Šta je novo?

najkvalitetniji brendovi

Lucas

Čuven
Učlanjen(a)
24.02.2002
Poena
690
po nekom mom proracunu to su sony, toshiba, asus

lenovo nesto bas i ne simpatisem, ali mozda gresim?

ajde bas me zanima sta valja gledati? znaci neki all around dobar brend za laptopove.... sony bih najradije uzeo, al nisam ljubitelj njihove cenovne politike :) naravno svestan sam da kvalitet kosta, ali bih recimo pre uzeo neki malko losiji od pomenutog japanca

Poslednja izmena:
IBM Thinkpad T serija su stvarno bili kvalitetni,imao 2 kom,jednostavno su neunistivi,ne znam da li je Lenovo zadrzao taj kvalitet.

Poslednja izmena:
Luka, koji god HP iz workstation serije da uzmes neces pogresiti. Kolega ima stariji model od ovoga sto si postavio (9440w), a koleginica 8710w. I oba perfektno rade. Jedino sto se malo vise greju (tako kazu po forumima i testovima, meni licno nije smetao rad u krilu), ali kad vec uzimas 17'' workstation uzmi i neki laptop kuler, posto je smesan trosak u odnosu na cenu laptopa i resio si problem.

Kad budem sebi kupovao (sto nece biti uskoro:() gledacu neki HP 90% sigurno.

Jeste kvalitetan, ali nije pogodan za (buduce) arhitekte (osim za one koji iskljucivo rade u Archicad-u). Takodje imaju drugaciji konektor za eksterni monitor (makar novi macbook 13'' ima takav), pa moras i mac monitor kupiti ako planiras raditi na eksternom:S:.

Ne znam o kojem sprdanju pricas....ako je to tebi sprdnja onda znam koliko si informisan u praksi.

pa nisam informisan, valjda sam zato i ovde? :d

ja se secam msi mp3 playera koji su bili tezak krs, pa mi je od toga ostao utisak....

Poslednja izmena:
Takodje imaju drugaciji konektor za eksterni monitor (makar novi macbook 13'' ima takav), pa moras i mac monitor kupiti ako planiras raditi na eksternom:S:.

Ne moraš koristiti apple monitor. Ono na šta si mislio su mini i micro DVI konektori na koje možeš bez problema povezati bilo koji VGA/DVI monitor uz odgovarajući adapter.

Što se tiče brenda kao brenda, uzmi u obzir da kvalitet može dosta varirati i od serije tj klase. Tako npr imaš FSC amilo i lifebook koji su nebo i zemlja. Donekle zavisi i od toga za šta bi koristio laptop...kao generalno kvalitetnije brendove bih uračunao sony, toshibu, hp...

Nije dobro generalizovati brandove, i često jako nezahvalno. Jer ljudi onda mogu da naprave krupne greške na osnovu tih "pogrešnih" izjava.

Zapravo, svi vodeći svetski proizvodjači notebook-ova, a to su u ovom trenutku po broju proizvedenih (verovatno onda i prodatih) jedinica:

1) HP 2) Acer 3) Dell 4) Toshiba 5) Lenovo

imaju klase, th podbrandove svojih proizvoda, koji su i te kako različiti po kvalitetu. Na primer, HP NX klasa, pavillion klasa i NW ili NC klasa nemaju mnogo toga zajedničkog osim ta dva slova "HP". Slična, da ne kažem identična stvar je kod Toshibe, gde je recimo serija Satellite vrlo diskutabilna, jer tu ima svega i svačega, od "blamaže" za izumitelja notebook računara (TOSHIBA je "smislila" notebook) kao što je Satellite L30 recimo, pa do odličnih gamerskih X200. Ali ljudi iz Toshibe uvek kažu da je TECRA "real toshiba" - dakle, to je brand unutar branda. I naravno da je TECRA neuporedivo kvalitetnija od drugih Toshiba.

Kod IBM-a je to bio legendarni T42, kod Acera trenutno TravelMate 6592 vlada svojom klasom po kvalitetu, i verovatno je najkvalitetniji business računar trenutno dobavljiv u klasi 15.4"...

Dakle, "najkvalitetniji brendovi" je diskutabilna tema, jer neko može na osnovu toga što je TECRA A9 vrlo kvalitetna pomisliti da je ista stvar sa recimo L40, ili neko može da se navuče da je svaki HP super na osnovu toga što je NW8710 super mašina... itd itd ...

Moraš znati, da svim ovim gore navedenim iz velike petorke te ENTRY LEVEL modele proizvode i sklapaju iste firme (quanta, compal, mitac ...) tako da o pravom kvalitetu možemo pričati samo sa odredjenom dozom rezerve.

Ja sam sklon uvek bio da cenim kvalitet ODREDJENOG proizvoda, modela, tj najdalje serije proizvoda.

Poz.

PS: ono za FSC i MSI i meni izgleda malo smešno :) no hard feelings, though.

brendovi

hp, aser, lenovo, toshiba... i ostali brendovi su IMENA koja treba da platite da vam se smese sa stickera ispod monitora? Komponente koje su unutra su amd ili intel procesori i njihove ploce takodje, memorije trecih proizvodjaca, realtek zvucna koju je ugradio proizvodjac ploca kao i modem wfi lan i sta ti ja znam. A sve je to potpisao "BRAND" koji su sklopili mali zuti koji zive na pirincu. (Svi se sklapaju u Kini). Valjda je merilo sta se dobija za ulozeni novac sto bolje performanse stabilnost i robusnost u radu. Soni je menjao baterije na citavim serijama laptopova, fsc takodje, tosibibi ekrani se gase u pojedinim serijama i sta sad? Nisu vise brendovi ono sto su bili kad je laptop nosio samo predsednik neke americke ili evropske kompanije. sisli su u narod ko tranzistori nekad, ibm je shvatio da tu nema vise para ko nekad pa je prodo kinezima BRAND. Trenutno najbolje performanse (komponente) u svojim laptopovima nudi msi. uzmite za primer EX610X ili EX600X seriju. pogledajte sta je unutra, cenu, a onda trazite iste komponente kod VELIKIH BRENDOVA" i shvaticete da ce te platiti 25-30% vise za isto to samo zbog stickera sa pocetka price.

stilgar razmisljanje ti je u osnovi dobro, stim da brend nije samo sticker. brend je dizajn (kako vizuelan tako i broj dodatnih dugmica i funkcija) koji mogu mnogo da znace. Mozes da imas istu konfiguraciju u jeftinom ruznom plasticnom kucistu, koje ne mozes da stavis u krilo jer se mnogo zagreva, u kombinaciji sa losim osecajem tastature i generalno te plastike, a mozes da imas i kuciste od titanijuma i neku finu plastiku na dugmicima. brend je to kuciste od titanijuma, kao i josh par sitnica.

Ja sam celog zivota tezio da kupujem kvalitetne stvari, i rado cu dati malo vise za taj titanujum i dizajn. Naravno da bi i komp u jeftinoj plastici radio isto sto i taj titanijumski, ali osecaj pri radu ne bi bio isti....

eto nasrah se da izvinite na izrazu, a u stvari u prici ima jedna jako bitna stvar. a to je da ce mi notebook biti second masina, dakle za rad na faxu, ili negde van kuce, tako da ne mora da bude po svaku cenu mega giga sve, vec mi je gotivnije da i izgleda kako treba :) a kuci ce quad da odradi ako treba nesto komplikovanije :)

stilgar razmisljanje ti je u osnovi dobro, stim da brend nije samo sticker. brend je dizajn (kako vizuelan tako i broj dodatnih dugmica i funkcija) koji mogu mnogo da znace. Mozes da imas istu konfiguraciju u jeftinom ruznom plasticnom kucistu, koje ne mozes da stavis u krilo jer se mnogo zagreva, u kombinaciji sa losim osecajem tastature i generalno te plastike, a mozes da imas i kuciste od titanijuma i neku finu plastiku na dugmicima. brend je to kuciste od titanijuma, kao i josh par sitnica.

Ja sam celog zivota tezio da kupujem kvalitetne stvari, i rado cu dati malo vise za taj titanujum i dizajn. Naravno da bi i komp u jeftinoj plastici radio isto sto i taj titanijumski, ali osecaj pri radu ne bi bio isti....

eto nasrah se da izvinite na izrazu, a u stvari u prici ima jedna jako bitna stvar. a to je da ce mi notebook biti second masina, dakle za rad na faxu, ili negde van kuce, tako da ne mora da bude po svaku cenu mega giga sve, vec mi je gotivnije da i izgleda kako treba :) a kuci ce quad da odradi ako treba nesto komplikovanije :)

svi imaju titanijum i dugmice i funkcije u zavisnosti od kategorije klase i cene. Kao sto rekoh uzmi po jedan MSI sa cenom od 32-40000, 50-60000 i 70-pa na dalje i uporedi sa recimo tosibom i hp-om. znaci gledaj isti cenovni rang. Videces da ces titanijum i gumbice sa funkcijama kod tosibe dobiti i u nekoj nizoj cenovnoj klasi ali je u tom ultra mega dizajniranom hladnom kucistu ****** od hardvera. To hocu da kazem. Ne tvrdim da je sad MSI najbolji ili izmislio rupu na saksiji nego da se tek probijaju i za ulozeni novac nude najvise u zelji da privuku sto vise kupaca.

evo posle malo detaljnijeg studiranja vidim da hp definitivno prednjaci sa ekranima, tj rezolucijama.... valjda im je to ostalo josh od compaqa.....

baico sam oko na 2 hpa (izgledaju kao taj ciju sam sliku postovao) i to je 17" i 15" verzija. 15" fura u rezoluciji 1620*1050 a 17tica u 1900*1200. to 1900*1200 mi deluje prosto neverovanto...... sta vi mislite - na 17"

Mislim da cak i model HP 8510w gura 1900x1200 na 15,4 monitoru. Vec sam rekao - voleo bih to da vidim, mada mislim da je presitno.

Inace, moj izbor je definitvno Apple. Pa onda HP.

da gura! neverovatno prosto.... gledao sam danas kod ortaka 1600*1050 na 15" i to je vec na granici da bude presitno. sto znaci da je ta 1900*1200 cista budalastina.... ipak pogledacu negde, bas me zanima kako izgleda....

inace, apple jeste simpa masina, ali sistem mi ne odgovara....

pa nisam informisan, valjda sam zato i ovde? :d

ja se secam msi mp3 playera koji su bili tezak krs, pa mi je od toga ostao utisak....

Msi mp3 plejeri, maticne ploce i jos kojekakve sitnice su stvarno krs nad krsevima i ja ih ne bi nikada ni taknuo, sa laptopovima je na moje izuzetno veliko iznenadjenje sasvim druga prica.

Msi mp3 plejeri, maticne ploce i jos kojekakve sitnice su stvarno krs nad krsevima i ja ih ne bi nikada ni taknuo, sa laptopovima je na moje izuzetno veliko iznenadjenje sasvim druga prica.

Amin! Mada za laptopove i nisi baš u pravu. Kako bre mogu da na 17" laptop stave mali "ENTER" i da tako debilno rezmeste kursorske strelice, e to mi ne ide u glavu. Ja imam ACER 9302WSMi, a ortak je skoro kupio neki MSI 17", verovatno onaj u koji se svi MSI fanovi na forumu kunu. Imam i fotke, samo su mi u lap topu, a ovo kucam sa desk mašine.
PS
Mala opaska: Taj lap od ortaka je A64 X2 na 1.8GHz, dok je moj Turion 64 X2 na 1.6GHz, i moja mašina ima veći skor u win raru, kako bre. Doduše, njevog hebeni MSI lap ima neku verziju viste, dok ja imam XP home edition, oba su licencna (sa lap topom). Kako to bre. Meni se sve čini da je to ipak MSI njesra ko i sve drugo. Izvinite za šum, ali stvarno sam alergičan na MSI. Ekran na MSI je gori čak nego i kod mene (oštrina, osvetljenost i ugao gledanja).

Još malo

Evo slike tog MSI lap topa, pogledajte samo taj raspored tastera, pa ja ne znam ko je to smislio:wall::wall::wall::wall:
PS
moj lap u winrar ima 812KB/s, a taj MSI ima oko 780KB/s, zašto - nemam pojma:D

Prilozi

• MSI krupni plan.jpg
    MSI krupni plan.jpg
    207.4 KB · Pregleda: 296
Ma ok sve to, nego de vi meni recite koji je trenutno best-buy laptop(po mogućnosti 17'', al ako je 15'' bolji ok, kažite mi...)?
Mislim kupovati za koji mjesec HP, toshiba ili Acer laptop(do 1200e, ali nemora biti toliko, može neki i jeftiniji), meni se čini da svaki ima svoj neki dobri model s kojim se neće pogriješiti...
I jeli bolje kupiti 17'' ili 15'', ja bi da je veći ovaj 17 inca, volim velike monitore:-D

Poslednja izmena:
Evo slike tog MSI lap topa, pogledajte samo taj raspored tastera, pa ja ne znam ko je to smislio:wall::wall::wall::wall:
PS
moj lap u winrar ima 812KB/s, a taj MSI ima oko 780KB/s, zašto - nemam pojma:D

Sto se tastature tice, 100% si u pravu! Tastatura je ista i na 15.4" i 17", e sad na prvom to je moralo tako da bi se uglavio numericki deo, a na drugom je stvarno vrlo tupavo sto nisu iskoristili dodatni prostor:(

Sto se winrar-a tice, to nije do MSI ni do bilo cega slicnog, vec je stvar do Viste odnosno Xp-a! Ovo znam zasigurno posto na mom lap-u imam instaliranu i Vistu i Xp pa sam to jos davno licno proverio i zakljucio da iz nekog razloga winrar pod Vistom daje znatno losije rezultate!

E sad, i ja sam alergican na mnoge stvari, ali uvek sve treba sagledati sto otvorenijeg uma i sto objektivnije! I ja volim vise titanijum i slicno, ali za ove pare masina mi stvarno fenomenalno radi!

hp, aser, lenovo, toshiba... i ostali brendovi su IMENA koja treba da platite da vam se smese sa stickera ispod monitora? Komponente koje su unutra su amd ili intel procesori i njihove ploce takodje, memorije trecih proizvodjaca, realtek zvucna koju je ugradio proizvodjac ploca kao i modem wfi lan i sta ti ja znam. A sve je to potpisao "BRAND" koji su sklopili mali zuti koji zive na pirincu. (Svi se sklapaju u Kini). Valjda je merilo sta se dobija za ulozeni novac sto bolje performanse stabilnost i robusnost u radu. Soni je menjao baterije na citavim serijama laptopova, fsc takodje, tosibibi ekrani se gase u pojedinim serijama i sta sad? Nisu vise brendovi ono sto su bili kad je laptop nosio samo predsednik neke americke ili evropske kompanije. sisli su u narod ko tranzistori nekad, ibm je shvatio da tu nema vise para ko nekad pa je prodo kinezima BRAND. Trenutno najbolje performanse (komponente) u svojim laptopovima nudi msi. uzmite za primer EX610X ili EX600X seriju. pogledajte sta je unutra, cenu, a onda trazite iste komponente kod VELIKIH BRENDOVA" i shvaticete da ce te platiti 25-30% vise za isto to samo zbog stickera sa pocetka price.

Tako je brate, pogodio si srz. Tako da vam ni Toshiba ni HP, ni Dell nece odraditi nista vise od nekog MSI ili Acera, osim sto ce uzeti dosta vise kesa... Peace

Visegodisnje iskustvo sa racunarima mi je pokazalo da placanje branda nikada nije uzalud - cak je uvek bilo obrnuto. Svaki pokusaj da ustedim 10-20% sa no name ili slicnim proizvodima bio je promasaj i gubitak. Prica veci ili manji, bolji ili losiji brand je pomalo besmislena - sve zavisi od novcanika. Ko moze, uvek treba da kupi firmiranu stvar. Ko nema - super je i Acer. Sta mislis da li onaj ko vozi ono rumunsko cudo zaista misli da je Logan bolji od npr Toyote i postavlja pitanje sta to Toyota moze sto Logan ne moze. Ne, but ***. Nema se za Toyotu, pa je i Logan sjajan auto. Btw, to je verovatno ok auto, ali je ruzan, ruzan, ruzan...

Visegodisnje iskustvo sa racunarima mi je pokazalo da placanje branda nikada nije uzalud - cak je uvek bilo obrnuto. Svaki pokusaj da ustedim 10-20% sa no name ili slicnim proizvodima bio je promasaj i gubitak. Prica veci ili manji, bolji ili losiji brand je pomalo besmislena - sve zavisi od novcanika. Ko moze, uvek treba da kupi firmiranu stvar. Ko nema - super je i Acer. Sta mislis da li onaj ko vozi ono rumunsko cudo zaista misli da je Logan bolji od npr Toyote i postavlja pitanje sta to Toyota moze sto Logan ne moze. Ne, but ***. Nema se za Toyotu, pa je i Logan sjajan auto. Btw, to je verovatno ok auto, ali je ruzan, ruzan, ruzan...

Ti si u pravu, nema tu sta da se kaze, ali opet ako postoje dva indenticna modela npr. Toshibe i MSI,(ili pak Acer-a), sa skroz istim komponentama; a MSI kosta npr. 1000e a Toshiba 1200-1300e, suludo je bar po meni dati 200-300e vise, prvenstveno sto se MSI ili Acer ne mogu nikako porediti sa npr. Daciom, pre bi mogli kao Fiat Punto protiv Renault Clia...:D

Ja ucestalo koristim Dell Inspiron 6400 (C2D 1,6GHz, ATI x1400...) vec vise od godinu dana, gde je sve bio samnom i koliko je prasine i peska proslo kroz njega a da nije ni stucnuo, niti se bilo sta na njemu rasklimatalo... Neki Acer bi se do sad raspao 5 puta! Ta prica "sve je to isto pa treba kupiti jeftinije" ne pije vodu. Naravno da nije suludo platiti vise zarad boljeg kvaliteta. Jedno je teorija, a drugo praksa. Korisniku je sve vazno - tastatura, raspored portova, ergonomija, uopste kvalitet izrade, zavrsne obrade, zvucnika... Sta je unutra je u drugom planu.

Poslednja izmena:
ma kakav punto. meni je punto bas simpatican, a msi *** ima tribale na laptopovima.... da li treba josh nesto da se kaze na temu? inace acer je ugradio nikad veci krs od kamerice, ali eto ima je..... i kakve su onda to marke? sony ako ima kamericu onda znas zasto je ima...

Ja ucestalo koristim Dell Inspiron 6400 (C2D 1,6GHz, ATI x1400...) vec vise od godinu dana, gde je sve bio samnom i koliko je prasine i peska proslo kroz njega a da nije ni stucnuo, niti se bilo sta na njemu rasklimatalo... Neki Acer bi se do sad raspao 5 puta! Ta prica "sve je to isto pa treba kupiti jeftinije" ne pije vodu. Naravno da nije suludo platiti vise zarad boljeg kvaliteta. Jedno je teorija, a drugo praksa. Korisniku je sve vazno - tastatura, raspored portova, ergonomija, uopste kvalitet izrade, zavrsne obrade, zvucnika... Sta je unutra je u drugom planu.

Ja ucestalo koristim Acer Aspire 9302WSMi (Turion64x2 1,6GHz, GeForce 7300go..) vec vise od godinu dana, gde je sve bio samnom i koliko je prasine i peska proslo kroz njega a da nije ni stucnuo, niti se bilo sta na njemu rasklimatalo... Evo sada sam na gradilištu u kontejneru i ovo kuckam sa njega. Inače svaki dan ga cimam sa sobom. Bio je samnom u Sibiru u Nižnjevartovsku, itd. I šta sada? Nije se raspao ni jedan put, a ne pet:-devil-:
Aj razumem da neko to kaže za neki jeftin FS, to sam video da se raspada, ili rikne ventilator u uslovima čiste kanceralije posle 6 meseci.

Poslednja izmena:
Ja ucestalo koristim Acer Aspire 9302WSMi (Turion64x2 1,6GHz, GeForce 7300go..) vec vise od godinu dana, gde je sve bio samnom i koliko je prasine i peska proslo kroz njega a da nije ni stucnuo, niti se bilo sta na njemu rasklimatalo... Evo sada sam na gradilištu u kontejneru i ovo kuckam sa njega. Inače svaki dan ga cimam sa sobom. Bio je samnom u Sibiru u Nižnjevartovsku, itd. I šta sada? Nije se raspao ni jedan put, a ne pet:-devil-:
Aj razumem da neko to kaže za neki jeftin FS, to sam video da se raspada, ili rikne ventilator u uslovima čiste kanceralije posle 6 meseci.

Ljudi dosta potcenjuju Acer koji generalno uopste nije los...

Sto se tice notepad dela na nekim MSI-jevim modelima ne zelim ni da komentarisem...

Pa ni Toshiba nije bogom dana...npr. L40-17R (~550e) model ima puno bolju crnu boju, puno, puno bolju nego na Qosmio G30 modelu (~2200e), pa sta? To niko ne pominje!? :trust:

I Apple- se desi da se previse pregreva, blablabla...

FS je dosta slabiji na izradi plastike od drugih...

Takvih primera ima mali milion kod svakog brenda pa s toga sledi da je tema:
"najkvalitetniji brendovi" JAKO diskutabilna!!!

Poslednja izmena:
Vrh Dno