Šta je novo?

Barcelona - konkretne brojke

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nesto ovako:
http://www.gamepc.com/labs/view_content.asp?id=qx6700&page=9
http://www.gamepc.com/labs/view_content.asp?id=x5355&page=10
?
Mislim da je u pitanju tipican hype ili izvrtanje cinjenica, da imaju tako jak CPU vec bi postavili javni benchmark.

Nije u pitanju memory starvation sto se vidi iz testa AMD procesora.
Ili je nesto tipa novi DivX - extra optimizovani encoding software za AMD platformu. Sto nije losa stvar, ali je bitna koliko i brzhi rad Photoshop-a na AMD-u. (bitan onome kome treba, nebitan drugima :D)

Heh....Enkodirali su 105 Mb fajl....ajde ne budimo smesni, sto nisu stavili sat vremena pa da vidimo koliko bi Xeon to radio....105 Mb u HD videu NE ZNACI NISTA kada ti je za Sat vremena u HD formatu potrebno preko 100gb ;)

Ja ti pricam da je ono sto je AMD rekao smesno, jer vidi gore da za tih 105MB treba dva minuta, najmanje, ili 3+ na trenutnim AMD procesorima - sta mislis kolike su sanse da onda 100GB (pa i 25GB) bude na bilo cemu za sat vremena?

Poslednja izmena:
Ja ti pricam da je ono sto je AMD rekao smesno, jer vidi gore da za tih 105MB treba dva minuta, najmanje, ili 3+ na trenutnim AMD procesorima - sta mislis kolike su sanse da onda 100GB (pa i 25GB) bude na bilo cemu za sat vremena?

Mene interesuje da li su oni pretvarali Nativni HD u Mpeg2 HD ili su Nativni HD pretvarali u H264 ili su MPEG2 HD pretvarali u H264 i ne znam ti ja koje sve kombinacije...nadam se da ovo nije test HDV konverzije :D i da je AMD napravio odlican posao posle svega. I daj mi reci ako je ovo cak i istina, sto je tesko poverovati u dramatican skok u performansama? C2D nije doneo tolik pomak ali ga je ipak doneo, zasto AMD-u ne bi poslo od ruke da odjednom napravi i 200% brzi CPU u nekim racunanjima od konkurencije?!??!?!

Procena na osnovu brzine kompresije video materijala je blago rečeno kao gledanje u pasulj. Pa brzine se toliko razlikuju da na jednom računaru možete napraviti takav scenario da se brzina kompresije razlikuje za red veličine na istom harveru. U tom njihovom izveštaju ništa nije definisano, ni koji je polazni format i rezolucija, sa kojim kodekom (kojom njegovom verzijom), koji je izlazni format, broj frejmova i rezolucija a na posletku koji su parametri konverzije (kvantizacija, stepen kompresije...). Brzina kompresije može u istim uslovima da varira u zavisnosti od sadržaja (brzo promenljiv, sporo promenljiv), pa upoređivati njihov primer sa našim iskustvima je stvarno ravno gatanju.

Poslednja izmena:
Procena na osnovu brzine kompresije video materijala je blago rečeno kao gledanje u pasulj. Pa brzine se toliko razlikuju da na jednom računaru možete napraviti takav scenario da se brzina kompresije razlikuje za red veličine na istom harveru. U tom njihovom izveštaju ništa nije definisano, ni koji je polazni format i rezolucija, sa kojim kodekom (kojom njegovom verzijom), koji je izlazni format, broj frejmova i rezolucija a na posletku koji su parametri konverzije (kvantizacija, stepen kompresije...). Brzina kompresije može u istim uslovima da varira u zavisnosti od sadržaja (brzo promenljiv, sporo promenljiv), pa upoređivati njihov primer sa našim iskustvima je stvarno ravno gatanju.

A ti se bavis profesionalno kodiranjem HD i SD video materijala??? Kada kodiras nesto u HD MPEG2 (kao i u obican MPEG2) onda momentalno znas o cemu se radi i tu postoje strogo definisani standardi, nije to kodiranje DIVX-a i slicnih crapova, drugo brzina kompresije NIKADA NE VARIRA u zavisnosti od sadrzaja (brzo i sporo promenjivih kao sto si ti naveo), varira samo izlazna velicina fajla. Ovde naravno pricam o MPEG2 BR standardu u koji se nadam da su i oni konvertovali materijal bilo u 720 ili 1080, no videcemo.

A ti se bavis profesionalno kodiranjem HD i SD video materijala??? Kada kodiras nesto u HD MPEG2 (kao i u obican MPEG2) onda momentalno znas o cemu se radi i tu postoje strogo definisani standardi, nije to kodiranje DIVX-a i slicnih crapova, drugo brzina kompresije NIKADA NE VARIRA u zavisnosti od sadrzaja (brzo i sporo promenjivih kao sto si ti naveo), varira samo izlazna velicina fajla. Ovde naravno pricam o MPEG2 BR standardu u koji se nadam da su i oni konvertovali materijal bilo u 720 ili 1080, no videcemo.

Ne bavim se konkretno SD i HD materijalom ali sam recimo prebacivao RealTime PAL capture format u MPEG2 i u DivX na mašini koja nema RealTime karticu pa se stvar dekomprimuje softverski. Ne treba da ti obrazlažem koliko kombinacija drajver, hardver, kodek, aplikacija postoji. Ako je za tebe konverzija SD i HD materijala strogo definisana i misliš da znaš sve parametre konverzije koji su morali koristiti onda si u stanju da bolje proceniš koliki je CPU power u pitanju ali ja se ne bih upuštao u analizu sa svojim znanjem i ovom informacijom koja je objavljena.

drugo brzina kompresije NIKADA NE VARIRA u zavisnosti od sadrzaja (brzo i sporo promenjivih kao sto si ti naveo)

Varira itekako jer se u frejmovima u kojima ima puno tranzicije obrađuje veća količina podataka izuzev ako nije reč o MJPEG formatu i sličnima gde se radi full frame commpression. To naravno ne može da se odrazi na veličinu izlaznog fajla ako nju fiksiraš, recimo 6Mbps MPEG2 stream.

Poslednja izmena:
Varira itekako jer se u frejmovima u kojima ima puno tranzicije obrađuje veća količina podataka izuzev ako nije reč o MJPEG formatu i sličnima gde se radi full frame commpression. To naravno ne može da se odrazi na veličinu izlaznog fajla ako nju fiksiraš, recimo 6Mbps MPEG2 stream.

NE. Svi MPEG2 enkoderi koriste odlicne algoritme za predikciju ucestalosti tako da ovo sto govoris ne stoji jer u tom slucaju bi enkoder (CCE) koji ja koristim radio cas sa 40fps cas 60fps, jos jednom NE.

navodno novi B0 - Stepping omogucava +500 MHz

amd10hcpus.JPG

Desktop verzije za sledeci bozic eto lijepog poklona ......

Novi AMD'ov sajt u izradi !

http://ati.amd.com/online/getall3/

Moguce iznenadjenje i uskori launch Serverske varijante

Al se sve zeleni :) , agena u akciji :)

wahoo_agenafx.jpg

Poslednja izmena:
The next-generation platforms and technologies include upcoming AMD K10 Phenom processors, RD790 chipsets and ATi Radeon HD 2900 XT graphics cards. AMD demonstrated its upcoming Phenom FX processors in a Quad FX configuration. The Quad FX configuration consisted of an RD790-based motherboard with two quad-core Phenom FX processors, for a total of 8 cores, and an ATI Radeon HD 2900 XT. Recent guidance from AMD claims the Phenom FX processors range from 2.2 GHz to 2.6 GHz. The motherboard used in the Quad FX demonstration was AMD’s very own RD790-based Wahoo reference board. Wahoo features AMD’s upcoming RD790 paired to the existing SB600 south bridge with three PCIe 2.0 x16 slots. AMD also plans to offer a Socket AM2+ RD790-based Hammerhead reference board.

Phenom FX konfiguracija, socket AM2+ i 1207+ Wahoo ploče

www.hostingdns.eu/1.jpg www.hostingdns.eu/2.jpg

Phenom FX konfiguracija, socket AM2+ i 1207+ Wahoo ploče

www.hostingdns.eu/1.jpg www.hostingdns.eu/2.jpg

Hladjenje chipset-ova je smesno, konacno ploce ciji se chipset-ovi greju manje od procesora.:D
Skroz su me smorile one 'vidijine ringle. :)
Ako se ploce pokazu dobro i nametnu se kao primarna plarforma za k10 (i ako otkinu deo 'vidijinog kolaca za postojece K8-ce) nema sumnje da ce se dosta para sliti u AMD-ovu kasu.

Poslednja izmena:
Pa ovo je prosto neverovatno, vest stoleca, Phenom ce na 65nm raditi na citavih 2.9Ghz sa novim B0 stepingom ??? Svaka cast AMD-u na tako savrsenom procesu proizvodnje, nema sta, doveli su 65nm proces izrade do savrsenstva, tj. toliko su ga unapredili da su najzad stigli takt prethodne 90nm generacije. To se zove napredak!!!

Pa ovo je prosto neverovatno, vest stoleca, Phenom ce na 65nm raditi na citavih 2.9Ghz sa novim B0 stepingom ??? Svaka cast AMD-u na tako savrsenom procesu proizvodnje, nema sta, doveli su 65nm proces izrade do savrsenstva, tj. toliko su ga unapredili da su najzad stigli takt prethodne 90nm generacije. To se zove napredak!!!

Pa da je sam broj gigaherca nesto bitan, Intel bi sada vozio procesore na 4-5GHz, a ne bi se zamajavali sa C2D arhitekturom i cca. 2-2.5GHz.

Za cip kao sto je K10 default od 2.9 je jako dobar rezultat (a vec smo videli da se stariji steping klokovao dodatnih nekoliko stotina megaherca, tj. na preko 3GHz). Ako i B0 zadrzi taj trend, bice to jako dobro za AMD.

da li postoji bolji nacin da pokazes svoje neznanje od ovog posta?

Wow, u sitnijoj arhitekturi su postigli isti klok kao i pre.
[bosanski hotline]
Al sam se napla'la bas sam se napal'la.
[/bosanski hotline]

So what! C2D ima model na 2.8 od kad se pojavio prosle godine. E sad, ako Barsa bude 50% brza po kloku od C2D onda ima nade za AMD.

[bosanski hotline]
[/bosanski hotline]

So what! C2D ima model na 2.8 od kad se pojavio prosle godine. E sad, ako Barsa bude 50% brza po kloku od C2D onda ima nade za AMD.

Hmm ,kad bi ti samo razumeo sta je AMD sve "strpao" u taj K10 native quad core MPU,u smislu integracije pboljsanog northbridge-a,L1,L2,L3 cache-a,power management mogucnosti na nivou individualnih jezgara ali i samog northbridge-a(split power plane mogucnosti),prosirenog FPU-a i SSE-a i mnogo drugih poboljsanja,i sve to u istom procesu i sa istim TDP-om kao i sadasnji K8L(Brisbane) modeli,onda ne bi bas tako olako citirao bosanski hotline...

BTW, intel-ov Clowerton na 3Ghz(kao i QX6800) imaoju TDP od 150W(minimum).I to je intel-ov TDP.Jesu zverine(u smislu brzine),ali to je pokazatelj zasto intel ne izbacuje olako procesore preko 3Ghz u 65nm.Ali tebi to ocigledno nije poznato,zar ne?

200% necu negirati, vec se nadati - ali ovo nije 200%, ovo bi bilo eksponencijalno brze. E u to ne verujem; ko veruje njemu gore.
Zato kazem - ako je stvarno brzi neka daju detalje, ili neka cute. Ovo je pre, po meni, dokaz da nemaju nista.
zasto AMD-u ne bi poslo od ruke da odjednom napravi i 200% brzi CPU u nekim racunanjima od konkurencije?!??!?!

[bosanski hotline]
[/bosanski hotline]

Zasto mora biti brza 50%...ko kaze da mora? 10-15% je sasvim dovoljno, to je kada u realnom radu poredis prastari X2 sa ne vise tako novim C2D.

200% necu negirati, vec se nadati - ali ovo nije 200%, ovo bi bilo eksponencijalno brze. E u to ne verujem; ko veruje njemu gore.
Zato kazem - ako je stvarno brzi neka daju detalje, ili neka cute. Ovo je pre, po meni, dokaz da nemaju nista.

Nisam rekao da su sigurno napravili CPU koji u nekim proracunima radi 200% brze ali mi jednostavno smeta ton na forumu koji iskljucivo forsira INTEL kao jedinog proizvodjaca koji donosi performanse, mislim da je AMD napravio dobar posao - uostalom sama kupovina ATI-ja ce se za koju godinu ispostaviti kao pun pogodak, ajde mi recite jednog proizvodjaca koji sad proizvodi kompletnu gamu CPU-a, MB-a i Video karti osim AMD-a...mislim da se tim potezima AMD polako tranzicionira ka podruciju gde lezi mnogo veca lova, u narednoj deceniji to NECE BITI desktop PC racunari...steta.

Bilo bi lepo kada bi pored tih prica o naprednoj arhitekturi i inovacijama videli i neki benchitj. Da li se sa sigurnoscu zna koliki ce biti TDP tih quad core na 2.9?

Ako bude samo 15-20 brza od Conroa i Kentsfielda, sta ce da radi sa Penrynom. Ili je Intel nesposoban pa nema sansi da napravi dovoljan pomak u performansama da ostane konkurentan.

Kada je Intel spremao svoj povratak na scenu sa Conroom, mesecima unapred smo dobili benchove, i u njih maltene ljudi nisu verovali, "gde ce kompanija koja je napravila HeatBurst i PresHot da izbaci tako nesto."

AMD za Barsu samo pumpa price o naprednoj arhitekturi i lepsem dizajnu kartonske kutije u kojoj dolazi procesor, bez skoro ikakvih podataka o performansama tog procesora. NDA? Zasto? Najpozitivnija varijanta po AMD je da performanse jesu nerealno dobre ali im treba vremena da dobiju visok kvalitet procesa i ispeglaju bugove. Sve drugo je sve gore i gore po AMD.

Pazi ovako, kada je trebalo da se pojavi prvi K8 nije bilo skoro nikakvih bencheva tog procesora, osim jednog inzenjerskog primerka koji je radio na 800Mhz. Neposredno pre pojave Opterona 2003. na digitlife-u ili xbitu, su se pojavili benchevi inzenjerskog primerka Socket754 Clawhammera sa 1MB kesha, nezvanicno. Sto se tice Opterona performanse su najavljivane samo kao projektovane Spec CPU 2000, zvanicno od strane AMD-a bas kao i sada.
Misljenja sam da je K10 odlican procesor, bolji od Core2, ali isto tako sam misljenja da AMD izbegava tzv. Osbornov efekat.
U ovom trenutku ono sto AMD-u namanje treba je da bude sam sebi konkurencija, pa zbog toga je K10 strogo cuvana tajna.
Sto se tice K10 jezgra, nema razloga za sumnju, ako se uzme u obzir koliko poboljsanja ono donosi. U odnosu na K8 ovaj procesor je mnogo bolji na papiru, nego sto je to Conroe u odnosu na Dothan. Pored toga K8 i dalje ima odredjene arhitekturalne prednosti u odnosu na Core2. Uostalom ako se razumes u procesore i arhitekturu racunara, algoritme i programiranje i ako si prelistao onaj AMD 10h optimization manual, videces da se ovde radi o odlicnom procesoru. Jedino je pitanje, koliko je odlican. :) Za to ce nam trebati konkretne brojke.

Pa nisam ni ja rekao da ne moze biti 10-15% bolji, vec da je ovaj test nista do farsa. Samo to, a ti sto ne umes da izdvojis te dve stvari je tvoja stvar. Znaci... verujem da moze biti bolji (i nadam se da ce biti bolji iz istih razloga kao i svi ostali), verujem da moze biti i do 50% bolji (sve vise od toga samo u jako specificnim taskovima). ALI smatram da je ovaj test farsa, netacan, misleading, sta god... ali nije merodavan u svakom slucaju.

Nisam rekao da su sigurno napravili CPU koji u nekim proracunima radi 200% brze ali mi jednostavno smeta ton na forumu koji iskljucivo forsira INTEL kao jedinog proizvodjaca koji donosi performanse, mislim da je AMD napravio dobar posao - uostalom sama kupovina ATI-ja ce se za koju godinu ispostaviti kao pun pogodak, ajde mi recite jednog proizvodjaca koji sad proizvodi kompletnu gamu CPU-a, MB-a i Video karti osim AMD-a...mislim da se tim potezima AMD polako tranzicionira ka podruciju gde lezi mnogo veca lova, u narednoj deceniji to NECE BITI desktop PC racunari...steta.

Hmm ,kad bi ti samo razumeo sta je AMD sve "strpao" u taj K10 native quad core MPU,u smislu integracije pboljsanog northbridge-a,L1,L2,L3 cache-a,power management mogucnosti na nivou individualnih jezgara ali i samog northbridge-a(split power plane mogucnosti),prosirenog FPU-a i SSE-a i mnogo drugih poboljsanja,i sve to u istom procesu i sa istim TDP-om kao i sadasnji K8L(Brisbane) modeli,onda ne bi bas tako olako citirao bosanski hotline...

BTW, intel-ov Clowerton na 3Ghz(kao i QX6800) imaoju TDP od 150W(minimum).I to je intel-ov TDP.Jesu zverine(u smislu brzine),ali to je pokazatelj zasto intel ne izbacuje olako procesore preko 3Ghz u 65nm.Ali tebi to ocigledno nije poznato,zar ne?

TDP kod QX6800 je 130W.

Inace, apsolutno je svejedno sta su oni "natrpali unutra", ako to sto su implementirali ne donosi veliki IPC broj tj. Phenon nije dosta brzi klok-na-klok od Core 2 procesora. Koliko vidim radni taktovi su jako niski (Penryn ce raditi na 3.33 GHz) i u rangu su Core 2 procesora u vreme kada su ovi debitovali (Core 2 Extreme X6800 je radio na 2.93 GHz).

Ne zvuci mi kao dobra ideja da AMD prikazuje neke tamo fake rezultate ili rezultate koji su dobijeni u tweakovanim scenarijima koji su pdoeseni tako da odgovaraju AMD arhitekturi.

U sintetickim testovima Phenon nece biti brzi od konkurentske arhitketure, ali ce ”bolje raditi u multitaskingu”.

Niko da prokomentariše odlaganje desktop varijante za Božić? Mislim, lepo je to, serverski procesori bla bla truć, ali AMD-ov CFO reče (čisto da Neđo ne kaže kako je izmišljeno od strane novinara i da procesori ne kasne :) ) da će desktop procesori kasniti za ceo kvartal u odnosu na prvobitne planove...

Niko da prokomentariše odlaganje desktop varijante za Božić? Mislim, lepo je to, serverski procesori bla bla truć, ali AMD-ov CFO reče (čisto da Neđo ne kaže kako je izmišljeno od strane novinara i da procesori ne kasne :) ) da će desktop procesori kasniti za ceo kvartal u odnosu na prvobitne planove...

Da li je to oficijelno? Mislim, ako su vam svi oni testovi fake kako onda mozete tvrditi i da oficijalna izjava CFO za stampu nije fake.

Cene bi trebale izgledat odprilike ovako :

K10 quad (AM2) 2.9GHZ: $995
K10 quad 2.7GHZ: $795
K10 quad 2.5 GHZ: $595
K10 quad 2.3 GHZ: $395
K10 dual 2.9 GHZ: $695
K10 dual 2.7GHZ: $495
K10 dual 2.5 GHZ: $295
K10 dual 2.4GHZ: $195

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad