Šta je novo?

Telekom ADSL - diskusija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
U SK je pisalo da su ADSL dobili Veternik, Bečej, Futog i još jedna opština

Ja sam nesto nezvanicno saznao da ce u ZR-u, ADSL poceti tek negde u martu.
Ne bih se slozio.Danas sam zvao telekom i ljubazna tetkica mi rece da se jos samo cekaju modemi,i da bi sve trebalo da se resi do januara, posto vec nije bilo u decembru :mad:
Videcemo sta ce biti...

Kako stvari stoje dobicemo ADSL prvog Aprila :)

Ma "cekaju se modemi"?
Onda ce u februaru biti - cekaju se reversi za modeme da stignu iz stampe, pa u martu - glavni magacioner otisao na bolovanje itd...

Siguran sam da bi vecina ljudi ovde pristali da sami nabave opremu ako bi signal pustili odmah. I tako ce mnogi to da prikljucuju na rutere, switcheve i ko zna sta jos.

20. jun 2005 - Telekom Srbija je najavio uvodjenje usluge ADSL-a na teritoriji Jugoslavije do kraja 2005-te(sada vec nepostojece) nakon visemesecnog testiranja

Jul,Avg.,Sept,Okt., Telekom Srbija obavestava korisnike da ce uvesti uslugu "brzog" inyetneta-ADSL pre nove godine(Dec.)
Novembar-Telekom Srbija obavestava korisnike da ce zapoceti uvodjenje ADSL u toku decembra 2005
Decembar-Telekom Srbija obavestava korisnike da ce usluga ADSL-a kasniti i bice realizovana u toku Jan-Feb 2006
MART 2006 Telekom Srbija obavestava korisnike da ce se realizacija ADSL usluge odloziti zbog "tehnickih" razloga do Avgusta 2006
Avgust 2006 Telekom Srbija S'ponosom najavljuje da ce ADSL usluga krenuti pre nove 2006 -te godine.
Sept-Nov Par desetina "srecnih korisnika" (vezarosa) dobija fantomsku uslugu za koju je zaduzen Jupak sektor.Oprema: Sagem
Nov-Pocinje predizborna kampanja mazanja ociju vec isfrustriranih korisnika "interneta iz kamenog doba" da ce se usluga ADSL realizovati do 15-og dec po redosledu:
1)Fantomskog spiska zainteresovanih korisnika
2)Novonastalog spiska-liste sa http://www.telekom.nadlanu.com/adsl/adsl.aspx?ac=solo&br=1
Decembar 2006 Telekomovi korisnicki servisi zavlace korisnike pricom kako modemi samo sto nisu stigli! : )

DEC: Dragan Colic i Kostunica Pustaju 3G! Testiraju ga tako sto pricaju preko 064 mreze jedan pored drugog i to u zgradi T.S. na N.Bg-d! : )

WiMAX je i dalje pod blokadom vlade Srbije i Telekoma......

Jan 2007 SRECNA JEB. godina,prethodne godine su nas naucile da nasi "dragi" MONOPOLISTA ne odgovara nikome i nizasta!
Ekspert iz Direkcije za razvoj informacionih tehnologija(Dragan Jeremic) dopusta sebi da da dledecu izjavu: "Za usluge koje se sada nude,protok od 768 kilobita po sekundi je sasvim dovoljan.Brzina od 5 megabita uopste nije potrebna ukoliko ne gledate televiziju."Takodje napominje "takodje napominje da se ne moze primetiti razlika izmedju 768 kilobita i pet megabita jer je 768 kilobita sasvim dovoljno da se podatak prihvati,prenese i prosledi.

Covek se nalupeta ,ostade na funkciji da nama kroji buducnost interneta, E-trgovine koja nije josh ni u zaletu.
Mozda je gosn Jeremic to napisao jer povucen svojim iskustvima na radnom mestu na kome ima par megabita ili desetina zaista ne oseti razliku i to u odnosu 1:1 a ne kao na ADSL-u 1:4 tj. 768:192.Priznajem da informacija moze da se primi a kako ce se prosledjivati to je vec sasvim drugo pitanje.

Docice i taj Mart 2007 u kome cemo i dalje imati vishe od 50% mreze na analognim linijama,i preko 30% korisnika samo oko glavnog grada bez telefona.Adsl ce biti odlozen zbog ne znam ni ja cega.......

Smatram da ne treba trositi reci o nasoj drzavi i telekomunikacijama jer kao sto i sami vidite da se sve vrti u krug tj. " ISTORIJA SE PONAVLJA"

Verujem da je problem samo u kasnjenju modema...mislim da je Sezam vec poceo sa uvodjenjem ADSL-a u Zrenjanin-u krajem decembra :smash:

Nije problem u kasnjenju modema jer su modemi vec stigli u nekim gradovima u Srbiji (znam provereno za nekoliko) ali se ceka da se nekome "digne" pa da se krene sa realizacijom. Uzgred, zasto se ne bi udruzili i osnovali neko udruzenje "korisnika dial-up interneta" ili slicno pa protestovali nekim saopstenjem za javnost ili mozda okupljanjem i protestovanjem ispred skupstine ili bilo sta drugo jer ovako samo mlatimo praznu slamu. Stvarno sam ljut i jedva cekam da se nekome naj..em majke jer ovo je stvarno prevrsilo svaku meru...

Moj ortak mi sinoc rece da je u Uzicu dobio na poslu ADSL. Znaci, ipak rade nesto, koliko toliko.

Sept-Nov Par desetina "srecnih korisnika" (vezarosa) dobija fantomsku uslugu za koju je zaduzen Jupak sektor.Oprema: Sagem

U Beogradu nije bilo potrebno biti vezaros da bi dobio ADSL preko Telekoma. Dovoljno je bilo da nisi lenj i da se prosetas do Dubrovacke 35, sve je bilo objasnjeno bas na ovom forumu. Ocigledno te je mrzelo da se prosetas pa je najlakse pljunuti po onima koje nije mrzelo. Svi koji su dobili su vezarosi, svi bogati su lopovi, sve lepe zene su kurve...:eyebrows:

BTW, oprema je Thomson.

U Beogradu nije bilo potrebno biti vezaros da bi dobio ADSL preko Telekoma. Dovoljno je bilo da nisi lenj i da se prosetas do Dubrovacke 35, sve je bilo objasnjeno bas na ovom forumu. Ocigledno te je mrzelo da se prosetas pa je najlakse pljunuti po onima koje nije mrzelo. Svi koji su dobili su vezarosi, svi bogati su lopovi, sve lepe zene su kurve...:eyebrows:

BTW, oprema je Thomson.

Angelos-ov post jasno govori o razvoju adsl interneta po Srbiji ( i ostalih gradova ne samo Bg-a jer ova zemlja ima jos 8 miliona stanovnika i jos drugih gradova ) procitaj post do kraja sledeci put...

Poslednja izmena:

BTW, oprema je Thomson.

Sinovac,nije mene mrzelo da odem 3x na Dorcol,nego me nervira sto su me 3 x zavlacili po spratovima i kancelerijama. Da bi me poslednji put poslali kod menagera komercijale koja mi je rekla da ne moze vishe kod njih nego iskljucivo preko internet prijava (na sajtu) koje stoje u mestu vec vise od mesec dana.Svaka tebi cast "prijatelju" ako si jedan od "srecnika" koji su uspeli da odrade regularno u Dubrovackoj jer je to Direkcija za Biznis korisnike.Smatram da je nepotrebno podsecati ljude na traljav rad telekoma i ko je od 98-2001 dobijao ISDN.Ne kazem da su svi vezarosi ali vecina je tako sebi sredila,nemam nista protiv njih nego protiv neradnika i dinosaurusa koji rade na polozajima koji su od strateskog znacaja(kroje nama sudbinu) za razvoj interneta.

E pa dobro...onda bi samo u onoj tvojoj hronologiji trebao da izbacis da su dobili samo vezarosi. Dovoljno je srecnici. :) Moja jedina veza sa Telekomom je sto mi salju tri racuna mesecno. Za telefon, mobilni i ADSL. I verovatno sam imao dosta srece kada sam pocetkom avgusta otisao u Dubrovacku i sve sredio za 5 minuta. Na sve ostalo nemam primedbi i slazem se. :)

E pa dobro...onda bi samo u onoj tvojoj hronologiji trebao da izbacis da su dobili samo vezarosi. Dovoljno je srecnici. :) Moja jedina veza sa Telekomom je sto mi salju tri racuna mesecno. Za telefon, mobilni i ADSL. I verovatno sam imao dosta srece kada sam pocetkom avgusta otisao u Dubrovacku i sve sredio za 5 minuta. Na sve ostalo nemam primedbi i slazem se. :)

Kako si uspeo da dobijes adsl internet od telekoma u avgustu kada je telekom tek 1. novembra 2006. izjavio da postaje provajder i da su pocele prijave za njihov adsl, a da ce poceti sa realizacijom adsl usluge od 15. decembra 2006. godine sto do dana danasnjeg nije pocelo, i kako si uspeo da sredis adsl za 5 minuta kada je poznato da se od datuma prijave ceka oko 10-15 dana da te pozovu na sklapanje ugovora, da nisi ti mozda uzeo ptt adsl sto nije isto sto i telekom adsl...

ej ljudi nemojte da gnjavite coveka. i ja sam bio u dubrovackoj i svi su me gledali zblanuto i ceskali se po glavi. uglavnom, nisam hteo da odem dok nije dosao neki tip koji je jedini tamo znao da izgovori adsl bez puskica. svelo se na to da moze da se uvede ako pristajem da platim "setup" 5-6 hiljada na sta sam se ja slatko nasmejao, a sad mi je krivo :)

Mom bratu su pre nekih sat vremena rekli na 9813 da su krenuli sa podelom modema i potpisivanjima ugovora od pre 2-3 dana i da su kasnili jer ih je upravo taj Huawei zavrnuo sa isporukom modema pa nisu navodno hteli nikoga da zovu na potpisivanje ugovora dok ne obezbede dovoljan broj modema.
Sada su to kao obezbedili i u prethodnim danima je po njegovim recima veliki broj ljudi sklopio ugovor i preuzeo svoju opremu. Kao, ocekujte poziv svakog dana.
Interesantno je da niko od te gomile ljudi nije na ovom forumu :rolleyes:

Poslednja izmena:

I ja se slazem,ajd se menjamo daj meni Francuza a ja cu tebi Kineski modem. Moze :d

Nikako ne razumem ljude ovde na forumu koji se takmice ko ce biti "duhovitiji" i ko ce vise ocrniti Telekom. Postavljaju neke linkove na kojima pise da ima xxMb/s za 10-20 eur a niko ne cita uslove iz ugovora gde pise da je protok ogranicen i da na primer trebas potpisati ugovor na 12-24 meseca. Neko cak pise da u Japanu ima 100-200 Mb/s. Ljudi, pa vi to pokusavate da nas poredite sa Japanom ili ostatkom sveta koji je tehnoloski daleko ispred nas. Sad ja trebam da kukam sto tamo voze Mercedese, Hummere, Ferarije,..., sto imaju HDTV, sto mogu sebi priustiti i letovanje i zimovanje bilo gde u svetu i ne znam sta vec...
Pa i kod njih kad se prvi put pojavio ADSL nije bio odmah xxMb/s i nije kostao 3 eur. Moja bivsa devojka je Detroit-u i koristi dial-up 56k i za to placa 24.95 USD mesecno. Ne zelim da branim Telekom uopste, ali u nasoj drzavi skoro sve tako funkcionise. A tu drzavu cinimo upravo mi sami, nasi prijatelji,roditelji, rodjaci, komsije i bla,bla,bla... Dugo ce vremena proci dok se ne srede stvari ovde, ali mi uopste ne pada na pamet da kazem da je Telekom jedini krivac. Kasne sa datim obecanjima, i sta sad, trebamo svi da ih pljujemo ovde. Setimo se koliko je puta Microsoft najavljivao Vistu, nVidia i ATI novi graf. chip, Intel ili AMD neki novi procesor, Mercedes neki novi model, pa je to x puta odlagano. Znaci, to se ne desava samo kod nas, nego i svuda u svetu.Verovatno je postojao neki problem. Sigurno nije sve bilo spremno i tamo neki cika uzeo kljuc i nece da pusti aDSL. Moguce i da su stvarno bili problem ti modemi. I taj Telekom ima svoje dobavljace i zavisi od nekog. Posto sam nekad radio u firmi koja se bavi uvozom, znam da je i to moguce. A i svakom od vas se desilo nekad da obeca nesto i da to posle ne ispuni ali ne svojom krivicom.
Jos jedna bitna stvar, po poslednjim istrazivanjima Republickog zavoda za statistiku, u Srbiji samo 25% porodica poseduje racunar, a 18% koristi internet. I to najveci procenat u Beogradu. Zapitajte se koliko je od tih 18% spremno da uvede aDSL i da placa, za nekog prilicno veliki izdatak mesecno. Sigurno je u pitanju jednocifren broj. A zamislite tek broj onih koji bi uzeli paket 512 ili 768 ?!?
Ljudi kukaju sto im je pretplata za kablovsku tv 400-500 din.
Govorite o konkurenciji. Jel bio tender za treceg mobilnog operatera, i ko se javio? Samo jedan. Zasto se nisu javili Orange, T-Mobile, O2, Vodafone, TIM ....Verovatno zato sto su njihovi eksperti procenili da smo mi perspektivno trziste i odlucili su da se odreknu miliona profita...
Dosao je Telenor i sta smo mi obicni korisnici dobili?
Koja god svetska kompanija dodje kod nas, ona se ponasa kao i domaca (cast izuzecima). Mogao bih da vam navodim primere do sutra, ali ovo nije mesto za to.
Tako i ovo sa Telekomom, mislite ako dodje neki strani operater da ce aDSL odmah biti 10 eur 20Mb/s i da ce telefoniranje biti jeftinije. Pogledajte malo bolje cenovnike u Hrvatskoj. Tamo je 10 puta skuplji impuls nego kod nas. A i najjeftiniji paket aDSL je oko 3000 din. Ko bi kod nas placao toliko?!?
Neko ovde rece da se u manjim gradovim prijavljivalo po 20-30 ljudi za aDSL. Mislite da je takvo trziste interesantno nekom stranom operateru?
A sto se tice cena, mislim da su sasvim korektne. Normalno je da kad izadje nesto novo, to bude i malo skuplje. Secam se da sam dial-up flat internet pre 3 ili 4 godine placao oko 3000 din. mesecno a sad isto to ima i za 300 din. Normalno je i da ce cene aDSL-a padati.
I mene nerviraju mnoge stvari u Telekomu. Na primer, ovde u Nisu, kad sam bio u novembru da se prijavim za aDSL u njihovom korisnickom centru, iza pulta je bila zena koja ne zna ni sta je internet. Nervira me i glupo pravilo da se prvo moram odjaviti kod drugog provajdera da bih se prijavio kod njih... Ali i sami znati da je u ovoj drzavi sve komplikovano tako da bi dalje pricanje na ovu temu bili potpuno beskorisno.
I na kraju, budimo srecni sto smo i dovde dosli....

Koliko sam procitao na elite, modemi su stigli, krenulo se sa realizacijom ADSL-a, u BG. Samo da nastave prema ostalim mestima, pa cemo uskoro, umesto ove teme, raspravljati o necem drugom. Cemu zahvaliti na pomeranju s mrtve tacke. Verovatno predstojecim izborima.
Inace, Angelos je sto posto u pravu. Ne treba se hvatati za svaku napisanu rec, zna se sta je covek hteo da kaze i sta je sustina.

Mozda cekaju da prvo raspishu tender pa da se Kinezi jave za najpovoljniju nabavku modema !

Nikako ne razumem ljude ovde na forumu koji se takmice ko ce biti "duhovitiji" i ko ce vise ocrniti Telekom. Postavljaju neke linkove na kojima pise da ima xxMb/s za 10-20 eur a niko ne cita uslove iz ugovora gde pise da je protok ogranicen i da na primer trebas potpisati ugovor na 12-24 meseca. Neko cak pise da u Japanu ima 100-200 Mb/s. Ljudi, pa vi to pokusavate da nas poredite sa Japanom ili ostatkom sveta koji je tehnoloski daleko ispred nas. Sad ja trebam da kukam sto tamo voze Mercedese, Hummere, Ferarije,..., sto imaju HDTV, sto mogu sebi priustiti i letovanje i zimovanje bilo gde u svetu i ne znam sta vec...
Pa prijatelju nije u pitanju poredjenje. Vec cilj cemu treba teziti. Zar treba da svi zabodemo glavu u pesak i pravimo se da u svetu nije nista bolje, ili je samo malo bolje nego ovde. I svi srecni i zadovoljni. Iz tvoje price se zakljucuje kako Telekom nije mogao nista vise uraditi po pitanju internet komunikacije. Ne samo da nije nista uradio, nego je i sprecavao (i sad to cini) druge da nas bar malo priblize svetu. Potpuno je razumljivo da su zapadnjaci napredniji od nas i da imaju bolju internet komunikaciju. Mi zaostajemo u razvoju, to je jasno. Ali bas toliki zaostatak ne mogu da razumem.

@ Redbull
Izvini decko mozda si stariji od mene a mozda i nisi
,takodje se izvinjavam i ostalim clanovima na svom sledecem komentaru:

Kada sam procitao prvih par redova mi se......znash vec :S:

1.Ovo je zemlja Dembelija Hummer,Ferrai,Bmw su mozda nekome prestiz,sve zavisi koje godiste kupijes i gde.Smatram da internet NIJE STVAR PRESTIZA i da bi trebalo da bude pristupacnan svima u cilju pobojsanja medjuljudske komunikacije,poslovanja,informatickih sistema,sto nije zanemarljiva stvar.Niko nama nije kriv "zato sto smo "tu" gde smo" i zato sto strateske odluke donose ljudi koji su tu po "funkciji" a uz to nemaju ni mali odmor srednje skole.

2.Ne cinimo mi mali nista,mi smo mali zupcanici u MASINERIJI kojom upravlja par "ELEMENATA".
3.Nemoj mesati razvoj IT industrije sa Telekomunikacijama u Srbiji,boli srbe tjoshe sto kasni Vista par meseci.(Ionako ce za par meseci biti pristupacna za sve koji hoce da stave sminku sebi na racunar i pri tome debelo da plate za upgrade racunara)Sto nema veze sa ovim.
4.Niko mene ne tera da koristim kablovsku,ali jednostavno zelim da imam bolju uslugu kod telekom.MI SMO BRUKA,GORI SMO OD ALBANACA.U srbiji trebash Boga da molish da bi dobio tel liniju.Nemamo mi nista,idemo ka kamenom dobu,jer je sve postalo Prestige.
5.Mobilni Operateri:
1)Cist hostapleraj pod okriljem vlade 064 (telekom) Kradu,deru.....
2)Doshao nam telenor. + Ponudili su telefone,- nisu smanjili cene postojecih paketa,cak mi se cini da su neke cak poskupljivali
3.Treci operater je Mobkom. Pitas se zasto nisu usli T i Orange.Vrati fillm i recice ti se samo.Zato sto nisu calnuli nekome lovu na tenderu,ne treba da te podsecam za Labusa i Ericson od pre dve god.Pogledaj koje su npr. stanice dobile dozvolu za emitovanje........
4. O znanju telekoma ne bi ni komentarisao jer svi znamo kako ne znaju osnovne pojmove,kako prave loshe projekte razvoja infrastrukture koje prepravljaju iznova i iznova....

NISTA NIJE BESKORISNO JER CE PRE ILI KASNIJE NEKOGA DOTACI,KO CE SE ZAPITATI ZASTO JE TO TAKO???

@ Redbull
Izvini decko mozda si stariji od mene a mozda i nisi
,takodje se izvinjavam i ostalim clanovima na svom sledecem komentaru:

Kada sam procitao prvih par redova mi se......znash vec :S:
Prihvatam izvinjenje.
Zaista ne znam iz kog filma je redbull stigao...

Ljudi, pa vi to pokusavate da nas poredite sa Japanom ili ostatkom sveta koji je tehnoloski daleko ispred nas. Sad ja trebam da kukam sto tamo voze Mercedese, Hummere, Ferarije,..., sto imaju HDTV, sto mogu sebi priustiti i letovanje i zimovanje bilo gde u svetu i ne znam sta vec...
Pa i kod njih kad se prvi put pojavio ADSL nije bio odmah xxMb/s i nije kostao 3 eur. Moja bivsa devojka je Detroit-u i koristi dial-up 56k i za to placa 24.95 USD mesecno.

ej, super ti je to teorija. postoji pleme u indoneziji koje zivi na jednom drvetu i hrani se bubama. sta ce nama srbima adsl, kad eto oni nemaju ni telefon. daj da vratimo i mobilne i placamo telekomu samo za vizionarske najave.

Ne zelim da branim Telekom uopste, ali u nasoj drzavi skoro sve tako funkcionise. A tu drzavu cinimo upravo mi sami, nasi prijatelji,roditelji, rodjaci, komsije i bla,bla,bla... Dugo ce vremena proci dok se ne srede stvari ovde, ali mi uopste ne pada na pamet da kazem da je Telekom jedini krivac.
telekom, monopolista srpskih telekomunikacija, je glavni krivac u temi "telekom adsl". sta je tu cudno?

Setimo se koliko je puta Microsoft najavljivao Vistu, nVidia i ATI novi graf. chip, Intel ili AMD neki novi procesor, Mercedes neki novi model, pa je to x puta odlagano. Znaci, to se ne desava samo kod nas, nego i svuda u svetu.
ovo nema veze sa vezom. nije telekom izmislio adsl pa ima problema pri izbacivanju najnovijeg svetskog cuda. gde si cuo da mercedes srbija kasni 5 godina za svetom kad treba da predstavi neki novi model.

Jos jedna bitna stvar, po poslednjim istrazivanjima Republickog zavoda za statistiku, u Srbiji samo 25% porodica poseduje racunar, a 18% koristi internet. I to najveci procenat u Beogradu. Zapitajte se koliko je od tih 18% spremno da uvede aDSL i da placa, za nekog prilicno veliki izdatak mesecno. Sigurno je u pitanju jednocifren broj.
statistika je jako zanimljiva stvar. recimo u mojoj zgradi SVAKI stan ima kompjuter i internet. SVI moji prijatelji i poznanici takodje. razume se kad to podelis sa stanovnicima planinskog sela statisticki dobijes pola, ali to selo nema ni telefone pa menadzer telekomunikacione firme koji racuna profit na osnovu podataka zavoda za statistiku nije mnogo inteligentniji od bubasvabe. a kad smo vec kod statistike, bilo bi zanimljivo cuti procenat korisnika 3G mobilnih telefona i procenat korisnika koji je jako zeleo da se njihove pare upotrebe za kupovinu telekoma republike srpske.

Ali i sami znati da je u ovoj drzavi sve komplikovano tako da bi dalje pricanje na ovu temu bili potpuno beskorisno.
I na kraju, budimo srecni sto smo i dovde dosli....
pa ako ti kazes da je beskorisno onda da prekinemo? :) ako radis u telekomu stisni zube, ovde ljudi vole da pricaju, ne da cute i trpe.

pa pazi aj mi reci kako ima tehnickih mogucnosti za komsiju da ima dig centralu, ja be ne mogu ni telefon da dobijem , o cemu mi pricamo ljudi, adsl pa bre telefon je tekovina 19-tog veka. Da ne pomislite da zivim na prokletijama, u BGD-u sam

Koliko ja vidim opet ce da podele jedan broj modema i prikljucaka po Beogradu i jos par gradova, a unutrasnjost i ostala mesta po Srbiji nista, kao da ne postoje. Neko rece da ovde ljudi porede nas i Japan pa kao to nije realno bla, bla...idite na site Telekom Srpske ako je Japan previse napredan za nas, pa pogledajte u kojim selima sve postoji mogucnost uvodjenja ADSL-a, da ne pominjem da ih je kupio nas Telekom, jadni oni :S:

Koliko ja vidim opet ce da podele jedan broj modema i prikljucaka po Beogradu i jos par gradova, a unutrasnjost i ostala mesta po Srbiji nista, kao da ne postoje. Neko rece da ovde ljudi porede nas i Japan pa kao to nije realno bla, bla...idite na site Telekom Srpske ako je Japan previse napredan za nas, pa pogledajte u kojim selima sve postoji mogucnost uvodjenja ADSL-a, da ne pominjem da ih je kupio nas Telekom, jadni oni :S:
Pa da. Prvo se uvodi tamo gde ima najvise glasaca. A sto se tice dostupnosti ADSL u Srbiji i zemljama u okruzenju, pogledajte u atach-u.

Prilozi

• adsl u srbiji.jpg
    adsl u srbiji.jpg
    95.7 KB · Pregleda: 249
Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno