Šta je novo?

Intel Pentium E2160/E2140 OC

Iskljuci ako nisi C1 i EIST,stavi da delilac za memoriju bude 2 (znaci da ce pri FSB-u od 400 memorija raditi na 800Mhz i dobices odnos 1:1) cpu mnozilac ostavi na 8 i probaj da izvces sto veci FSB.

Poslednja izmena:
Eh, dakle slijedece:
2140 (iako sam trazio 2160, ali me greskom ovaj poslali...)
gigabyte p31-ds3l
Kingmax 800 mhz

Trenutno je na defaultu, ali cpuz (najnoviji) me zaebava i pokazuje 200x6 = 1200 mhz core speed :s
Fsb:memorija su podeseni 1:2, ne znam kako to promijeniti.
Mnozioci su raspolozivi samo 6x, 7x, 8x, da li se to moze kako otkljucati, ili mi ostaje da guram fsb pa dokle stignem? Kada dizem fsb, memorija se uporedo dize, posto je 1:2, ali ne znam taj odnos promjeniti. Moze pomoc?

ALI hdd je wd 80 giga 00jhc0 ATA
Koliko smijem ovo gurati zbog hdd-a?

Evo ovako... Ja ima GA P35 DS3, tako da imamo iste biose.
Kao prvo imas: FSB (Cpu Host Frequency), pa onda imas mnozilac procesora (CPU Clock Ratio), pa onda ima mnozilac memorije (System Memory Multiplier).
Tebi je na defaultu: 200x8=1,6GHz, a memorija je na 400MHz (tj. 800MHz jer je DDR2), i zato je odnos 1:2 memorije i FSB-a.
A to sto ti procesor radi na 200x6 nemoj nista da se brines to je tako po defaultu podeseno u biosu da ploca obara mnozioc procesoru kada jelte ovaj nista ne radi. Pokreni ti neku igru ili program pa ces videti da ce se procesor odmah popeti na svojih defaultnih 1,6GHz.

OC:
Dakle ostavljas mnozioc memorije na 8x, a dizes FSB. Digni FSB za pocetak na 300MHz, znaci neka bude 300x8=2,4GHz. A za mnozilac memorije stavi 300x2,5=750MHz.
Sada ce ti odnos FSB/Memorija biti 1:1,25 ali to i nije toliko bitno, zar ne.

Ako hoces da ti procesor stalno radi na nekoj brzini koju podesis (dakle da se brzina ne spusta kada procesor nista ne radi), onda nadji ove dve opcije u biosu i iskljuci ih:
Cpu Intelligent Accelerator C.I.A. 2: DISABLED
Cpu Eist Function: OFF

To je to, onda testiraj malo, Orthos, igre... pa ako je sve stabilno onda dizi FSB vise...
:wave:.

Poslednja izmena:
A hoce li moje nejacki hard disk to da prezivi? Kao sto rekoh, wd 80 gb ATA?

....evo mene evo mene

elem... da ne duzim prodao sam moj e2160 jer mi trebala kinta, sad uzo drugi i ocu poludim... izgasim cie eist (il kako god da se zovu) stavim 8x400 napon 1.4v, memoriju da bude na 800 cini mi se 2.00 i samo se 3x ugasi komp, sam od sebe se upali i vrati na fabricke klokove... na proslom je hteo ovde nece... jel moguce da ima fsb wall il sta vec? juce sam probao 9x333, mem 2.40 i na 1.35v nece da digne sistem, moram da mu dam 1.4v da bi radio, orhtos je radio sat vremena, dalje nisam smeo jer su temperature su isle do 70c pa sam ugasio dok na proslom je sve radilo na 1.35v i temperature nisu prelazile 60c posle par sati onog prvog orthos-ovog testa... revizija je M0 kao i na proslom cpu... jel radim nesto pogresno ili procesor nije raspolozen za clock-ovanje?

OC:
Dakle ostavljas mnozioc memorije na 8x, a dizes FSB. Digni FSB za pocetak na 300MHz, znaci neka bude 300x8=2,4GHz. A za mnozilac memorije stavi 300x2,5=750MHz.
Sada ce ti odnos FSB/Memorija biti 1:1,25 ali to i nije toliko bitno, zar ne.

Mislim da si hteo da kazesh CPU Clock ratio odnosno mnozilac procesora :)

A hoce li moje nejacki hard disk to da prezivi? Kao sto rekoh, wd 80 gb ATA?

ATA hdd nema ama bash nikakve veze sa overclockom :)

Poslednja izmena:
Evo odradio sam... Odmah da stoti put kazem PROKLETI DA SU STO MI DADOSE 2140 a ne 2160 koji sam narucio (ali nema povratka, posto sam uvlacio iz Hr u BiH...)...
Odradjeno po preporuci, fsb 300, memorija podesena na 2.5
2.4 Ghz, orthos sam pustao 15 min, jedan je radio cpu i ram, drugi samo cpu, zakuca se na 57 stepeni i radi stabilno (racunam da ce mi toliko trajati renderovanje objekata i scena, po 10-15 min...)
Box hladjenje, kingmax 800 memorija, ploca gigabyte p31-d3sl

Da li smijem vise dizati fsb, i do koliko se smije memorija podici (sada je 750 mhz)

pa to ti je nista...stavi memoriju tako da se drzi na oko 800mhz, olabavi je na 5-5-5-18, digni FSB na 380, napon za CPU stavi da bude oko 1.4V pa probaj. Za 2.4GHz ti ne vredi ni da se cimas, to je tek malo brze od default...

Evo odradio sam... Odmah da stoti put kazem PROKLETI DA SU STO MI DADOSE 2140 a ne 2160 koji sam narucio (ali nema povratka, posto sam uvlacio iz Hr u BiH...)...
Odradjeno po preporuci, fsb 300, memorija podesena na 2.5
2.4 Ghz, orthos sam pustao 15 min, jedan je radio cpu i ram, drugi samo cpu, zakuca se na 57 stepeni i radi stabilno (racunam da ce mi toliko trajati renderovanje objekata i scena, po 10-15 min...)
Box hladjenje, kingmax 800 memorija, ploca gigabyte p31-d3sl

Da li smijem vise dizati fsb, i do koliko se smije memorija podici (sada je 750 mhz)

Pa naravno da smes, kada budes preterao sa dizanjem FSB-a komp nece hteti da se ukljuci iz prvog puta, i onda kada se ukljuci, vratice vrednosti iz biosa na default. To znaci da si preterao sa FSB-om i da treba da vratis vrednost na nizu prethodno testirano stabilnu.
Moze se i desiti da se komp uopste nece hteti ukljuciti (kada se pretera sa podizanjem FSB-a), ali stvarno u veoooma retkim slucajevima. Tada je potrebno izvaditi bateriju sa ploce i komp (sve kablove) iskljuciti iz struje (uticnice jelte :D) na 1-2 sata, i tada ce sve biti ok.
A taj tvoj E2140 ne bi trebao imati ovakvih problema do 2,8-3GHz, dotle svi idu bez problema.

Probaj sad 8x350=2,8GHz za procesor, a memoriju na 2x350=700MHz ili 2,5x350=875MHz, i testiraj duze vremena, igraj neku igru vise od sat vremena. Pusti Orthos 3-4 sata i prati temperature. Bezbedne temperature su one ispod 70C, eventualno 75C.
Recimo mom E4400 @3GHz se u Orthosu posle 15s temperatura popne preko 80C :mad:, ali ja ga drzim na ovih 3GHz jer je stabilan u igrama i programima koje koristim, u oba slucaja max T mu je 75C, i tako ga drzim vec 2-3 meseca. A tvoj je cini se hladniji procesor od mog, tako da nemas brige.

Memorija se sme podici onoliko koliko moze :D. Velika vecina memorija DDR2 800MHz mogu se podici na 900MHz, a preko je sve lutrija. Ali stvarno nije toliko bitno, da li ce ti memorija raditi na onih gore 700MHz ili 875MHz, barem ja nisam primetio tu razliku u igrama i u nekim programima. Ja moju drzim na 750MHz, a moze da radi i na 900MHz.

pa to ti je nista...stavi memoriju tako da se drzi na oko 800mhz, olabavi je na 5-5-5-18, digni FSB na 380, napon za CPU stavi da bude oko 1.4V pa probaj. Za 2.4GHz ti ne vredi ni da se cimas, to je tek malo brze od default...

To je prijatelju vec 50% overkloka, jer E2140 radi na 1,6GHz :).

Poslednja izmena:
@monstrum
Poslusaj sta ti je napisao gx-x!
Ako ne znas uputi se, evo ti link te pocni :) :
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=155925
Taj E2400 jako lako dohvati 3GHz :)
@Zdravko
Lep odgovor, zaista i detaljan :) ali imam jednu zamerku: ne mozes grejanje E4xxx serije porediti sa E2xxx serijom nikada:trust: kao ni potrebne napone za zeljeni klok istih! Da si poredio E6xxx i E2xxx seriju OK, ali na osnovu iskustva sa E4xxx serijom jednostavno ne ide ;)
:wave:

@Zdravko
Lep odgovor, zaista i detaljan :) ali imam jednu zamerku: ne mozes grejanje E4xxx serije porediti sa E2xxx serijom nikada:trust: kao ni potrebne napone za zeljeni klok istih! Da si poredio E6xxx i E2xxx seriju OK, ali na osnovu iskustva sa E4xxx serijom jednostavno ne ide ;)

A gde sam ja to pominjao napone za zeljeni clock :trust:.
I nisam ni poredio T, samo sam naveo da se ne prestrasi ako dobije visoke T u Orthosu ili TAT testu, kao ja :type:.

A kako mozes da povezujes E6xxx i E2xxx, kada E2xxx i E4xxx imaju isto jezgro Alendale, a E6xxx Conroe, pitam, ne pravim se pametan, jer mi je ovo moje bilo prvo klokovanje u zivotu, a napone drzim na AUTO :-devil-: :d.
Bas me mrzi da se cimam pa da namestam koliki mu je min napon potreban za stabilno, ovako mu je ploca dodelila ~1,41V, i stabilan je, greje se ludacki, ali je stabilan u igrama i svim mogucim programima i testovima.

a meni niko da pomogne.... smrc

(post na prosloj strani)

....evo mene evo mene

elem... da ne duzim prodao sam moj e2160 jer mi trebala kinta, sad uzo drugi i ocu poludim... izgasim cie eist (il kako god da se zovu) stavim 8x400 napon 1.4v, memoriju da bude na 800 cini mi se 2.00 i samo se 3x ugasi komp, sam od sebe se upali i vrati na fabricke klokove... na proslom je hteo ovde nece... jel moguce da ima fsb wall il sta vec? juce sam probao 9x333, mem 2.40 i na 1.35v nece da digne sistem, moram da mu dam 1.4v da bi radio, orhtos je radio sat vremena, dalje nisam smeo jer su temperature su isle do 70c pa sam ugasio dok na proslom je sve radilo na 1.35v i temperature nisu prelazile 60c posle par sati onog prvog orthos-ovog testa... revizija je M0 kao i na proslom cpu... jel radim nesto pogresno ili procesor nije raspolozen za clock-ovanje?

a meni niko da pomogne.... smrc

(post na prosloj strani)

Pa ako si ponovio istu operaciju kao na proslom primerku, onda ti je zapao manje overklokabilan primerak, i to je to:type:.
I u ostalom kako ti je uopste pala ideja da prodas cpu zato sto ti je trebala kinta, to mi nikako nije jasno...

Evo da prijavim... 2140, digao fsb na 350, napone na auto stavio, ram na 700 (1:2), sve u svemu dobih 2.8 ghz, koji se zakucaju na 55 stepeni u ortosu, 9 prioritet, cpu i ram test, testirao 40 min, temp nije rasla :)
Sada mi se spava, hehe, dobro sam prosao, mada ne mogu prezaliti nikako sto mi nisu poslali 2160 koji sam narucio, s njim bih imao 350x9 = 3150 :(

Evo da prijavim... 2140, digao fsb na 350, napone na auto stavio, ram na 700 (1:2), sve u svemu dobih 2.8 ghz, koji se zakucaju na 55 stepeni u ortosu, 9 prioritet, cpu i ram test, testirao 40 min, temp nije rasla :)
Sada mi se spava, hehe, dobro sam prosao, mada ne mogu prezaliti nikako sto mi nisu poslali 2160 koji sam narucio, s njim bih imao 350x9 = 3150 :(

Odlicno.
A nikad se ne zna, mozda onaj E2160 primerak koji si trebao dobiti ne bi mogao ni do 2,8GHz, ima i takvih primeraka ;).

@zdravko:

ono sto sam mu ja napisao ce da mu radi 100%, samo mora memoriju da podesi, t. da izracuna te x puta fsb da mu biude blizu 800 da ga to ne koci. Pored toga, nema greske, 3ghz garantovano. Novi e2140 idu i na 3600 (greju se ko poludeli naravno ali idu). Ja bih najvise voleo da zagazim sve ove mainstream ploce na par dana pa da lepo popamtim sta je cca na kojoj optimalno i da onda mogu svima da dam neki maltene 99% tacan podatak sta da nameste i da im radi sve. Zvuci blesavo ali za prosecan overklok to je sasvim moguce. Evo, sad da neko uzme plocu i proc ko sto ja imam tacno bi mu reko sta da stavi i 99% bi radilo na 3GHz. Gigabajt nisam drndao, a drugaciji je pa ne znam tacno, ali u sustini to je sve slicno, samo treba da vrednosti budu tu negde oko prosecnih...

edit: veoma je vazno ovo sto je Yoti napisao. Mora se covek malo informisati cisto da bi nzao sta radi i sta je sta. Bez toga je mrka kapa pa makar mu i rekli sta tacno da podesi jer ako mu to ne radi onda ode mast u propast. Dakle link koji je Yoti ostavio je obaezno stivo i za pocetnike MORANJE za procitati da bi znali sta rade uopste. Isplati se kasnije, pogotovo kad se covek zainteresuje. Ipak kad za 50e CPU na kraju izvuces performanse necega od 140e lep je osecaj i koristan, sto je i najvaznije.

a to sto je za 2140 2400mhz 50% overkloka nema veze, postoji neki prag koji treba preci da bi mogao da kazes "e sad je to sve tu negde" a prag je oko 2800mhz pa navise...

Poslednja izmena:

Ok je sve osim temperature,ako imas box to bi trebalo da bude 68-70c u Orthosu,sta god da koristis ocitava ti 15c manje temperature tj.max bla,bla. (sto puta receno M0 revizija ima tj.max 100c a ne 85 pa odatle 15c manje temperature,ako je ovo uopste tacno)

Poslednja izmena:
Ok je sve osim temperature,ako imas box to bi trebalo da bude 68-70c u Orthosu,sta god da koristis ocitava ti 15c manje temperature tj.max bla,bla. (sto puta receno M0 revizija ima tj.max 100c a ne 85 pa odatle 15c manje temperature,ako je ovo uopste tacno)

Isla je sa ovim psotavkama na 63 temp, onda sam na bocnu stranicu kucista stavio coolermaster fan 8-icu koji nabacuje vazduh na box, i spustio za dobrih 8 :)
Dakle, ako mi Coretemp pokazuje 55 stepeni, znaci da je realna oko 70? Sto bi reklo da ne smijem drzati na ovoj frekvenciji za svaki dan, jer je 60 stepeni neki plafon?

Poslednja izmena:
Ala, tek sada vidim da ovaj 2.8 klok ide na 1.375v, staivo sam voltaze i memoriju na AUTO...
Ima li sanse da se spusti voltaza na 1.3 ili manje a da klok ostane stabilan?

I da pitam vas da mi pojsnite, trazio sam po forumu i ne nadjoh
Dakle, OC ovih procesora je vrsen...
http://xbitlabs.com/articles/cpu/display/pentium-e2160_14.html#sect0

"By increasing the processor Vcore to 1.5V"... A u cpuz pored voltage pise 1.213 V. Kako onda u stvari da znam koja mi je ta vcore, da li je to ono u biosu, posto sam svoje stavio na 1.325V, a cpuz pokazuje 1.268?

Novi report: 2800 fsb 350x8, memorija 1:2(700), u cpu-z voltaza 1.268 (bios podesevna na 1.325), orthos nakon sat vremena blenda, 9 prior, vrti izmedju 44 i 45 stepeni. Kada sam smanjivao voltazu, ortos je uletao u crveno, cak i restartovao komp... Da li mi je ovo sada "za svaki dan" ili trebam jos gledati da smanjim temp?

Poslednja izmena:
Ovo nije sasvim tacno, jer novije verzije Core Temp-a (od v0.95.4) ocitavaju ispravno Tjunction. Pa, ako je tu Tjunction 100, onda je ta temperatura (koja se dobije Orthos-iranjem) validna, bez dodavanja 15 stepeni.
Ovako, ako je Tjunction (Tjmax) 85, samo se nabaci 15 stepeni.

Kazem, sve zavisi kojom verzijom covek ocitava temperaturu.

Ovo nije sasvim tacno, jer novije verzije Core Temp-a (od v0.95.4) ocitavaju ispravno Tjunction. Pa, ako je tu Tjunction 100, onda je ta temperatura (koja se dobije Orthos-iranjem) validna, bez dodavanja 15 stepeni.
Ovako, ako je Tjunction (Tjmax) 85, samo se nabaci 15 stepeni.

Kazem, sve zavisi kojom verzijom covek ocitava temperaturu.

Ma nemamo mi pojma :-devil-: neka doda +15 ,)

@zdravko:

ono sto sam mu ja napisao ce da mu radi 100%, samo mora memoriju da podesi, t. da izracuna te x puta fsb da mu biude blizu 800 da ga to ne koci. Pored toga, nema greske, 3ghz garantovano. Novi e2140 idu i na 3600 (greju se ko poludeli naravno ali idu). Ja bih najvise voleo da zagazim sve ove mainstream ploce na par dana pa da lepo popamtim sta je cca na kojoj optimalno i da onda mogu svima da dam neki maltene 99% tacan podatak sta da nameste i da im radi sve. Zvuci blesavo ali za prosecan overklok to je sasvim moguce. Evo, sad da neko uzme plocu i proc ko sto ja imam tacno bi mu reko sta da stavi i 99% bi radilo na 3GHz. Gigabajt nisam drndao, a drugaciji je pa ne znam tacno, ali u sustini to je sve slicno, samo treba da vrednosti budu tu negde oko prosecnih...

edit: veoma je vazno ovo sto je Yoti napisao. Mora se covek malo informisati cisto da bi nzao sta radi i sta je sta. Bez toga je mrka kapa pa makar mu i rekli sta tacno da podesi jer ako mu to ne radi onda ode mast u propast. Dakle link koji je Yoti ostavio je obaezno stivo i za pocetnike MORANJE za procitati da bi znali sta rade uopste. Isplati se kasnije, pogotovo kad se covek zainteresuje. Ipak kad za 50e CPU na kraju izvuces performanse necega od 140e lep je osecaj i koristan, sto je i najvaznije.

a to sto je za 2140 2400mhz 50% overkloka nema veze, postoji neki prag koji treba preci da bi mogao da kazes "e sad je to sve tu negde" a prag je oko 2800mhz pa navise...
Nije bas tako... pa bar sto se tice igara cesto nema razlike ni izmedju 1600 i 2000, a nekmoli 2.4 i 2.8.... mora da se ima zverina od grafike... pa cesto ni to nije dovoljno (napr. Crysys svejednom mu je na kolko je cpu)...

Nije bas tako... pa bar sto se tice igara cesto nema razlike ni izmedju 1600 i 2000, a nekmoli 2.4 i 2.8.... mora da se ima zverina od grafike... pa cesto ni to nije dovoljno (napr. Crysys svejednom mu je na kolko je cpu)...

Moje iskustvo je upravo suprotno. No dobro, kako god ocete :) (Da je tako kako ti kazes ne bi ja menjao athlon XP za sempron, semproin za venice itd...Sve je to pravilo razliku, pogotovo u igrama poput X2/X3, total commander, C&C3, NFS MW/Carbon, da ne nabrajam sad i tudja iskustva itd.) :wave:

A kakav je 2180 jel se bolje klokuje od 2160/2140 posto je razlika u ceni mala....

A kakav je 2180 jel se bolje klokuje od 2160/2140 posto je razlika u ceni mala....

cini mi se da je jos bolje resenje neki od novih i jeftinih DUAL CELERON-a koji em sto se dobro OC-uju, em sto na istom Clock-u daju bolje rezultate od E21xx serije u sta se mozete uveriti OVDE.

A cena smesna npr. 48 €.

Poslednja izmena:
Care, procitaj do kraja recenziju ;)
"All in all, our measurements suggest that cutting the L2 cache of the dual-core processor down to 512KB does have a serious negative effect on the performance.

Moreover, for only $11 more you can get Pentium E2160 that can guarantee about 25% faster gaming experience."

Sto ce reci za iste pare dobijes 2140 koji ce ga takodje jesti :)
Ali, posto su oni zamjena za E21xx seriju, bice sjajno ako budu znatno jeftiniji od nje!

Zamjeam im sto ne uzmu recimo 3-4 proca ista, oc-aju pa dadnu neku prosjecnu overklokabilnost... Kod njih se 2140 jedva nategao na 3 ghz sa dizanjem voltaze a kod mene na def i boxu 2.8 ladan kao spricer, dzaba ocrnise proc :/ ...

što se tiče E2140 najbolji score sam dobio ovako:

8 - 1450 - 0,175V sa 1,6 na 2,9 sa dva stepena porasta temperature, box cooler

Pozdrav svima! Evo i ja da se ukljucim na ove forume. ( nisam nesto vjest sa ovim kucanjem pa ako bude kakvih gresaka, molim zanemarite, hvala )
Potrebna mi je pomoc! Imam sledecu konfiguraciju

intel e2140 na 1.6ghz
1gb ram ddr II 800mhz ( uskoro 2gb )
ASUS P5K ( GREEN )
ATI RADEON ( POWER COLOR )2600XT 256MB DDR3
WDC WD1600AAJS-00PSA0
HL-DT-ST DVD-ROM GDR8163B SCSI
_NEC DVD_RW ND-3540A SCSI
( kuciste mi je nikako , kupujem neko jace sto prije, tek onda prelazim na posao )

E sad, mozete li mi pomoci u vezi ove konfiguracije da je overklokujem ali stabilno, mislim ne zanima me mjenjanje culera i sl. Samo me interesuje da to bude stabilna a opet brza konfiguracija. Ako je ko raspolozan za pomoc, neka mi odgovori ( ali, eto valjalo bi malo detaljnije, cisto da sta ne zeznem.

cekam.... hvala unaprijed

Pozdrav svima! Evo i ja da se ukljucim na ove forume. ( nisam nesto vjest sa ovim kucanjem pa ako bude kakvih gresaka, molim zanemarite, hvala )
Potrebna mi je pomoc! Imam sledecu konfiguraciju

intel e2140 na 1.6ghz
1gb ram ddr II 800mhz ( uskoro 2gb )
ASUS P5K ( GREEN )
ATI RADEON ( POWER COLOR )2600XT 256MB DDR3
WDC WD1600AAJS-00PSA0
HL-DT-ST DVD-ROM GDR8163B SCSI
_NEC DVD_RW ND-3540A SCSI
( kuciste mi je nikako , kupujem neko jace sto prije, tek onda prelazim na posao )

E sad, mozete li mi pomoci u vezi ove konfiguracije da je overklokujem ali stabilno, mislim ne zanima me mjenjanje culera i sl. Samo me interesuje da to bude stabilna a opet brza konfiguracija. Ako je ko raspolozan za pomoc, neka mi odgovori ( ali, eto valjalo bi malo detaljnije, cisto da sta ne zeznem.

cekam.... hvala unaprijed

Mislim da ti je najbolje da procitas onaj vodic, pa nadjes postove ljudi koji su oc-ali sa tom istom ili asus plocom sa istim cipsetom, i polako krenes... Zabavno je, vjeruj mi :)

Da pitam stariju gardu, sta misle o iskljucivanju promjenjivog hladjenja na procesoru, tako da fan stalno vrti 2000 rpm?

Poslednja izmena:
Vrh Dno