Šta je novo?

Cooleri za procesore

@Misko
Kao prvo zelim da cestitam tebi i oc timu N/S/D/M (pod hitno smislite neko catchy ime) na ostvarenim rezultatima.Priznajem da si veliki computer guru bar sto se tice nasih prostora.Ne kazem da je Zalman najbolji a to sigurno nije ni Coolermaster sa svojim Geminijem II.Procitao sam skoro sve review-ove o CM Gemini II po netu i nijedan ga nesto ne hvali preterano,uglavnom se stice utisak da tu ima dosta mesta za poboljsanja,npr. povecanje kompatibilnosti sa AM2/S939 plocama,isporucivanje kvalitetnije termalne paste,problematicna horizontalna montaza itd.Narucio sam Zalman CNPS9700 i ganc novi Zalman CNPS8700,kad mi budu stigli predlazem da bas ti Misko uradis jedan test zajedno sa Tt BT i CM GMN II.

bottom line, mene interesuje ovo da li geminII vredi tih para i kad se na njega stave 12ce, kao zamena za tajfuna ili sl.
da ne dam za dzabe 25 evra za hypertx nego da dodam josh toliko i uzmem geminija...

To je jako tesko i diskutabilno pitanje, ako gledas perfomanse naravno da ne vredi duplo vecu kintu, ne vredi ni 30% vecu iskreno, medjutim ja npr imam malko cudan hobi da ocujem do daske i onda me me tih par C sto je losiji moze dovesti da ne ostvarim ono sto sam planirao. Opet je znaci sve stvar tvog licnog stava i afiniteta, ako ti je umeren OC ok onda uzmi jeftiniji ako zelis da se izivljavas uzmi skuplji.

@Misko
Kao prvo zelim da cestitam tebi i oc timu N/S/D/M (pod hitno smislite neko catchy ime) na ostvarenim rezultatima.Priznajem da si veliki computer guru bar sto se tice nasih prostora.Ne kazem da je Zalman najbolji a to sigurno nije ni Coolermaster sa svojim Geminijem II.Procitao sam skoro sve review-ove o CM Gemini II po netu i nijedan ga nesto ne hvali preterano,uglavnom se stice utisak da tu ima dosta mesta za poboljsanja,npr. povecanje kompatibilnosti sa AM2/S939 plocama,isporucivanje kvalitetnije termalne paste,problematicna horizontalna montaza itd.Narucio sam Zalman CNPS9700 i ganc novi Zalman CNPS8700,kad mi budu stigli predlazem da bas ti Misko uradis jedan test zajedno sa Tt BT i CM GMN II.

Ja sam uvek raspolozen da testiram hardware :), u principu mogu nabaviti i tuniq-a, scythe-a, TT-a, i CM-a ako bude bilo i Zalmana, u principu falice samo zverke iz Thermal Right-a :D

Pentium [email protected] Na Gigabyte Neon Pro

temperatura ne prelazi 54 stepena na 1700 obrtaja

evo moj celi d 331 na 4.2Ghz (def. 2.66Ghz) sa box kulerom koji se vrti na ~1061rpm (namesteno u biosu) temp u speedfanu a poklapa se skoro sa temp u biosu 39c sada dok surfujem, downloadujem, slusam muziku, rade word, i nekoliko programa u trayu AV i sl. Temp ne prelazi 45c (opet namesteno u biosu) ali tada se povecava rpm ventilatora na boxu ali samo kada igram igrice i sl. Stranica kucista je zatvorena a ambijentalna temp je ne znam ni ja koja, prozor je otvoren ali eto neka bude ~20c
i to tako svaki dan, odnosno komp ne gasim sem kada nestane struje-retko :D
nisam ravnao i polirao kuler ni procesor, ali to cu sada za koji dan da uradim i da stavim zalman stg1 pastu:)

Poslednja izmena:
Tx

Planiram da kupim Cooler Master Hyper TX ( Vidim da ga puno hvalite :D )

Moje pitanje glasi: koji cooler za chipset ? i dali cu moci da stavim i ovaj hyper tx i chipset cooler ( mislim dali ima dovoljno mesta na mojem biostaru 965 pt ) ?

Gledao sam chipset coolere ali neznam koji da izaberem a da je cena prihvatljiva ?

Za oko mi je zapao Cooler Master Blue ICE II...

koliko koshta ovaj cooler ?

Jel neko imao iskustva s njim ?

Slobodno pishite preporuke za druge chipset coolere....

Sinoc sam montirao drugu hyper tx na biostar 965PT proc E6300 @2.8GHz i temp pala za oko 15 stepeni a staje bez problema i lako se montira. a da to je trenutno sa onom zvakicom na samom tx dok ne dodje bolja pasta. Video sam konacno uzivo kako izgleda tako da cu da ga uzmem i sebi i preporucijem ga svakom za 20tak evra nema boljeg ultra tih na max obrtajima. i nije nesto tezak ne opterecuje plocu, pozz:wave:

jedno (valjda)prosto pitanje. drug ima e6600 i hoce da uzme kuler za njega. da li da uzme:

1) GeminII + 2x120mm
2) Hyper TX
3) Eclipse

ili imate neki drugi predlog?

samo da napomenem da mi je rekao: pare nisu problem :)

pa onda gemini,jer ce hladiti i sve oko njega,ram i ostalo,a sa dve 12 ima skroz ok performanse

GeminII ako lova nije frka:) ako je frka TX cje raditi sasvim lepo posao ;)

Ako pare nisu problem onda ne razumem zasto neko da kupi Coolermaster (najjeftiniji i najnekvalitetniji proizvodjac kulera).Moj predlog je definitivno Thermalright Ultra-120 ili cak i
Ultra-120 eXtreme.Za OC perverznjake favorit je Thermalright IFX-14,mada ih je gotovo nemoguce uloviti ispod 100-tke.Ako bude imao teskoce sa nabavkom ovih remek dela moze da kontaktira mene ili mozda CAR-a,po njegovom postu (#153) bih zakljucio da ima semu za nabavku,mozda i gresim.

Poslednja izmena:
Evo ja sam za potrebe izrade nasih ruDAW racunara prevashodno namjenjenim obradi audia uradio veoma precizne i pedantne testove Zalmana 9500 i , veoma skoro, GeminiII kulera, u realnim ali strogo kontrolisanim uslovima. Testovi ostalih kulera nisu radjeni, jer se obicno odokativnom metodom moglo utvrditi da su inferiorni, te nisu bili uopste vrijedni testiranja.

ruDAW.jpg

(slika djeluje kao reklama :) ...mrzi me da sada trazim i uploadujem cistu, a ovu imam vec na serveru)

Masina je E6300 na 3.5Ghz (1.425v) , FSB500, memorija takodje na 500 (5.5.5.18) .

Spomenucu samo Gemini-a (Zalman se drzao tu negdje sa njim), da je i pored, pedantno ispolirane osnove (ogledalo) jednostavno i pored dve 12-ce koje su se vrtile na nekih 900 rpm (na Sonicu samo jedna na istom rpmu), jednostavno davao uvijek od 5-7 stepeni vecu temperaturu (pustani su S&M FPU long testovi, i Prime95 dual i uzimane su MAX temperature poslije pola sata u istim kontrolisanim uslovima...ambijetalna temperatura oko 22 ).

Naime, ne iskljucujem mogucnost da bi u nekom otvorenom kucistu gemini davao bolje performanse (jer on u zatvorenom kucistu i pri ovako malom rpmu, jednostavno samo mjesa jedan te isti topao vazduh i stvara nepotrebnu turbulenciju, dok Sonic Tower samo provuce vazduh kroz kuciste, sto se vidi na ovoj slici slici), samo se postavlja pitanje da li je vrijedno 2 kulera, tolike gnjavaze oko prostora (jedva je stao u ovo nase kuciste).

Zakljucak je , barem sto se nas tice (rumski tima), da od Sonic Tower-a, kada se radi o tisini i realnim uslovima (zatvoreno kuciste, ali opet sa dobrim airflow-om) tesko da moze da se nadje funkcionalniji kuler (treba pogledati na prethodnoj slicici airflow, pa ce biti jasno i zasto). Mi barem nismo, a nonstop trazimo bolje, kvalitetnije, funkcionalnije ;) ...

Poenta ovog je da rezultat testiranja kulera na stolu, kada uvijek ima dovoljno svjezeg hladnog vazduha, i kada su u pitanju ovakvi kuleri (veoma bliski po performansama, a masivni) moze da bude totalno oprecan rezultatima u praksi (zatvoreno kuciste, lose provjetreno itd itd). Zato mi i radimo sami ta testiranja i ne vjerujemo svemu sto pise na netu (neki odnos snaga moze da se sroci, ali prava stvar je uvijek tek kada dati komad hardvera sami propustite kroz shake :) ). Samo pravilnim odabirom svih komponenti u sistemu (kuciste, kuleri) mozete dobiti maksimalan i vjerujem ono sto vecinu interesuje, relevantan rezultat/podatak.

@ Misko

Ako bude trebao i jedan sonictower za test, a posto smo mi sve koji su pristigli u zemlju pokupovali (jaka stvar kad ionako stigne 4-5 komada u pola godine...Srbija), cimni, pa saljem :)

Poslednja izmena:
nema kod gemini ogledala, kao kod mog zalman-a

Ako pare nisu problem onda ne razumem zasto neko da kupi Coolermaster (najjeftiniji i najnekvalitetniji proizvodjac kulera).
Mislim da se misli :) na kupovinu kod nas...
Moj predlog je definitivno Thermalright Ultra-120 ili cak i Ultra-120 eXtreme.Za OC perverznjake favorit je Thermalright IFX-14,mada ih je gotovo nemoguce uloviti ispod 100-tke.
Apsolutno.
Ako bude imao teskoce sa nabavkom ovih remek dela moze da kontaktira mene ili mozda CAR-a,po njegovom postu (#153) bih zakljucio da ima semu za nabavku,mozda i gresim.
U sustini... gresis. To sam mislio jedan komad, za sebe. Nemam uslova da dovlacim vise komada, niti bih se bavio time.

@diviner zanimljivo ali skoro identicnu postavku i ja imam u svojoj radnoj masini(samo imam zalman 9500) i sad isto tako sve to lepo hladi AMDx2 na 2.7ghz.
Ali isto tako imam i render node koji prvo ima Chieftec kuciste jedan 90mm vent koji duva preko poprecno postavljenih hardova(nema nekog uticaja posto je sa druge strane prorez na stranici) i samo jednu 120mm(5v chieftec) namestenu pozadi+12 na napajanju) pa ponovo BigTyphoon sije to provetrenog zalmana za po par stepeni kad je full load(renderovanje sa oba core-a)
Epilog: moze lepo da izgleda Zalman ali BigTyphoon je keva + mnogo je jeftiniji!!
Poz
Edit: i druga masina je identicna cisto da napomenem sa vecom voltazom na proc za .125v(nisam bas 100% siguran, ali je veca)

Poslednja izmena:
Extreme se nije pokazao vrijedan dodatnog ulozenog novca (kao sto se vidi na testu) u odnosu na ultru, a svejedno, rashladna povrsina opet, cini mi se, nije veca nego kod sonic tower-a...Ostaje to, da thermalright ima nesto bolji zavrsni kvalitet izrade (ona bakarna osnova kod sonictower kulera je kriminalna...obavezno se treba izravnati i ispolirati), ali da li je to vrijedno tolike razlike u novcu, kada su dobici vjerovatno minimalni i zanemarljivi (ako ih uopste ima).

Evo mi cemo pokusati naci barem jedan primjerak Ultre, pa da vidimo da li je bolja...Da je nema vec neko na forumu, ko je voljan da ustupi na testiranje >?

@MAMADZULA
Ja nisam ni rekao da je Zalman nesto posebno...Bio je poput Geminija (5 iliti sto ti kazes par stepeni slabiji), + sto svi ti Zalman kuleri imaju tedenciju da, usljed aksijalno postavljenih limova (suzavaju se prema centru) skupljaju prasinu bas na tim deonicama koje su najbitnije za hladjenje, pa poslije nesto malo nakupljene prasine jos vise oslabi rashladna moc.

Poslednja izmena:
Znam, da nisi nego sam mislio samo na postavku ventova u kompu... A da nakuplja prasinu nakuplja + tesko se cisti

Moze li Gemini da pasuje na Msi K8N Neo2-FX s939 plocu? Narucio sam ga i sad u uputstvu od ploce vidim dve rupe za plasticni nosac a Gemini ima 4 srafa koliko mi se cini ovo nece da valja, ako moze hitno odgovor molio bih lepo da znam da li da otkazem porudzbinu.

@ Misko

Ako bude trebao i jedan sonictower za test, a posto smo mi sve koji su pristigli u zemlju pokupovali (jaka stvar kad ionako stigne 4-5 komada u pola godine...Srbija), cimni, pa saljem :)

Nije frka stvarno bi se moglo nesto izorganizovati da se cooleri vs. uporede, moj Geminem je upropastio TT BT vx-a, polirani su i jedan i drugi identicno i na jednom i na drugom sam stavio isti fan (fanove u slucaju CM-a) uporedio sam ih na 2 proc-a tako da sto se mene tice geminem je bolji od vx-a bez ikakve dileme, TT ST je za mene oduvek bio bolji od BT tako da bi ga bilo interesantno uporediti vs. pogotovo se poigrati sa raznim varijantama montaze fanova koje su moguce kod njega.

Jedno pitanje a da ne otvaram novu temu. Imam E6600 na Asus P5N32E-SLI ploci i Intel stock cooler. Hteo bih ga zameniti necim ali me malo brine prostor oko socket-a jer kao sto znate ova ploca ima pasivno heatpipe hladjenje koje je dosta glomazno i nisam siguran da li svi ovi kuleri mogu da stanu?

Trenutno su mi interesantni CM Hyper TX, Gemini II i TT Big Typhoon VX ako ga nadjem negde. Mozda i neki Zalman.

Savet?

Hvala i poz!

ako moze da stane cm hyper tx je sasvim ok a plus jeftin i necujan

Gemini II : zaobidji,bice problematicno
CM Hyper TX : nista posebno nije
TT Big Typhoon VX : stvarno dobar kuler
Zalman CNPS 7500,7700,8700,9700 : extra kuleri.

Sve zavisi sta ti je prioritet i koliko si spreman novaca da izdvojis.

1) Lazh ima testova bash gde je postavljan na ploche koje su imale masivno pasivno hladjenje..pogledaj ispod ima dosta prostora..tek kasnije se on "shiri"
2) za te pare je sasvim ok cooler...chak preporuka ako ti se ne daje 50e <toliko izadje prvi sa dva ventilatora dok je ovaj ~20e)
3) SUPER cooler ...ali teshko se nalazi kod nas
4) EPP < vidi sa pecom i gliderom koliko izadje reklama na benchu pa uzmi lepo BANER>

Gemini II : zaobidji,bice problematicno
CM Hyper TX : nista posebno nije
TT Big Typhoon VX : stvarno dobar kuler
Zalman CNPS 7500,7700,8700,9700 : extra kuleri.

Sve zavisi sta ti je prioritet i koliko si spreman novaca da izdvojis.

A sta fali hyper TX za 20tak eura nema boljeg, lako se montira. e da ako se ne varam jedno pola foruma ga ima u svojim kucistima. zalman ok ali ako hoce da da 50+ eura za cooler.

Stvarno, jel' ima negde testova tih novih Zalman-a sto ih djolez tako srcano hvali, pa da vidimo i mi koliko su to stvarno dobri i "extra"?

Zelim najjeftiniji kuler kojeg lako mogu da kupim u Beogradu, koji je bolji od BOX-a i koji E4300 moze da drzi na 3GHz.

Kakav mi je izbor?

hyper TX,nishta mi drugo ne pada na pamet:)

Vrh Dno