Šta je novo?

[MON] Samsung SyncMaster 2032BW

Northwood

Slavan
Učlanjen(a)
09.10.2005
Poena
349

Posle vise od nedelju dana koriscenja novog monitora, odlucio sam da napisem mali review. To mi je drugi review na Bench-u. Trudicu se da budem sto objektivniji, kako bih istakao sve vrline i mane koje isti poseduje i pomogao vam u eventualnom izboru monitora...
Isprobao sam sve sto inace radim, od igrica (ne bas mnogo), filmova, malo image editing-a, surfovanja na netu i rada u Excel/Wordu/Dreamweaver-u, tako da mogu da kazem kako se pokazao. Presao sam sa Samsung-a SM755DF (17"CRT - realno 16")

Samsung SyncMaster 2032BW je naslednik modela 206BW, dok je njegov veci brat 2232BW (22") naslednik vrlo dobrog 226BW modela. Manji modeli su 932B i 932BF. Kao i user DrStrangelove (223BW), review za monitor nigde nisam nasao, osim jedan kratak na X-Bit Labs-u gde je u stvari prikazan pre-release model LINK. Razmisljao sam se izmedju 206BW i 2032BW. Uz malo potrage na Bench-u (i uvida u stanje sa panelima za 2x6BW seriju monitora) i preporuke od CAR-a, odlucio sam se da uzmem bas ovaj monitor. Cena na snizenju je bila 21000 dinara (~270e) - gde/sta PM. Primerak koji sam uzeo je stajao ukljucen u izlogu i radio je nekih 4 dana. Mrtvih pixela, na svu srecu, nema tako da, sto se tice rizika kod kupovine, sam dobro prosao za razliku od usera marko_n (sa njegovim prvim 226BW)...

Da krenemo...Ekran je vrlo lagan (<5kg), laksi od svog prethodnika, i zapakovan je u slim kutiju vrlo malih dimenzija (pomislio sam da mi nisu uvalili neku 17-icu). Nista nije izostalo, a u paketu se nalazi: quick setup guide, D-sub & DVI cable, power cord i CD sa driverima/programima i uputsvom na nekoliko jezika...

Po informacijama sa X-Bita monitor je, u tehnickom smislu, prekopirana 206-ica samo sa mnogo lepsim dizajnom (barem meni) i nekoliko novih karakteristika...napravljen je u Slovackoj, septembar 2007 (jos je svez) i ne bi trebao da ima problema sa panelima, jer po navodima iz Samsunga, od sada se ugradjuju samo S paneli (da im verujemo). Oznaka iz service menu-a: M-PE2OBOCIA-1002 (naravno, trenutno nema nikakvih podataka). Panel nije glossy za razliku od kasnije spomenute plastike, sto mi se jako dopada, jer licno ne preferiram glossy izradu. Povezivanje monitora sa stalkom je prilicno "zanimljivo"...

Posto je sve slicno kao i kod dobro poznatog modela 206BW, nema previse potrebe da se opisuje. Za razliku od njega contrast je povecan na 1000:1 i takodje ima odziv od 2ms (gray-to-gray). Znaci, realno je nesto veci. Po default-u ima ukljucen RTA (Response Time Accelerator) koji uz to ima mogucnost i da se iskljuci, posredstvom vrlo dobrog MagicBright software-a ili rucno ako ne zelite da MagicBright servis radi u pozadini...Novija verzija MBP-a se moze skinuti sa oficijalnog sajta...Monitor je Windows Vista Premium Certified ako to nekom nesto znaci...

"Out-of-Box" podesavanja su za moje oci ne prihvatljiva. Previse bljesti, tj. bela boja je suvise jaka (kad je monitor full-white obasjava celu sobu). Sto se tice probijanja svetlosti, na slikama se ne vidi se realno stanje, zbog loseg fotoaparata. Tacnije, ono je vidljivo duz donje ivici i mali deo kod donjeg levog ugla. Znaci, prikaz crne boje je na nivou TN panela. Podesavanja koja mi odgovaraju su: Brightness 50 i Contrast 60. Ono sto upada u oci na prvi pogled je DC (Dynamic Contrast) od 3000:1. "Napumpani" dinamicki kontrast mi se uopste ne dopada, tako da licno meni, nema nikakvog dobitka u kvalitetu slike kada je on ukljucen i to je jedan vrlo dobar marketinski trik. Moram da napomenem da sam instalirao driver sa CD-a i kalibrisani Color Profil za njega. Voleo bih da imam kalibrator za monitor i tada bih mogao da vam kazem kolika su realna odstupanja u emitovanju boja. Horizontalni i vertikalni uglovi gledanja su sasvim pristojni. Monitor ne moze da se podesava po visini, ali moze da se polozi (vidi sliku - max/min) tako da uvek dobijete najbolji pogled.

color gamut (preuzet sa X-Bit)

Prirodna rezolucija monitora je 1680x1050 @60Hz i odnos stranica je 16:10. Posto sam imao priliku da radim i na manjim TFT monitorima (17", 19"), velicina pixela je odgovarajuca za povrsinu od 20" (verovatno izgleda malo bolje na 22")...

Najveca razlika, pored dizajna, u odnosu na 2x6BW modele, je to sto jacina plavog power dugmeta moze da se podesava! Ima 5 nivoa brightness-a (ja ga drzim na 1 i na tom nivou je vrlo diskretno).

Za razliku od 2x6BW, nema poklopac koji sluzi za sakrivanje power i d-sub/dvi kablova. Power adapter je integrisan u samo kuciste. Ekran po oficijalnoj specifikaciji trosi oko 50W. Plastika na ekranu je "black high glossy", a to u prevodu znaci da je pravi skupljac otisaka prstiju i prasine (vidi se na slikama). Oznake su jedva vidljive i nisu upadljive sto je najbitnije. OSD tasteri su vrlo elegantno sakriveni, a natpisi se jedva vide. Ne podrzava VESA standard, jer ne postoje rupe koje bi omogucile drugacije montiranje osim predvidjenog...

Specifikacija:

Viewable area: 20" Wide
Panel type: TN
Pixel Pitch(mm): 0.258 x 0.258
Brightness: 300 cd/m2
Contrast Ratio: DC 3000:1 (1000:1)
Viewing Angle(H/V): 170°/170° (CR>5)
Response Time: 2ms (GtG)

Maximum Resolution: 1680x1050 @60Hz

On Mode: 50W
DPMS Mode: 1W

link za driver: http://org.downloadcenter.samsung.c...Path=DR/200705/20070522083604640_SM2032BW.exe
link za MagicBright Premium: http://www.samsung.com/Products/Monitors/magictune/images/MagicTunePremium_1.0.56.exe

service menu:

auto auto: on
pixel shift: off
country: english
hdcp hotplug: off
hotplug time: 9
scaler-mcu: MStar
Version: M-PE2OBOCIA-1002
checksum: 7151

Poslednja izmena:
Mislim da sam izabrao pravu stvar, a evo i zasto:

thumbsupuk4.gif

cena (jeftiniji od 206BW)
dizajn
kvalitet prikaza (boje su korektno reprodukovane)
velika radna povrsina (posebno se istice kod word/image/web-editor programa)

thumbsdownbs9.gif

skupljac otisaka prstiju
prikaz crne boje (klasicna boljka TN panela, tako da i nije neki veliki -, ali moram da napomenem)
malo probijanje svetlosti

Poslednja izmena:
slike nisu narocitog kvaliteta zbog nekog tripa sa fotoaparatom (slikano nocu uz vrlo nezgodno svetlo)...

sve pohvale/pokude dobro dosle...

Poslednja izmena:
Lepo si ovo odradio.

Upravo i ja pisem jedan review, samo za LG.

Planirao sam da uzmem 2232BW, ali ipak sam uzeo LG M228WA sa TV tunerom.

A nije bilo preporuke od mene? :p
Inace lepo uradjeno.
Samo je kod mene razlika da je probijanje uz gornju (umesto leve) i donju ivicu.
Svaka preporuka.

A nije bilo preporuke od mene? :p
Inace lepo uradjeno.
Samo je kod mene razlika da je probijanje uz gornju (umesto leve) i donju ivicu.
Svaka preporuka.

sorry sto te nisam naveo :S:, ti si mi rekao gde ima...hvala :wave:
stavi i ti sliku kod probijanja svetlosti, cisto da se vide i druge ;)

Lepo si ovo odradio.

Upravo i ja pisem jedan review, samo za LG.

Planirao sam da uzmem 2232BW, ali ipak sam uzeo LG M228WA sa TV tunerom.

to je super sto user-i mogu da pisu; i stvarno vidis proizvod iz drugog ugla...nadam se da ce review biti dobar kao i mod kucista...

dva vrlo dobra programa za testiranje monitora
PixPerAn 1.011e
Nokia Monitor Test 1.0.0.1

Poslednja izmena:
Svaka čast momci!

Svaka čast za review, ja sam juče naručio ovaj monitor, pa kad stigne biće i utisaka sa moje strane.

da li sam ja napisao idealan review pa vi nemate nikakvih pitanja, pokuda, pohvala ili sta :D ?
svi se kao interesuju za ekran, a niko da pita...hehe
@Geble: daj ti neka svoja zapazanja, hocu da vidim da li su slicna ili ima i razlicitih?
@Cvrcak: obavezno nas izvesti ;)

Poslednja izmena:
Evo i par mojih utisaka.

Dosta sam se dvoumio izmedju 2032BW i 206BW, ako nista drugo presudio je izgled od 2032BW (barem za mene).
Sumnjiva mi je prica da se u 2032BW ugradjuju samo Samsung paneli, iskreno ne verujem u to ali koji god da je panel u pitanju ja sam zadovoljan.
Proizveden je u Slovackoj (Oktobar 2007.), a version je kao kod Northwood-a:
M-PE2OBOCIA-1002.

Meni je montiranje monitora bilo malo kriticno jer sam imao utisak da ne smem da pritiskam jako na postolje da se ne slomi. Na monitor treba da se vrsi pritisak levo-desno kako bi nalegao.
Ako je monitor postavljen kako treba, ne vidi se mali trouglic na postolju.
Takodje uz 2032BW ne ide krpica za brisanje monitora, to ostaje na kupcu da se snadje a kao sto znate pravi je magnet za prasinu (hint za montazu: ja sam drzao monitor preko zastitne folije koju sam skinuo tako da se mogu izbeci oticsi prstiju).

Mrtve i zaglavljene piksele nisam primetio, a postoji malo probijanje uz gornju i donju ivicu.
Odmah posto sam povezao monitor graficka je ponudila rezoluciju od 1680x1050 tako da tu nije bilo problema.
Takodje sam povezao i stari monitor (Sony HX73) i vec na prvi pogled se primecuje da su boje dosta zivlje.
Potom je usledio instaliranje drajvera i kalibracija preko Natural Color Pro.
Fabricka podesavanja su Brightness 100 i Contrast 75.
Ja sam stavio na Brightness 65 i Contrast 60.
Preko Magic Bright (moze se pristupiti preko drugog dugmeta sleva) mozete podesiti sledece profile za odgovarajuci rad:
1. Custom
2. Text
3. Internet
4. Game
5. Sport
6. Movie
7. Dynamic Contrast - preporuka da iskljucite.

Navikavanje na wide je momentalno, sumnjam da ce se iko zaliti.
Igranje, filmovi, internet, sve je uzivanje za rad.

Preporuka. ,)

Uz ovakav monitor treba i lep wallpaper pa evo jednog sajta:

http://interfacelift.com/wallpaper/index.php?w=1680&h=1050&sort=ratings&id=&page=5

Poslednja izmena:
Meni je montiranje monitora bilo malo kriticno jer sam imao utisak da ne smem da pritiskam jako na postolje da se ne slomi. Na monitor treba da se vrsi pritisak levo-desno kako bi nalegao.

ja sam se isto malo istripovao za to namestanje; specificno u svakom slucaju

Navikavanje na wide je momentalno, sumnjam da ce se iko zaliti.

isti osecaj, k'o da sam 10 godina pre toga imao wide monitor, uopste nije bilo cudno...

a za wallpaper-e sa interfacelifta sam se primio :) skinuo sam mali milion :D

Poslednja izmena:
bas mi je drago da to cujem od nekoga ko se ovim poslom profesionalno bavi...hvala
Zanimljivo mi je tim pre što ga nisam video (testirao sam 22" varijantu). Pokušaj samo da nabaviš Monitor Test 2.2 (ima ga na www.benchmarkhq.ru) jer tamo imaš testove sive, uniformnosti, crne (za poz. probijanje), gradijente... za odziv koristi Q3 ili neku drugu brzu igru koja nema motionblur i slične novotarije...

Poslednja izmena:
Elem, imam 2032 na jednom kompu i zadovoljan sam. Ono sto mislim da treba napomenuti je da ovaj monitor ima prosiren gamut tj. prikazuje 16.7 miliona boja i da, obzirom da je to ipak TN panel, odlicno prikazuje gradijente, prakticno bez color bendinga.

Poslednja izmena:
Elem, imam 2032 na jednom kompu i zadovoljan sam. Ono sto mislim da treba napomenuti je da ovaj monitor ima prosiren gamut tj. prikazuje 16.7 miliona boja i da, obzirom da je to ipak TN panel, odlicno prikazuje gradijente, prakticno bez color bendinga.

stvarno sam primetio da ima mnogo bolji prikaz boja od ostalih (konkretno ne crne kao PVA/IPS paneli, ali ostale su stvarno dobro prikazane)...

mali update: primetio sam da posle duzeg rada (1h+), ekran pocinje da se zagreva samo po uglovima, nista znacajno, ali eto da javim :) (ne znam tacno sta mu je tu kao izvor toplote!?)

:wave:

@Cvrčak: jel' ti stigao monitor?

Ma nešto se sjebalo u e***linku, tako da moju porudžbinu nisu ni primili, danas sam ponovo naručivao, ali ***, sad nemaju 2032bw, niti će ga biti u skorije vreme, pa sam uzeo 206bw (a i to moram da proverim, pričao sam sa njima dok sam bio u autobusu tako da pola nisam čuo)

Šteta, ovaj mi se baš svideo :(

Poslednja izmena:
Ma nešto se sjebalo u e***linku, tako da moju porudžbinu nisu ni primili, danas sam ponovo naručivao, ali ***, sad nemaju 2032bw, niti će ga biti u skorije vreme, pa sam uzeo 206bw (a i to moram da proverim, pričao sam sa njima dok sam bio u autobusu tako da pola nisam čuo)

Šteta, ovaj mi se baš svideo :(

bas steta, mozda bolje malo da sacekas ili da uzmes na drugom mestu?
ko zna koji ce panel da te zadesi!? bolje sacekaj malo...

Ne znam kakvi su ti ostali po pitanju bad pixela, to mi je nekako najbitnije, a sad, kako sam dobro ukapirao u 206bw modelima nisu ukinuli stavku o proizvođaču (ili grešim), tako da ću da pogledam i to.
Najradije bih sačekao da dođe 2032bw, ali je sve bilo u fazonu "neće to u skorije vreme"

Uh, nazvaću ih sutra čim stignem kući pa da vidim šta dalje

Ovo je moj prvi post na BENCH forumu stoga pozdrav svima.

@Northwood, odličan review, pomogao mi je u odabiru monitora.

Takodje uz 2032BW ne ide krpica za brisanje monitora, to ostaje na kupcu da se snadje a kao sto znate pravi je magnet za prasinu (hint za montazu: ja sam drzao monitor preko zastitne folije koju sam skinuo tako da se mogu izbeci oticsi prstiju).

Čudno posto sam ja uz svoj dobio krpicu.

Jedino sto me za sada nervira na monitoru je kada isti ode u standby ili kad se racunar ugasi na monitoru stalno blinka "plavi krug".

Jos jedna čudna stvar je kako je monitor bio zapakovan. Kao da je ona spužvasto-šuškava kesa u kojoj je monitor malo prevelika pa se kartonska kutija nemože do kraja zatvoriti. Još jedan detalj, na naljepnici na poleđini monitora, seriski broj i ostali podaci su ukrivo odštampani, ali bas ukrivo da se moraš dobro zagledati da bi pročitao šta piše. Od ovih detalja imam utisak ili da Slovaci nemogu stici naštancati dovoljno monitora (potražnja veća od ponude) ili ... neznam, možda se teti na traci islo u WC pa požurila sa pakovanjem :p

Toliko za sada. Pošto je monitor na stolu tek par sati javljam se sa detaljima kada ga istestiram.

Samo da javim da sam ipak uzeo 206bw. Koliko sam video, nema stavke o proizvodjacu panela, ali je slika ODLICNA (well, cak i kad uporedim sa ovim starim CRTom), tako da mi je manje-vise svejedno da li je stvarno S panel.
pozz :wave:

Samo da javim da sam ipak uzeo 206bw. Koliko sam video, nema stavke o proizvodjacu panela, ali je slika ODLICNA (well, cak i kad uporedim sa ovim starim CRTom), tako da mi je manje-vise svejedno da li je stvarno S panel.
pozz :wave:

ma najvaznije da si ti licno zadovoljan, pa bio to i 206BW :) (ne mislim da je 206BW los ni malo, da me krivo ne s'vatite ;))

@zokas: welcome to the Bench :wave:

Pozdrav drugari! Posto vidim da svi pisete nesto lepo o 2032, hajde da ja dodam moja iskustva pa da malo promenimo sliku. Kupio sam 2032bw ovde u Svedskoj, i kad sam dosao kuci i upalio ga primetio sam da ima 3 polumrtva piksela, crveni u desnoj polovini i plavi i zeleni u levoj povini monitora. Ono sto me posebno iznerviralo je to da se cuje trafo, bas kao i na starim samsungovim crt, i to u slucaju da pustite vec unapred predefinisani mod - "Internet" ili "Text", ili ako u bilo kom slucaju spustite osvetljenje ispod 70%. Zaista tuzno, naime, slika je odlicna, probao sam u vise razlicitih uslova monitor, i mogu reci da mi je zao da sam bas ja dobio ovaj skart. Inace monitor je pakovan, ni vise ni manje nego u Rumuniji. Vise bih bio srecan da se pakovao u Zimbabveu! Posto ovde imam opciju otvorene kupovine 30 dana, ovih dana ga nosim da ga vratim, ali sam u nedoumici koji uzeti posle njega, mozda 226B? Mozda ipak Lg? Malo mi poverenje u samsung pada...

Pozdrav drugari! Posto vidim da svi pisete nesto lepo o 2032, hajde da ja dodam moja iskustva pa da malo promenimo sliku. Kupio sam 2032bw ovde u Svedskoj, i kad sam dosao kuci i upalio ga primetio sam da ima 3 polumrtva piksela, crveni u desnoj polovini i plavi i zeleni u levoj povini monitora. Ono sto me posebno iznerviralo je to da se cuje trafo, bas kao i na starim samsungovim crt, i to u slucaju da pustite vec unapred predefinisani mod - "Internet" ili "Text", ili ako u bilo kom slucaju spustite osvetljenje ispod 70%. Zaista tuzno, naime, slika je odlicna, probao sam u vise razlicitih uslova monitor, i mogu reci da mi je zao da sam bas ja dobio ovaj skart. Inace monitor je pakovan, ni vise ni manje nego u Rumuniji. Vise bih bio srecan da se pakovao u Zimbabveu! Posto ovde imam opciju otvorene kupovine 30 dana, ovih dana ga nosim da ga vratim, ali sam u nedoumici koji uzeti posle njega, mozda 226B? Mozda ipak Lg? Malo mi poverenje u samsung pada...

Izgleda da više nevaži ona "svo smeće ide na istok". ;)

Inace monitor je pakovan, ni vise ni manje nego u Rumuniji

kad si napisao pakovan, da li si mislio na proizvodnju? :trust:
meni je, made in Slovakia (kao i vecina ovdasnjih samsung monitora) manufactured - september 2007...do sad nisam cuo da se proizvode i u Rumuniji :trust: (tu mi nesto smrdi)
ocigledno je, da tvoj monitor nije u redu, obavezno ga promeni i trazi model iz Slovacke...procitaj ovu temu pa ce ti biti jasnije zasto da ne uzmes 2x6BW pored novijih 2x32BW monitora ;)...to je samo bad bad luck...javi sta si uradio povodom toga...
btw: dobrodosao na Bench :wave:

@zokas: ispade da je stvarno tako :)

Poslednja izmena:
uh

Sad cu i ja da vas razocaram.
To nije M-PE2OBOCIA-1002 vec M-PE20B0CIA-1002.
I te je izgleda CPT, ondosno "C" panel.
Izgleda da je to ista fora kao sa 206bw, zasto bi inace izbacili informaciju o panelu, kad bi svi bili "S".
Ako neko od vas ima herca da otvori monitor, mozda bismo saznali :)

Drugi lik prijavljuje da je dobio CDA-1002 panel u svom 2232BW, a to je opet "C" panel.
U svakom slucaju moguce je da je Samsung prilagodio elektroniku monitora jeftinijim "C" panelima, pa je sada slika na njim super kvaliteta, a sto je cinjenica koju prijavljuju i strani i nasi kupci.
Tako smo dobili monitor koji verovatno ima super sliku - skoro kao 226 sa "S" panelom, ali za manje pare?

Kad smo vec kod toga u Philipsa 220WS8FB se ugradjuju samsungovi "A" paneli, i stvarno su odlicni. Razlika je sto nema overdrive pa je odziv na nominalnih 5ms.

Poslednja izmena:
Sad cu i ja da vas razocaram.
To nije M-PE2OBOCIA-1002 vec M-PE20B0CIA-1002.
I te je izgleda CPT, ondosno "C" panel.
gde si nasao informaciju da je to C panel? mislim, sve i da jeste slika je odlicna i prica o "S" panelu definitivno postaje mit.
zasto bi inace izbacili informaciju o panelu, kad bi svi bili "S".
hm, pa trebalo bi da je suprotno.. cemu oznaka za tip panela ako su svi S (kako sami tvrde).

Poslednja izmena:
@cronnin: nasao sam negde na netu da kazu da je to CPT (samo jedna pretraga, hmm), ali meni daleko bolje izlgeda (mnogo lepsi prikaz) nego kod 2x6BW monitora sa tim panelom :trust: tako da, sto kaze spotter, prica postaje mit :)

@Super Hero: da li mozes da nam kazes koji je tvoj panel? (iz servisnog menija) posto vidim da ti je proizveden u Rumuniji :)

Poslednja izmena:
Da, smece stize i na zapad, utrka za nizu cenu ne bira mesto. Usput, vretio sam monitor i uz malu doplatu kupio 226BW. Ovaj je bolji, i pakovan je u Slovackoj, i samo u jednoj radnji sam nasao da nije stigao iz Rumunije. Svaka cast rumunima, oni su u evropskoj uniji(tuzno ali istinito), ali licno mislim da bi bilo bolje da pakuju sir i kajmak a ne monitore.
Elem, monitor koji sam sad uzeo je zaista odlican, nema probijanja osvetljenja u uglovima i sa strana, sve funkcionise kako treba, nema mana. Moj savet je pri svakoj kupovini traziti da vam raspakuju monitor i probajte ga odmah u radnji. Samsung ne daje garancije na polumrtve piksele (crven, plav, ili zelen) ako ih nema vise od 5, ili ako su 3 na razdaljini od 1,5cm. Za mrtve piksele (beli ili crni) daju garanciju. Dakle, oprez, cak i sa renomiranim proizvodjacima!

Nazad
Vrh Dno