Vec 3 dana imam instaliranu "Vistu" pa da iznesem utiske.
Sam sistem funkcionise odlicno na mom kompu, sa svim "fency" djidja bidjama, aero, sve u fulu, radi kao XP, bez ikakvih usporenja, nema cekanja, "drljanja" harda. Imam instaliran i NOD32, i jos neke programe, kao naravno i drivere. Nakon podizanja sistema, prilicno je jasno da je potrebno pola minuta da se "smiri" rad memorije, dok se popale svi programi, driveri i ostalo. Mislim da od ovih 2GB-a koje imam, moj sistem koristi recimo nekih 500-600 mb, mozda i vise, neznam. Neznam gde u task manageru mogu da vidim koje je zauzece memorije. CPU usage je izmedju 5-15%, nekad i skoci vise od toga na trenutak, ali varira uglavnom oko 5%. Vista zaista izgleda prelepo, neuporedivo lepse od XP-a. i sa ovakom masinom radi sasvim dobro.
E sad vista i igre. Pa da krenem redom:
- Spiderman 3 - radi 10% slabije nego na XP-u
- S.T.A.L.K.E.R. - radi otprilike kao na XP-u
- Rainbow Six Vegas - radi nesto bolje na Visti
- Lost planet *demo* - radi bolje na XP-u za 10%
- C&C 3 - isto kao na XP-u
- Infernal - radi 20% slabije na Visti u odnosu na XP
- TMNT - isto kao XP
- Virtua tennis 3 - malo slabije nego na XP-u
- Pirates of carribian 3 - isto kao XP
- Tomb raider Anniversary - isto kao XP
- Resident evil 4 - isto kao XP
- Monster maddnes - 10% radi slabije na Visti
- Apha prime - isto kao XP, ali zvuk *****ava
- Warfront:Turning point - isto kao XP
- Rayman raving rabits, POP 3 , NFS Carbon - ne radi na Visti, mozda jedino sa nekim patchom.
Moram jos da naglasim da imam sve najnovije drivere za komponente.
Zakljucak je da igre u ovom trenutku rade bolje na XP-u bez pogovora, verovatno je potrebno jos neko vreme da se poradi na nvidia driverima, tako da mislim da za 3-4 meseca to moze biti prava stvar. Moja preporuka je da vistu instalirate i probate, mozda ce nekome ove igre raditi bolje, nekom losije, verovatno je i do same konfiguracije i kompatibilnosti. Ja cu vistu zadrazati, necu se vracti na XP, iako sam strastveni gamer i nervira me pad fps-a. Sve nove igre koje budu izlazile ce sigurno sve vise i vise biti optimizovane za Vistu tako da nema problema. Eto toliko...