Šta je novo?

Jednom za svagda: 25fps, vs 30fps, vs 60fps

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Čovek je napomenuo da je "juče čitao", tako da nije njegova "krivica". ;)

Poslednja izmena:
Čovek je napomenuo da je "juče čitao", tako da nije njegova "krivica". ;)

Da, na fin nachin se ogradio od svoje (tjs tudje) izjave :p Svejedno, pre tako radikalnih izjava korisno bi bilo oprobati to u praksi, a tek onda iznositi misljenje i donositi zakljucke. BTW na konfiguraciji u potpisu sve na MIN - neigriva kriza. Neigriva meni, moj buraz je lagano igra iako fps padne s vremena na vreme (veca bitka) na jednocifrenu vrednost. Da ne napominjem da izgleda duplo ruznije sa tim podesavanjima nego Farcry ;)

Aaaa bre FFS, koliko puta cemo ovo da prezvakavamo. Po meni za single je sve gde je konstantno 30+ dobro, dok za FPS multi vazi samo jedno pravilo, sto vise to bolje. ;)

Da, na fin nachin se ogradio od svoje (tjs tudje) izjave :p Svejedno, pre tako radikalnih izjava korisno bi bilo oprobati to u praksi, a tek onda iznositi misljenje i donositi zakljucke. BTW na konfiguraciji u potpisu sve na MIN - neigriva kriza. Neigriva meni, moj buraz je lagano igra iako fps padne s vremena na vreme (veca bitka) na jednocifrenu vrednost. Da ne napominjem da izgleda duplo ruznije sa tim podesavanjima nego Farcry ;)

Ma da, u praksi, kad namestis igru da izgleda kao vietcong onda radi u 40fps na proslogodisnjoj middle end masini...(7600gt, venice 939, GB rama...)

U split screen ja bas i ne vidim razliku. Inace primecujem razliku izmedju 30 i 60 ali bas i nije velika. Inace, verujem da je u odredjenim igrama potrebno vise od 30 fps, ako oni nisu konstantni.

@ gx-x
Mislim da je stvarno glupo sto saljes ljude kod lekara zbog ovakvih gluposti.
Takodje, ja mislim da ti imas velikih problema sa traumama iz detinjstva, kad dizes toliku frku oko ovog. Da te nisu mozda previse tukli dok si bio mali? Pravac psihijatrija.
Veoma prijatno i kulturno, zar ne?

Svaka cast na temi! Mislim, tacno je lud onaj ko ne primjeti razliku 20, 25, 30 ili 60 fps-a! :D

Svaka cast na temi! Mislim, tacno je lud onaj ko ne primjeti razliku 20, 25, 30 ili 60 fps-a! :D

Kako možeš da kažeš da je neko lud ?
Možda mu oko sporije reaguje li ne vidi toliko dobro. Rekao bi i za nekog ko ne čuje dobro da je lud ?

Ovde postoje tri stvari :

1) Neko zaista ne primećuje razliku između 30 i 60fps (jel on lud?)
2) Neko primećuje ali mu je svejedno. (ne igra čovek FPS-ove već avanture na primer)
3) Nekome je razlika osetna i daleko mu više prija veći fps. (to smo mi Jedi-i i mačke ;))

Nema potrebe za vređanjem.

Nadam se da je vlado_kovac bio ironičan.
U tom slučaju se izvinjavam.

Poslednja izmena:
Pa sigurno nije mislio da je neko bukvalno lud aka "zreo za hospitalizaciju" :)

PS. Za Piscela i druge: Ne pravim ja frku nikakvu. Frka je u glavi onih koji misle da ja pravim frku. Ja sam samo okacio aplikaciju u kojoj se lako moze proveriti da li razlike postoje ili ne posto po forumu cesto kruze izjave tipa "oko ne vidi vise od 25fps" i derivati doticne.

Ovo vec 5-ti put pisem, ali neke kanda mrzi da citaju... :S:
NE vidim zasto nekog ovo uopste pogadja, pogotovo do te mere da bude besan ? U cemu je fazon ? :trust: Neki bes zbog spoznaje godina provedenih u zabludi ili sta ? (ovo je retoricko pitanje)

Ne zelim da odlazim u offtopic, ali cu samo da odgovorim
Jednostavno, ne svidja mi se taj mentalitet kod ljudi, cim je neko drugaciji, odma je ili glup ili bolestan. Pa sta ako neko ne primecuje razliku? Nije normalno ako neko ne primecuje razliku izmedju 30 i 60 FPS-a na PC, ali je potpuno normalno da narod izlazi svaki vikend i opija se? A njima niko ne govori da idu u bolnicu da se lece, iako je alkoholizam mnogo gori nego nesposobnost razlikovanja 30 i 60 FPS-a. Jednostavno ostavi ljude da zive sa svojim problemima i "problemima", bez etiketiranja i vredjanja. Hvala

Sto se tice teme, mislim da se vecina slaze da je razlika vidljiva. Sigurno postoje i oni koji je ne vide, a ako ne zele da veruju drugim ljudima koji razliku primecuju, oni ce terati svoju "pricu" da ne vredi vise od 30 FPS-a, ti to ne mozes da promenis :) Ali kao sto sam vec rekao, vecina vidi razliku, samo sto neki jednostavno obracaju manje paznje da li igraju sa 30 ili 60 FPS-a.

Nista nije bas tako jednostavno.

I ovo je vec raspravljana stvar 100 puta ali se ocigledno stalno vrti u krug, one uvodne animacije za igre, u nekim igrama imaju cak i 100 frejmova, a one su na pricnipu filma, znaci nije igra nego uvodni film kompjuterski generisan u potpunosti pa ima 100 frejmova, druga prica su klasicni filmovi i crtani filmovi, gde je dovoljno 24-25 frejmova, ali to je sasvim nesto drugo.

Dalje postoje igre gde je 35 frejmova sasvim dovoljno da igra ide glatko, ali zato postoje i igre gde kada frejmovi sa 60 padnu na 54, to izgleda kao da se cela masina zablokirala na trenutak, kao da je u pitanju totalni kolaps, znaci kod video igara i animacija vezanih za igre to ide malo drugacije. U vecini igara pozeljan broj frejmova je od 40 pa nagore, 60 je milina i san svakog ko pici igrice, bitno je da nema mnogo oscilacija recimo u jednom trenutku ti ode u 70 frejmova, pa padne na 20, treba taj framerate da bude stabilan, sto je u sustini i najbitnije pored kolicine frejmova.

Ne zelim da odlazim u offtopic, ali cu samo da odgovorim
Jednostavno, ne svidja mi se taj mentalitet kod ljudi, cim je neko drugaciji, odma je ili glup ili bolestan. Pa sta ako neko ne primecuje razliku? Nije normalno ako neko ne primecuje razliku izmedju 30 i 60 FPS-a na PC, ali je potpuno normalno da narod izlazi svaki vikend i opija se? A njima niko ne govori da idu u bolnicu da se lece, iako je alkoholizam mnogo gori nego nesposobnost razlikovanja 30 i 60 FPS-a. Jednostavno ostavi ljude da zive sa svojim problemima i "problemima", bez etiketiranja i vredjanja. Hvala

Sto se tice teme, mislim da se vecina slaze da je razlika vidljiva. Sigurno postoje i oni koji je ne vide, a ako ne zele da veruju drugim ljudima koji razliku primecuju, oni ce terati svoju "pricu" da ne vredi vise od 30 FPS-a, ti to ne mozes da promenis :) Ali kao sto sam vec rekao, vecina vidi razliku, samo sto neki jednostavno obracaju manje paznje da li igraju sa 30 ili 60 FPS-a.

Kakve ima veze sta se tebi svidja ili ne ? Ni meni se ne svidja tvoj negativni stav, pa sta ? Nisam ja nikog zlonamerno slao kod lekara, niti sam nekom reko da je bolestan ili lud. Rekao sam da ako ne vidi razliku izmdeju 25 i 60fps (ili 30 i 60fps) nesto mu nije u redu sa vidom/percepcijom ili sta vec. Isto ko sto svima koji ne cuju komarca koji ima zuji pored uveta kazem da su gluvi. Uvredio se taj ili ne, to ne menja cinjenicno stanje. Ne treba da budem lekar da bi dijagnozirao neke banalne stvari. Niti je svrha mojih postova ovde (i ove teme) da JA DIJAGNOZIRAM ko je corav, bolestan lud itd.

Zapravo TVRDIM da ovi sto TVRDE da ne vide neku posebnu razliku ZAVARAVAJU SEBE. Neki pokusavaju u isto to da ubede i druge (i mene izmedju ostalog) u nekim temama, pa sam osetio eto neku potrebu za ovakvom temom.
Sve iz dobre namere.
:wave::type:

Прочитао сам целу тему... :S: Не видим око чега се уопште води расправа. gx-x је окачио програмче које демонстрира разлику (ја је примећујем само у single screen моду) и лепо рекао да га уопште не занима да ли је икоме довољно 20 или 15 FPS. На сваки његов пост иду три у фазону: "мени је довољно 20FPS". :wall:
Поента целог thread-a је да разлика постоји.
Сад ће на мој пост да падне reply: "можда и постоји, али мени је довољно 25FPS јер играм авантуре":S:

Pa bilo je tu raznih tvrdnji, bar otkad sam ja na forumu, tipa "oko ne razaznaje vise od 24 slicice u sekundi" i slicno, sto je nonsens, i naravno da reagujes na glupost. Podržavam DžiEksEksa. Razlika je vise nego ocigledna, pogotovo kada si u situaciji da ti kontrolises pravac i brzinu kretanja, gde je potrebna i preciznost pokreta. Sasvim druga prica je gledati film, gde se isto tako vidi da to nije sasvim tecno, ali ne smeta toliko koliko smeta kada ti upravljas, odnosno biras pravac.

"ako nema razlike izmedju 22 fps i 24 fps, a potom nema razlike izmedju 24 fps i 26 fps, potom izmedju 26 fps i 28 fps, i tako dalje... prostom logikom dolazimo do zakljucka da nema razlike izmedju 22 fps i 102 fps" :D:D:D

Poslednja izmena:
ne nego ce ti reci da ismevas one sto im je dovoljno 25fps :S:

@G-stein:

pa nema , iste su boje i na 22 i 102fps, a i objekti, sve je isto, sta vishe IDENTICNO JE ! :d Ja ne vidim razliku :)

Poslednja izmena:
@gx-x i Gorenstein,
Slusajte velike prednosti ima manjak frejmova u igrama koje se odnose na automobilizam, ako igras NFS ili neku slicnu igru u 25 frejmova, imas vise vremena da izvuces krivinu, onako lagano, a u nekim igrama vidis gde ce da napadnu pa mozes da eskiviras! To niste napomenuli! Samo verovali ili ne stvarno ima ljudi koji ne primecuju razliku u kolicini frejmova, nekoga to i ne interesuje, ali recimo ja ako igru ne mogu da igram kako treba onda je i ne igram. Percepcija je razlicitia kod ljudi, ponekad i zacudjujuce razlicita.

Za NFS je dosta i 15fps - ionako nema šta da se vidi u tim frejmovima :p

Priznajem da kad vozim LFS i na trenutak mi u gužvi (i to u krivini) padne fps na 25-30, izgubim osećaj za precizan položaj volana (*** - kad vozim mišem - sirotinja) - tako da i za simulacije vožnje ipak treba određen fps. Ako mi je za pucačinu minimalno ~40 ; za vožnju mi je minimalno ~ 30.
Inače - bilo je zanimljivo igrati PES 2008 na 6600gt na high - ko usporeni film (15-20fps) - al sam zato zabadao golove ko lud - po 3 za polovinu poluvremena ;)

Poslednja izmena:
vas dvojica se salite ili ste ozbiljni oko tog usporavanja ? :trust: Mislim "frames per SECOND" je prilicno precizno definisana stvar, igra se ne uspori ako imas 1 FPS, vec ti ne vidis sta se desavalo u toj jednoj sekundi...bar bi tako trebalo da bude...

Naravno da si u pravu - ali se PES 2008 usporava ako se isključi frame skipping - čim padne fps brzina izvođenja igre opada proporcionalno.

da, vreme je isto za vrtenje 3D marka leteo on ili se vukao kao prebijen...
inace, Goranstein je lepo rekao da je drugacije kada gledas i kada igras, jednostavno se oseti sve ispod 30 pod rukom. e sad, za neke igre je i 30 fps glatko (recimo iz 3. lica), a za neke je sve ispod 60 lose. recimo za voznje, posebno ozbiljnije. tu zaista treba preciznost i pad sa 60 na recimo 40 se itekako oseti i izuzetno iritira.
ima raznih ljudi. ja znam gomilu kojima TV na 50Hz ne treperi, moj cale recimo ne primecuje razliku izmedju BG rakete :)vomit:) i Amstela :)beer:) itditd...

Poslednja izmena:
vMislim "frames per SECOND" je prilicno precizno definisana stvar, igra se ne uspori ako imas 1 FPS, vec ti ne vidis sta se desavalo u toj jednoj sekundi...bar bi tako trebalo da bude...
Zavisi od samog koda. Odnosno zavisi da li su tajmer odgovoran za iscrtavanje i tajmer(i) odgovorni za ostalo sinhronizovani.

@gx-x, Probaj sta da ti kazem, pa ces videti :D

Ovde je nastao problem u samom naslovu "Jednom za svagda", sad kao ti dajes neku konacnu odluku, i konacni dokaz da ubedis nevernike, naslov vuce na svadju.

Ja jesam za to da na mom racunaru u igrama ima sto vise frejmova i da je stabilan i takodje zadovoljavajuc minimumalni broj frejmova. Ali ti recimo mene iako sam pobornik filozofije "the more the merrier" po pitanju frejmova, ne mozes da ubedis da ce neko programce da, da konacni dokaz i potuce one ljude koji veruju da je 25 frejmova iha-ha, jer cu ja lepo tebi da pustim par igara koje solidno rade u 35 ili 30 frejmova (doduse to je opet vise od 25:)). Pa cu onda da ti pustim Painkiller Overdose (propast od igre), koji recimo kod mene u nekim trenucima ima i 120 frejmova, a igra sticem utisak radi prilicno lose, i recimo Jade Empire u 30 bolje radi nego ova u 60-70, a vec sa 60 Jade Empire rastura, ali je sasvim igriva i sa 30. Moralo bi da se uzme 10-15 igara, PC igre, PC igre koje su prebacene sa Xboxa, strategije, pucacine, avanture, Pizza Tycoon, Barbie world i ostale gluposti, Krajsisi, itd...
To lepo sve istestiras, i naravno dodje se do zakljucka da ce verovatno recimo 70% ili vise igara da radi pristojno tek od 40+ frejmova, a na 60 ce doziveti glatkocu svilenog dupeta. To nije bas najprakticnije dokazivati nekakvim programcetom, i da objavis rat nevernicima ili ljudima koje to ne zanima "ti frejmovi". Recimo neka bude i 10% igara koje glatko rade u 30+ frejmova, i 5% pa je to sasvim dobar broj, jer se mnogo igara proizvede.

Ono sto do sada sigurno u zivotu jos nisam video je da igra radi solidno u 25 frejmova eto to video nisam, i mislim da jos uvek nije moguce.

Poslednja izmena:
Razlika izmedju 30 i 60 FPS je tako ocigledna da meni zaista nije jasno kako to neki ne vide. Kad ja koji nosim naocare to primecujem, onda... da vam pozajmim moje? :D :D :d

gx-x je generalno u pravu sto se ovoga tice. 20 FPS je definitivno premalo za igranje, sa 30 se moze preziveti ali sve postaje smooth tek oko 40 FPS (bar za mene).

@kudiithex, kako ne shvatas pa ti si poseban, oni nisu i eto ti odgovora ili mozda imas magicne naocari oni nemaju.

Ja sam prvenstveno govorio u svoje ime a ti bi mogao da se manes te glupe ironije :)

Razlika se naravno primeti ali nije bas toliko drasticna(govorim o 30 vs. 60 FPS).
Plus sto je program pravljen tako da se razlika najvise oseti.
Sve zavisi od konkretne igre.
Ja vidim odlicno,a verujem i vecina i niko me ne moze ubediti da neke igre profitiraju od FPS-a veceg od 30.
Npr. C&C 3 je lockovan na 30 FPS i jedino kad se oseti kocenje je kad se ekran skroluje.Tenkovi idu maksimalno glatko i tu ne bi pomoglo ni 300FPS. Cak mislim da bi i na manjoj vrednosti FPS-a isto izgledalo.

Ja vidim odlicno,a verujem i vecina i niko me ne moze ubediti da neke igre profitiraju od FPS-a veceg od 30.
Npr. C&C 3 je lockovan na 30 FPS i jedino kad se oseti kocenje je kad se ekran skroluje.Tenkovi idu maksimalno glatko i tu ne bi pomoglo ni 300FPS. Cak mislim da bi i na manjoj vrednosti FPS-a isto izgledalo.

Šta je to C&C, neki FPS ?

gle stvarno, zakuco mi se witcher i ni ne renderuje se vishe a sve je glatko, stoji slika sve se vidi...isto kao kad je pauzirana i ima 40 fps. Prosto neverovatno kolko sam u zabludi :d

DAS majku mu, pa valjda ima veze i kolko se nesto brzo krece, naravno da na staticnom ekranu nema razlike izmedju 1 i 10000 fps :) Ako nesto pomeras brzinom od 1mm/sec to ce glatko da izgleda i iz 2fps...al gurni tenk od donjeg levog ugla do gornjeg desnog u periodu od 3sec pa ces da vidish kako to lepo izgleda...mozes i da skrolujes posto tenk ne moze tako brzo da ide :)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno