Šta je novo?

cooler master 690

he he, nemaš ti pojma :)
evo meni stiže na kuću upravo....

Napokon je stigloooo...Sad samo ostaje da prebacim sve u njega...
Instalirao sam ventilatore, i upali sve i dosta je tiho, sad kad dođe sve što imam videću da li če još biti tiho :D

Poslednja izmena:
Evo ga....sve instalirano...sad ostaje da vidim kakve će biti temperature.
Zasad je temperatura CPU-a za 2*C manja, dok je grafike ista, ali na grafici moram nešto da menjam (ili grafiku ili cooler)

Nije mi fotoaparat tu, ali izgleda dosta konfuzno, puno kablova (moje napajanje nije modularno), puno ventilatora......

Nakon ~3h testiranja i stavljanja i skidanja pojedinih ventilatora dobio sam sledeće temperature:
Staro kućište sa 12cm napred, 8cm sa strane i 12cm nazad temperature su bile sledeće (idle)
CPU - 33*C GPU - 58*C
Sa novim kućištem sa 12cm napred, 12cm dole, 12cm nazad, 2x12cm gore
CPU - 31*C GPU - 55*C
Sa novim kućištem sa 12cm napred, 12cm dole, 12cm nazad, 2x12cm gore i sa 2x12cm sa strane
CPU - 29*C GPU - 50*C
trenutno sam na ovo drugoj kombinaciji (bez ventilatora sa strane, pošto hoću da između ventilatiora da stavim filtere, a prvo moram da ih probušim...

Koga da busis filtere :D...salim se, nego stavio sam neke male gumice izmedju fanova i lima, ima ih u radnjama koje prodaju sanitarije i opremu za vodoinstalatere, i razlika u zvuku je ogromna. Nikad ranije nisam nailazio na ovako male gumice kao da su za ovo pravljene :banana:

Gde ima tih malih gumica? Ja sam ih dobio jedared uz neke CM aliminijumske ventilatore, a nikada nisam video da negde ima zasebno da se kupe? Probao sam da budžim motanjem one teflonske vodoinstalaterske trake oko šrafova, ali efekat i nije baš neki.

Poslednja izmena:
Gde ima tih malih gumica? Ja sam ih dobio jedared uz neke CM aliminijumske ventilatore, a nikada nisam video da negde ima zasebno da se kupe? Probao sam da budžim motanjem one teflonske vodoinstalaterske trake oko šrafova, ali efekat i nije baš neki.

Gumice su uzete u radnji za sanitarnu opremu :D, znaci tamo gde se prodaju slavine, tusevi, wc solje i ostala cudesa :)...male su mislim da su nekih 6-8mm u precniku...ma taman za srafove za fan...stavio sam na dva i razlika je vise nego osetna.

Pa da, ali ako si odlepio fan od kućišta, kompromitovao si mu efikasnost.

Ma kad ih pritegnes onim sraficima za fanove skoro da se priljubi uz kuciste, a i te "rupe" na stranici su i onako vece, to jest predvidjene su i za 14-ice tako da ne znam koliko to uopste utice...sve jedno dodacu jos jednu 12-icu gore da izvlaci i mislim da je dosta (imam jednu pozadi, dve sa strane ,jednu napred...)...inace temp su skrouz dobre, nize su nego u centurion-u za 3 stepena sto se tice cpu-a...

Nakon ~3h testiranja i stavljanja i skidanja pojedinih ventilatora dobio sam sledeće temperature:
Staro kućište sa 12cm napred, 8cm sa strane i 12cm nazad temperature su bile sledeće (idle)
CPU - 33*C GPU - 58*C
Sa novim kućištem sa 12cm napred, 12cm dole, 12cm nazad, 2x12cm gore
CPU - 31*C GPU - 55*C
Sa novim kućištem sa 12cm napred, 12cm dole, 12cm nazad, 2x12cm gore i sa 2x12cm sa strane
CPU - 29*C GPU - 50*C
trenutno sam na ovo drugoj kombinaciji (bez ventilatora sa strane, pošto hoću da između ventilatiora da stavim filtere, a prvo moram da ih probušim...

A koliko se dere sa tih milion ventova u njemu?

Super izgleda :)..Interesuje me da li moze da dohvati 24 pin za plocu(Cieftec 14c 650w), kod mene je (Biostar 570) 24 pin uticnica postavljena pored procesora..

http://www.techpowerup.com/reviews/CoolerMaster/RC_690/1.html

Zaista je sjajno kućište, šteta samo što nisam ovo video ranije, pre nego što sam kupio ovaj Chieftec... :(

Interesuje me samo da li i ovde drljaju hard diskovi kad se stave u onu plastiketinu kao i u Chieftecu?

Nista ne drlja :D mirni su i tihi...

@terzazak, imam BIOSTAR TA690G, uticnica je skoro u samom vrhu table, u ravni sa CPU-om. Napajanje CM 600W i hvata bez problema, jos sam kablove provukao kroz one drzace da ne idu preko ploce...

Bice izgleda menjanja kucista...:D
Za ove pare fenomenalno kuciste..

Hoće neko da menja za novi Chieftec LCX Silver? :d

'el daš i napajanje? :D Eno ga nova 690tka u gepeku. Nego imam drugi problem, ne znam šta da turim unutra, otvorile su se neke temice, pomagajte.

Ne mere napajanje, nije realno :D Ovo je taman glavu za glavu, prazna kućišta lepo zamenimo i to je to :D

Čak ću ti dati i besplatan prijateljski savet šta da staviš u tvoje novo Chieftec Silver kućište :D

A koliko se dere sa tih milion ventova u njemu?

Sve ukupno unutra imam:
1x12cm napred (intake) dolazi uz kućište, tih takođe
1x12cm dole (intake) ovaj dolazi uz kućište i stoji na bočnoj strani, ali sam ga ja stavio dole, tih takođe
2x12cm sa strane (intake) CoolerMaster BlueLed Ultra Silent
1x12cm nazad (outtake) Xilence jako tih
2x12cm gore (outtake) Xilence jako tihi
HyperTX2 @ 750rpm se nečuje.

Ovi ventilatori su jako tihi, tako da se nečuju na krevetu na kom spavam ~3m od stola.
Ali problem mi pravi ventilator na PSU koji nikako nemogu da zamenim pošto je 8cm low profile tj 1.5cm umesto 2.5cm. Ovo ću pokušati da rešim tako što ću skinuti celu donju masku sa PSU-a i ispod PSU-a staviti još jedan 12cm Xilence ventilator.
Ali to posle predstojećih praznika (mada možda i ranije ako skinem jedan od gore i stavim ga ispod PSU-a, ako bude mesta)

Uh, 7 komada :)

Ja imam i jedan na ovom napajanju, pa još dva na GeminII-ju, ajoj, bilo bi 10x120mm :zgran:

Vule malo si omašio :)
7 komada je na kućištu :) + 1 na HyperTX2 + 1 na X850XT + još jedan na X850XT pošto je ovaj prvi jako bučan i on se pali samo kad temperatura pređe 55*C (tj u igrama) + 2x8cm na napajanju pošto je isto dual fan, tj ima jedan fan dole i jedan nazad.
Sve ukupno dođe 12komada i samo se jedan od njih čuje, a njega se bojim da menjam pošto je komšiji (sa kojim sam radio test HyperTX-vs-HyperTX2) na Codegen napajanju menjanje već postojećeg ventilatora (12cm) sa Xilence 12cm ventilatorom prouzrokovalo topljenje onog silikona (ili šta već dođe) i još nekih plastičnih delova unutrar napajanja, ali probaću ovih dana da stavim jedan 12cm vent dole pa šta bog da...barem će biti tišina...Jedino što me nervira je što ću morati opet da se zayebavam sa kablovima....o ne....neću ja ovo raditit...navikao sam na tišinu.
A što se performansi tiče situacija je sledeća:
Pre CM690 temperatura CPU-a je bila ~33*C sada je 30*C, GPU je bio 55-60*C sada je 49*C, Temp2 u SpeedFan-u je bila ~35, sada je 28*C (ovo neznam šta je, ali je palo) dok je HDD ostao isti 30*C, pošto je i u prošlom kućištu imao 12cm vent koji je duvao preko njega.

A što se performansi tiče situacija je sledeća:
Pre CM690 temperatura CPU-a je bila ~33*C sada je 30*C, GPU je bio 55-60*C sada je 49*C, Temp2 u SpeedFan-u je bila ~35, sada je 28*C (ovo neznam šta je, ali je palo) :)
Jaoj al mi grickate dzigericu :d Trenutno sam zauzet pravljenjem kuhinje i plakara pa nemam vremena da selim komponente (i dalje mi je sve u rinfuzu na stolu - al je hladjenje super). Inace kuciste je dostupno po 5507 dindzi u BG-u pa nemojte da dajete vise. Sad ga vec ima dovoljno. A sto rece neko u ranijem postu sta je sa 14cm ventovima, jel ima toga? Mislim, ako vec ima mesta za njih steta je ne iskoristiti to.

Poslednja izmena:
Ima 14cm, u Telixu, ali je 1150 dinara... Dakle, 7x1150 + 3x300 (za filtere) = 9000 dinara, samo za kulere :zgran: plus 5700 dinara za kućište - to dalje znači da za te pare može bukvalno da se uzme Cosmos, Stacker ili tako nešto :)

Da, ali na samom kućištu nema 7 već 5 mesta za 14xcm (2 gore, 1 dole i 2 sa strane), napred i nazad mogu samo 12cm ventilatori da stanu, ali opet 5 x 1150din = 5750dinara tj kao samo kućište :D plus što treba dodati još 2 x 14cm filtere po 300dinara, tj 600din, i tako dođemo do cifre od 6350dinara samo za ventilatore i filtere :(
Predpostavljam da bi se ovako dobilo još ~1*C tako da po meni ovo nije neophodno.

Шта ће вам толики вентилатори у кућишту (па још те прескупе 14-ице, бесмислено је куповати их у толиком броју поред Chieftec 12-ца)? А вентилатор на бочној страници изнад процесора је бескористан ако се користи tower хладњак.

Chieftec pravi verovatno najlošije i najbučnije ventilatore na svetu :D

Reč je o CoolerMaster kućištu, uz njega stiže par komada, a ako treba još, može vrlo dobro da posluži i Xilence, oko 400 dinara je komad 120mm, a ako se ima malo više para, Noctua 120mm 400-800rpm, idealni za kućište, 1000 dinara kom.

Ne bih rekao da je beskoristan, ta dva fan-a sa strane sasvim fino spustaju temp GPU-a i CPU-a. Sa druge strane si u pravu, ne treba na svaku "rupu" da se stavi fan, nisu bas ni jeftini. Mada opet, mislim da bi kuciste bilo bolje bez otvora na stranicama, realno ne trebaju mu toliki otvori sasvim je lepo ohladjeno i bez njih. Ima taj "grill", tu mrezu crnu napred i gore, a i dole ima usisni fan, a pozadi izduvni...mislim da bi bilo kuciste dosta tise a opet efektno ohladjeno....

Ma, ne znam ko šta koristi, znam da sam zamenio ovaj u napajanju koji bi trebao biti "izuzetno tih", a o onim debelim 12-icama što se kod nas kupuju ne želim da trošim reči, to pravi milion CFM i toliko je glasno da je nepodnošljivo.

Nazad
Vrh Dno