Šta je novo?

Maksimalna memorija koju XP podrzava?

Kod mene WindowsXP 32-bit vidi samo 3.25GB od 4GB Rama koji su u sistemu, a probao sam dosta sviceva u boot.ini-ju pa cak i /PAE....

Na serveru u firmi koji je isto 32-bit (Win2k3), /PAE radi savrseno i tu se vidi svih 4GB RAM-a...

Mislim da je tu malo MS zasra0 :S:

Vecina ploca ima 4 memorijska slota, ali koliko ljudi to moze da upotrebi ukoliko im treba RAM....

Teoretski maximum za xp je uvek bio isto kao i za vistu 4gb
ali u 99 % slucajeva vidi samo izmedju 3.25 i 3.45

Mislio sam da ces barem ti procitati teme pre ovakvih komentara ;) Vec nekoliko puta po ovim temama smo utvrdili da je MS NAMERNO izbacio PAE podrsku iz SP SP2 (bio je u SP1) jer su 3rd party driveri pravili previshe problema. (pogotovu ATI)
Srv03 nije pravljen da koristi desktop class komponente, pa je na njemu ostao PAE support.

Kod mene WindowsXP 32-bit vidi samo 3.25GB od 4GB Rama koji su u sistemu, a probao sam dosta sviceva u boot.ini-ju pa cak i /PAE....
Na serveru u firmi koji je isto 32-bit (Win2k3), /PAE radi savrseno i tu se vidi svih 4GB RAM-a...
Mislim da je tu malo MS zasra0 :S:

@colt, nisam gledao ovu temu dugo. PF nije adresibilan u smislu da nista ne mozhe direktno PF da koristi kao memoriju, znaci kao pointer. To sto ceo sistem mozhe vishe procesa da drzi je sasvim drugo.

Poslednja izmena:
Ma citao sam, nego se sve potajno nadam da ima resenja :D

Nekako greota imati 4GB Rama, a onda prrrrrpppp.....

Kao kad bi imao porsche-a, a limitiran na 60KM/h :d :S:

U zavisnositi od ploce do ploce cini mi se da je max 8gb memorije (4x2gb).
XP ce ti prijavljivati 3.7 (kod mene je tako) a od programa koje koristis zavisi da li ce isporistiti preko toga.
Konkretno Autocad i 3D max umeju da izadju na kraj sa memorijom preko 3.7gb koliko prijavljuje sistem.

Molim za malo razjasnjenje, ako se stavi 4x1gb memorije i Win Xp 32 prepozna samo 3.5gb, da li tih 3.5gb prepoznatih radi u dual chanel rezimu ili ne?

@99miki:

Da. Dual channel ne zavisi od operativnog i toga koliko rama vidi OS, vec od maticne ploce.
Radice ti sasvim lepo u DC, i ja planiram uskoro jos 2 modula od 1GB da utaknem.

Ma citao sam, nego se sve potajno nadam da ima resenja :D
Nekako greota imati 4GB Rama, a onda prrrrrpppp.....
Kao kad bi imao porsche-a, a limitiran na 60KM/h :d :S:
Sto ne bacis Srv03 Ent kao wks sistem?
Jedino ako imas ATI graficku pa ce zezati (nVidia je sredila drivere cca letos, ATI josh nije do oktobra barem dalje ne znam)

mozda ako bacite pogled na ovaj link winxp 32bit ili 64bit vam opasno progleda sa svih 4GB :type:

Poslednja izmena:
A mozda da si procitao thread, pogotovu proslu stranu ne bi postovao nesto opet?:) A uz to je outdated.

Evo neko iskustvo koje moz' a i ne mora da koristi :d

Elem, ASUS P5B mi je uredno u XP SP2 koristio (uz sve moguce egzibicije) maksimalno 3.13 GB RAMa.

E sad jedna interesantna stvar, prostom zamenom ploce na ASUS P5N-E SLI (nVidia 650i) Windoza koristi 3.58 GB RAMa (provereno koristi, Crysis mrtav ladan zauzme 3,3GB posle 15tak minuta).

E sad, ako neko ume da objasni ovo onda super, ako ne nije ni bitno, bitno da radi :d

evo zasto:

32-bit sistem racuna memorijski prostor kao 2(na)32 = ~4Gb (4,294,967,295)
windows je taj memorijski prostor podelio na:
- 2Gb Application space
- 2Gb Kernel space

Stoga ni jedna applikacija ne moze da alocira vise od 2Gb memorije.

Postoji nacin da "3Gb switch"-om povecate "application space" na 3gb
Na taj nacin ostavljate kernel space-u 1gb. To znaci da svaka aplikacija moze da alocira svojih max ~3Gb ali sve dele zajednickih 1gb kernel spacea. To ne bi trebalo da napravi problem home masinama ali moze da napravi veliki problem serverima.

nadjite fajl c:\boot.ini
obican boot.ini izgleda ovako (ili slicno):
[boot loader]
timeout=0
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn
C:\="Previous Operating System on C:"
mozete direktno editovati taj fajl (treba samo pre toga skinuti atribute "sys-hid-arh" ili mozda jednostavniji nacin control panel>system>advanced>startup and recovery>settings>system startup>EDIT

Boot.ini sa 3Gb switchom izgleda ovako:
[boot loader]
timeout=0
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional 3GB" /fastdetect /NoExecute=OptIn /3GB
* “Windows XP Professional 3GB” -> tu mozete upisati sta hocete, to je ono sto ce se pojaviti kao opcija za izbor ako pored XP-a dizete jos neki OS, ako je timeout=0 to znaci da se boot meni I ne pojavljuje, ako upisete timeout=3 to znaci da ce meni stajati 3sec, ako upisete timeout=-1 to znaci da nece biti odbrojavanja vec ce meni stajati dok ne izaberete opciju.
** /NoExecute=OptIn Uglavnom to je opciono. Ko nema taj string po defaultu ne treba ni da ga stavlja (mada moze i nece dobiti nista)...to je valjda opcija vezana za zastitu od virusa, noviji procesori podrzavaju....uglavnom ovaj string nije bitan za ovu temu.

... E sad
/3Gb nekad ume da napravi problem. Meni recimo sa tim svitchom dize sistem bez graficke kartice (u VGA), vidim negde se zale da im zvucne prave problem itd
Problem je u tome sto se pojedini drajveri za hardware upisuju u memorijski prostor iznad 1024mb tako da im taj prostor "secete" /3G svichom.
Probajte prvo /3Gb, ako imate ovaj problem onda u boot.ini iza /3Gb dodajte i sledeci svich:
/Userva=2900 (2900 je proizvoljna vrednost, mozete zadati i 2700, time dizete memorijski prostor na 2.7gb)
Na taj nacin ostavljate dodatnih 100mb za adresiranje harware i povecavate "kernel space" na 1.1gb

meni recimo boot.ini izgleda ovako:
[boot loader]
timeout=0
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional 3GB" /fastdetect /NoExecute=OptIn /3GB /Userva=2900

Teoretski kernel space moze da zauzme i samo 600-640mb sto znaci da za aplication ostaje 3.36-3.40gb. To moze da zavisi od nacina adresiranja uredjaja (ploce) ili do samih uredjaja(drajvera), a ne od samog OS-a
Vista 32bit je ogranicila max limit na 3.12gb, mada u zavisnosti od instaliranih uredjaja taj limit moze da bude i 3gb

Obrni-okreni ko ima 4gb da bi koristio svu raspolozivu memoriju treba da instalira 64bit OS.
Generalno gledano, da bi ste okupirali 4gb memorije treba bas da zabiju masinu...
Meni se desavalo da 3dsmax kod kompleksnijih scena povuce vise od 2.5gb, koliko znam neki muzicki programi (Cubase) mogu da povuku dosta, ali i pored toga sto je memorija jevtina sada onima koji nisu do sad imali problema sa memorijom bih uvek preporucio da uzmu prvo 2gb pa ako im bas terba neka dokupe jos ili predju na 64bit.

Da li treba da stavite 3Gb switch ?
Ako imate problema sa probijanjem memorijskog limita onda - DA
U globalu moze da vam omoguci aplikaciji da alocira ~3gb memorije umesto predjasnjih 2gb. Ako ono sto radite potrazuje toliko onda mozete da ostavraite benefit od 3gb switcha ali ako vam treba i vise od toga onda je jedino resenje instalacija 64bit operativnog sistema

Win XP 32bit = 3gb
64bit = 3 >
Vista = 3 >

Vrh Dno