) hladim taj bakarni kuler, a onda da se igram sa OC-om. Kazu da su na Gigabyte plochi sa ovim chipsetom, samo full ATX varijantu (S3H) nasvirali IGP na 1340MHz!!! Tako da izgleda da cu i ja moci dosta :banana:

@duschan Kakve su latencije te memorije (Kingmax, ako sam dobro video) na 1000?

Samo ću da potvrdim prethodno navedena iskustva - upravo sam uradio update BIOSa i mašina je vidno živahnija, Win se podigao brže, a Aquamark score je sa 17 skočio na 28k. Prilično ubrzanje, topla preporuka za sve vlasnike TA780G. Sad se testira OC grafičkog jezgra pošto default BIOS nije ništa menjao uprkos setovanom taktu IGP.

Poslednja izmena:
Jel može neko da okači taj BIOS, ne mogu da pristupim biostar sajtu... :S:
:wave:

JA NISAM HTEO NISTA DA PISEM MISLIO SAM DA AKO NAPISEM NEKO CE DA POMISLI DA SAM LUD IGRICE SU 50% BRZE..brze se dize win i brze loaduje izmedju nivoa....komp pobesneo od kad je uflesovan novi bios
-ako se jos ovoliko ubrza sa novom verzijom biosa igp ima da bude u rangu sa 8600gt :):):):):)

evo ga...

Prilozi

• A78gm324.zip
    691 KB · Pregleda: 65
E drugari uzeh skoro ovo cudo od ploce i zajedno s x2 4000+ ga sklopih u relativno prostrano i provetreno htpc kuciste (CHIEFTEC HT-01). Posle instalacije wina sam primetio da je onaj mali nb/gpu hladnjak prilicno vruc i sudeci po biosu temp se krece oko 60C. Jel postoji neki 3rdparty cooler koji pase na one dve nestandardne rupice i dal ste vi uopste budzili neko custom hladjenje?
:wave:

ma ja vozim ovako bez ikakvog dodatnog hladjenja kuciste nema nijedan kuler
vreo je ali valjda su konstruktori to predvideli a imas i garanciju... samo vozi

Nazad
Vrh Dno