Šta je novo?

Intel Pentium E2160/E2140 OC

Mislim da ti je najbolje da procitas onaj vodic, pa nadjes postove ljudi koji su oc-ali sa tom istom ili asus plocom sa istim cipsetom, i polako krenes... Zabavno je, vjeruj mi :)

Da pitam stariju gardu, sta misle o iskljucivanju promjenjivog hladjenja na procesoru, tako da fan stalno vrti 2000 rpm?

Pa evo ja sam navodno trazio i nisam vidio neku slicnu konfiguraciju.Mora da mi je promakla, ipak bih volio da mi neko ko ima slicnu konfiguraciju da neki predlog.
Monstrume! Da te pitam nesto? Vidim da imas ( mimo procesora i vjerovatno maticne ) malo stariju konfiguraciju ( ne mislim slabu, jer je ta konfiguracija slicna moga brata, mimo procesora i radi mu komp extra ) reci mi jesi li mijenjao napajanje kada si nadogradjivao komp odnosno ako nisi kako ti drzi napajanje konfiguraciju?

Mislim da ti je najbolje da procitas onaj vodic, pa nadjes postove ljudi koji su oc-ali sa tom istom ili asus plocom sa istim cipsetom, i polako krenes... Zabavno je, vjeruj mi :)

Da pitam stariju gardu, sta misle o iskljucivanju promjenjivog hladjenja na procesoru, tako da fan stalno vrti 2000 rpm?

E da i da ti bar donekle pomognem sa tvojim pitanjem ( mozda nisam neka kompatibilna osoba za ovo ali nije na odmet )
Dok sam pretrazivao neke linkove u vezi overkloka naisao sam na bas tu temu gdje kazu, ako overklokujete cpu odnosno bilo koju komponentu, opciju c1e odnosno usteda energije u biosu a i takodje opciju na nekom softweru koji koristite koji ima tu opciju odnosno za to sluzi, staviti na disabled jer se upravo pokusava postici suprotno-povecanje potrosnje energije- i ako se ta opcija ne stavi na navedenu, komp ce se prilikom testiranja zamrznuti upravo zbog toga.
Eto ako sam ti ista pomogao!

Ajde jedno pitanje za vas: Kada vec pominjete iskljucivanje c1e i eist-a da bi proc radio ok, zasto meni moj (e2180) radi na def naponu,na 2.9Ghz, stabilno?

Mozda sam ja vunster :) ali po mom misljenju,taj c1e i nije losa stvar...
Ja nisam dizao freq preko 3.2 jer mu je trebao neki bolesni napon da bi radio stabilno (tipa 1.43v),a mozda je i to samo zbog toga sto nisam imao vremena da smanjujem mnozioc na 8 ili 9..... Ovako sam samo digao fsb na 290 ram na 870 i radi bez frke....
Napon nisam hteo nesto puno da dizem jer je na kutiji od proc-a deklarisano kao max-1.35v,a ako mi kojim slucajem vrisne(kad si baksuz kao ja sto se tice crkavanja komponenti bez razloga :wall: ) mogu i ja pored njega......
Pa ostavih ukljucen i c1e i eist i radi sve ok,orthos prolazi 12h.... Ko zna mozda ga to i stedi :d

C1E i EIST nisu tehnologije povezane sa full-load rezimom rada procesora, one se aktiviraju samo u idle-u (manja potrosnja i manje zagrevanje procesora... kao sto je vec receno)... dakle, samo u idle-u se obara radni takt (tako sto se smanjuje mnozilac) i napon procesora, dok se pri pokretanju neke zahtevnije operacije, sve (frekvencija, napon) vraca na one vrednosti podesene iz biosa.

Moze mi neko objasniti fazon sa spustanjem mnozioca :S
Meni to zvuci nelogicno, cemu nabrijati fsb na 400x8, ako mozes to isto dobiti sa 355x9? Mislim na rucno smanjivanje u biosu, da li su bolje performanse sa istim 3.2 klokom ako je fsb na 400 umjesto na 355?

Moze mi neko objasniti fazon sa spustanjem mnozioca :S
Meni to zvuci nelogicno, cemu nabrijati fsb na 400x8, ako mozes to isto dobiti sa 355x9? Mislim na rucno smanjivanje u biosu, da li su bolje performanse sa istim 3.2 klokom ako je fsb na 400 umjesto na 355?

1.) Sistem je generalno brzi kada je FSB veci.

2.) A i ima fora kada postoji FSB rupa (vezano za plocu), recimo FSB nece izmedju npr tih 355 i npr 390, a hoce preko 390. Zato se onda smanjuje mnozioc, da bi moglo da se postavi 8x400, jer bi 9x400 bilo previse za procesor.

Bilo mi je logicno to da brzi fsb=brzi sistem :)
Hmm, koliko bi onda mogla gurati ova moja p31-ds3l plocica fsb-a, do sada je islo 350x8 (2140 proc), mozda ima sanse za 400x7? Moracu probati ovih dana :)

Hmm, koliko bi onda mogla gurati ova moja p31-ds3l plocica fsb-a, do sada je islo 350x8 (2140 proc), mozda ima sanse za 400x7? Moracu probati ovih dana :)

A jesi li ti probao vise od tih 2,8GHz ?

Tek kad udaris plafon, onda razmisljaj o promeni mnozioca... Mada nekih ~3GHz je realan maximum vecine E2xxx.

Poslednja izmena:
Da li je ovaj lud :)
Da li je ovo moguce :)
[email protected] Ghz
I jos sa L2, mada njemu pod azotom nije bitno sta je :)

http://forums.vr-zone.com/showpost.php?p=4162798&postcount=37

Zanimljivo, nisam nasao 2160 da je toliko oc-an, mozda je malac ipak bolji za te poslove :)

Sta je toliko tu cudno? Moj 2140 je isao na 3,4 sa box-om, probao 3,52 valjda (440 fsb mi je max za plocu pa nemogu vise), na kratko i pucao je tako da se nisam mnogo igrao, mada kad bih imao bolje hladjenje mozda bih mogao i tih 3,52.

Moze ploca opusteno 400 fsb, ja sam je imao pre ove i isla je skroz ok bez dizanja ikakvog napona, samo stavi f5 bios i vozi. Aj pa javi koliki si ti max izvuko iz nje.:wave:

Sta je toliko tu cudno? Moj 2140 je isao na 3,4 sa box-om, probao 3,52 valjda (440 fsb mi je max za plocu pa nemogu vise), na kratko i pucao je tako da se nisam mnogo igrao, mada kad bih imao bolje hladjenje mozda bih mogao i tih 3,52.

Pa dobro 3.8 tu i tamo ali evo svetski rekord za 2140 ni manje ni vise nego 4588Mhz! :sick: :)

Evo sajt pa pogledajte, ima za razne procesore, ne znam da li se vec vrti po forumu: http://ripping.org/

Ps. Moj prvi post pa imam vec par pitanja, posto planiram da uzmem memoriju od pc6400 2x1gb, 800Mhz, a proc hocu da uzmem 21xx, koji mi je najbolje da tera 3.2ghz(ali po mogucstvu da budem sto vise siguran da ce da istera stabilno), sa 8 x 400 fsb-a(400 hocu da bi se slagalo sa memoriom, valjda tako treba :trust: )
Uzeo bih CoolerMaster Hyper TX2 za 'vatanje ladovine.

Takodje ako neko moze da mi posalje na PM gde moze da se kupi Geil memorija i Palit graficke u Novom Sad-u, bio bih mu zahvalan.
Hvala unapred.

Ne mogu nikako da ugledam dugme za edit prethodne poruke, pa bih dodao, planiram kuciste Codegen Briza 6099, koje koliko znam ima napred i nazad ugradjene coolere 8-ice. A z napajanje sam mislio TermalTake W006RE 420W.

Ne mogu nikako da ugledam dugme za edit prethodne poruke, pa bih dodao, planiram kuciste Codegen Briza 6099, koje koliko znam ima napred i nazad ugradjene coolere 8-ice. A z napajanje sam mislio TermalTake W006RE 420W.

OK je izbor... Zanimljivo da si odluchio i da uzmesh brendirano napajanje... :) ( shto je dobro naravno - poshto puno ljudi neobraca paznju na napajanje nego voze sa onim kineskim shto dolaze uz kucishte )

Takodje ako neko moze da mi posalje na PM gde moze da se kupi Geil memorija i Palit graficke u Novom Sad-u, bio bih mu zahvalan.
Hvala unapred.

Eurolink otvara radnju u NS 5. Marta pa se strpi malo ;)

Pa dobro 3.8 tu i tamo ali evo svetski rekord za 2140 ni manje ni vise nego 4588Mhz! :sick: :)

Evo sajt pa pogledajte, ima za razne procesore, ne znam da li se vec vrti po forumu: http://ripping.org/

Ps. Moj prvi post pa imam vec par pitanja, posto planiram da uzmem memoriju od pc6400 2x1gb, 800Mhz, a proc hocu da uzmem 21xx, koji mi je najbolje da tera 3.2ghz(ali po mogucstvu da budem sto vise siguran da ce da istera stabilno), sa 8 x 400 fsb-a(400 hocu da bi se slagalo sa memoriom, valjda tako treba :trust: )
Uzeo bih CoolerMaster Hyper TX2 za 'vatanje ladovine.

Hvala unapred.

Nikad se ne zna oko kloka procesora. Mozda ti zapadne los primerak E2180, pa hoce manje nego 20-tak evra jeftiniji E2140.
Mada generalno za E2180 ne bi trebalo da bude problem tih 3,2GHz, ali ti to niko ne moze garantovati ;).

Edit nestaje posle ja mislim okruglo 1 sat ;). Da ne bi bilo, ej ti si rekao ovo ono juce, sta kazes ? Ma gde si to procitao :d.

Sto se tice Geil-a i Palit, mislim da Eurolink treba (ili je vec otvorio) da otvori prodavnicu u NS, a on ima te proizvode. Raspitaj se malo.

Intel Core 2 Duo E2140 1.6GHz (800MHz, 1MB, Conroe, S775)
ili 2160 ili 2180(ovo mi se chini da bi trebalo da izgura 3.2 osim ako nisam toliki baksuz, tako da razmisljam da uzmem taj)

Cooler Master S775/K8 Hyper TX2

Gigabyte GA-P31-DS3L
ili Gigabyte GA-P35-DS3L (ova je kao malo bolja, ona gore je osiromasena, ne znam tacno koja je razlika, zna li ko??)

GEIL 2x1GB PC2-6400 DDR2 800MHz Ultra ili BD?, CAS 4-4-4-12

HITACHI GST Deskstar T7K500 320GB 7200rpm 16MB cache Serial ATA II-300

Palit Nvidia GF 8600GT Sonic+ 256MB DDR3 1.0ns PCIE
Kazu kao da je mozda bolje uzeti neku 2600XTDDR3 za slicne pare, sad ne znam.

LiteON DVD-RW 20x Black DH-20A4P-21C

ThermalTake TR2 420W ST W0062RE
+ Codegen 6099 Briza Black kuciste

Da li mislite da neka komponenta ne valja ili se nesto bolje moze naci za te pare?

Za sada u sustini kontam da uzmem ovaj p35 i 2180 kao najsigurniju kombinaciju, citao sam da ljudi nisu presrecni sa ovim geil-om, ali jeftin je pa i ne treba ocekivati previse, a mozda i uspem da stavim 2180 na 3.6 ghz(8x450mhz) i onda bi trebalo i memoriju da dignem na 900mhz da uskladim sa procesorom, sto je moguce da radi stabilno(mozda), tako kontam da i to ne bi bilo lose ako bude htelo da radi. Ako nista zadovoljicu se i sa 3.2mhz proc a memorija na default. Sta vi mislite?

Pozdrav i hvala svima.

Poslednja izmena:
Ne mogu a da ne pitam...
Recimo ovaj 2140 konkretno, potrosnja 65w, kada se overklokuje recimo na 400x7 ili na 350x8 bez mijenjanja napona, da li i koliko skace potrosnja?

Ne mogu a da ne pitam...
Recimo ovaj 2140 konkretno, potrosnja 65w, kada se overklokuje recimo na 400x7 ili na 350x8 bez mijenjanja napona, da li i koliko skace potrosnja?

Razmisljao sam na tu temu zbog proracuna isplatljivosti overclocka, jer ako trosi dosta vise ispade da se oc ne isplati toliko, ali koliko sam video na jednom sajtu potrosnja je neznatno veca, znachi neshto sitno.

Poslednja izmena:
@ Borise:
Otprilike kupujes isto sto sam i ja kupio krajem decembra....
Ja sam kupio:
Gigabyte P31-ds3l
Intel e2180
2x1Gb gail ultra 800 cas4
Termaltake w0062 tr2 420w
Palit 8600gt sonic+

Procesor ima def. mnozioc 10,i kao takav,sa def. naponom u biosu od 1.325v(normal) izvukao sam 2.9Ghz, samo sam podigao fsb na 290 i radi bez problema,jos su mi i c1e i eist ukljuceni... Moze i vise,za tri mu treba nesto veci napon,u biosu podesen na 1.35v sto u idle daje 1.344v a u load 1.328v.... Za 3.2 mu treba nesto oko 1.43v....
Nisam spustao mnozioc i dizao fsb...verovatno bi uspeo nesto vise da izvucem,ali mislim da tih
200-300mhz mi ne bi nista bitno donele...
U sustini, to da li ce ti proc biti klokabilan ili ne,nemas pojma dok ga ne kupis i stavis na oplocu i probas.... :) e2180 su svi M0 revizije, tj. manje se greju, sto znaci i vecu klokabilnost.... Da napomenem koristim BOX kuler i temp mi u testiranju sa orthosom (12h) nije presla 60c....

Ploca kao ploca je skroz ok,razlika izmedju nje i p35, koliko sam ja razumeo je u juznom mostu,tj p35 ima ich9 a p31 ich7,i koliko ja znam to se odrazava na broj sata prikljucaka....meni nista bitno....
I da,jos jedna razlika , na p31 ako hoces da stavis 4gb rama, maksimalno dva modula mogu da ti budu dvostrana... Moj gail je dvostran,tako da ako hocu da stavim jos 2gb moram da kupim jednostrani.... To mi nije problem....

Grafika me je odusevila.... Odigrao sam crysis bez klokovanja nje, u rez. 1024*768 na high sam imao u proseku oko 17fps a igrao sam na normal details i imao sam u proseku oko 28fps....

Gail sam klokovao na 870 4-4-4-12 sa 2.2v(cini mi se) uspeo sam i 900 sa 2.3 5-5-5-15,ali nije hteo 970 sa 2.3v na totalno labavim latencijama... :( Mada mi je i ovo dovoljno....

Da,i uzeo sam pioneer 212d black sata dvd rezac za 2300din.... Radi super...

I to je to.... Barem moje misljenje je da za menje para ne moze da se uzme nesto bolje od ove kombinacije koju sam ja uzeo,a ti isto nameravas.... :)

Mislim, to je barem moje misljenje,a ako se neko ne slaze, nek izadje na megdan :p pa possle idemo na pivo..... :d

Poslednja izmena:
Ispravka gore za napon za proc,za 3.0 u biosu 1.375v

Moze bolje za manje para, uzmes 2140 i na def naponu 1.325 imas 2.8 sa 350 magistralom ;)

CC13 jel mozes da mi posalje s tvoja podesavanja iz BIOS-a za procesor?

Posto nije definitivno receno, moze li neka od iskusnih glava napisati nesto o naponima na ploci? Da li da se drze na normal, da im se doda +0.1v ili vise? Sta je najpametnija solucija?

Konkretno:
DDR2 overvoltage control
PCI-E overvoltage control
FSB overvoltage control
MCH overvoltage control
CPU GTLREF voltage ratio

Poslednja izmena:
Hmm, sada sam primjetio nesto zanimljivo kod svoga primjerka...
Naime, multiplier 8 (fsb 350) daje stabilan oc, ali 6 ili 7 dovode do uletanja orthosa u crveno ili cak restartovanja sistema, nakon par sekundi ili par minuta :/
Stabilno je 350x8 na 1.325v (default kod mog primjerka).
Pokusavao sam dodati jos napona (1.375 za 7/6 mnozilac), i opet se isto desava :/
Najvisi FSB koji sam postigao jeste 370, sve preko toga nece uopste da dize sistem i vraca vrijednosti procesora na default. Gad mali, nadao sam se drzati 400x7 za svaki dan :(

Ima li sanse da treba dodati voltaze memoriji? Default koji ocitava je 1.9 u windowsu, latencije drzim na defaultu (5-5-5-18). Mada, cak i 370x2 joj ne prelazi mogucnosti, posto je default 800 mhz :/

I krucijalno pitanje: isplativost. Vrijedi li dodavati voltazu memoriji i procesoru zarad 7x400? Da li ista znacajnije brze radi 7x400 u odnosu na 8x350 - koji daje stabilan oc sa def naponima.

Poslednja izmena:
Hmm, sada sam primjetio nesto zanimljivo kod svoga primjerka...
Naime, multiplier 8 (fsb 350) daje stabilan oc, ali 6 ili 7 dovode do uletanja orthosa u crveno ili cak restartovanja sistema, nakon par sekundi ili par minuta :/
Stabilno je 350x8 na 1.325v (default kod mog primjerka).
Pokusavao sam dodati jos napona (1.375 za 7/6 mnozilac), i opet se isto desava :/
Najvisi FSB koji sam postigao jeste 370, sve preko toga nece uopste da dize sistem i vraca vrijednosti procesora na default. Gad mali, nadao sam se drzati 400x7 za svaki dan :(

Ima li sanse da treba dodati voltaze memoriji? Default koji ocitava je 1.9 u windowsu, latencije drzim na defaultu (5-5-5-18). Mada, cak i 370x2 joj ne prelazi mogucnosti, posto je default 800 mhz :/

I krucijalno pitanje: isplativost. Vrijedi li dodavati voltazu memoriji i procesoru zarad 7x400? Da li ista znacajnije brze radi 7x400 u odnosu na 8x350 - koji daje stabilan oc sa def naponima.

Ne verujem da ce ti dodavanje voltaze memoriji pomoci da ga stavis na 400 fsb, ako vec stavljas na 400 mnozilac memorije treba da je 2, i bice 800 default. Mada ja mislim da je default za tu memoriju 2.1(pise ti na memoriji koliko je, a stavi toliko). Sad dodavati na proc voltazu mozda pomogne, mada ti proc ima fsb-wall pa nece od 370 do X fsb. Ne znam.

Da li je ovo u redu? BEZ imalo dizanja napona, i sa box coolerom. Sad sam pustio Orthos da vrti, konfa je iz potpisa...

i da li je za ovakav klok dovoljno napajanje 350, ili mora da se stavi jace?

Klokuj to jos,bar 2.8-2.9 bez dizanja napona,ako imas malo bolji primerak procesora trebalo bi i 3Ghz na default voltazi. (dovoljno je 350w)

Poslednja izmena:
Vrh Dno