Šta je novo?

Intel Pentium E2160/E2140 OC

onda imas wall koji ne mozes da preskocis i to je to. 3GHz nije malo, to je 1000MHz overklok na CPU koji kosta saku pirinca u poredjenju sa ostalima, a radi ko besan ;)

Blood iron dfi i e2160 nece 400x9 pa da ga ebem , sa dizanjem svih mogucih voltazi oce 8x400 (nije do memare stavio sam je 1:1 u odnosu na fsb , popustao latence itd. )

Jel tera neko na 9x400 ?

Blood iron dfi i e2160 nece 400x9 pa da ga ebem , sa dizanjem svih mogucih voltazi oce 8x400 (nije do memare stavio sam je 1:1 u odnosu na fsb , popustao latence itd. )

Jel tera neko na 9x400 ?

A cime ti hladis CPU? 3.6GHz nije bas klok koji moze svaki E2xxx da postigne ;)

P.S. Kod mene sa box kulerom ne moze...

Poslednja izmena:

Jel tera neko na 9x400 ?

A ebiga sad.... Shta ti ochekujesh od procesora za 65 € ?? Da ga overclockujesh 100 % i da ti tako radi 24/7 ?? Preterujesh... A koji su to svi moguci naponi ?? Do koliko si ishao ? Ja sam uspeo da nateram E4300 na 400x9 ali to mu je max clock i bilo je samo za slikanje sa naponom od 1.7 V

Edit: Preteche me mitarus :p

Poslednja izmena:

Jel tera neko na 9x400 ?

Terao sam ja sa 1.62V pod vodenim hladjenjem, idle je 38C, full load 88C posle 5 minuta i onda se resetuje komp jer mi je shutdown na 90C. Treba li reci da sam odustao od te ideje ? :D Mislim, to je ono, da protrci mark2001 ako se bas nategnem, moze i everest i super pi i tako to...

uglavnom, previse oces, pogotovo od 2160. ;)

Evo nekoliko dana drzim 9*367, ali na naponu u biosu 1.46! Temperature u ide su 34-35C,u loadu 59-60C!
Speedfan ocitave 1.43 napon, al nema veze!
orthos sam izvrteo nekih 4h30min... U ovih nekoliko dana nikakvi problemi, al me brine taj napon, da nije preveliki?
Na 9*333 temperature su bile nekih 28-29C u normalnim uslovima!

A cime ti hladis CPU? 3.6GHz nije bas klok koji moze svaki E2xxx da postigne ;)

P.S. Kod mene sa box kulerom ne moze...

Sa box kulerom svaki moze da ide 9x333 bez pregrevanja ako je pasta lepo legla , mada sam je ja obrisao i namazao zalmanov termalni lak koji je mnogo bolji .
Hteo sam da pre nego sto pljunem jos minimum 20-30e za kuler da vidim da li on uopste moze i hoce na tom clocku da digne windows i sl. , u orthos bi ga naravno tek poterao sa novim kulerom .

Poslednja izmena:
Brate, meni na 3.0 sa box kulerom i zvakom na njoj temp ne prelazi 60C, tako da mi neko bolje hladjenje ne treba..... Ali kada bi radio negde na 3.4 ili 3.6 (naravno kada bi hteo, a nece) i neko vodeno bi trebalo, ali definitivno....

Poslednja izmena:
Evo nekoliko dana drzim 9*367, ali na naponu u biosu 1.46! Temperature u ide su 34-35C,u loadu 59-60C!
Speedfan ocitave 1.43 napon, al nema veze!
orthos sam izvrteo nekih 4h30min... U ovih nekoliko dana nikakvi problemi, al me brine taj napon, da nije preveliki?
Na 9*333 temperature su bile nekih 28-29C u normalnim uslovima!

To su sasvim ok temperature....

Sa box kulerom svaki moze da ide 9x333 bez pregrevanja ako je pasta lepo legla , mada sam je ja obrisao i namazao zalmanov termalni lak koji je mnogo bolji .
Hteo sam da pre nego sto pljunem jos minimum 20-30e za kuler da vidim da li on uopste moze i hoce na tom clocku da digne windows i sl. , u orthos bi ga naravno tek poterao sa novim kulerom .

Pa da svaki bi trebao da ide na 3Ghz bez povecavanja napona,ali vidis ima i izuzetaka.Nema potrebe da dajes 20-30e za kuler kad TX2 radi posao fantasticno a smeshno koliko kosta.

dzonika nisi jedini ni ovaj moj nece na 3.2 da radi u bilo kojoj kombinaciji sa 1.5+ voltazom, moze proci neke manje testove (3dmark) i zezancije, ali kada podje ortos, temp idu do 68 stepeni i nakon 10tak minuta ide restart :d a memoriju sam jos drzao na 800 mhz, ali dzaba sve, jednostavno nemamo srece :wall:

Poslednja izmena:
E sad mi je lakse :d izgleda da nisam jedini baksuz :d :wall:
Nervirao sam se kao blesav, mada realno i 50% overkloka nije malo, ali mi je opet nenormalno da na bilo kojem naponu nece na 3,2Ghz ?!?! Izvadicu mu maslo uskoro,pa makar mu temp bio 568C, sa naponom 2v ali izvalicu da li ima wall :D :D :D :D :D

Price tipa "svaki ide na 3GHz" su glupost.
Prvo : mozes da zabodes primerak koji ima FSB wall na 340
drugo: mozes da zabodes primerak koji se greje malo vise i na default
trece: kombinacija ova dva navedena iznad nije uopste retka
cetvrto: vecina e21xx procesora za koje znam zahtevaju dizanje napona za 0.1 za svakih 200mhz preko 3ghz
peto. Skoro ni jedan nije radio STABILNO na default naponu na 3GHz. On radi, to je ok, ali nije za ozbiljnu upotrebu bez makar 1.32V...

Moj dize sistem na 3.6ghz na 1.5V, istera mark 2006, uglavnom prodje i superPI, ali to nije stabilno...

Poslednja izmena:
e ti mi trebaš :)
da li ima razlike između ovih tvoji 3.2GHz (425x8) i recimo normalnih 3.2GHz (320x10)?
Predpostavljam da si to uradio da bi memorija i cpu radili 1:1? Ili ima još nešto sa strane što ja ne znam?

Poslednja izmena:
Price tipa "svaki ide na 3GHz" su glupost.
Prvo : mozes da zabodes primerak koji ima FSB wall na 340
drugo: mozes da zabodes primerak koji se greje malo vise i na default
trece: kombinacija ova dva navedena iznad nije uopste retka
cetvrto: vecina e21xx procesora za koje znam zahtevaju dizanje napona za 0.1 za svakih 200mhz preko 3ghz
peto. Skoro ni jedan nije radio STABILNO na default naponu na 3GHz. On radi, to je ok, ali nije za ozbiljnu upotrebu bez makar 1.32V...

Moj dize sistem na 3.6ghz na 1.5V, istera mark 2006, uglavnom prodje i superPI, ali to nije stabilno...
Sve je na mestu.

Primer 1: E2140 (ili E2160, zaboravih vec... neki koji mi je svojevremeno protrcao kroz masinu), na default naponu je gurao do 2800MHz, preko ni pod razno... sa naponom dizanim do 1.5V. Nema sanse, Orthos puca nakon izvesnog vremena. Nije zbog wall-a, on je bio negde na ~400MHz.
A pritom 'ladan k'o zmija, nikad 60 stepeni da predje pod BOX-om. I sa tih 1.5V.

Primer 2: E2140 koji je otisao kod burazera u masinu. 3GHz na default naponu, ali interesantno - i sa naponom ispod default-a (cini mi se da je nekih ~1.22V dovoljno za 12h Orthos-a)... furunce malo, sa takvim smesnim naponom nabacuje do 65 stepeni... isto hladjen BOX cooler-om.

Dakle, zakljucak... nema zakljucka :D
Svaki je prica za sebe... ima procesora koji mogu na tih "magicnih" 3 giga sa default naponom (pa i ispod njega)... kao sto ima procesora koji nikako nece na 3 giga (ili neki jaci takt), ma koliko dizali napon. Jednostavno, takav je primerak. Lutrija.

e ti mi trebaš :)
da li ima razlike između ovih tvoji 3.2GHz (425x8) i recimo normalnih 3.2GHz (320x10)?
Predpostavljam da si to uradio da bi memorija i cpu radili 1:1? Ili ima još nešto sa strane što ja ne znam?

Pa ima razlike.

Prvo, 425*8 je 3400MHz, to je nekako najveca razlika izmedju tih 3200mhz koje si naveo :d :-devil-:

drugo, strap je 800, tako da je preko 400FSB-a i memorijom na 400mhz sa ovim procesorima odnos 1:1 sto je bolje nego asinhrono (nize latencije, veci protok bla bla, dakle vezano je za memoriju uglavnom)

trece: sa vecim FSB-om je i sistem brzi. 400 je brze od 300, chipset radi "brze"

kad ukombinujes ova poslednja dva oseti se razlika, ne puno al je ima. U sintetickim testovima se lepo vidi.

@CAR:

bas tako.

Gx-x ti reche, to je 3.4GHz, 3.2GHz je 400MHzx8.
Ukupan fsb ploche je veci ako ti je 400fsb, jer 400x4=1600MHz, dok je 320x4=1280MHz, dakle brza ti je kombinacija 400x8 nego 320x10.:smoke:

Ajde i ja neshto da pitam.
Konfa iz potpisa trenutno na 3GHz.Temperatura procesora 35 u idle,54 max. dok igram DiRT.Mereno SpeedFan-om 4.33.CPU-Z mi prikazuje napon imedju 1.328 i 1.344.Nije mi jasno zashto varira.Mereno speedfanom temperature su sledece:
Temp1:127C(ovo je sigurno greska posto ta temperatura stoji od paljenja do gasenja racunara)
Temp2:30C(uglavnom je tu negde stalno)
Temp3:30C-45C(idle-DiRT)
Core0:35C-54C
Core1:35C-54C

Naveo sam DiRT jer mi se tad najvishe greje.
Pitanja su sledeca:
1:Zashto napon procesora varira?
2:Temp3.Da nije mnogo?
3:Overall temperature mishljenje.

Hvala unapred.

Pitanja su sledeca:
1:Zashto napon procesora varira?
2:Temp3.Da nije mnogo?
3:Overall temperature mishljenje.
1. Zbog naponske jedinice na ploci, tj. kvaliteta iste. Ali nebitno, nista zabrinjavajuce, a i normalna je pojava prakticno na svim plocama.
2. A koja je to uopste temperatura? Odnosno - cega?
3. Sve je OK.

1. Zbog naponske jedinice na ploci, tj. kvaliteta iste. Ali nebitno, nista zabrinjavajuce, a i normalna je pojava prakticno na svim plocama.
2. A koja je to uopste temperatura? Odnosno - cega?
3. Sve je OK.

Mislim da je pod 3 temperatura chipseta odnosno south bridga.Stavka 2 ide i do 36C ali mislim da to nije zabrinjavajuce.Izgleda da mi je zapao dobar primerak 2160.Pozdrav.

2160 podesen na 9x333, voltaza u BIOS-u 1,3625 a CPU-Z mi pokazuje 1,400 - 1,440, slicne vrednosti Asusov program AsusProbe. Slican je slucaj i na def voltazi, podeseno na 1,325 a pokazuje cak 1,39-1,40V. Probao sam razne verzije BIOS-a, uvek isto. Kad je vent. na 1700 o/min, temp. su u idle 40-45, a u fullu idu i do 73.

Npajanje je neki Kinez, pa se pitam da li zvog toga variraju naponi, ili nesto nije u redu sa plocom? Vidim da svi muce muku sa padom napona, kod mene je suprotno. CAk sam probao i da podesim u BIOS-u napon na 1,250, tad mi je CPU-Z pokazivao preko 1,30...

Evo da još ja objavim OC E2140, imam dva komada, jedan je MO (L715A), a drugi je L2(L7O2C).
MO udara u fsb wall tamo negdje oko 455MHz , ovisi od temperature ambienta , a L2 tamo oko 430MHz( to i nije slabo za L2 čip).

E2140 MO spi1m (Single channel) @ 1.45v-nisam imo memorije hehe
Biostar TP35D2-A7
1X512MB SuperTalent ddr2 800
Scythe Infinity + 1 NoiseBlocker XL2

http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=258061

E2140 L2 spi1m @1.46V dual channel
Asus P5K
2X512MB Crucial 667( D9DCL)
Scythe Infinity + 1 NoiseBlocker XL2

Sad ovaj L2 radi stabilno na 3.3GHz@ 1.40V ali grije se jako ( do 75c za Scythe Infinity---to je zbog jako konkavnog IHS-ja) a MO nisam još testiro max stabilnu ferkvencu ali mislim, da če bi višja nego kod L2 i puno je hladniji MO ( kod stock ferkvence MO je hladniji od L2 za skoro 15 c). Mislim da ovaj MO traži DICE u nadam se da mu nije tih 455 hard wall.

Poslednja izmena:
Imam iz potpisa proc. stavio sam najnoviji bios 0605, podesio 333x9, iskljucio sve one funkcije ceist, bla bla(znate koje), i sve napone ostavio na auto naravno.
Podigao sam sistem, iz prve, radi stabilno, i tako sam ga ostavio za svaki dan...al mi cpu-z pokazuje napon 1.400...to sigurno nije default napon za moj proc. vracao sam se u bios i stoji auto...a coretemp pokazuje 1.3250...sta radim???

Da idem u bios, podesim na 1.4, pa trazim min. stabilan napon, mozda ispod 1.3...otkud znam...??

Imam iz potpisa proc. stavio sam najnoviji bios 0605, podesio 333x9, iskljucio sve one funkcije ceist, bla bla(znate koje), i sve napone ostavio na auto naravno.
Podigao sam sistem, iz prve, radi stabilno, i tako sam ga ostavio za svaki dan...al mi cpu-z pokazuje napon 1.400...to sigurno nije default napon za moj proc. vracao sam se u bios i stoji auto...a coretemp pokazuje 1.3250...sta radim???

Da idem u bios, podesim na 1.4, pa trazim min. stabilan napon, mozda ispod 1.3...otkud znam...??

Pa samim tim sto si napone stavio na AUTO, to znaci da ce sama ploca/bios podesavati napon onako kako "misle" da treba, tj. ako overklokujes i za 1 Mhz, podici ce se napon.
Ako hoces da ti bude def napon, onda u biosu postavi sam 1,325V, pa onda klokuj dokle moze, pa kad dalje nece, onda sam podizi napon, tako je bolje, nego ploca sama da se brine o voltazi, jer uvek postavi veci napon nego sto treba.

Poslednja izmena:
To je zato sto si klokovao procesor na 3 gigaherca. Ploca je "odokativno" ocenila da za taj klok treba napon od 1.4V i toliko je i postavila (jer si opciju za podesavanje napona ostavio na "auto"). To sto mu mozda i ne treba toliki napon, druga je prica.
Inace, ako si vec hteo da vidis ili utvrdis default napon (a Core Temp ti kaze da je on 1.3250V), trebalo je da sve stavis na default, brzinu procesora da ne diras, mnozilac na 9, FSB na 266 kako je fabricki i predvidjeno... i napon procesora, naravno, takodje na "auto". Onda ce ti se sve ocitati kako treba.

Inace, ako si vec hteo da vidis ili utvrdis default napon (a Core Temp ti kaze da je on 1.3250V), trebalo je da sve stavis na default, brzinu procesora da ne diras, mnozilac na 9, FSB na 266 kako je fabricki i predvidjeno... i napon procesora, naravno, takodje na "auto". Onda ce ti se sve ocitati kako treba.

Tacno tako. Samo napomena da je default FSB 200MHz...

Nazad
Vrh Dno