Šta je novo?

Cooleri za procesore

u petak kupujem genemi ii ali za druga lali pre toga cemo da poteramo na mom CPU(A64 clawhammer 130nm @ 1.85v ) da vidimo kod njega ce da ide na neki Intel neznam koji je ali mislim da je neka zesca ringla
koliko pasta moze najvise da utice na temp u negativnom smislu

e sto se tice ovih zalmana stvarno mislim da nisu vredni tolike cene cpns 9500 je gori od TT BT a BT je lepsi a mozes da mu stavis bilo koji vent. 12cm
nekazem da su zalman losi ali daleko od toga da ih treba forsirati
mislim da je mnogo bolje uzeti nindzu ili infinitya od zalmana e jeftinije em mnogo vise mesta za budzenje

Poslednja izmena:
Aj obavezno javi rezultate/iskustva za gemini II postoi i ja hocu da uzmem pa me zanima ...

Sinoc sam montirao drugu hyper tx na biostar 965PT proc E6300 @2.8GHz i temp pala za oko 15 stepeni a staje bez problema i lako se montira. a da to je trenutno sa onom zvakicom na samom tx dok ne dodje bolja pasta. Video sam konacno uzivo kako izgleda tako da cu da ga uzmem i sebi i preporucijem ga svakom za 20tak evra nema boljeg ultra tih na max obrtajima. i nije nesto tezak ne opterecuje plocu, pozz:wave:

Ne dirajte tu žvakicu bez potrebe, jedino ako menjete CPU...
Uopšte nije tako nekvalitetna kako svi misle. ;)

Dobro necu dirati zvaku hvala na savetu. I ovako je ok

pa ako imas neku od ovih kvalitetnijih zasto ne bi stavio recimo as5, zalman stg1,...

Gde mogu da nadjem taj Hyper TX i da li sa njim mogu da ostvarim 3GHz na E4300 bez problema?

Gde uopste ima najveca ponuda DOBRIH kulera kada je u pitanu Beograd? Znaci CM (taj Gemini), Zalman itd.

Poslednja izmena:
@ isnogood

Nije losa ta ideja za banner,mada mislim da je to bezpotrebno jer ko god da je kupio Zalman dal od mene,Hgspot-a ili na tr. mestu sam se uverio u njegovom kvalitetu,Zalman proizvodi se reklamiraju sami po sebi,jer oni najvise cene potrebe potrosaca.

@ FXGT

Ako treba AS5 pasta,juce mi stigla nova tura,mogao bih da ti posaljem i za SM Cityjem nikakav problem nije,a za tu pricu za zvaku ....... no comment .......

hypertx drzi 3500+ 2.75ghz u idle-u na 21C...load ne prelazi 37C..kad se ispolira i stavi AS5 hladi vrhunski...prvo sledece isplativo je neshto shto hladi za 10C bolje a da ne koshta 100evra vishe..
stvarno je kuler vrh..

hypertx drzi 3500+ 2.75ghz u idle-u na 21C...load ne prelazi 37C..kad se ispolira i stavi AS5 hladi vrhunski...prvo sledece isplativo je neshto shto hladi za 10C bolje a da ne koshta 100evra vishe..
stvarno je kuler vrh..

Molim vas da pri ovakvim ciframa obavezno napišete i koja je temperatura u sobi. Radi li klima i ostale "sitnice"... ;)

Molim vas da pri ovakvim ciframa obavezno napišete i koja je temperatura u sobi. Radi li klima i ostale "sitnice"... ;)
... a u sobi 25 stepeni ;)

EDIT. Eto, mad skillz me pretece! :d:d
Ajd' sad, pitaj ga ti, SuperStarr, kako je moguce da sobna bude 25 stepeni, a da CPU radi na 21... ;)

Poslednja izmena:
kako stvarno:D

nego, nano fusion i nije losa, mada se teesko nanosi, zelim ti puno srece:D

stvarno je kuler vrh..

Znachi u sobi ti je 25 a procesor ti je u idle 21 C :d
Jel ti kontash shta si sad napisao ? Imao sam i ja slichan problem BIOS ( kao i svi drugi programi :mad: ) mi je pokazivao da je temp mog CPU-a samo 13 C shto naravno nije bilo tachno poshto mi je temp u sobi bila oko 16 C.... Pogledaj ovaj screenshot: razlika je oko 15 C

Poslednja izmena:
... a u sobi 25 stepeni ;)

EDIT. Eto, mad skillz me pretece! :d:d
Ajd' sad, pitaj ga ti, SuperStarr, kako je moguce da sobna bude 25 stepeni, a da CPU radi na 21... ;)

Ma jok, verujem čoveku na reč... :d

Nije da stajem coveku u odbranu ali sad, Zar se ne smanjuje temperatura sa brzinom vetra(tj. protoka vazduha)? Znam da ima tacna vrednost npr. brzina vetra 3ms= -1 stepen sad verovatno nije to, ali me interesuje da li moze tako nesto da bude slucaj i da se odnosi i na ventilatore u kucistu/procesoru? Hteo sam da kazem da mozda i jeste 25 stepeni ali vazduh prelazi lupam sad brzinom od 12ms sto je po mom primeru -4 stepena tj. = 21 stepen? znaci gomila primera a ako neko zna kako ovo funkcionise molim da kaze i razresi neke dileme bar meni. poz

mozete vi da se sprdate totalno me zabole...
ja vam kazem da je temp cpu-a 21C u idle-u a za to cu vam i baciti screenshot-ove ,kad vratim dsl na drugi rachunar..temp pokazuje smart guardian koji sam dobio uz matichnu a skontao sam da on ne greshi..pride to pokazuju speedfan i josh 2,3 programa..
koliko je u sobi nemam pojma lupio sam da ima 25 da je vruce nije, ali je sparno..moja soba je na uglu zgrade pa mi sunce shiba u lobanju ceo boziji dan...ako se greje to je zbog toga
uglavnom prostorije su dobro provetrene kao i kucishte koje ima odlichno hladjenje..
uostalom videcete za par dana..
on topic, hypertx je vrh kuler, ukljuchujuci cenu kao faktor ili ne, kad se ispolira i stavi dobra pasta radi vrhunski posao..

Nije da stajem coveku u odbranu ali sad, Zar se ne smanjuje temperatura sa brzinom vetra(tj. protoka vazduha)? Znam da ima tacna vrednost npr. brzina vetra 3ms= -1 stepen sad verovatno nije to, ali me interesuje da li moze tako nesto da bude slucaj i da se odnosi i na ventilatore u kucistu/procesoru? Hteo sam da kazem da mozda i jeste 25 stepeni ali vazduh prelazi lupam sad brzinom od 12ms sto je po mom primeru -4 stepena tj. = 21 stepen? znaci gomila primera a ako neko zna kako ovo funkcionise molim da kaze i razresi neke dileme bar meni. poz

To o cemu ti govoris je vezano za subjektivni osjecaj hladnoce, kada duva vjetar i nema nikakve veze sa kulerima i termodinamikom koja se desava unutar kucista.

Da bi procesor bio hladniji od sobe, potrebno je da imate recimo evaporaciju, razmjenu energija, oduzimanje toplote (nesto sto ce toplotnu energiju generisano od strane procesora da apsorbuje i pretvori u neku reakciju, a to je cesto u slucaju promjene nekih elemenata iz tecnog u gasovito stanje upravo evaporacija) ili peltierov efekat (element) koji na konto dovedene elektricne struje (voltaze) pravi direktnu temperaturnu razliku (pretvara elektricnu energiju) izmedju dva spregnuta poluprovodnika...

Drugim rjecima, ni pod razno temperatura procesora ne moze biti 21 kada je temperatura sobe 25. Na osnovu mog bogatog iskustva (a mnogo je takvih clanova ovdje) pomenuti procesor na 2.75Ghz moze biti u idle minimum 35-40-ak stepeni i to ako ga hladi usisivacem od kulera (vrti se toliko brzo da se dere kao usisivac). Cak sumnjam u to da taj procesor radi (stabilno) na 2.75Ghz, ali ajd, necemo se sad jos vredjati, zar ne :) ...

Poslednja izmena:
To lafe svaka cast na objasnjenju :wave: inace dosao sam u tu zabunu slusajuci neke bajkere kako kukaju na temp/vetar :D:D poz

Drugim rjecima, ni pod razno temperatura procesora ne moze biti 21 kada je temperatura sobe 25. Na osnovu mog bogatog iskustva (a mnogo je takvih clanova ovdje) pomenuti procesor na 2.75Ghz moze biti u idle minimum 35-40-ak stepeni i to ako ga hladi usisivacem od kulera (vrti se toliko brzo da se dere kao usisivac). Cak sumnjam u to da taj procesor radi (stabilno) na 2.75Ghz, ali ajd, necemo se sad jos vredjati, zar ne :) ...
slike ce reci svoje ako mojim rechima ne verujesh

Poslednja izmena:
mozete vi da se sprdate totalno me zabole...
ja vam kazem da je temp cpu-a 21C u idle-u a za to cu vam i baciti screenshot-ove ,kad vratim dsl na drugi rachunar..temp pokazuje smart guardian koji sam dobio uz matichnu a skontao sam da on ne greshi..pride to pokazuju speedfan i josh 2,3 programa..
koliko je u sobi nemam pojma lupio sam da ima 25 da je vruce nije, ali je sparno..moja soba je na uglu zgrade pa mi sunce shiba u lobanju ceo boziji dan...ako se greje to je zbog toga
uglavnom prostorije su dobro provetrene kao i kucishte koje ima odlichno hladjenje..
uostalom videcete za par dana..
Pa vidi, zabole i nas bas da li je tebi 21, 31 ili pak 81 stepen temperatura... nista mi nemamo od toga.
Ali, jedino sto pokusavamo da ti kazemo (ali si ti tvrdoglav, pa to ne prihvatas) jeste da je NEMOGUCE da bude to sto pricas... da ambijentalna temperatura bude 25, a da ti CPU u idle-u radi na 21. Nemoguce.
Diviner ti je sve objasnio (svaka mu cast), i bez toga ti zdrava logika govori da je nemoguce to sto tvrdis... ali ne, ti se i dalje pozivas na neke screenshot-ove. A to sto bios i razni programi ocitavaju sve i svasta, sto je sasvim normalna pojava - nema veze.

I otkud ti to da Smart Guardian pokazuje tacno, kazes da si "skontao da on ne gresi"... na osnovu cega to tvrdis?

BTW, mozda ti u sobi stvarno nije vruce, ali kazes da je sparno... i Sunce ti bije pravo u sobu (isto kao kod mene, uostalom, a juce sam termometrom izmerio i 28 stepeni)... koliko god da temperatura bila, makar tih 21 u sobi da imas, ne bi bilo sparno, jer nema sparine na 21.
(mada ne moze da bude ni 21 stepen, jer da bi u leru imao 21, u sobi mora da bude nekih 15-18, recimo... sve zavisi koliko je dobar cooler, kako prijanja za CPU itd)

OffTopic
Svasta se da videti na benchu... ljudi koji su idu sami protiv svih ima i bice ih jos... Pozitivna stvar je ta sto te uvek nasmeju. A negativna je ta sto u 90% slucajeva grese, a u postupku dokazivanja pokazu koliko ne vladaju materijom!!!

OnTopic

Kao sto rece diviner, potrebno je nesto da donosi hladnocu na procesor, a ne samo da je odvodi (DI, LN2, Vapochill)!

Btw, svaka cast na postu!

Sto je veci protok vazduha to je bolje hladjenje svakako ALI ako je temperatura tog vazduha 25C i ako neki objekat (povrsinu hladnjaka) hladimo (znaci da je temperatura objekta visa od tih 25C) tako sto taj vazduh usmeravamo da struji preko objekta tj. povrsine onda ce oni teziti da medjusobno izjednace temperature tj. ako je taj objekat (u ovom slucaju telo hladnjaka) topliji od okolnog vazduha onda ce se on hladiti a vazduh grejati i za taj proces je potrebno VREME i kada se temperatura vazduha i hladnjaka izjednaci postize se ravnoteza termodinamickog sistema, ta temperatura moze da se nalazi SAMO u granicama izmedju pocetne temperature HLADNJAKA i VAZDUHA (rekli smo da je 25C), znaci i kada bi smo uspeli da izjednacimo temperaturu vazduha i hladnjaka na 25C, sto je samo teorijski moguce pri beskonacnoj brzini strujanja vazduha, to bi bila donja granica temperature hladnjaka. Slucaj da je temp hladnjaka 21 a okoline 25 je opet teorijski moguca samo u slucaju da je pocetna temperatura hladnjaka niza od tih 21 (npr. 10C) i da ga taj kuler ustvari greje ali ne moze da ga ugreje pa su dostigli tu ravnotezu o kojoj sam govorio na tih 21C sto je slozices se ipak u praksi nemoguce (nemoguce je da cpu pri radu ne oslobadja toplotu nego uzima toplotu iz okoline).

P.S. samo jedan plastican primer: Kada bi temperatura zavisila samo od brzine "vetra" onda bi recimo mogao da casu hladne izvorske vode (npr. temp vode neka bude 4C) ZALEDIS uz pomoc fena koji duva u nju dovoljno jako (u tvom primeru 12m/s).

Poslednja izmena:
Dzabe ljudi objasnjavate ono sto je toliko poznata stvar iz zivota (i bez nekog akademskog znanja fizike/termodinamike) - ako je neko uveren da je Smart Guardian pametniji od zdravog razuma - ne moze se tu nista. Ocitavanja senzora su vrlo nepouzdana i to zna svaki iskusniji hardveras i sluze cisto kao orijentacija. Nema pravih vrednosti bez profi opreme.

Poslednja izmena:
Pa vidi, zabole i nas bas da li je tebi 21, 31 ili pak 81 stepen temperatura... nista mi nemamo od toga.
Ali, jedino sto pokusavamo da ti kazemo (ali si ti tvrdoglav, pa to ne prihvatas) jeste da je NEMOGUCE da bude to sto pricas... da ambijentalna temperatura bude 25, a da ti CPU u idle-u radi na 21. Nemoguce.
Diviner ti je sve objasnio (svaka mu cast), i bez toga ti zdrava logika govori da je nemoguce to sto tvrdis... ali ne, ti se i dalje pozivas na neke screenshot-ove. A to sto bios i razni programi ocitavaju sve i svasta, sto je sasvim normalna pojava - nema veze.

I otkud ti to da Smart Guardian pokazuje tacno, kazes da si "skontao da on ne gresi"... na osnovu cega to tvrdis?

BTW, mozda ti u sobi stvarno nije vruce, ali kazes da je sparno... i Sunce ti bije pravo u sobu (isto kao kod mene, uostalom, a juce sam termometrom izmerio i 28 stepeni)... koliko god da temperatura bila, makar tih 21 u sobi da imas, ne bi bilo sparno, jer nema sparine na 21.
(mada ne moze da bude ni 21 stepen, jer da bi u leru imao 21, u sobi mora da bude nekih 15-18, recimo... sve zavisi koliko je dobar cooler, kako prijanja za CPU itd)
vec sam rekao da sam lupio za temp. sobe, ne znam tachno rekao sam napamet
kuler je poliran, stavljena je AS5 pasta i svi fanovi u kucishtu rade na 100% 24/7 sad ne znam koliko je to ljudima relevantno za celu temu...ako ce vam ishta pomoci u load-u temp. je od 34-40C...to ne prelazi
ono na shta se ja inache pozivam, nevezano za kompjutere, je van poimanja i tvog i bilo kog choveka
gosp. divider me smatra za neku vevericu samim tim shto uopshte sumnja da moj cpu radi stabilno tako da mi njegovo govorenje ne vredi dve pare iskreno

OffTopic
Svasta se da videti na benchu... ljudi koji su idu sami protiv svih ima i bice ih jos... Pozitivna stvar je ta sto te uvek nasmeju. A negativna je ta sto u 90% slucajeva grese, a u postupku dokazivanja pokazu koliko ne vladaju materijom!!!
OnTopic
Kao sto rece diviner, potrebno je nesto da donosi hladnocu na procesor, a ne samo da je odvodi (DI, LN2, Vapochill)!
Btw, svaka cast na postu!
drago mi je da nalazite moje postove smeshnim...bolje smeh nego tuga, pa ma kakav bio..
a koliko ja vladam materijom ti svakako nisi neko ko moze da sudi o tome..
reci mi gde sam ja to pogreshio, osim shto sam naveo ono shto programi ispisuju i nisam rekao tachnu temperaturu sobe, hajde..citiraj..zivo me intresuje shta cesh naci

Dzabe ljudi objasnjavate ono sto je toliko poznata stvar iz zivota (i bez nekog akademskog znanja fizike/termodinamike) - ako je neko uveren da je Smart Guardian pametniji od zdravog razuma - ne moze se tu nista. Ocitavanja senzora su vrlo nepouzdana i to zna svaki iskusniji hardveras i sluze cisto kao orijentacija. Nema pravih vrednosti bez profi opreme.
ja ne vidim da sam igde rekao da je smart guardian pametniji od zdravog razuma niti od bilo chega drugog

Poslednja izmena:
vec sam rekao da sam lupio za temp. sobe, ne znam tachno rekao sam napamet
Znam sta si rekao, rekao si "sparno"... a 21 stepen celzijusa nikako nije sparno.
kuler je poliran, stavljena je AS5 pasta i svi fanovi u kucishtu rade na 100% 24/7 sad ne znam koliko je to ljudima relevantno za celu temu...
Apsolutno irelevantno. Ne mozes nikako sa vazdusnim hladjenjem imati istu ambijentalnu temperaturu i temperaturu procesora (u stvari, mozes, ali na 15 sekundi, dok se pali masina). Sve i vodu da imas, opet je za diskusiju.
Sa vazduhom - nemoguce. Tacka.

Nazad
Vrh Dno