Šta je novo?

Maksimalna memorija koju XP podrzava?

Borko

Čuven
Učlanjen(a)
20.02.2001
Poena
630
Moze li vise od 2GB na XP-u. Bilo je negde da se moraju menjati sistemski fileovi za to. A i kad se stavi 3 GB, da li bi onda radio dual channel ?

Xp bi teoretski trebao da podrzi do 4GB rama. 2B^32 = 4GB. Sto se prakse tice pojma nemam. Dual channel radi ako imas paran broj modula sto ces sa 3GB tesko postici. Mozda ako nadjes neke module od 1,5GB :).

u zavisnosti od PLOCE citace ti> 2/2.2/3/3.5 GB
e sad aplikacije citaju do 1.7GB neke sa 3GB swichom do 2GB ako oces i preko toga koristis userva swtich za do 2.7GB.
Za velike kolicine rama ipak ti je najbolje resenje XP x64 tu meas nikakvih problema.

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional 3gb USERVA2800" /noexecute=optin /fastdetect /3GB /USERVA=3500
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional 3GB" /noexecute=optin /fastdetect/3GB
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

generalno za te egzibicije su ploce sa intel cipom ipak bolje od AMDa

U poslednjih nedelju dana se zezam sa 4x1GB ddr2 800, sa raznoraznim windowsima (XP, XPx64, Vista, Vistax64) i epilog svega toga je da sam prodao 2x1GB i ostao na predjasnjih 2x1GB. Znaci da ti ne pricam sada o svim mogucim problemima ali po meni je vise od 2GB memorije na ovim nasim platformama cista glupost. Ja sam se zeznuo i kupio jos 2x1GB memorije (koje sam posle samo par dana prodao) tako da nikom ne bih to preporucio. Eventualno za neke specificne konfiguracije moze da se opravda vise 2GB rama ali za vecinu cista glupost. Meni je winXP prepoznavao max 2.93GB, Vista x64 je videla svih 4GB ali kod nje su problem drajveri i programi, sve u svemu ja sam se lepo vratio na 2x1GB i na win XP 32-bit i necu jos dugo nista da menjam.

Na svim 32bitnim max je 2.93... Zato sam i rekao mani se corava posla.

Cigani kada imaju mast i *upe mazu sa njom! Tako i mi, pojeftinila memorija, pa daj da trpamo 4GB makar nam i nicemu ne sluzilo! :D

Realno gledano, za sve igre koje danas postoje, 2GB je puna kapa, i verujem da ce tako ostati i u skorijom buducnosti.

Cigani kada imaju mast i *upe mazu sa njom! Tako i mi, pojeftinila memorija, pa daj da trpamo 4GB makar nam i nicemu ne sluzilo! :D

Realno gledano, za sve igre koje danas postoje, 2GB je puna kapa, i verujem da ce tako ostati i u skorijom buducnosti.

Potpuno istu konstataciju mozes da primenis i na 2GB, 1GB puna kapa. :)

Jesi probao to? Ja jesam i ne radi.
Nisam, imam samo 2GB i dovoljno mi je :)

Ako ti ne radi, onda nešto očigledno nije u redu. Vidi da li ti ploča podržava toliko rama, da li podržava te specifične memorijske module koje si ti kupio (kod mene u uputstvu za ploču piše koji su podržani, a koji ne), da li imaš najnovije drajvere za ploču itd itd

Potpuno istu konstataciju mozes da primenis i na 2GB, 1GB puna kapa.

Ne bih se složio sa tim sem u slučaju da ti komp služi samo za net, multimediju i office. U igrama se itekako oseti razlika između 1 i 2GB. ;)

Poslednja izmena:
Nisam, imam samo 2GB i dovoljno mi je :)

Ako ti ne radi, onda nešto očigledno nije u redu. Vidi da li ti ploča podržava toliko rama, da li podržava te specifične memorijske module koje si ti kupio (kod mene u uputstvu za ploču piše koji su podržani, a koji ne), da li imaš najnovije drajvere za ploču itd itd

Nije bio problem kod mene, imam samo 1GB, vec na 10tak racunara sa 4GB koje sam sklopio, bio je tu i Commando, tako da to oko ploce ne prolazi, svaka nova podrzava bar 4GB. Problem je u OS. Sa 64-bit verzijama radi!!!!

Ne bih se složio sa tim sem u slučaju da ti komp služi samo za net, multimediju i office. U igrama se itekako oseti razlika između 1 i 2GB. ;)

Ja nešto nisam primateio, koje igre ti igraš?
Oseti se razlika između 512Mb i 1Gb, to je očigledno ali između 1Gb i 2 Gb nisam je nešto primetio...

Battlefield 2142 - osetna razlika. Nema ni trunke drljanja po hd-u, a igra ide mnogo glatkije nego ranije. Stalker nisam probao, ali moj ortak koji jeste probao kaže da je igranje te igre sa 1 i 2 GB kao nebo i zemlja.

Poslednja izmena:
pa vi ljudi recite sta hocete..ali kod mene sa ovih 512+256mb radi sve kako treba,,,,,a naj zahtevnija igrica je nfs carbon :),mozda se nisam pretrgao ali za ovu konfiguraciju je i to previse :d , nego kako bi ova moj mashina reagovala kada bi dodao 1gb veritech memorije?? (ddr400)

Bolje te pare uloži u bolju grafiku ako se već igraš...

@Perpetual: Apsolutno se slazem sa SuperStarr-om. Igras NFS Carbon na FX 5200??? I jos kazes da sve radi kako treba!!! Voleo bih da vidim izraz na tvom licu kada bi je poterao na nekoj karti tipa 7300GT.

ajd posto planiram da kupim jos 2 gb rama da bih imao ukupno 4 x 1GB zanima me sledece, stavicu 64bit OS i to Vistu posto nemam nameru da se vracam na XP koristim 32bit vistu vec 6 meseci i nemam problema, znaci stavim 64bit os i nema problema sa prepoznavanjem rama, ali ali ali da li rade 32bit aplikacije na 64bit os-u kako treba ili ne, recimo office 2007 (ovo valjda po nekoj logici mora da radi), photoshop cs3, razni playeri (bs, winamp, kmplayer), onda sad igre, jel probao neko pa da javi kako se ponasaju?

P.S.
ako moderatori smatraju da odgovor trazim na pogresnom mestu neka pomere post ali nemojte da ga brisete posto mi treba odgovor sto hitnije

pozz

SuperStarr je napisao(la):
Ja nešto nisam primateio, koje igre ti igraš?
Oseti se razlika između 512Mb i 1Gb, to je očigledno ali između 1Gb i 2 Gb nisam je nešto primetio...

Sa tvojom grafikom neces primetiti razliku sigurno. Sa jacom grafikom i sa jacim setovanjima 2GB umeju itekako da znace. Npr. (posto igram BF2 aktivno) sa 1GB BF2 hoce da swapuje s vremena na vreme sto jaaaako trenira zivce u kriticnim situacijama, sporije ucitava mape, prvih minut igre su skoro neupotrebljivi... 1.5GB i sve radi kako treba.
2GB da mirno spavam :D

Iako PAE zvanicno treba da radi pod XP-om, nisam video potvrdu da je neko to uspesno koristio. Isto vazi i za Vista .32-bit (kod mene nije videla 4GB, samo 2.75).
Sa druge strane, Server 2003 Enterprise vidi svih 4GB, i samo on od 32-bitnih OSa (znaci ne Server 2003 Standard, Web Server, vec samo Ent - verovatno i Datacenter ali to nisam koristio).
Takodje beta verzije Longhorn-a vide 4GB, ali se to svodi na isto (Ent verzija).
Zasto ne znam. Inace, do verzije 158.18 meni nije radila nVidia kartica na Srv03 Ent, tako da smatram da namerno ne radi PAE jer MS zna kakav je "kvalitet" drivera za desktop racunare ;-)
(nemojte da pricate predji na ATI, ni on nije radio :D)

znas stvarno me zanima kako bi kod mene izgledao carbon sa 7300gt...naravno stoji da je ova grafika jedna grejalica i krs..ali nemam bolje a kesa bas nesto i nema....
malo off topick
za mene je vista chista novina u komercijali,znachi bolje bi bilo da su napravili novu verziju XP-a,sa podrskom za 4+gb rama,sa razno raznim podrshkama za programe i igrice....tako 99% ljudi ne bi imali puno briga i za*ebancija oko viste,a Microsoft bi opet imao zaradu jer bi bio kompletan OS a ne samo pach.....ali btw to je moje mishljenje ;D

Ma da, ima i na XP-u to, ali daj ti potvrdu da to radi i na Visti;-) (meni nije)

hmm vista 32bit mi vidi 3071 mb, upravo skidam 64bit pa cu da probam na njoj da li vidi sve. Kao navodno postoji msft-ov patch KB929777 koji resava problem i na 32bit visti i na 64bit, s tim sto kod x64 mora da se instalira vista prvo sa 2gb rama pa onda patch pa da se nabodu jos 2gb, inace citam po netu da i ovo nije nekima uspelo, meni licno pacth javi sledece This update does not apply to your system, mozda jer se vec instalirao krzo auto update ali nisam siguran. Ajd kad stavim x64 vistu javicu da li radi a za to vreme ako neko ima neku ideju feel free to post

Poslednja izmena:
X64 sistemi, i Vista i XP vide i rade sa 4GB, 32bitni NE. Licno probao i uverio se nekoliko puta, lupao glavu ali nije vredelo.

X64 sistemi, i Vista i XP vide i rade sa 4GB, 32bitni NE. Licno probao i uverio se nekoliko puta, lupao glavu ali nije vredelo.
jel si siugran da radi vista x64 i da uredno vidi 4gb rama? posto gledam po netu da se ljudi bune da ne radi ni ona. ako si probao ajd onda da ti verujem, inace mi je u plani cim se skine x64 vista da je instaliram, ajd javi kako ti prosla i instalacija tj jel si prvo sa 2gb pa patch pa dodao jos 2gb ili odmah sve. Pozz

@studiovpc: Sve odjednom, kao sto sam vec rekao x64 sistemi vide 4GB u cugu i ne trebaju im nikakvi patchevi, tweakovi i ostalo jer je limit 64bitnih sistema 128GB radne memorije.

@studiovpc: Sve odjednom, kao sto sam vec rekao x64 sistemi vide 4GB u cugu i ne trebaju im nikakvi patchevi, tweakovi i ostalo jer je limit 64bitnih sistema 128GB radne memorije.
e vrh to me zanimalo, pitao sam najvise jer se na raznim forumima pominju patchevi. Za dan-dva kad zavrsim neki kolokvijum stavicu x64 vistu pa cu javiti kako je proslo. Hvala na informacijama

e da a kako se ponasaju aplikacije koje standardno rade na 32bit sistemima imas 5-6 posta pre ovog na koje aplikacije sam mislio

Pozz

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno