Šta je novo?

cooler master 690

.... i obogaćen prašinom, dlakama, i ostalom štrokom koja je neizbežna na podu, osim ako imate kućnu pomoćnicu koja svako jutro prebriše pod ispod kompa.

Ja prijatelju kuciste drzim na stolu, i nemam nikakve štroke i dlake po njemu, trudim se da brisem svu prasinu redovno. Moze to i bez kucne pomocnice, veruj mi...;)

Ja prijatelju kuciste drzim na stolu, i nemam nikakve štroke i dlake po njemu, trudim se da brisem svu prasinu redovno. Moze to i bez kucne pomocnice, veruj mi...;)
OK nisam mislio da prozivam, nemoj pogresno da me razumes. Ali mislim da je neophodno ovo istaci zbog ljudi koji ne obracaju paznju na takve sitnice, a mogu da dovedu do gadne glavobolje - a pri tome drze kuciste na podu jelte:)

Ja kućište držim na podu, ali zato svaki dan brišem isti, tako da nema toliko prašine. Usput imam i toliko filtera da mislim da ni neće biti puno prašine u kućištu.
Evo nakon nedelju dana unutrašnjost kućišta je i dalje čista kao i kad sam ga montirao. Videću sledeće nedelje kakva će biti situacija.

Nakon ovih nedelju dana moram da kažem 2 mane na koje sam naišao:
Prva: Power LED konektor je spojen i može samo da se utakne u ploče kod kojih su pinovi za PowerLED jedan pored drugog.
Druga: Filter od dole baš i nije najsrećnije urađen. Naime stavio sam ventilator dole, i sve zavrnuo kako treba, upalio kad ono imam šta da čujem. Ventilator češe o filter i dolazi do odvratnog zvuka. Problem sam rešio tako što sam na ventilator (ćoškove) zalepio par slojeva papirne trake (ona za farbanje) i tako izdigao ceo ventilator od filtera.

Nisam ni shvatio kao prozivku :), kazem samo da kod mene tih "sitnica" nema, tako da je po meni to bolje resenje...

Bilo bi dobro da izvedemo test temperature u unutrašnjosti napajanja kada je okrenuto u oba položaja. Ja imam one CM ventilatore sa termalnom sondom koji menjaju brzinu u zavisnosti od temperature. Mogao bi da ubacim sondu u napajanje, ali mislim da ovako ne bi dobio precizne rezultate. Najbolje neko ko ima prave sonde koje pokazuju temperaturu na displeju. Test bi se izvršio tako što bi se sonda fiksirala unutar napajanja tako da ne dodiruje ivice. Onda upalimo računar i npr. pustimo neki 3dMark da odradi svoje ili još bolje neki test koji duže traje i beležimo temperature posle recimo 2, 5 min i tako do kraja testa. Zatim gasenje racunara da se sve ohladi da bi se dobili isti početni uslovi (ovo može i kod sledećeg paljenja računara, ne mora sve u komadu :) ).
Tako bi dobili dosta realne podatke o stanju temperature u samom napajanju.

Kod mene ne češe, stavio sam CM fanove od <22db. Jedini ozbiljan problem je što svetle ko božićna jelka, bože me sačuvaj. Ozbiljan mator čovek da ima ovakvo kućište, ne ide...

CM3.jpg

Jedna stvar koja mi posebno "smeta" jeste cable management, to jest pozadina panela za montiranje maticne. Jeste da su ostavljene rupe na panelu da bi kablovi mogli da se provuku pozadi, ali je opet ta funkcija skoro neupotrebljiva. Ja sa kablovima u "crevu" ne mogu da zatvorim stranicu ako sa te strane proturim kablove. To je poprilicna greska koja meni licno ne smeta toliko, nije mi bitan unutrasnji izgled. Mogli su dakle da dodaju makar jedan cm na sirinu kucista i da nikoga ne boli glava...

Ne znam koliko je debelo to crevo, ali ja sam stekao utisak da deo kablova može da se proturi. Gornje fanove sam tako povezao, mada su njihovi kablići tanki. Ostatak kablova je razvučen uz one vođice što okružuju ploču. Slažem se da bi bilo bolje da ima još više mesta pozadi, ali ne zbog estetike, više zbog nesmetanog protoka vazduha na gore, kad je već u startu tako lepo isprojektivano. Ja sam sabio kablove uz ivicu koliko sam mogao i to je najviše što sam uspeo da učinim.

Na žalost, nemam uploadovanu fotku gde se bolje vidi kako sam to rešio.

Ma da, nije tesko lepo organizovati kablove oko ploce, pogotovo sa onim "šnalama" sa strane, ali ta zadnja strana je mogla da donese jos bolju ocenu i ovako odlicnom kucistu...

@nidza, crevo je mreza oko kablova, mozes da vidis ako pogledas kako izgleda CM eGreen Power 600W...

Poslednja izmena:
Znam šta je crevo, rekoh da ne znam samo koliko je debelo. :) Postoje oni elastični kabl kanali, kao baštensko crevo, služe baš za kanaliranje kablova i ugrađivanje pre završnih radova u zgradama. Pretpostavljam da bi se dalo napraviti 2 ili 3 tanja i u njih grupisati kablove i provući. Zašto mora da bude jedan debeo?

Deo kablova svakako mora da ostane sa prednje strane i da ide po vođicama, jer druge nema.

Kod mene su svi kablovi (a ima ih baš puno) sprovedeni nazad i onda sam ih sve odvukao u HDD kavez skoz dole i tu sam ih sve poslagao.
Da sam sve nekako slagao iza ploče mislim da nebih mogao da zatvorim kućište. Iako nemam creva (mrežice) oko kablova i ovako ih ima mali milion i baš su mi predstavljali problem. Ali hvala bogu pa sam sve sredio tako da sad nediram ništa :D
Što se tiče vođenja kablova kroz "vođice" nevidim razloz zašto bih to neko radio (osim ako ima kineza sa kratkim kablovima pa sve moram da bude sa ove strane), ali u mom slučaju nijedan kabl nije sa prednje strane.
Kad budem menjao konfiguraciju onda ću najverovatnije malo seckati kućište kako bi se dobilo što više prostora.

Pa verovatno moze, ali u mom slucaju je ne moguce, videcu da menjam napajanje za modularno u neko dogledno vreme. Vidi sliku koliko tu kablova samo ima :)...

Prilozi

• kablovi.jpg
    kablovi.jpg
    21 KB · Pregleda: 145
Moj Čif 420 isto ima previše kablova. Sa 2 harda i 2 optike mi je ostalo konektora za još 3 puta toliko za koje ne znam kud ću. Kad na vreme nisu radile makaze, sve se tripujem trebaće...

Ja imam 6molexa, 4 sata konektora, 1 osmopinski za ploču i jako su dugački tako da mi je muka od njih :D

Ja sad hoću te 12cm Cooler Master LED ventilatore da stavim gore, ali sam smislio kako da nesija na gore već samo ka unutrašnjosti kućišta (ko razume shvatiće :)).
Iseckao sam papirnu traku (onu za farbanje) na ~5mm (toliko dođe širina nosača ventilatora) i onda sam po 5 komada lepio jedan na drugi preko dioda. Na kraju sam isekao po jedna od ~1.3cm i sa njim to sve pričvrstio za bočne strane nosača ventilatora i tako sam dobio "kontrolu" LED-ova, tj sad one sijaju samo ka unutrašnjosti (namestio sam ih skroz gore da izvlače vazduh) a ove trakice ih dodatno udaljavaju od samog lima kućišta i tako se i vibracije mnogo manje prenose na isto.
Kad budem pri fotoaparatu slikaću (sa mobilnim se skoro ništa nevidi).

Kod mene ne češe, stavio sam CM fanove od <22db. Jedini ozbiljan problem je što svetle ko božićna jelka, bože me sačuvaj. Ozbiljan mator čovek da ima ovakvo kućište, ne ide...

Ako ti smeta, ti skalpelom secni jednu od nožica diode, malo je savij da sprečiš slučajni kontakt i neće višse da svetle. Tako dobiješ CM Silent koji ne svetli. ,)

Ček prvo da budem siguran da mi se ne sviđa. Interesantno deluje u zatvoreno kućište u mraku, izbija plavičasto svetlo kroz sve pore. :)

I ja sam bio u istoj dilemi. Ali sam ipak odlučio da secnem :-devil-:

ja se neckam da li da kupim ovo kuciste :) po ovom sto citam ovde kazete da je super... hladjenje je stvarno odradjeno fenomenalno,a to mi i treba,eh sad jedino me malo u dilemu dovodi izgled samog kucista.. nekako mi djeluje kao prejednostavno odradjeno... ono barem na slici... eh sad,nadam se da uzivo izgleda bolje nego na slici. kako ste zadovoljni vi sto ga imate? i da,citam u onom techpower review-u da postoji mali problem, koliko sam shvatio, sa onim konektorom za power LED sto ide na plocu... jel bih imao takvih problema za Asus P5B...?

Ja sam imao taj problem. On se manifestuje u tome što je sam konektor 2pin-ski tj + i - su spojedni, tako da ukoliko imaš ploču na kojoj je power LED 3pinski imaćeš mali problem. Ali to se da lako srediti uz pomoć skalpera se raseče plastika i onda može normalno da se stavlja.

ok,dobro to onda ne bi trebao biti veliki problem,tj. to se da rjesiti... a generalno si zadovoljan sa kucistem...? mnogo mi se svidja kako je rjeseno hladjenje u kucistu,efektivno mozda skoro kao i kod anteca nine hundred,zar ne? sto se tice estetike,ne sumnjam u kvalitet izrade,tako da iako na trenutrak na slici djeluje jednostavno,nadam se da je ipak puno bolji live dozivljaj :)

Ja sam zadovoljan kvalitetom istog. Unutrašnjost je odrađena extra, jedino po meni je lim na koji ide ploča mogao da ide skroz do 5.25" kaveza, tj da se kablovi mogu sakriti, ali ovo kućište nije predviđeno da se kablovi vuku iza, pošto ima kanalice za kablove koje kad se zavore čvrsto drže sve što je u njima.
Hlađenje je po meni jako dobro, tj ja sam dobio ~5*C hladniji CPU i oko 8*C hladniju grafiku. Ventilatora ima dosta tako da će ti unutra biti lepa promaja. Meni na sva 3 ventilatora koji služe za izbacivanje vazduha izlazi "hladan" vazduh.

Neo,hvala puno na konkretnom odgovoru :) najvjerovatnije cu ga naruciti sutra ili prekosutra... ne znam samo kad ce mi stici zbog nove godine,ali sve u svemu odlucio sam se ipak za njega...
mislim da nece biti greske,jer sam siguran da cooler master nije omasio u kvalitetu izrade...
mozda u pocetku ne ubacim svih 7 ili 8 kulera koliko moze da se stavi,ali i to cu naknadno... imam trenutno 2x12cm fanove koje cu da prebacim iz starog kucista,plus dolaze tri uz ovaj CM,jel tako? naknadno cu pored tih 5 da ubacim jos 2 i extra :)

Poslednja izmena:
Ja sam sve popunio :D
Uz samo kućiše stižu 3 komada. Jedan je napred i predviđen je za ubacivanje, drugi je sa strane u visini grafike koji takođe ubacuje, a treći je na zadnjoj strani izbacuje.
Moj ti je predlog da ta 2 skineš i staviš na vrh, pošto se oni baš i nisu proslavili što se tiče ubacivanja (bolje temperature sam dobio sa 2x12cm cooler master ultra silent nego sa njima), a recimo ta tvoja dodatna 2 staviš jedan u visini grafike, a drugi biraj da li ćeš na CPU a pošto vidim da imaš Zalman CNPS8000 onda ti je moja preporuka da i na to mesto za CPU staviš ventilator. Tako ćeš sigurno dobiti koji stepen na CPU-u. Ovom postavkom ćeš imati 3 koji ubacuju i 2 koji izbacuju.
Tako možeš i da ostaviš (možda da staviš još jedan na zadnju stranu), pošto ovaj što stoji dole baš i nema neku ulogu. Kad njega isključim sve ostaje isto, tj ni grafika, ni CPU se ne pomeraju ni 1*C.

Stiglo mi je kuciste i stvarno sam odusevljen istim! :) iskreno,nisam ocekivao je ovako elegantno odradjeno... znaci mnoooogo bolje izgleda uzivo nego na slikama koje sam gledao..
ostalo me jos vise odusevilo... eh sad,mozda zato sto sam imao neko kinesko krdza kuciste pa su temperature bile vece,ali ovde se bukvalno sve fino smanjilo sto se tice tepmeratura... ubacio sam pored ona tri standardna jos 2x12cm,znaci 5 komada ukupno i evo u idle je proc core0 33c,core 1 31c! ne mogu da vjerujem... a graficka u idle je 42-43, a bila je juce sa starim kucistem 48-49 tako... mozda bi to jos islo koji stepen dole kad ubacim svih 7 dvanaestica,vidjecemo kad ih nabavim :)
sve u svemu odlicna kupovina za ove pare,ne vjerujem da sam mogao dobiti bolje provjetreno,a usput i ovako fino estetski odradjeno kuciste za lovu koju sam dao...
svaka preporuka!

Ja sam moje danas prvi put otvorio posle 2 nedelje korišćenja, i popaljenih svih ventilatora, i prosto sam se prijatno iznenadio. Prašine ima jako, jako malo, jedva da je primetna. Dudše na bočne ventilatore sam stavio Xilence filtere, dole je fabrički filter i napred je fabrički. Jedino što sam primetio da se posle 2-3 dana na celoj prednjoj masci navata dosta prašine.

Ja sam vatreni pobornik TT-a koji ipak gleda objektivno na svet i kad kazem da CM ima cool kucista ne gresim (iako tvrdim da je Thermaltake bolji),ali ovo stvarno nije nista posebno ( cak sta vise podseca me na jedan codegenov model ),mislim da za te pare mozes i malo bolje da prodjes sa nekim Sopranom... Stvarno sasvim obicno kuciste srednje klase i nista vise od toga

Susreo sam se sa jednim sopranom i mogu ti reći da ovde ima MNOGO više mesta unutra.

Nazad
Vrh Dno