Šta je novo?

Prodaja preko eBay-a

• Začetnik teme Morska-zvezda
  • Datum pokretanja
SLao sam DVD-e za USA preporucenom postom 240din, 5-7 dana rok isporuke. Iz poste.

KOnkretno pitanje za vas prodavce, da li vam se isplati ? Koliko cesto se kupac zali da mu nesto nije stiglo, a vi to ne mozete proveriti pa morate da vratite novac ili saljete ponovo ?
Kako se zastiti od takvih situacija ?
Citao sam sta je pisao jos jedan prodavac, kaze od 10 poslatih stigne 8 paketa. To je ok ako imate ogromnu zaradu, ali ako je zarada na artiklu od 100$, 15$ nema poente.

KOliki su troskovi aukcije koje naplacuje ebay, koliko uzima po transakciji ?

Nisam siguran za taj odnos 8 od 10, jer sam ja slao mnogo posiljki i svaka je stizala i niko mi se nije zalio jer u aukciji naznacim da je shipping&handling 5-7 buisness days.

Meni se licno isplati prodaja preko eBay jer ja prodajem uglavnom neke stvari koje mi vise ne trebaju, recimo neke muzicke cd-ove koje mi ne pada na pamet da slusam, ploce, sitan hardware itd.

eBay naplacuje insertion fees i fees na osnovu zadnje cene po kojoj je roba otisla. Ins. fees zavise od pocetne cene i najmanje je 10p. Evo ti tabela dole...

Ako koristis paypal, i oni ti u nekim slucajevima uzimaju njihov deo, recimo kad ti neko plati kreditnom karticom, ti te pare ne mozes primiti na basic (free) account, nego moras da upgradujes na premier (uzima ~3% od svake transakcije) ali zato mozes da primas sve nacine placanja...

Prilozi

• ebay.jpg
    ebay.jpg
    54.4 KB · Pregleda: 230
SLao sam DVD-e za USA preporucenom postom 240din, 5-7 dana rok isporuke. Iz poste.

KOnkretno pitanje za vas prodavce, da li vam se isplati ? Koliko cesto se kupac zali da mu nesto nije stiglo, a vi to ne mozete proveriti pa morate da vratite novac ili saljete ponovo ?
Kako se zastiti od takvih situacija ?
Citao sam sta je pisao jos jedan prodavac, kaze od 10 poslatih stigne 8 paketa. To je ok ako imate ogromnu zaradu, ali ako je zarada na artiklu od 100$, 15$ nema poente.

KOliki su troskovi aukcije koje naplacuje ebay, koliko uzima po transakciji ?

Troskovi postavljanja aukcije su oko 1-3 $, sve zavisi koliko si slika postavio, da li je oglas uramljen, ...
Troskovi nakon zavrsene aukcije
U principu ti uzmu 2-3 $ na nekih 100$

Sto se slice slanja i primanja, licno nisam imao problema. Sve je stiglo ok.
Mene interesuje koliko DVD-a si slao u jednom paketu ?
Ovde u NS redovno naletim na dezurnu budalu sa kojom moram da se posvadjam.
Sta je ovo, jel to treba da ide na carinski pregled (oko 400 din), ne moze dva komada u istom paketu, itd.
Jednu zenu su otkacili jer je slala reklamni materijal u Rumuniju, prospekte i 2 CD-a.
Najbolje je kada ti kazu da moze knjiga ili 1 CD :S:
Ali se uvek provucem kada lepo objasnim da je to "ona igracka yoyo" i da je to poklon.
Ne mogu da zamislim sta bi bilo kada bi znali pravu cenu :p

p.s.
dok sam kuckao odgovor vec je stigao jedan, pa ako se ponavljam sry.

Poslednja izmena:
Pitanje za simpsona H, pri registraciji na ebay koju zemlju si izabrao, koliko znam ne moze Srbija. Imam neku specificnu robu koju bi mogao prodavati preko neta, kao ovaj YoYo :D, e bay bi bio prava stvar. Sada kad si dao uputstvo za placanje samo mi ostaje da smislim za registraciju, inace za taj devizni racun mozes li preporuciti banku, sto je sigurno sigurno je :)

Naravno da nema Srbija, al' zato ima Yugoslavia:d
Mozes bre normalno da prodajes preko ebay-a, samo je pitanje koliko kupci imaju poverenja da ti salju pare pre nego sto ti njima posaljes robu. Za devizni racun mozes da koristis bilo koju banku, ja koristim Komercijalnu ali su spori do bola iako korektno urade posao. Za poslednju transakciju pare su mi legle za 9 dana od kada su poslate, ali uplacene su sa New Zealand-a, pa je mozda to razlog.

Evo da bi jos stekli neku predstavu. Na pocetnu cifru 0.99$, sa postavljene 2 slike, i prodatu cenu od 180$, platio sam ukupne troskove 9.33$

Au ljudi evo novsti, nisu hteli da mi poslaju diskove danas ! Kako sam usao u postu ona devojka me je pogledala, kao da sam legija koji upravo pobegao iz CZa. Kaze jao ono sto si slao je nelegalno, ne smem vise da primim DVDove I CDove, sefovi su me naribali, blablabla. Pa mislim majku mu kad je nelegalno kako moze preko DHLa ali za 50e po disku, nego oni izgleda nabacuju posao, DHLu i FedExu mislim sta im to znaci. Kod mene na diskovima su video zapisi koje sam snimam. Sad treba za 10 diskova da platim 500evra DHLu ???? Poludeo sam.

Duke, djsasa i simpsone, hvala na informacijama. Simpsone kako ti saljes, preko poste ili nekim skupljim servisom ? Podneo sam zahev za Virtuon, pa cemo da vidimo.

Trebao si da zovnes direktorku te poste da joj objasnis neke stvari...
Kao 1.
Ti mozes da posaljes bukvalno SVE iz poste, sta njih bole ***** sta je u paketu kad SVE ide na carinski pregled...
Kao 2.
Radnik u posti mora da ti popuni sve papire vezane za carinu ako je tehnicka roba, tako da nikakva prozivanja tipa "moras to da nosis na carinu otpadaju"
Kao 3.
CD-ove mozes opusteno da saljes i nemoj da te ta devojka za*ebava. Ja sam poslao iz 6 razlicitih posti do sad i niko mi nije pravio problem. Za cd-ove ti ne trebaju carinski papiri (oni zeleni :D )
Kao 4.
Kad ce bre vise da privatizuju tu postu pa da imamo normalan tretman i usluge? Kako ja iz Zemuna mogu da posaljem a ti iz neke druge poste ne mozes??? Na stranu sto ne nude nikakve usluge za pracenje posiljke i osiguranje u medjunarodnom saobracaju...

Hektore,
moj ti je savet da odes ili nazoves glavnu carinsku ispostavu i da se tacno raspitas ko, sta, kako i zasto.
Te salteruse nemaju veze sa zivotom. Moja zena ide samnom sledeci put da napravimo cirkus i opstenarodno veselje, vodimo i decu.

Luda zemlja.

Bio sam u glavnoj posti i nece, ne vredi nikakva prepirka niti svadja. Niti hoce da dovedu sefa ni direktora. Ali samo da vidite taj bezobrazluk u odnosu prema musteriji. Posalju me na carinu.

Na carini se ispostavi da je sve ok i da nema potreba da dolazim kod njih, sve dok saljem te diskove na vise adresa, a ne na jednu, i posalju me u postu, onu kod zeleznicke i tamo mi najnormalnije prime i posalju dvd-e.:wall:

jel je moguce dobiti status sellera na ebay bez unosenja podataka creditnih cartica ako jeste malo bolje objasnjenje KAKO ? hvala

Poslednja izmena:
jel je moguce dobiti status sellera na ebay bez unosenja podataka creditnih cartica ako jeste malo bolje objasnjenje KAKO ? hvala
Kreditnu karticu ces morati da uneses kad-tad, da bi mogli da naplate troskove oglasavanja i da uzmu proviziju za prodatu robu.
Ja imam pp acc od pre par godina, ali sam tek jesenas poceo da prodajem. Posle prve prodaje su mi trazili kk i uneo sam zeninu ;) Visu iz Continental banke i cekirao automatsko placanje. Od tada, svakog meseca stize izvod i ako ima sta da se naplati, naplacuju preko te kartice.
Izgleda da su opet poostrili prema nama i ostaloj boraniji :wall:

Ne mogu da se registrujem na ebay :( :( :(
Izvadio sam Visa Virtuon karticu raiffeisen banke, pokrenuo registraciju i kada mi na Step 2. trazi da unesem broj kartice i security code, ja to uradim, a on mi samo kaze:

Sorry, we cannot process your request at this time. Please try again later.

!#$$#@%%^^&~!~!$#@$#% !!
Secam se da sam pre par godina imao ebay account i najnormalnije sam ga otvorio bez kreditne kartice.
Nisam ga koristio pa ni ne znam sta je sa njim, ja sam pokusao da se registrujem na isto ime i adresu.
Sta da radim ljudi ? U cemu je problem ? Probao sam registraciju na ebay.com.

p.s. inace kao zemlja se pojavila Srbija nema vise Yugoslavije

Uspeo sam da povratim stari .de account.
Ali imam veliki problem ja ne znam Nemacki, znam da mogu da se ulogujem preko .com ili .co.uk ali su mailovi koje mi slaje ebay na Nemackom, kao i neka bitna podesavanja, neki ugovori koje su mi poslali itd. Da li nekako mogu da podesim engleski kao glavni jezik?

Update:

To keep eBay a safe place for both buyers and sellers, sellers who register after January 17, 2007 are required to offer either PayPal or a merchant account credit card as an accepted payment method for their items. PayPal allows you to accept credit card and electronic check payments online from your buyers. You can sign up for PayPal before you list your first item for sale, or you can sign up when you list your first item.

Tako da nema nista od prodaje preko ebaya ako nemate PayPal ili merchant account cc, znaci ako se registrujete kao seller posle 17.01.07. takva su nova pravila, ne moze se kao metod placanja navesti samo uplata na devizni racun, kes, wu, ili cekovi. Kako da dobijem merchant account credit card ne znam i ne verujem da je lako, PayPal da se zezam sa amexom, ne da mi se, ma sve mi se smucilo.

Najbolje od svega kada krenem da otvorim seller acc, preusmeri me na ebay.de, i vidim da je drugacija procedura nego na .com, ali dzaba ubi me nemacki ne vredi ni Web Translator.

p.s. ebay.de mi u seller reg. kaze (Only German bank accounts) bank account number, tako da ... sto bi rekao bradonja iz Kikinde, zbogom eBayu, na qrac te nabijem !

Poslednja izmena:
Ebay u Srbiji - kako bankrotirati...

Evo da vam se pohvalim, danas prodao i poslao prvu posiljku preko e-bay-a.
I nisam se lepo proveo.
U posti su mi osim postarine naplatili i carinski pregled ravno 250 din. To je bio trosak koji stvarno nisam uracunao jer sam mislio da se carinom bavi primalac posiljke (odnosno carina zemlje u koju saljem robu).
U pitanju je obicna majca sa stampanim motivom...
Ja sam ovde i na drugim forumima citao da se placa "carinski pregled" a na ovoj adresi:
http://www.posta.co.yu/uslugeicene/cene/Cenovnik-MPS.pdf
utvrdio da je cena 30,90 din za pismonosne posiljke, ali proso sam kako sam proso...

Radnica na salteru mi je rekla da su izuzetak , CD i DVD diskovi i knjige.

Ajde ko ima iskustva kao seller neka da neki savet ili komentar.

Evo da vam se pohvalim, danas prodao i poslao prvu posiljku preko e-bay-a.
I nisam se lepo proveo.
U posti su mi osim postarine naplatili i carinski pregled ravno 250 din. To je bio trosak koji stvarno nisam uracunao jer sam mislio da se carinom bavi primalac posiljke (odnosno carina zemlje u koju saljem robu).
U pitanju je obicna majca sa stampanim motivom...
Ja sam ovde i na drugim forumima citao da se placa "carinski pregled" a na ovoj adresi:
http://www.posta.co.yu/uslugeicene/cene/Cenovnik-MPS.pdf
utvrdio da je cena 30,90 din za pismonosne posiljke, ali proso sam kako sam proso...

Radnica na salteru mi je rekla da su izuzetak , CD i DVD diskovi i knjige.

Ajde ko ima iskustva kao seller neka da neki savet ili komentar.

Ti si naleteo na dezurnu budalu ! :-devil-:
Trebao si otici i vratiti se u drugu smenu ili pozvati shefa.
Ja sam imao problema samo sa jednom salterusom, ali se i ona prizvala pameti posle par objasnjenja, prvo od mene a posle i od shefice :smackbum: Posle mi se cak i smesila :d
Na carinski pregled mora da ide paket koji sadrzi vise istih stvari - to se tretira kao izvoz.
Sledeci put ih pitaj kako to da moze da se posalje neki cd sa softwerom od par hiljada evra ili knjiga od par hiljada dinara, a ne moze majica od par stotina dinara.
Nemoj mnogo da se nerviras, svako ko je slao nesto napolje je prosao kroz slicnu situaciju.
Probaj da nadjes normalnu osobu u posti, lepo objasni u cemu je problem i kada ti prodje prva posiljka, odnesi cokoladu, pohvali ih, zahvali se i zavrsio si posao.
Posle nekoliko posiljki ce te pitati kada te vide "Opet majica ? Ja cu Vam popuniti papire !" :D

A jel ima negde neki pravilnik ili podzakonski akt ili sl. gde pise sta ide na carinski pregled a sta ne, pa kad idem sledeci put da imam crno na belo?

Čekaj, nije mi jasno, da li je on to platio carinu na izvoz?
Zašto se dodatno opterećuje roba koja se izvozi, zar je to opterećenje za državu? Kako?

Koja smo mi Banana drzava, ovo je smesno.

Igore svaka cast tebi, ja ne znam da li bih mogao da ih trpim. Ja sam imao drugi vic sa DHLom, kada sam narucivao knjige. Knjige sam platio 4.000 dinara, a carinu\dostavu\pregled dza bu 4.500 dinara. :D

Sme li preko ebaya da se prodaje piraterija, igrice,filmovi...?
Jel probao to neko?

ja sam danas platio 850din da poshaljem majicu i par slika u USA ... 260din je neka taksa za carinu i 600din slanje za paketic od 250gr...

dranje ... poludeo sam

evo ga Carinski zakon:

VIII CARINSKI POSTUPAK U POŠTANSKOM SAOBRAĆAJU
Član 80.

Sve poštanske pošiljke u međunarodnom poštanskom saobraćaju podležu carinskom nadzoru u skladu s propisima donesenim na osnovu ovog zakona, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.

Član 81.

U međunarodnom poštanskom saobraćaju preduzeće poštanskog, telegrafskog i telefonskog saobraćaja vrši prenos poštanskih pošiljki između carinarnice i korisnika poštanskih usluga, kao i druge poslove iz oblasti carinskog postupka s poštanskim pošiljkama, po propisima donesenim na osnovu ovog zakona.

Član 82.

(1) Poštu carinjenja i njihovu mesnu nadležnost određuje Preduzeće za poštansko-telefonsko-telegrafski saobraćaj republike članice, u saglasnosti sa Saveznom upravom carina.

(2) Potrebne prostorije za pregled i carinjenje poštanskih pošiljaka obezbeđuje pošta carinjenja.

Član 83.

Carinskom pregledu ne podležu pismonosne pošiljke:

za koje se, prema težini ili dimenzijama, pretpostavlja da ne sadrže carinsku robu;
koje sadrže knjige, novine i časopise;
koje su, prema međunarodnim ugovorima i posebnim propisima, oslobođene carinskog pregleda.

Član 84.

Carinskom pregledu ne podležu poštanske pošiljke koje se prevoze preko carinskog područja Jugoslavije.

izvor:
http://www.consumer.org.yu/index.htm?http://www.consumer.org.yu/propisi/savezni/carinski2.htm

Dakle salterski radnik ima slobodu da radi sta hoce, jer je zakon totalno neodredjen...

inace zvao sam Call centar Poste i rekli su mi da je carinski pregled 30,90din a da je administrativna taksa za taj pregled 220din.

Interesantno je da kad nam stizu paketi iz inostranstva i placamo 66din to je u stvari carinski pregled u uvozu ali tada nema takse.
Dok kod car. pregleda u izvozu cena jeste svega 30,9 din ali ide i taksa...

Bez obzira na zakon sluzbenica mi je rekla i da sve osim dokumenata ide na carinski pregled...

Sutra saljem novu posiljku (ide posao nama sta...) i vec sada imam tremu :) , javicu kako sam prosao.

@ Igvan

to je i meni danas recheno, roba je roba sve ide na carinu ... :mad: :mad: :mad:

srecno, ali mislim da cesh proci slichno kao ja :(

Pa naravno da ide na carinu, inache bi ljudi slali oruzje poshtom :)

Evo vesti:
1. bio sam u glavnoj Posti i trazili su da roba ide na carinski pregled
2. otisao sam u postu na Zeleznickoj stanici i ishod je bio isti
3. otisao sam direktno u Postu carinjenja - Nis i covek mi je ljubazno objasnio i pokazao dokumente - sve sem diskova i dokumenata mora na carinski pregled, 30,90 din je upucivanje na c. p. a 220din je administrativna taksa...
4. otisao sam zatim u jos jednu postu i poslao bez carinskog pregleda !?!?

..ali imam utisak da ce svaki sledeci odlazak u Postu biti rizik i stres (da je bio drugi sluzbenik ko zna sta bi bilo)...odnosno da nema dugorocnog resenja...

edit:
sad gledam priznanicu i vidim da deo od 30,9 din ide zajedno sa postarinom a za adm. taksu se popunjava priznanica na ravno 250din. Dakle globa je svih 280din.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno