Šta je novo?

Zvanicna Vista tema

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
Hello, rizikujem da postanem smarach :D ali da li moze neko da mi objasni kako da se konektujem i da imam punu kontrolu nad racunarom kod kuce (Vista) sa racunara na poslu (XP)? Radmin ne sljaka XP->Vista, NetOp takodje, VNC takodje, jos neke glupe programe sam probao ali jok. Ako je neko probao, ili ako hoce to da proba :) pa da me obavesti ako uspe :) Ja nemam ideja vishe.
Znaci kako do remote desktop connection sa full controlom XP->Vista ?
Unapred Zahvalan :D

meni realvnc radi savrseno, kuci vista, na poslu win2k, i kacim se na kucnu masinu bez problema. tj. bilo je problema dok se nisam setio da na vista firewallu pustim da prima konekcije sa ip opsega koji imamo na poslu :wall:

Nije to evaluation, nego svi ovde imaju narodne verzije. 30 dana je period koji Microsoft pruza kupcima da aktiviraju Vistu posto su je kupili.

Pa i XP ima vreme za aktivaciju pa nije evaluation stavljen da se vidi!

ma ne bre, RTM posle instalacije i pre aktivacije ima u dnu obavestenje o evaluation stanju!

kako rade igre pod Vistom, naravno aero okruzenje???? Isto, bolje ili losije nego na XP???
Molim vas utiske...

Sad ce kutija da napravi review...obecao je, a znas kako se kaze "Obecanje ludom rado..." :D :D.

Ccc kakve su ovo prozivke :) a kome sam ja napravio skoro sto shotova sinoc i instalirao bar 90% appova koje svi ovde koriste?

Za dusevni bol moracemo da prebijemo kasnije... :D

P.S. Posto jos ima vremena, napisite koje sve programe zelite da probam na Visti (nije frka da skinem ako nemam samo nemojte da preterujete sa programima od 500 mb).

Poslednja izmena:
Ccc kakve su ovo prozivke :) a kome sam ja napravio skoro sto shotova sinoc i instalirao bar 90% appova koje svi ovde koriste?

P.S. Posto jos ima vremena, napisite koje sve programe zelite da probam na Visti (nije frka da skinem ako nemam samo nemojte da preterujete sa programima od 500 mb).

Icq, yahoo, Winamp, Nero, Office, WinRar, Total commander, Wherisit, BSplayer, codeci koje si ili stavio ili nameravas... Ako nije problem, nisu veliki a non stop se upotrebljavaju. :)

Mene samo interesuje Adobe After Effects 7, Premiere 2.0 i Photoshop CS2. Ako moze nesto preko veze(500mb). :D :D

Instalacija

Oko instalacije zaista nema sta mnogo da se prica. Instalacija je izuzteno prosta ali drugacija od one na koju smo navikli kod XP-a. To se najvise odnosi na onaj DOS_like deo instalacije XP-a u kojem installer ucitava drajvere i nudi opcije za repair, clean install i manipulaciju particijama. Kod Viste je taj deo price izostavljen tako da posle bootovanja sa DVD-a odmah bivate prebaceni u "graficki" installer.

Sama instalacija ne nudi previse opcija cak bih rekao da je nekako shtura jer cak nemate ni mogucnost da sami kreirate i formatirate particije. Da li je ovaj deo price izostavljen u RTM verziji i da li naknadno zele da se posvete doradi installera, videcemo kada zvanicno izadje finalna verzija Viste.
Nakon EULA-e, upisivanja serijskog broja i izbora verzije Viste koju zelite da instalirate, sledi izbor particije na koju ce vista biti instalirana. Nakon kopiranja fajlova i restarta sledi prepoznavanje hardvera i podesavanje nekih klasicnih opcija poput vremenske zone, keyboard layout-a itd.

Sve u svemu, cini mi se da sama instalacija Viste traje krace od instalacije Windows XP-a sa slipstreamovanim SP2. Sama instalacija Viste zauzima oko 9 GB prostora na particiji, pa ne preporucujem da krecete u bilo kakvo isprobavanje ako nemate da odvojite bar 20 GB prostora. Nakon prvog boota sistema, Vista vrsi merenje performansi vaseg sistema i na osnovu njega "odlucuje" koje efekte je sposoban da podnese bez gusenja i problematicnog usporavanja u radu a zatim sledi nezaobilazno setovanje sifre za user account. Ocigledno je da je MS malo vise mislio na bezbednost samog sistema jer nikako nisam uspeo da setujem "praznu" sifru.
Takodje zelim da napomenem da je sada po defaultu ukljuceno da ste pri svakom bootu sistema obavezni da se ulogujete.

Kao sto svi znamo, Microsoft je napravio Aero, graficki akcelerisano okruzenje koje omogucava raznorazne efekte i napredniji GUI. Vise reci o samom Aero okruzenju bice kasnije.

Desktop
Sam desktop nije pretrpeo nikakve znacajnije promene. Svima nama dobro proznati elementi koji ga cine su i dalje tu - taskbar sa start menijem, ikonice, nezaobilazni wallpaper i sl. Novitet sada predstavlja Windows Sidebar koji smo prvi put imali prilike da vidmo na early preview shotovima Longhorna (cak postoji i Desktop Sidebar program za Windows XP). Sidebar je baziran na sistemu Widgeta koji se po njemu mogu proizvoljno kaciti i uklanjati i pruzaju raznorazne mogucnosti - od RSS feed-a, slideshow-a slika do merenja memorijskog i procesorskog zauzeca i tako dalje. Slican sistem widgeta postoji na MAC OS X-u u vidu Dashboarda koji je zaduzen za "kacenje" widgeta po desktopu. Jedna od razlika izmedju Appleovog i Microsoftovog resenja je u tome sto je Sidebar uvek vidljiv na desktopu a Dashboard mora dodatno da se pozove iz Dock-a (doduse postoje 3rd party aplikacije koje mogu da omoguce da su widgeti uvek vidljivi na desktopu).
Koliko je koristan ili beskoristan ovaj Sidebar, odlucice korisnici ali ja sam odmah posle bootovanja ugasio sidebar i izbrisao ga iz startup-a. Jedan od razloga je i memorijsko zauzece - nakon prvog boota na desktop, Task Manager prijavljuje memorijsko zauzece od cak 480 MB sto, doduse, i nije neko cudo jer je Aero ukljucen u pozadini kao i mnogobrojni servisi.
Prvo sto ce vas docekati na desktopu je Welcome Centar koji nudi raznorazne opcije (pa cak i neke linkove vezane bas za MS). Sem sto pokazuje osnovne informacije o sistemu (slika desktop_welcome) i sto smeta, nisam nasao nista zanimljivo pa je ubrzo bio zauvek ugasen.

Podesavanje desktopa se, kao i do sada, vrsi na svima poznat nacin - desnim klikom na desktop -> Personalize (vise nije Properties). Tu primecujemo prvu vecu razliku u odnosu na Windows XP - dijalog sa tabovima na koji smo vec godinama navikli jos od doba Windowsa 2000 vise ne postoji. Sada je to prozor sa vertikalno poredjanim ikonicama koje svaka za sebe predstavljaju jednu opciju.
Windows Colors And Apperance dijalog sada nudi mogucnost da sami izaberete boju vasih prozora kao i njihovu transparentnost odnosno nivo jacine glass efekta istih (slika desktop_themecolor). Postoji 8 unapred predefinisanih boja ali ukoliko vam se nijedan od ponudjenih ne dopada, uvek mozete, koristeci Show color mixer opcije, sami da napravite svoju nijansu.
Link "Open classic apperance...." poziva svima poznati Apperance tab u kojem se mogu menjati teme ali i podesavati opcije istih (velicine fontova, ikonica i sl.). Ovaj dijalog nije pretrpeo nikakve izmene, sto vizuelno sto funkcionalno. Zelim dodatno da napomenem da je moguce setovati i klasicni Windows 2000 lok koji, blago receno, izgleda - UZASNO.

Podesavanje Wallpapera se vrsi putem opcije "Desktop background" (slika desktop_wallpaper). Ovaj dijalog se znacajno razlikuje od onog vidjenog u XP-u, i moram priznati da je sada mnogo bolje organizovan i da je pregled slika daleko laksi. Na dnu ovog prozora se nalaze 3 opcije koje predstavljaju "mod" u kojem ce wallpaper da bude postavljen (stretch, tile ili center).
Screensaver dijalog takodje nije pretrpeo neke vece izmene cak nisu ni dodati neki novi screensaver-i a isto se odnosi i na Mouse Pointers (slike desktop_pointers i desktop_screensaver) kao i na Theme dijalog (slika desktop_theme).
Display Settings je ekvivalentan Desktop Settingsu u XP-u i odnosi se na podesavanje grafickog adaptera, rezolucije, broja boja, prikaza na vise monitora kao i podesavanja osvezavanja ekrana. Imajuci u vidu da nisam instalirao nikakve nVidia drajvere, screenshot sa dodatnim nVidia tabovima nemam.
Pored ovih opcija za podesavanje desktopa, postoji jedna izdvojena (sa leve strane) koja se odnosi na setovanje DPI-a (slika desktop_dpi) gde je sada moguce izabrati izmedju dve velicine - 96 i 120 DPI. Sto se samog prikaza fontova tice, iskreno, nisam obracao paznju ali moram priznati da sada daleko bolje izgleda i nekako vise "smooth" sam prikaz u odnosu na ClearType setovanje u XP-u.

Start meni je pretrpeo mnogobrojne promene kako vizuelne, tako i funkcionalne. Start dugme vise nije onako na koje smo navikli - sada je to krug sa izmenjenim logoom. Na prvi pogled, start menu izgleda kao i pre, podeljen u 2 celine. Medjutim postoji par noviteta kao sto je Search u realnom vremenu (kako kucate tako se u Start meniju pojavljuju itemi koji odgovaraju datom kriterijumu) kao i malo izmenjene kontrole za Shutdown/Restart/Lock (slike startmenu2 i startmenu1). Klikom na All Programs se najbolje uvidja koliko je Start Menu promenjen - umesto da vam iskoci lista sa desne strane, sada se samo levi deo Start menija menja. Unutar njega se sada nalaze svi instalirani programi. Na prvi pogled deluje malo konfuzno, pogotovo kada kliknete na folder i kada se izlistaju stavke istog (a tek kada bgudete imali 50 instaliranih programa, ovo ce se pretvoriti u nocnu moru). Licno mi se ovakvo resenje nimalo ne dopada, da li zato sto sam navikao na veliku listu ili zato sto je prosto nepregledno, nisam bas siguran. U svakom slucaju, sada je olaksan drag & drop unutar samog start menija (slika startmenu_dnd). Sem toga, nikakvih znacajnih razlika nema.

Taskbar i dalje ima svoj dijalog za setup koji se kao i do sada poziva sa desnim klikom na taskbar -> properties. Ovaj dijalog sada ima 4 taba - Taskbar, Start Menu, Notification Area i Toolbars.
Taskbar (slika taskbar_properties4) nije pretrpeo neke znacajnije izmene i odnosi se na Lock/Hide taskbara, automatsko sakrivanje istog i sl.
Start Menu je ostao sto je bio i ranije - omogucava biranje izmedju klasicnog i "XP"olikog start menija (klasican je uzasno ruzno uradjen, slika taskbar_properties3).
Notification area (slika taskbar_properties2) se sada odnosi na Hide inactive Icons ali takodje nudi mogucnost da sakrijete sat, volume pa cak i network tj. power (ako imate laptop). Vrlo korisno, pogotovo ako kao ja imate 100001 ikonicu u Tray-u.
Toolbars kartica ne donosi nista novo - imate mogucnost da birate koji toolbarovi ce po defaultu biti prikazani na taskbaru (slika taskbar_properties).
Jedan novitet kod "tabova" na taskbaru, koji u stvari predstavljaju pokrenute aplikacije/prozore je i umanjeni prikaz kada se misem predje preko istih (slika taskbar_preview). Ovaj thumbnail nudi live preview prozora i moze da bude vrlo koristan, ali jos uvek nisam ustanovio da li je zaista Live u smislu da se sam prikaz menja u odnosu na izmenu stanja same aplikacije (prostije - ako gledate film). Isto vazi i za Switch Between Applications koji je sada vrlo fensi i sav u Glass efektu i nudi Live preview umesto dosadasnje ikonice programa.

U attachu su slike:
desktop_dpi.jpg (408.0 KB)
desktop_personalize.jpg (393.6 KB)
desktop_pointers.jpg (438.9 KB)
desktop_properties.jpg (445.8 KB)
desktop_screensaver.jpg (414.3 KB)

Nisam u mogucnosti da ih dignem na ImageShack i sl. servis jer odbijaju saradnju a ovo dizem u zurbi...

Prilozi

• desktop_dpi.jpg
    desktop_dpi.jpg
    408 KB · Pregleda: 330
  • desktop_personalize.jpg
    desktop_personalize.jpg
    393.6 KB · Pregleda: 212
  • desktop_pointers.jpg
    desktop_pointers.jpg
    438.9 KB · Pregleda: 214
  • desktop_properties.jpg
    desktop_properties.jpg
    445.8 KB · Pregleda: 185
  • desktop_screensaver.jpg
    desktop_screensaver.jpg
    414.3 KB · Pregleda: 202
Poslednja izmena:
Dodatni thumbovi vezani za desktop.

desktop_theme.jpg (451.6 KB)
desktop_themecolor.jpg (362.2 KB)
desktop_themesettings.jpg (451.6 KB)
desktop_wallpaper.jpg (403.3 KB)
desktop_welcome.jpg (433.3 KB)

Prilozi

• desktop_theme.jpg
    desktop_theme.jpg
    451.6 KB · Pregleda: 143
  • desktop_themecolor.jpg
    desktop_themecolor.jpg
    362.2 KB · Pregleda: 142
  • desktop_themesettings.jpg
    desktop_themesettings.jpg
    451.6 KB · Pregleda: 122
  • desktop_wallpaper.jpg
    desktop_wallpaper.jpg
    403.3 KB · Pregleda: 161
  • desktop_welcome.jpg
    desktop_welcome.jpg
    433.3 KB · Pregleda: 178
Explorer

Po Exploreru se zaista vidi koliko je Microsoft davao znacaj izgledu Viste. Explorer je pretrpeo najznacajnije promene u svakom smislu, misleci na sve i svakoga a pogotovo na one koji su prave picajzle i vole da im je sistem doteran. Mora se priznati da je ovako doteran Explorer znacajnije dobio na funkcionalnosti (slika explorer) koji sada po defaultu pokazuje i zauzece (ali sada u vidu jednog bar-a). Vizuelni vrlo simpaticno. Sa leve strane, primecujete da je sada raspored i organizacija drugacija. Vise nema My Computera i sl, sada sve to spada pod Computer. kUdtihaex, u ovom slucaju, se odnosi na My Documents a ostatak je vec poznat. Na dnu explorer prozora pisu informacije kao sto su naziv racunara, memorija, procesor i da li pripada radnoj grupi tj. domenu.

U gornjem delu Explorera postoji jedan toolbar sa raznim opcijama poput Organize, View, System Properties i drugim. Klikom na Organize dobijamo mogucnost da menjamo layout samog explorera prema 4 unapred predefinisana setovanja (slika explorer_menu). Da je Microsoft zaista zeleo da sistem izgleda perfektno dodatno pokazuje i cinjenica da su ikonice mnogo bolje uradjene od onih u XP-u (sada su po defaultu i vece), sto se najbolje vidi sa slika explorer_folders, explorer_music i explorer_pictures. Zaista vrlo lepo.
Folder Properties je ostao sto je i bio - sa relativno slicnim opcijama. Novitet predstavlja tab Search (slika explorer_folderoptions1) gde je sada moguce podesavati setovanja vezana za Indexing. Slicno setovanje postoji i u kartici View (slika explorer_folderoptions2).
Novitet predstavlja opcija Stack koja se dobija desnim klikom na centralni deo Explorera i predstavlja odredjenu vrstu sortiranja po odredjenim parametrima (slike explorer_stack i explorer_stack1). U primeru sa slike stack1, izvrsio sam sortiranje po abecednom redu od slova A do slova H i dobio odgovarajuci rezultat.
View opcije su sada stilizovanije i bolje uradjene. Dodat je jedan slider koji se pomera po vertikali i sluzi za izbor View opcije. Kako to izgleda mozete videti na slikama explorer_viewoptions i explorer_viewoptions2.
Jos jedna recenica vezana za ostale dijaloge - svi dijalozi vezani za Copy/Paste, Move i sl. su sada "animiraniji" i lepsi za oko i to je to.

U attachu:
explorer.jpg (329.1 KB)
explorer_folderoptions.jpg (358.7 KB)
explorer_folderoptions1.jpg (349.4 KB)
explorer_folders.jpg (456.1 KB)
explorer_menu.jpg (347.4 KB)

Prilozi

• explorer.jpg
    explorer.jpg
    329.1 KB · Pregleda: 235
  • explorer_folderoptions.jpg
    explorer_folderoptions.jpg
    358.7 KB · Pregleda: 176
  • explorer_folderoptions1.jpg
    explorer_folderoptions1.jpg
    349.4 KB · Pregleda: 164
  • explorer_folders.jpg
    explorer_folders.jpg
    456.1 KB · Pregleda: 239
  • explorer_menu.jpg
    explorer_menu.jpg
    347.4 KB · Pregleda: 171
Ostatak slika vezanih za Explorer:
explorer_music.jpg (252.8 KB)
explorer_pictures.jpg (373.4 KB)
explorer_stack1.jpg (338.3 KB)
explorer_stack.jpg (487.9 KB)

Prilozi

• explorer_music.jpg
    explorer_music.jpg
    252.8 KB · Pregleda: 138
  • explorer_pictures.jpg
    explorer_pictures.jpg
    373.4 KB · Pregleda: 145
  • explorer_stack1.jpg
    explorer_stack1.jpg
    338.3 KB · Pregleda: 120
  • explorer_stack.jpg
    explorer_stack.jpg
    487.9 KB · Pregleda: 138
I jos 2 :)
explorer_viewoptions.jpg (355.4 KB)
explorer_viewoptions2.jpg (332.9 KB)

Prilozi

• explorer_viewoptions.jpg
    explorer_viewoptions.jpg
    355.4 KB · Pregleda: 205
  • explorer_viewoptions2.jpg
    explorer_viewoptions2.jpg
    332.9 KB · Pregleda: 139
Svaka cast za review! A sad oko Evaluation-a:

Koristio sam RC1 key prilikom instalacije i sve je OK, sve je aktivirano, ali mi je postavio timebomb do 1.6.2007. (do tad vazi taj key sa RC1).

Ne znam da li se i na narodnom key-u pojavljuje evaluation, ali ne verujem da je tako.

Chekaj bre polako ovo nije kraj.
Vis' da cupkam oko kompa i chekam dalji text... :D

Svaka cast Kutija za review !!!

Control Panel

Control Panel se, narodski receno, malo udebljao u smislu da je broj ikonica, tj. opcija, znacajno uvecan. Nakon pokretanja Control Panela, docekace vas Default prikaz (slika cp_default). Medjutim, posto nikad nisam voleo takav prikaz, strelica misa se mahinalno nasla na Classic View linku i nakon toga je usledilo cudjenje - sta je ovo? (slika cp_classic). Zaista ih ima mnogo zar ne? Ono sto odmah mozemo da primetimo je da je Microsoft malko razvodnjio Control Panel tako sto je opcije koje su i ranije postojale sada izdvojio u posebne celine.
Ali idemo redom.

Add Hardware je ostao jednako glup/pametan kao i pre. Nista novo nije ubaceno sto bi bilo vredno spomena.

Administration Tools (slika cp_admintools) je, ako nista drugo, lepsi za oko. Administration alati su pretrpeli znacajne izmene, ali zbog Security-a, Vista mi NIJE DALA da uzmem shotove Event View-era, Disk Managera i ostalih dobro poznatih alata. Ali mogu reci da mi se novi prikaz eventova u Event Vieweru sada mnogo vise dopada jer je malo bolje organizovan sto ce sigurno obradovati mnoge usere kao i sistem administratore koji se cesto sluze ovim vrlo bitnim alatom.

Backup And Restore je svima dobro znani System Restore, na prvi pogled malo napredniji i pametniji. Medjutim, nisam obracao mnogo paznje na njega, stoga i nemam sta da napisem (slika cp_restore).
N
akon njega, sledi BitLocker, ugradjena opcija za enkripciju podataka na disku. Na vasu zalost :) nisam je probao pa ne bih znao kako funkcionise (slika cp_encrypt).

Color Managment opcija je svima dobro poznata i omogucava izbog profila za prikaz (slika cp_colormgmt).

Date And time donosi malo noviteta. Prvo vizuelnih (slika cp_time2), ali i funkcionalnih - sada je pored jednog prikaza moguce imati vise uporednih prikaza i to tako sto se za svaki prikaz moze setovati druga vremenska zona - slika cp_time.

Default Programs je svima dobro poznata opcija koja omogucava podesavanje defaultih programa za odredjene akcije u sistemu. Svi dobro znamo da je to bio iznudjen potez Microsofta koji je ovo implementirao u SP4 za Windows 2000 a kasnije je postala sastavni deo XP-a. Iako dosta shtura i smesno siromasna, ova opcija je pomogla Microsoftu da skine vukove koji su ih optuzivali za monopolizam sa vrata (bar za kratko).
Sada Microsoft pomera granice - Default Programs je sada daleko daleko bolji i nudi mnogo vise opcija (slika system_defaults1).
Primecujete 4 opcije - Default programs, Associate file types, Autoplay settings i Program Access and Defaults.
Default programs omogucava da za svaki instalirani program setujete neku default akciju (slika system_defaults2). Associate File Types je vec vidjen u Folder Options dijalogu XP-a i omogucava manipulaciju raznoraznim tipovima fajlova i akcijama nad istim. AutoPlay settings je malko prosiren (slika system_defaults3) i sada nudi poprilican broj opcija za svaku od mogucih situacija - poput Audio CD-a, DVD filma, praznog diska i sl. I na kraju, vec vidjeno - Program Access and Defaults (slika system_defaults), nista novo i narocito.

Ease Of Access je nekadasnji Accessability Options (slika cp_easeofuse) spojen sa nekim sitnijim aplikacijama kao sto su Magnifier, Narator, OnScreen Keyboard i sl.

Fonts je ostao isti - doduse nisam nasao onaj Windows 3.11_like dijalog za instalaciju novih fontova (slika cp_fonts). Pored informacija o fontu, nista drugo nema u prikazu tako da se lako zakljucuje da Fonts nije bio na listi prioriteta MS-a :)

Game Controllers, isti kao i u XP-u (slika cp_gamecontrollers), na zapadu nista novo...

Indexing options. Servis koji je vecina ubiajla u XP-u je sada dobio novu dimenziju. Iskreno, nisam stigao da se bolje pozabavim njime, koliko je sada zaista od koristi i koliko utice na performanse ali ocito da je MS shvatio da zastareli pristup organizaciji fajlova na disku kao i odavno prevazidjenoj Find opciji ne moze da zauzme svoje mesto i u ovoj verziji sistema. Indexing (slike cp_indexing i indexing2) sada nudi pregrst opcija kojima mozete da podesite koji folder pa cak i tipovi fajlova budu indexirani. Ostaje jos samo da se vidi u praksi da li zaista ima ikakve koristi od ovoga.

Power Options (slike desktop_power i power1) nude manje vise vidjene stvari - podesavanje power opcija sistema. Novitet predstavlja mogucnost da sami napravite Power Plan sto ce biti od koristi korisnicima prenosnih uredjaja.

U attachu:
cp_admintools.jpg (340.5 KB)
cp_classic.jpg (266.4 KB)
cp_colormgmt.jpg (304.1 KB)
cp_default.jpg (193.8 KB)
cp_easeofuse.jpg (224.4 KB)

Prilozi

• cp_admintools.jpg
    cp_admintools.jpg
    340.5 KB · Pregleda: 151
  • cp_classic.jpg
    cp_classic.jpg
    266.4 KB · Pregleda: 199
  • cp_colormgmt.jpg
    cp_colormgmt.jpg
    304.1 KB · Pregleda: 130
  • cp_default.jpg
    cp_default.jpg
    193.8 KB · Pregleda: 116
  • cp_easeofuse.jpg
    cp_easeofuse.jpg
    224.4 KB · Pregleda: 119
Jos slicica:
cp_encrypt.jpg (145.9 KB)
cp_fonts.jpg (444.6 KB)
cp_gamecontrollers.jpg (254.6 KB)
cp_indexing.jpg (298.6 KB)
cp_indexing2.jpg (287.0 KB)

Prilozi

• cp_encrypt.jpg
    cp_encrypt.jpg
    145.9 KB · Pregleda: 100
  • cp_fonts.jpg
    cp_fonts.jpg
    444.6 KB · Pregleda: 114
  • cp_gamecontrollers.jpg
    cp_gamecontrollers.jpg
    254.6 KB · Pregleda: 121
  • cp_indexing.jpg
    cp_indexing.jpg
    298.6 KB · Pregleda: 117
  • cp_indexing2.jpg
    cp_indexing2.jpg
    287 KB · Pregleda: 107
I jos par:
cp_restore.jpg (209.0 KB)
cp_time.jpg (273.8 KB)
cp_time2.jpg (310.5 KB)
desktop_power1.jpg (115.4 KB)
desktop_power2.jpg (147.3 KB)

Prilozi

• cp_restore.jpg
    cp_restore.jpg
    209 KB · Pregleda: 90
  • cp_time.jpg
    cp_time.jpg
    273.8 KB · Pregleda: 109
  • cp_time2.jpg
    cp_time2.jpg
    310.5 KB · Pregleda: 126
  • desktop_power1.jpg
    desktop_power1.jpg
    115.4 KB · Pregleda: 90
  • desktop_power2.jpg
    desktop_power2.jpg
    147.3 KB · Pregleda: 100
Momci strpite se i nemojte da seckate review :)

Firewall - jos jedna od onih stvari koje su dosle sa SP-ovima u XP-u. Ne mnogo koristan, cesto iskljucivan i odbacivan od vecine korisnika, sada prezivljava dodatne promene. Naravno - nemojte ocekivati OutpostPro u malom ili nesto drugo. Sada je moguce vrsiti dodavanje portova i aplikacija (i to je nesto) pa dok ne instalirate nesto drugo i ovo ce sluziti svrsi (slike cp_firewall, cp_addapp i cp_addport). Koliko je zaista dobar, nemam pojma, nisam ga probao u praksi ali vreme ce pokazati njegove prave vrednosti.

Defender - svi ste culi da je MS kupio jednu kompaniju koja se bavila razvojem anti-spyware/malware/otherware softverom pa su cak neki od nas i koristi onu Beta verziju koja se pokazala sasvim ok.
Microsoft Defender, drugi korak ka boljoj sigurnosti vaseg sistema se ne razlikuje preterano od 3rd party aplikacija koje sada koristite (slika application_defender1). Za razliku od Firewall-a, Defender je zaista moguce dobro podesiti (sto se vidi sa slike application_defenderprop), mnogo opcija, realtime zastita, podesavanje default akcija i sl.... sve je tu.
Iako je sistem bio cist (tek instaliran) pustio sam da radi skeniranje sistema (slika application_defenderscan) i mogu zakljuciti da ne ubija sistem u pojam, tj. da se u pozadini moze lepo raditi i pored ociglednog cangrljanja po disku. Opet, koliko je zaista dobar i upotrebljiv, videcemo kada mladjani 'akeri kosih ociju otkriju sada nepoznate bezbednosne rupe i propuste.

Attachmenti:
cp_firewall.jpg (301.4 KB)
cp_firewall_addapp.jpg (411.9 KB)
cp_firewall_addport.jpg (390.2 KB)
application_defender1.jpg (298.0 KB)
application_defenderprop.jpg (293.6 KB)

Prilozi

• cp_firewall.jpg
    cp_firewall.jpg
    301.4 KB · Pregleda: 115
  • cp_firewall_addapp.jpg
    cp_firewall_addapp.jpg
    411.9 KB · Pregleda: 124
  • cp_firewall_addport.jpg
    cp_firewall_addport.jpg
    390.2 KB · Pregleda: 129
  • application_defender1.jpg
    application_defender1.jpg
    298 KB · Pregleda: 123
  • application_defenderprop.jpg
    application_defenderprop.jpg
    293.6 KB · Pregleda: 114
User Accounts dijalog nije nista napredovao ali ni nazadovao - sada samo malo drugacije organizovan, nudi jednako mnogo ili malo kao i u XP-u - promenu sifre, tipa naloga, usernamea, slicice, avatara i sl.
Naravno, oni napredniji i dalje mogu da koriste control userpasswords2 dijalog.

Kao sto sam malocas spomenuo, Device Manager, iako je "zasebna" celina za sebe, i dalje pripada System-u, mnogo koriscenom od svih korisnika.
System je sada kao Control Panel u malom. Tabovi koji su nekada postojali su sada opcija za sebe u inicijalnom prikazu System opcija. Takodje, ovde mozemo da vidimo i ocenu vaseg sistema. Ocena "performansi sistema" (pravilnije receno) predstavlja najslabija karika u vasoj konfiguraciji, kao sto je to hard disk kod mene. Pored te ocene postoji opcija u kojoj Vista moze da vas savetuje koja komponenta predstavlja usko grlo i sta treba da menjate kako bi bolje radila. Bas brizno od njih zar ne? :)
Device manager se nije uopste promenio (mozda se sada zapitate "pa dobro sta se onda promenilo") - i dalje organizovan u obliku stabla (slika system_devicemanager) pokazuje listu instaliranog hardvera u nasim masinama kao i status istog (u mom slucaju, Audigy 4 je odbio da radi).
Performance dijalog je takodje ostao isti - tu idalje mozemo da setujemo swap fajl koji i dalje moze da bude na bilo kojoj particiji kao i kod XP-a. Takodje je moguce podesiti Visual Effects i DEP, dakle sve kao i u XP-u (slika system_performance).
Startup And Recovery (slika system_recovery) je takodje ostao isti - i nudi iste opcije poput izbora default operativnog sistema i akcije koja ce uslediti u slucaju kraha sistema (restart ili BSOD).
Remote oznacava Remote access (pogodite - ni on se nije menjao) (slika system_remote), doduse nesto malo drugacije organizovan, nudi jednak komotitet u remote pristupu kao i ranije.
System restore, jos jedna od stvari koji mnogi od nas ne vole da koriste (moje licno misljenje je da je System Restore zaista bespotreban), isti kao i u XP-u - iste opcije, iste mogucnosti.... (slika system_restore).

Po pitanju setovanja mreze, koju do sada nisam spominjao. za pocetak primecujemo vizuelne promene - ako predjete misem preko dobro poznate ikonice u trayu dobicete baloncic koji vas obavestava o statusu mreze (slika network_status). Ono sto sigurno nije znano je takozvani Network and Sharing Center (slika network_sharincenter) koji na prvi pogled deluje malo zbunjujuce.
Ovde je moguce podesiti poprilican broj opcija vezanih za mrezu (slike network_sharing - file sharing, network discovery, public folders, media sharing...).
Ono sto vas sigurno vise zanima od sharinga je gde se sada setuju IP adrese i vidi broj poslatih i primljenih paketa kao i brzina mreze? To sam se i ja pitao i jedva nasao :)
Kao sto znate, Vista sada ima potpunu IPv4 i IPv6 podrsku, tako da je moguce setovati i jedno i drugo (slike network_setupipv4 i setupipv6). Klikom na dugme Diagnose vrsi se dfijagnostika i provera mreze (nesto nalik na Repair i Details u XP-u).

Slike:
application_defenderscan.jpg (260.5 KB)
system_defaults.jpg (426.5 KB)
system_defaults1.jpg (373.5 KB)
system_defaults2.jpg (372.6 KB)
system_defaults3.jpg (365.3 KB)

Prilozi

• application_defenderscan.jpg
    application_defenderscan.jpg
    260.5 KB · Pregleda: 107
  • system_defaults.jpg
    system_defaults.jpg
    426.5 KB · Pregleda: 96
  • system_defaults1.jpg
    system_defaults1.jpg
    373.5 KB · Pregleda: 100
  • system_defaults2.jpg
    system_defaults2.jpg
    372.6 KB · Pregleda: 92
  • system_defaults3.jpg
    system_defaults3.jpg
    365.3 KB · Pregleda: 97
Poslednja izmena:
Jos slicica:
system_devicemanager.jpg (309.2 KB)
system_performance.jpg (265.3 KB)
system_recovery.jpg (243.2 KB)
system_remote.jpg (286.9 KB)
system_restore.jpg (217.5 KB)

Prilozi

• system_devicemanager.jpg
    system_devicemanager.jpg
    309.2 KB · Pregleda: 119
  • system_performance.jpg
    system_performance.jpg
    265.3 KB · Pregleda: 103
  • system_recovery.jpg
    system_recovery.jpg
    243.2 KB · Pregleda: 98
  • system_remote.jpg
    system_remote.jpg
    286.9 KB · Pregleda: 102
  • system_restore.jpg
    system_restore.jpg
    217.5 KB · Pregleda: 92
Kutijo izvini sto te prekidam, ali ovo treba da ide u "Zakaceno" pod obavezno bez nasih glupih komentara.

Kutija, vala za ovaj review ni jednoj trazio a svaka ti dala !
Svaka cast.

No.1

(Nadam se da ce da ga ubace kao neki link i na benchmark.co.yu ili bench-market.com sajtu, zaista zasluzuje svaku paznju)

Nazad
Vrh Dno