Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

I mene zanima isto
Imao sličan gorenje pa prešao na Gaggiu, Prvo, imajte u vidu da je to neki rebrand kinez tipa Blitzwolf, gorenje ne pravi espresso aparate. Po meni ne vredi ovog novca, ako je neki entry budzet, Gaggia Viva i neki ručni mlin, timemore, kingrinder, 1zpresso, uklopi se za nekih 200ak evra i bolje od toga nešto nema. Pisalo se već o tome na ovom threadu. Ovo ne pravi nešto lošu kafu i solidno prašta greške, ukupno nisam bio nezadovoljan. Ipak, uz malo strpljenja i učenja gaggia daje više na kraju.
 
Pozdrav svima. Trebao bi mi jedan savet oko kafe aparata. Citam vec neko vreme forum, mada ne mogu da kazem da sam bas previs iscitao, ali vidim da su dosta hvaljeni Gaggia aparati. Trenutno imam DeLonghi EC155 aparat, zanima me koliki bi mi bio upgrade na Gran Gaggia Prestige ili Gaggia Viva Delux, posto trenutno ima par solidnih ponuda na kp-u. Takodje imam u planu i kupovinu Timemore C3 mlina, trenutna cena je oko 6000din, s obzirom na iskustva ostalih clanova foruma koliko je to dobra cena? Da li cekati neke akcije za mlin, da li je nako uspeo po povoljnijoj ceni da nabavi, ili se uzalud nadam snizenju :)?
 
Ja bih uzeo Flair ali činjenica je da nije idealan za light roast kafe baš zbog toga što koliko god zagrevao elemente, ne može da dostigne temperature preko 95 stepeni potrebne za ekstrakciju light roasta.
Mozda, mada iskreno - Etiopija iz Java Coffee ispadne fenomenalno, ne znam da li se vodi kao light ili medium roast. Za nju radim preheating 2-3 puta od po minut, i onda pokrenem ekstrakciju. U svakom slucaju, ako si spreman da ulozis nesto vise, flair 58 sa ugradjenim elektricnim grejacem resava i taj problem : )
 
Zanima me baš, postoji li kod nas neka mašina od 600-800 evra da valja, a da nije samo blagi apgrejd od recimo GCP? Kopam povremeno, ne nađem ništa adekvatno, i onda odustanem :D

Meni ovo deluje sve bolje i bolje (espreso aparat od proizvođača koji stoji iza DF odnosno G-IOTA serije mlinova):

 
Kod nas (tj Mađara, dakle kp) taj tip mašine se može naći pod imenom AVX DB1 ali opet ne znam koliko je pouzdano, pošto je pitanje posle da li možeš lako da je održavaš i popraviš po potrebi.
 
Istina, mada, ako postane popularan, biće delova po internetu. Lično me to ne brine previše, u najgorem slučaju ću praviti french press i V60 dok ne stigne novi AVX od Mađara. :)

Meni kućne E61 mašine nisu previše primamljive iz par razloga: čitao sam da troše previše vode (a Rosa nije besplatna), i rekao bih da 30-50% cene ide na komponente za pravljenje mleka koje ne pijemo. Termoblok za mleko kod AVX mi se baš sviđa kao koncept, kontam da čini ne više od 15% ukupne cene.

Znam za ECM Puristika i ne bih se bunuo da je donese deda mraz, doduše. :)
 
Meni nije problem voda. Automatici tek troše vode, meni je problem pola sata čekanja da se mašina zagreje jer ima bojler od pola litre. Tu su te brze termoblok mašine dobre, jer su za minut, dva spremne za rad.
 
Viva je spremna takođe za minut dva. Dok operem zube usija i portafilter. Tu pogodnost sam izgubio sa Bambinom, jer mora da se pusti prvo vruća voda na prazno. Šteta što nema neki grejač dodatni i za to.
 
Ih baš sad da usija. Ja i kroz vivin pf pustim da izađe malo vode na prazno.
 
Dodirni prstom posle par minuta aluminijum pa vidi. :)
 
Takodje imam u planu i kupovinu Timemore C3 mlina, trenutna cena je oko 6000din, s obzirom na iskustva ostalih clanova foruma koliko je to dobra cena? Da li cekati neke akcije za mlin, da li je nako uspeo po povoljnijoj ceni da nabavi, ili se uzalud nadam snizenju
Ja sam ga platio malo manje od 5k za 11.11. ali osim tada nisam video da je bio na akciji
 
S tim da Moca pot ne pravi espresso, već nešto što je najpribližnije filter kafi… Ja sam sa druge strane zadovoljan sa svojim Philips 2200 aparatom…daje ono sto se ocekuje od aparata te klase… Jura je mnogo bolja, ali je i skuplja… Poluatomatski su najbolji i jeftiniji ali nisu na dugme..
Ni superautomatic ne pravi espresso.
 
Prave Jure odličan espreso da ti kažem 😃
 
Meni nije problem voda. Automatici tek troše vode, meni je problem pola sata čekanja da se mašina zagreje jer ima bojler od pola litre. Tu su te brze termoblok mašine dobre, jer su za minut, dva spremne za rad.
To sa zagrevanjem rešava pametna utičnica (ili glupa sa tajmerom), makar kod analognih aparata poput GC. Novije verovatno moraš dodatno da budžiš zbog debilnih EU propisa o štednji struje.
 
to su sve kompromisi i potrebe, nema idealnog realno. Mali bojler brze ugreje, ali problem bude kada imas vise kafa odjednom, a vecem treba vise vremena u startu... najbolje izgleda 2 masine xD
To sa zagrevanjem rešava pametna utičnica (ili glupa sa tajmerom), makar kod analognih aparata poput GC. Novije verovatno moraš dodatno da budžiš zbog debilnih EU propisa o štednji struje.
Mene je smart uticnica preporodila. Moja kućna Gaggia OWC ima solidno veći bojler od standardnog gaggia bojlera i treba joj više vremena da se ugreje, uprkos malo jacim grejacima. Izgleda da cu na kraju da montiram PID i na nju, to mi je na Baby masini na poslu olaksalo rutinu.
 
Viva nama samo štancuje kafe na poslu, po 6 duplih zaredom. Koristimo doduše ručni mlin, pa verovatno stigne da se ugreje sa tom pauzom od minut.
 
Viva je stvarno entry cudo, "pogodjena" je odlicno. Dodje mi da kupim jednu iz respecta ako mi verujes. Za ulazak u svet kafe medju novim aparatima mislim da nema konkurenciju a da ne kosta ozbiljno vise
 
Svi hvalite Gaggia Viva. : ) Vidim da ih ima vise (Style / Deluxe / Prestige). Je l su sve iste, ili je konkretno neki model bolji od drugih?
 
Kinesko jeste, a većina rivjuera kaže da nije sranje, ali ajde da verujemo tebi koji si se registrovao da ostaviš ovaj sadržajni komentar.
Ako hoces mogu da ti napisem malo sadrzajnije zasto mislim da je sranje iz kine i da objasnim ako vec nisi imao iskustva sa njihovim proizvodima
 
Napiši slobodno, bez ustručavanja :D
Prvo to nije aparat Turin legato (proizvodjac popularnog mlina), nego neki surogat, i to nije taj aparat sa slike jer nema manometar.
Los inox (stainless steel 201), inace 304 koji se koristi za izradu renomiranih kafe aparata.
Nema podesavanje pritiska u grupi nego navrtanj kojim se podesava protok vode(kao neki flow control ali nije).
Plasticne cevi za protok pare i vrele vode iz bojlera do grupe umesto bakarnih (makar da su teflonske).
Protocni bojler nazvan termoblokom a to nije jer je grejac direktno natopljen vodom koji daje slab pritisak mokre pare.
Kontroler bez izolacije i kucista sa otvorenim elementima u okruzenju hidro instalacije (lako izlozenim prodorom vode usled curenja).
Jeftina izrada sa puno plastike .
Evo jos jednog objektivnijeg rivjua i to Turin Legato a ne AVX Apex:
 
Poslednja izmena:
Okej... u tom cenovnom rangu šta je alternativa? Mislim, GCP stoji tu ali opet fali joj dosta stvari koje moraju da se moduju.
 
Okej... u tom cenovnom rangu šta je alternativa? Mislim, GCP stoji tu ali opet fali joj dosta stvari koje moraju da se moduju.
Istina, nema u tom cenovnom rangu ali to im je i bio cilj (kinezima), da zamute vodu i navuku ljude sa zvrckama i uvaljuju ove poluproizvode.
Mozda Nuova Simonelli Oscar 2 ili Rancilio Silvia uz neznatno vise novca ali prava stvar koja traje godinama i moze da se odrzava.
Ja sam 9 godina koristio GCP (ja kupio novu u Beogradu), i osim jednom ventila za paru i gume portafiltera nikad nista...
 
Hvala na korisnom postu. Iskreno, nisam se udubio da vidim da ovo kod nas na oglasima nije to što imaju ovi razni jutjuberi.
 
Ići ću ovaj delonghi da pogledam pa ga mozda i uzmem. Ocene korisnika valjda daju jasnu sliku o prodavcu
 
Nazad
Vrh Dno