Šta je novo?

Otrov u malom - Biostar AMD 690G

Bez CnQ, koji sam imao uključen samo na Visti i to iz Power Managementa... U BIOSu nisam ni našao opciju...

Moraš ti kupiti HyperTX, nema druge :)

Jel moze neko da mi kaze da li ova ploca ima serijski i/ili paralelni port.
Ne mogu preko dialup-a da otvorim Biostarov sajt pa da cestito vidim podatke o ploci.

Hvala unapred.

Pozdrav.

CPU SUPPORT
# AMD Athlon™ 64 X2 Dual-Core Processor
# AMD Athlon™ X2 Dual-Core Processor
# AMD Athlon™ 64 FX Processor
# AMD Athlon™ 64 Processor
# AMD Sempron™ Processor

HT
# Support HT 2G

MEMORY
# Support Dual Channel DDR2 400/533/667/800 MHz
# 4 x DDR2 DIMM Memory Slot
# Max. Supports up to 8GB Memory

EXPANSION SLOT
# 2 x PCI Slots
# 1 x PCI-E x1 Slot
# 1 x PCI-E x16 Slot

STORAGE
# 4 x SATA2 3Gb/s Connector
# 1 x IDE Connector
# Support SATA RAID: 0,1, 10

USB
# 4 x USB 2.0 Port
# 3 x USB 2.0 Header

GbE
# Realtek RTL8111B - 10/100/1000 Controller

INTEGRATED VIDEO
# ATI Radeon™ X1250 Graphics, On Board Graphic Max. Memory Share 512 MB

CODEC
# Realtek ALC888 8+2-Channel HD Audio

REAR I/O
# 1 x PS/2 Mouse
# 1 x PS/2 Keyboard
# 4 x USB 2.0 Port
# 1 x HDMI Connector
# 1 x DVI Connector
# 1 x S-Vedio Connector
# 1 x VGA Port
# 1 x RJ-45 Port
# 6 x Audio Connector

INTERNAL I/O
# 3 x USB 2.0 Header
# 4 x SATA2 3Gb/s Connector
# 1 x IDE Connector
# 1 x Floppy Connector
# 1 x IrDA Header
# 1 x Front Audio Header
# 1 x CD-IN Header
# 1 x S/PDIF-OUT Header
# 1 x CPU FAN Header
# 1 x North Bridge FAN Header
# 2 x System FAN Header
# 1 x Printer Header
# 1 x Serial Header

DIMENSION
# Micro ATX Form Factor Dimension: 24.4 cm x 24.4 cm ( W x L )

OS SUPPORT
# Support Windows 2000 / XP / XP 64 / Vista / Vista 64

ACCESSORIES
# 1 x IDE Cable
# 1 x FDD Cable
# 2 x SATA Cable
# 1 x SATA Power Cable
# 1 x I/O Shield
# 1 x CD Driver
# 1 x User Manual

Hvala ti na odgovoru :)
Imam jos jedno pitanje, jel se dobiju i kablovi za serijski i paralelni port uz plocu?

Kablovi se ne dobijaju. Ali su konektori isti kao za stare Pentium, a možda i starije računare. U svakom slučaju "bracket" sa serijskim i paralelnim konektorom je standardan [ne moraš da juriš Biostar] i ne bi trebalo da je skup.

E seti sam se da imam bracket sa serijskim portom koji mi je bitniji, a paralelni cu da najurim vec negde.

Definitivno sam resio da uzmem ovu plocu i ubedio sam i jos jednog drugara :)
Nego uzeo bih 1GB rama za pocetak, a posle bih dodao jos 1GB, koji mi preporucujete uz ovu plocu?

I zanima me, posto ne igram igrice, uglavnom koristim Office/OpenOffice, Firefox, Thunderbird, OrCAD (preogram za projektovanje stampanih plocica i crtanje shema), MPLAB (razvojno okruzenje za mikrokontrolere), povremeno Corel 12, i retko Photoshop, da li mi obican Athlon radi posao ili da uzimam neki X2?

Poslednja izmena:
Ne isplati se uzimati običan Athlon kada X2 3600+ Brisbane košta ~55€ :)

Što se tiče RAM-a, ljudi preporučuju Corsair Value Select DDR667. Ja sam uzeo Transcend JetRam DDR667 2x1GB jer mi je bio dosta jeftiniji u nabavci i radi super... Ako nećeš klokovati, svejedno ti je, Transcend, Kingston, Corsair, Geil...

Necu klokovati posto pretpostavljam da ce ovo da radi mnogo bolje od moje dosadasnje masine P4U800-X + Celeron D 2.26 i 512MB rama...

Znaci uzimam u narednih mesec dana plocu iz naslova teme, X2 3600+ Brisbane i neki iole kvalitetniji modul od 1 GB.

Prenecu utiske kad sklopim novi komp.

Pozdrav,

Zoki

BENCHforum > Softver > Igre za konzole > Otrov u malom - Biostar AMD 690G

WTF? :)

Čini mi se da se neko interesovao za SpeedFan i ovu ploču. Evo, ja danas skidoh najnoviju betu i, na prvi pogled, čini se da radi valjano. Takođe sam našao i SpeedFan Meter, zgodan gedžet za Vista Sidebar...

Od pre nedelju dana i ja sam srecni vlasnik ove ploce, za sada sve radi O.K. , ali jedna stvar koju sam cuo me malo zabrinjava. U jednom servisu/prodavnici me je majstor ubedjivao da se ove "nove" ploce sa integrisanom grafikom "NE VOLE" sa redovnim grafickim kartama... Navodno dolazi do zaglupljivanja i pada sistema?! Ja sam za sada na integrisanoj grafici, ali uskoro bi to trebalo da se promeni pa me interesuje da li imam razloga za zabrinutost. Molio bih one koji imaju ovu plocu i posebnu grafiku da prenesu svoje utiske.

Hvala

Od pre nedelju dana i ja sam srecni vlasnik ove ploce, za sada sve radi O.K. , ali jedna stvar koju sam cuo me malo zabrinjava. U jednom servisu/prodavnici me je majstor ubedjivao da se ove "nove" ploce sa integrisanom grafikom "NE VOLE" sa redovnim grafickim kartama... Navodno dolazi do zaglupljivanja i pada sistema?! Ja sam za sada na integrisanoj grafici, ali uskoro bi to trebalo da se promeni pa me interesuje da li imam razloga za zabrinutost. Molio bih one koji imaju ovu plocu i posebnu grafiku da prenesu svoje utiske.

Hvala

lupa gluposti

Hvala

ja imam konkurentsku nvidiu nv7300 na ovoj ploci, i mogu da kazem da stabilniji racunar u zivotu nisam imao, a imao sam ih puno. nikada, bukvalno nikada mi se masina nije zabagovala otkako je imam, a iskljucujem je mozda jednom u dve nedelje.

ako te ne mrzi, bas uporeti tu 7300 sa integrisanom grafikom... proteraj neku igru, koju bilo...

naravno, razlika je dosta velika, i to u korist nv.

posto se ne igram, uopste mi ne bi smetalo da koristim samo integrusu, problem je sto imam dva analogna monitora na njoj, a to ne moze sa integrusom (sa njom moze jedan analogni + jedan digitalni u isto vreme) pa sam zato dokupio nv7300. sa integrisanom sam dobijao sam 3d markove kao i u testovima po netu, izguglaj malo, dosta ljudi je radilo te testove.

amd/ati960g je najjaci integrisani graficki cip od postojecih, nije bogznasta ali je skroz pristojan, nesto poput ati 9550SE. ali zato, sam chipset je prosto fantastican, a ovu plocu se isplati kupiti i umesto neintegrisane, tj ako planiras da kupujes graficku odvojeno.

moram da se pohvalim da sam ja bio prvi na forumu koji je kupio otrov u malom, a mozda i u srbiji :D

Poslednja izmena:
Nasao sam bracket sa serijskim i paralelnim portom, medjutim problem je sto se moze ukopcati na dva nacina na plocu pa me interesuje kako da znam koji je pravi da ne bi nesto "krenulo po zlu":exploder:.

Nasao sam bracket sa serijskim i paralelnim portom, medjutim problem je sto se moze ukopcati na dva nacina na plocu pa me interesuje kako da znam koji je pravi da ne bi nesto "krenulo po zlu":exploder:.

Ako pažljivo pogledaš, videćeš da imaš "crnim kvadratićem" obeležen pin 1 na koji ide "crvena žica" sa bracketa. U ovom slučaju je sa leve strane.
Kako reče Marfi: Ako ništa drugo ne pomaže, pročitaj uputstvo (za ploču) :D

evo ugasio sam cnq (doduse samo iz wina), digao fsb na 250... i radi.. i dalje je vcore 1.18v (trebao bi da je 1.15, ne znam jel ploca lose napaja ili lose cita....) i temperature su <40 full load, doduse onda se box kuler malo prodere... sad sam bas bankrotirao ovog meseca, al cu uzeti i ja tog tx-a da se vidi raskos |))
speedfan (nova beta) mi radi, tj samo za citanje... speed (promena) ne radi... posto ni opcija u biosu ne radi kako treba, onda mi i dalje treba ovaj blesavi biostarov util, tako da speedfan kulira...

e da... memorija je transcend ddr2 na 800...
posto nemam iskustva sa ddr2 memorijom... koliko napona voli? u biosu ide do 2.65v, trenutno je na 1.9v i koliko vidim sasvim joj je dobro (posto je delilac na cpu 9.5, onda je na memoriji 5, tako da radi na 475x2 ako sam ja dobro izracunao...
jel zna neko koliko je ova memorija raspolozena za ovo dodatno ubrzanje?

Poslednja izmena:
problem je sto imam dva analogna monitora na njoj, a to ne moze sa integrusom (sa njom moze jedan analogni + jedan digitalni u isto vreme) pa sam zato dokupio nv7300

Hmm, neznam da li si probao da u lokalnom servisu računara pitaš za DVI->DSUB konektor? Tako bi imao opet 2 analogna, tj nebi morao da dokupljuješ novu grafiku.
Ovo nisam siguran da će da radi na istoj (nisam probao) ali na bilo kojoj grafici koja ima 2 izlaza (bilo da su oba DVI) ovaj mali adapter radi posao.

ovo je vise puta receno da nece moci...
jedan analogni i jedan digitalni...

Hvala na odgovorima u vezi graficke:) Zanima me jos jedna stvar, u biosu nisam video opciju kojom se iskljucuje integrisana grafika nego samo postoji opcija kojom se bira da li se prvo startuje integrisana ili pci-e graficka.

Pa kako misliš da je ugasiš? :)
Ako staviš frugu karticu bilo PCI ili PEG (PCI-E), u BIOS-u podesi koja da bude primarna i to je to...

Hmm, neznam da li si probao da u lokalnom servisu računara pitaš za DVI->DSUB konektor? Tako bi imao opet 2 analogna, tj nebi morao da dokupljuješ novu grafiku.
Ovo nisam siguran da će da radi na istoj (nisam probao) ali na bilo kojoj grafici koja ima 2 izlaza (bilo da su oba DVI) ovaj mali adapter radi posao.

imao sam ja neke stare dvi2d-sub, ali nije moglo sa njima da se resi.

evo u cemu je stvar: kada nista analogno nije prikljuceno, preko dvi prolazi i analogni, i digitalni signal, u tom slucaju moze da se koristi adapter, ali onog trenutka kada nabodes analogni uredjaj u d-sub ili na tv out, analognog signala na dvi nestane. tako je i deklarisano u uputstvu. znaci, ne mogu dva analogna uredjaja istovremeno da budu direktno prikljucena i da rade. postoji opcija sa nekakvim digitalnim konverterom, ali taj je uredjaj skuplji od masine sa oba monitora, pomnozeno sa dva :d

inace, vec sam rekao da sam testirao kombinaciju analogni + digitalni (d-sub samsung 710N + dvi samsung 971P), to je radilo besprekorno sa integrusom, ali ti monitori su mi od druge masine...

Poslednja izmena:
Hehe.
Hvala na informaciji. Svaki dan čovek nešto nauči.
To predpostavljam da se odnosi na sve kartice a ne samo integrisane varijante?

na integrisanim je obicaj da kroz dvi ide samo digitalni signal, tako da je kod 960g chipa zapravo napravljeno unapredjenje, mada prilicno nebitno, jer taj signal nestane kada se usteka nesto na d-sub granu. takodje, obicaj je da integruse dolaze samo sa jednim izlazom za monitore.

kod full kartica u najvecem broju slucajeva nema ogranicenja, pa mozes da vozis dva analogna preko dvi-2-dsub adaptera. bilo je nekoliko slucajeva gde to nije moglo, ali se to odnosi na starije kartice.

Poslednja izmena:
Hvala na odgovorima u vezi graficke:) Zanima me jos jedna stvar, u biosu nisam video opciju kojom se iskljucuje integrisana grafika nego samo postoji opcija kojom se bira da li se prvo startuje integrisana ili pci-e graficka.

imas opciju da potpuno iskljucis integrisanu grafiku u biosu:

PCIE Configuration > IGX Configuration > Integral graphic mode [odaberi: disabled]

Nazad
Vrh Dno