Northwood
Slavan
- Učlanjen(a)
- 09.10.2005
- Poena
- 349

Posle vise od nedelju dana koriscenja novog monitora, odlucio sam da napisem mali review. To mi je drugi review na Bench-u. Trudicu se da budem sto objektivniji, kako bih istakao sve vrline i mane koje isti poseduje i pomogao vam u eventualnom izboru monitora...
Isprobao sam sve sto inace radim, od igrica (ne bas mnogo), filmova, malo image editing-a, surfovanja na netu i rada u Excel/Wordu/Dreamweaver-u, tako da mogu da kazem kako se pokazao. Presao sam sa Samsung-a SM755DF (17"CRT - realno 16")
Samsung SyncMaster 2032BW je naslednik modela 206BW, dok je njegov veci brat 2232BW (22") naslednik vrlo dobrog 226BW modela. Manji modeli su 932B i 932BF. Kao i user DrStrangelove (223BW), review za monitor nigde nisam nasao, osim jedan kratak na X-Bit Labs-u gde je u stvari prikazan pre-release model LINK. Razmisljao sam se izmedju 206BW i 2032BW. Uz malo potrage na Bench-u (i uvida u stanje sa panelima za 2x6BW seriju monitora) i preporuke od CAR-a, odlucio sam se da uzmem bas ovaj monitor. Cena na snizenju je bila 21000 dinara (~270e) - gde/sta PM. Primerak koji sam uzeo je stajao ukljucen u izlogu i radio je nekih 4 dana. Mrtvih pixela, na svu srecu, nema tako da, sto se tice rizika kod kupovine, sam dobro prosao za razliku od usera marko_n (sa njegovim prvim 226BW)...
Da krenemo...Ekran je vrlo lagan (<5kg), laksi od svog prethodnika, i zapakovan je u slim kutiju vrlo malih dimenzija (pomislio sam da mi nisu uvalili neku 17-icu). Nista nije izostalo, a u paketu se nalazi: quick setup guide, D-sub & DVI cable, power cord i CD sa driverima/programima i uputsvom na nekoliko jezika...
Po informacijama sa X-Bita monitor je, u tehnickom smislu, prekopirana 206-ica samo sa mnogo lepsim dizajnom (barem meni) i nekoliko novih karakteristika...napravljen je u Slovackoj, septembar 2007 (jos je svez) i ne bi trebao da ima problema sa panelima, jer po navodima iz Samsunga, od sada se ugradjuju samo S paneli (da im verujemo). Oznaka iz service menu-a: M-PE2OBOCIA-1002 (naravno, trenutno nema nikakvih podataka). Panel nije glossy za razliku od kasnije spomenute plastike, sto mi se jako dopada, jer licno ne preferiram glossy izradu. Povezivanje monitora sa stalkom je prilicno "zanimljivo"...

Posto je sve slicno kao i kod dobro poznatog modela 206BW, nema previse potrebe da se opisuje. Za razliku od njega contrast je povecan na 1000:1 i takodje ima odziv od 2ms (gray-to-gray). Znaci, realno je nesto veci. Po default-u ima ukljucen RTA (Response Time Accelerator) koji uz to ima mogucnost i da se iskljuci, posredstvom vrlo dobrog MagicBright software-a ili rucno ako ne zelite da MagicBright servis radi u pozadini...Novija verzija MBP-a se moze skinuti sa oficijalnog sajta...Monitor je Windows Vista Premium Certified ako to nekom nesto znaci...
"Out-of-Box" podesavanja su za moje oci ne prihvatljiva. Previse bljesti, tj. bela boja je suvise jaka (kad je monitor full-white obasjava celu sobu). Sto se tice probijanja svetlosti, na slikama se ne vidi se realno stanje, zbog loseg fotoaparata. Tacnije, ono je vidljivo duz donje ivici i mali deo kod donjeg levog ugla. Znaci, prikaz crne boje je na nivou TN panela. Podesavanja koja mi odgovaraju su: Brightness 50 i Contrast 60. Ono sto upada u oci na prvi pogled je DC (Dynamic Contrast) od 3000:1. "Napumpani" dinamicki kontrast mi se uopste ne dopada, tako da licno meni, nema nikakvog dobitka u kvalitetu slike kada je on ukljucen i to je jedan vrlo dobar marketinski trik. Moram da napomenem da sam instalirao driver sa CD-a i kalibrisani Color Profil za njega. Voleo bih da imam kalibrator za monitor i tada bih mogao da vam kazem kolika su realna odstupanja u emitovanju boja. Horizontalni i vertikalni uglovi gledanja su sasvim pristojni. Monitor ne moze da se podesava po visini, ali moze da se polozi (vidi sliku - max/min) tako da uvek dobijete najbolji pogled.

color gamut (preuzet sa X-Bit)

Prirodna rezolucija monitora je 1680x1050 @60Hz i odnos stranica je 16:10. Posto sam imao priliku da radim i na manjim TFT monitorima (17", 19"), velicina pixela je odgovarajuca za povrsinu od 20" (verovatno izgleda malo bolje na 22")...
Najveca razlika, pored dizajna, u odnosu na 2x6BW modele, je to sto jacina plavog power dugmeta moze da se podesava! Ima 5 nivoa brightness-a (ja ga drzim na 1 i na tom nivou je vrlo diskretno).

Za razliku od 2x6BW, nema poklopac koji sluzi za sakrivanje power i d-sub/dvi kablova. Power adapter je integrisan u samo kuciste. Ekran po oficijalnoj specifikaciji trosi oko 50W. Plastika na ekranu je "black high glossy", a to u prevodu znaci da je pravi skupljac otisaka prstiju i prasine (vidi se na slikama). Oznake su jedva vidljive i nisu upadljive sto je najbitnije. OSD tasteri su vrlo elegantno sakriveni, a natpisi se jedva vide. Ne podrzava VESA standard, jer ne postoje rupe koje bi omogucile drugacije montiranje osim predvidjenog...

Specifikacija:
Viewable area: 20" Wide
Panel type: TN
Pixel Pitch(mm): 0.258 x 0.258
Brightness: 300 cd/m2
Contrast Ratio: DC 3000:1 (1000:1)
Viewing Angle(H/V): 170°/170° (CR>5)
Response Time: 2ms (GtG)
Maximum Resolution: 1680x1050 @60Hz
On Mode: 50W
DPMS Mode: 1W
link za driver: http://org.downloadcenter.samsung.c...Path=DR/200705/20070522083604640_SM2032BW.exe
link za MagicBright Premium: http://www.samsung.com/Products/Monitors/magictune/images/MagicTunePremium_1.0.56.exe
service menu:
auto auto: on
pixel shift: off
country: english
hdcp hotplug: off
hotplug time: 9
scaler-mcu: MStar
Version: M-PE2OBOCIA-1002
checksum: 7151
Poslednja izmena: