Šta je novo?

Quad 6600 clock na 3.0Ghz

core.graphics

Slavan
Učlanjen(a)
16.09.2006
Poena
390
evo klokovao sam procesor na 3.0GHz , zanima me jer su dobre temparature, i da li moze da gura tako.....
jedino sto chipset ide malo gore........
kad sam podesio 334x9 to je znaci 3000ghz, a memoriju mi je stavio da radi 1:1 sa cpu-om i olabavio latencije 5-6-6-18 sto to!

evo klokovao sam procesor na 3.0GHz , zanima me jer su dobre temparature, i da li moze da gura tako.....
jedino sto chipset ide malo gore........
kad sam podesio 334x9 to je znaci 3000ghz, a memoriju mi je stavio da radi 1:1 sa cpu-om i olabavio latencije 5-6-6-18 sto to!

koristi za testiranje stabilnosti Prime Verziju 25.4 , sva cetiri jezgra ce biti opterecena
za ocitavanje temperature koristi CoreTemp

http://mersenne.org/gimps/P95V254.ZIP
http://www.thecoolest.zerobrains.com/CoreTemp/

Gledaj da ti temperatura nakon duzeg vremena ne prelazi 60°C , to je inace vrednost koju intel preporucuje kao sigurnu granicu za svakodnavni rad.

koristi za testiranje stabilnosti Prime Verziju 25.4 , sva cetiri jezgra ce biti opterecena
za ocitavanje temperature koristi CoreTemp

http://mersenne.org/gimps/P95V254.ZIP
http://www.thecoolest.zerobrains.com/CoreTemp/

Gledaj da ti temperatura nakon duzeg vremena ne prelazi 60°C , to je inace vrednost koju intel preporucuje kao sigurnu granicu za svakodnavni rad.

Da li se u everestu misli na temp. CPU ili za jezgro do 60 stepeni,pošto je temp jezgra uvek veća od CPU temp.?

evo 333x9 3.02ghz (4.4.4.10 latencije)
evo sta se desava ,u core temp i speedfan pokazuju razlicito
na prvoj slici su temperature u core tempu u idle...........
a druga slika pustio sam Prime95 samo sto je poceo temperature u "core tempu" su skocile preko 71C!!!!!, a u ovom drugom ("speedfan") nisu! tamo su 56,56,52,52 sto mi je logicno jer kad pipnem sam bakar iznad samog procesora to je to..... nije bas 71C, ali ne znam u sta da verujem i plasim se da pustam taj Prime95 ..... jer kad je nabio 71-72 ugasio sam.

u pitanju je masina iz potpisa , i TT Big Typhoon (na 1620rpm) poliran totalno, ogledam se u njemu i nanesena pasta TT Arctic Silver 5.

preporuke, molim vas....
jer mi taj klok sa 2.4ghz do 3.0ghz donosi 5 sec, manje u 3D Max-u i globalno render je naravno brzi.

screen-ovi

1. idle > core temp!
2. Prime95 "opterecenje 4 jezgra"> core temp i speed fan
3. 3DMax Vray render, i speed fan

evo prime95 i core temp. ne-overklokovan proc! zastrasujuce temperature! xaxaxaxa :mad:

Poslednja izmena od urednika:
evo 333x9 3.02ghz (4.4.4.10 latencije)
evo sta se desava ,u core temp i speedfan pokazuju razlicito
na prvoj slici su temperature u core tempu u idle...........
a druga slika pustio sam Prime95 samo sto je poceo temperature u "core tempu" su skocile preko 71C!!!!!, a u ovom drugom ("speedfan") nisu! tamo su 56,56,52,52 sto mi je logicno jer kad pipnem sam bakar iznad samog procesora to je to..... nije bas 71C, ali ne znam u sta da verujem i plasim se da pustam taj Prime95 ..... jer kad je nabio 71-72 ugasio sam.

u pitanju je masina iz potpisa , i TT Big Typhoon (na 1620rpm) poliran totalno, ogledam se u njemu i nanesena pasta TT Arctic Silver 5.

preporuke, molim vas....
jer mi taj klok sa 2.4ghz do 3.0ghz donosi 5 sec, manje u 3D Max-u i globalno render je naravno brzi.

CoreTemp ocitava temperaturu direktno iz jezgra i najmerodavniji je po tom pitanju.
Iscitavanje pomocu senzor-chipova na plocama generalno pokazuje 10 do 15° C nize temperature. Upravo zbog toga i moj predlog da opteretis sva 4 jezgra i koristis CoreTemp.

Sa pipanjem bakrenog hladnjaka neces moci oceniti nikad pravu temperaturu jer je logicno da hladnjak mora imati nizi potencial da bi uopste i doslo do prelaza toplote sa procesora na isti (ili efekat hladjenja)

Moj predlog je da se ne fiksiras na 3.0 GHz nego da spustis napon malkice i istestiras neku nizu frikvanciju recim 2950 , probaj da spustis napon za 0,05V i ponovo testiraj temperaturu ako i to bude previse spusti se na 2.9 i jos nizi napon.

Razliku izmedju 2.9 i 3.0 neces znatno osetiti pa ni u 3D Max :)

Postoji jos jedna alatkica koja malkice vise zagreva intelove procesore :

Intel TAT
http://www.techpowerup.com/downloads/392/mirrors.php

Poslednja izmena:
evo prime95 i core temp. ne-overklokovan proc! zastrasujuce temperature! xaxaxaxa :mad:
Tebi je Tjunction point na 100 stepeni, a temperature su ti oko 60-70... ne vidim sta je tu toliko zastrasujuce.

Cepaj tu do 70-ak za svaki dan, bez problema... eventualno i do 80, ipak je to 80% od maximalne.

Car je u pravu cenim da na tvom procesori mozes ici malkice izvise 60°C mozda nekih max 70°C e sad koliko vazi formula sa 80% i kod Quad'a nebih bas bio siguran.

80°C za svaki dan neznam koliko bi to bilo zdravo :)

moja ljetnja 24/7 konfiguracija izgleda ovako :

Napon 1,39V , max Temp 58° C

Car je u pravu cenim da na tvom procesori mozes ici malkice izvise 60°C mozda nekih max 70°C e sad koliko vazi formula sa 80% i kod Quad'a nebih bas bio siguran.
Zasto da ne, ipak su to ista jezgra... samo ih ima malo vise :)
Napon 1,39V , max Temp 58° C
Kol'ko ja vidim, tamo pise 59 :d:d:d

P.S. A i ti, zacrt'o 60 stepeni, pa se u'vatio k'o pijan plota... pa kako predjes, makar i za jedan stepen - odma' obaras klok ili napon! :d

Zasto da ne, ipak su to ista jezgra... samo ih ima malo vise :)
Kol'ko ja vidim, tamo pise 59 :d:d:d

ma 58-59 varira :)

kad bi se tih 100Mhz vise recimo za 3.8 negdje osjetile onda bi se razmisljao :)
Ovako mi super radi .....

Poslednja izmena:
kako bre da cepam 70C za svaki dan, kad mi na Prime95 ,BEZ KLOKA! penje na 67,66,62,62 pa sta onda sa onim kolkom na 3.0 ima da ide 80 ja garantujem i vise......... kad bih drzao prime95 jedno 6 sati, temp bi bile preko 85C`a, posto pustam rendere po celu noc verujem da i oni dizu temperaturu ko taj Prime95..........

sta se desava kad procesor predje neku maximalnu temperaturu!

kako bre da cepam 70C za svaki dan, kad mi na Prime95 ,BEZ KLOKA! penje na 67,66,62,62 pa sta onda sa onim kolkom na 3.0 ima da ide 80 ja garantujem i vise......... kad bih drzao prime95 jedno 6 sati, temp bi bile preko 85C`a, posto pustam rendere po celu noc verujem da i oni dizu temperaturu ko taj Prime95..........

koliko podizes napon za 3.0 ?

Pa, moj rezon ide u tom pravcu - s obzirom da ti je Tjunction na 100 stepeni... tako da zaista mislim da 70 nije nista za njega. Rekao bih da mozes slobodno do 80.
Ja gledam da drzim do 70 stepeni max na mom procesoru kome je tacka na 85.

BTW, nemam uopste iskustva sa Quad-ovima, ali mislim da su ti ovo malo visoke temperature, narocito kada se ima u vidu da je CPU na default-u, a pritom jos i hladjen TT Big Typhoon-om, i to dodatno ispoliranim...
Nista, krece da throttle-uje (obara takt kako bi odrzao tu zacrtanu temperaturu - 100 stepeni u tvom slucaju).

Nece da crkne, ako na to mislis.

core.graphics uvek je bolje da postavis sam posto obicno ploca stavi i veci nego sto je potreban za taj klok, a samim tim su i vece temp. Stavi default pa ako nece onda podigni za jedan i tako dok ne dobijes full stabilnu masinu

core.graphics uvek je bolje da postavis sam posto obicno ploca stavi i veci nego sto je potreban za taj klok, a samim tim su i vece temp. Stavi default pa ako nece onda podigni za jedan i tako dok ne dobijes full stabilnu masinu

Pusti ti ortake i te generalne medicinske recepte , svaki sistem je individualan i treba ga odgovarajuce namestiti :)

Ma kakav auto izgasi C1E i EIST i fiksiraj napon prvo na 1,4V pa onda lagano podji u win recimo sa 2.8 GHz, startuj Prime i CoreTemp i sa clockgen'om laganice svakih 10 minuta podizi frikvenciju po 5 MHz sve dok ne se ne pojave prve greske. Paralelno baci oko na temperaturu

Ukoliko ti temperatura procesora pri full loadu naponu od 1,4V ne prelazi nekih 70°C onda mozes
kasnije podici opet malkice napon recimo na 1,425V i ponovo ista procedura stim sto pocinjes sa zadnjom stabilnom frikvencijom koju si imao na 1,4V :)

Kada budes mislio da si pronasao stabilnu frikvenciju ostavi prime tako 60 minuta
ukoliko sve bude radilo i ne dodje do zamrzavanja sistema spusti frikvenciju za nekih 20-30MHz kao sigurnosni polster :)

I to je to !

Poslednja izmena:
Kada budes mislio da si pronasao stabilnu frikvenciju ostavi prime tako 60 minuta
Ahm... 60 minuta? ;)

2 core.graphics:
Nikako na "Auto", tada ploca bas ume da divlja... pisao sam vec, ja sam jednom prilikom sa P5B-Deluxe ostavio na "Auto" pri kloku od 3.4GHz (sto inace moze da istera sa ~1.4V), a ploca ga je setovala na 1.59V!

Ahm... 60 minuta? ;)

2 core.graphics:
Nikako na "Auto", tada ploca bas ume da divlja... pisao sam vec, ja sam jednom prilikom sa P5B-Deluxe ostavio na "Auto" pri kloku od 3.4GHz (sto inace moze da istera sa ~1.4V), a ploca ga je setovala na 1.59V!

Ma ko ce cekat znas da zivimo brzim zivotom .....

Ako moze mala pomoc. Danas sam uzeo Core 2 Quad 2.4 i plocu Asus P5K-E.
E sada mi treba malo objasnjenje kako (gde???) u Biosu da povecam takt procesora, ne nesto mnogo, za neki optimum. Koliko moze da se podigne QUAD?? Kuler je Box koji je stigao uz njega a temperatura je sledeca:

CPU 51
MB 41

VCore voltage 1.28V
3.3V Voltage 3.29V
5V Voltage 5.16V
12V Voltage 11.76V

Overclock

Ja imam Gigabyte plocu, ali pretpostavljam da su svuda slicne oznake u biosu.
Tri bitne stvari kod prosecnog overclocka:
1.) Mnozilac procesora (cpu multiplier): x (ne znam koliki je mnozilac tog procesora)
2.) Brzina magistrale FSB: y
Jednacina br 1 je: x*y=2600MHz, dakle proizvod (mnozioca procesora) i (brzine fsb-a) daje brzinu procesora
3.) Memory divider: jednacina br 2 (brzina fsb-a y) * (memory divider) = brzina memorije

Trebas da nadjes podesavanje za FSB (trenutno je namesteno na auto) i da podizes polako FSB u koracima od po 10-20 MHz (tako sam ja overclockovao moj E4400).

Evo kako je overclockovanje mog E4400, pa ti primeni slicne korake:
Meni E4400 radi po defaultu na 10x200 = 2000 MHz. Memorija mi po defaultu radi na 800MHz.
Ja sam postepeno overclockovao i na kraju:
Procesor mi radi 10*270 = 2700MHz (jednacina br 1), a memorija mi radi 270*3= 810 MHz (jednacina br 2).
Nadam se da sam ti pomogao.
Instaliraj neophodne programe (ako vec nisi), da pratis i testiras rad racunara: Everest, Orthos, 3DMark 05 ili 06, naravno i u igrama...

Za ozbiljnije overclockovanje trebalo bi verovatno da se igras sa naponima, ali ja se time nisam bavio...

edit: sad sam tek pogledao gore slike od core graphicsa, tebi procesor po defaultu radi na 9*266=2,4 GHz.
Dakle povecavaj postepeno FSB pa testiraj komp, da bi stigao na kraju do 9*333= 3005 MHz. I tada mozes da stavis za memoriju 333*2=667 MHz (memorija ti nece biti overclockovana, tako je najbolje)

Poslednja izmena:
Ja imam Gigabyte plocu, ali pretpostavljam da su svuda slicne oznake u biosu.
Tri bitne stvari kod prosecnog overclocka:
1.) Mnozilac procesora (cpu multiplier): x (ne znam koliki je mnozilac tog procesora)
2.) Brzina magistrale FSB: y
Jednacina br 1 je: x*y=2600MHz, dakle proizvod (mnozioca procesora) i (brzine fsb-a) daje brzinu procesora
3.) Memory divider: jednacina br 2 (brzina fsb-a y) * (memory divider) = brzina memorije

Trebas da nadjes podesavanje za FSB (trenutno je namesteno na auto) i da podizes polako FSB u koracima od po 10-20 MHz (tako sam ja overclockovao moj E4400).

Evo kako je overclockovanje mog E4400, pa ti primeni slicne korake:
Meni E4400 radi po defaultu na 10x200 = 2000 MHz. Memorija mi po defaultu radi na 800MHz.
Ja sam postepeno overclockovao i na kraju:
Procesor mi radi 10*270 = 2700MHz (jednacina br 1), a memorija mi radi 270*3= 810 MHz (jednacina br 2).
Nadam se da sam ti pomogao.
Instaliraj neophodne programe (ako vec nisi), da pratis i testiras rad racunara: Everest, Orthos, 3DMark 05 ili 06, naravno i u igrama...

Za ozbiljnije overclockovanje trebalo bi verovatno da se igras sa naponima, ali ja se time nisam bavio...

Hvala, probacu. veruj mi nikada nisam u zivotu ni jedan procesor clocknuo.
Rece mi drug, da je greota ne clocknuti Quad, jer je azdaja.

Samo sam podigao sa 266 na 333 i odlete na 3.01Ghz. Temperatura u Biosu ocitava 57 C. Za sada sve stabilno. Pretpostavljam da ova zver moze daleko iznad. E sada su mi na ploci ostala podesavanja na auto. Samo sam znaci digao FSB na 333. Da ostavim i da ne diram nista vise??? Sto bi rekli: dosta je ovo kume!!!

CPU Properties:
CPU Type 2x
CPUID CPU Name Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU @ 2.40GHz
CPUID Revision 000006F7h

CPU Speed:
CPU Clock 3003.80 MHz (original: 2400 MHz, overclock: 25%)
CPU Multiplier 11.5x
CPU FSB 261.20 MHz

CPU Cache:
L1 Code Cache 32 KB
L1 Data Cache 32 KB
L2 Cache 4 MB (On-Die, ATC, Full-Speed)

Sensor Properties:
Sensor Type HDD (ISA 290h)
GPU Sensor Type Driver (NV-DRV)

Temperatures:
Motherboard 41 °C (106 °F)
GPU 49 °C (120 °F)
WDC WD4000AAKS-00TMA0 41 °C (106 °F)

Cooling Fans:
CPU 4470 RPM

Voltage Values:
CPU Core 2.77 V
Aux 3.38 V
+3.3 V 3.30 V
+5 V 5.54 V
+12 V 8.57 V
-12 V -11.90 V
-5 V -3.52 V

Poslednja izmena:
Pa po meni 3GHz su sasvim dovoljna, e sad ako zelis da se hvalis ovde na forumu sa rezultatima u kojekakvim bench programima (3DMark i slicni) onda mozes i vise da overclcokujes, ALI za svakodnevni rad ti jednostavno ne treba vise. Ne postoji graficka (pa ni aplikacija, igra) kojoj treba vise od 3 GHz...
To je neko moje misljenje. Kao npr kada bi stavio 4 GB rama (2 su sasvim dovoljna), jednostavno 3 GHz su dovoljna...

Poslednja izmena:
Samo da znas da ti je tih 57C u BIOS-u temperatura jezgri, u slucaju da je iskljucen PECI. Ako ukljucis PECI, u BIOS-u ce ti javljat za 10-15C nizu temperaturu, tada temp ocitava iz diode, pa je ona zbog tog niza.

57C za jezgre nije puno, i BIOS donekle opterecuje proc.

OC-a nikad dosta, a shta je PECI zaista?

Svaki Mhz vishka se moze "osetiti", ali svaki stepen celzijusa takodje.

Googlano:

PECI Platform Environment Control Interface
PECI Portland Energy Conservation, Inc. (Portland, Oregon)
PECI Preliminary Equipment/Electronic Component Index
PECI Product Exceeds Customer's Intelligence

Ovo zadnje se moze primeniti na vecjinu stanovnishtva ovde:p

3Ghz je sasvim dovoljno. Evo posle sat vremena ocitavanja:

4qd2q83.gif

^
Ovo ti je idle? Kolko ti je C u sobi?
Koliko ti je bila idel T pre OCa?

^
Ovo ti je idle? Kolko ti je C u sobi?
Koliko ti je bila idel T pre OCa?

27-28 C u sobi.
Pre OCa je bila 49-51-52 C

Nego jedno pitanje!!!

U Biosu imam:

CPU Voltage i max koliko moze da se stavi je 1.7000
Kod mene je VCore Voltage 1.376V. jel to ok??
Dram Voltage: 2.55 je max koliko moze da se podesi.
Dram frequency je na Auto, a ima da se podesava od 667-1333Mhz.
Sta sve da diram u Biosu ili da nista ne diram.
Jedino sto sam uradio sam povecao sa 266 na 333 FSB
i to je to povecanje od 25% sa 2.4 Ghz na 3.01Ghz

Nazad
Vrh Dno