Desktop
Sam desktop nije pretrpeo nikakve znacajnije promene. Svima nama dobro proznati elementi koji ga cine su i dalje tu - taskbar sa start menijem, ikonice, nezaobilazni wallpaper i sl. Novitet sada predstavlja Windows Sidebar koji smo prvi put imali prilike da vidmo na early preview shotovima Longhorna (cak postoji i Desktop Sidebar program za Windows XP). Sidebar je baziran na sistemu Widgeta koji se po njemu mogu proizvoljno kaciti i uklanjati i pruzaju raznorazne mogucnosti - od RSS feed-a, slideshow-a slika do merenja memorijskog i procesorskog zauzeca i tako dalje. Slican sistem widgeta postoji na MAC OS X-u u vidu Dashboarda koji je zaduzen za "kacenje" widgeta po desktopu. Jedna od razlika izmedju Appleovog i Microsoftovog resenja je u tome sto je Sidebar uvek vidljiv na desktopu a Dashboard mora dodatno da se pozove iz Dock-a (doduse postoje 3rd party aplikacije koje mogu da omoguce da su widgeti uvek vidljivi na desktopu).
Koliko je koristan ili beskoristan ovaj Sidebar, odlucice korisnici ali ja sam odmah posle bootovanja ugasio sidebar i izbrisao ga iz startup-a. Jedan od razloga je i memorijsko zauzece - nakon prvog boota na desktop, Task Manager prijavljuje memorijsko zauzece od cak 480 MB sto, doduse, i nije neko cudo jer je Aero ukljucen u pozadini kao i mnogobrojni servisi.
Prvo sto ce vas docekati na desktopu je Welcome Centar koji nudi raznorazne opcije (pa cak i neke linkove vezane bas za MS). Sem sto pokazuje osnovne informacije o sistemu (slika desktop_welcome) i sto smeta, nisam nasao nista zanimljivo pa je ubrzo bio zauvek ugasen.
Podesavanje desktopa se, kao i do sada, vrsi na svima poznat nacin - desnim klikom na desktop -> Personalize (vise nije Properties). Tu primecujemo prvu vecu razliku u odnosu na Windows XP - dijalog sa tabovima na koji smo vec godinama navikli jos od doba Windowsa 2000 vise ne postoji. Sada je to prozor sa vertikalno poredjanim ikonicama koje svaka za sebe predstavljaju jednu opciju.
Windows Colors And Apperance dijalog sada nudi mogucnost da sami izaberete boju vasih prozora kao i njihovu transparentnost odnosno nivo jacine glass efekta istih (slika desktop_themecolor). Postoji 8 unapred predefinisanih boja ali ukoliko vam se nijedan od ponudjenih ne dopada, uvek mozete, koristeci Show color mixer opcije, sami da napravite svoju nijansu.
Link "Open classic apperance...." poziva svima poznati Apperance tab u kojem se mogu menjati teme ali i podesavati opcije istih (velicine fontova, ikonica i sl.). Ovaj dijalog nije pretrpeo nikakve izmene, sto vizuelno sto funkcionalno. Zelim dodatno da napomenem da je moguce setovati i klasicni Windows 2000 lok koji, blago receno, izgleda - UZASNO.
Podesavanje Wallpapera se vrsi putem opcije "Desktop background" (slika desktop_wallpaper). Ovaj dijalog se znacajno razlikuje od onog vidjenog u XP-u, i moram priznati da je sada mnogo bolje organizovan i da je pregled slika daleko laksi. Na dnu ovog prozora se nalaze 3 opcije koje predstavljaju "mod" u kojem ce wallpaper da bude postavljen (stretch, tile ili center).
Screensaver dijalog takodje nije pretrpeo neke vece izmene cak nisu ni dodati neki novi screensaver-i a isto se odnosi i na Mouse Pointers (slike desktop_pointers i desktop_screensaver) kao i na Theme dijalog (slika desktop_theme).
Display Settings je ekvivalentan Desktop Settingsu u XP-u i odnosi se na podesavanje grafickog adaptera, rezolucije, broja boja, prikaza na vise monitora kao i podesavanja osvezavanja ekrana. Imajuci u vidu da nisam instalirao nikakve nVidia drajvere, screenshot sa dodatnim nVidia tabovima nemam.
Pored ovih opcija za podesavanje desktopa, postoji jedna izdvojena (sa leve strane) koja se odnosi na setovanje DPI-a (slika desktop_dpi) gde je sada moguce izabrati izmedju dve velicine - 96 i 120 DPI. Sto se samog prikaza fontova tice, iskreno, nisam obracao paznju ali moram priznati da sada daleko bolje izgleda i nekako vise "smooth" sam prikaz u odnosu na ClearType setovanje u XP-u.
Start meni je pretrpeo mnogobrojne promene kako vizuelne, tako i funkcionalne. Start dugme vise nije onako na koje smo navikli - sada je to krug sa izmenjenim logoom. Na prvi pogled, start menu izgleda kao i pre, podeljen u 2 celine. Medjutim postoji par noviteta kao sto je Search u realnom vremenu (kako kucate tako se u Start meniju pojavljuju itemi koji odgovaraju datom kriterijumu) kao i malo izmenjene kontrole za Shutdown/Restart/Lock (slike startmenu2 i startmenu1). Klikom na All Programs se najbolje uvidja koliko je Start Menu promenjen - umesto da vam iskoci lista sa desne strane, sada se samo levi deo Start menija menja. Unutar njega se sada nalaze svi instalirani programi. Na prvi pogled deluje malo konfuzno, pogotovo kada kliknete na folder i kada se izlistaju stavke istog (a tek kada bgudete imali 50 instaliranih programa, ovo ce se pretvoriti u nocnu moru). Licno mi se ovakvo resenje nimalo ne dopada, da li zato sto sam navikao na veliku listu ili zato sto je prosto nepregledno, nisam bas siguran. U svakom slucaju, sada je olaksan drag & drop unutar samog start menija (slika startmenu_dnd). Sem toga, nikakvih znacajnih razlika nema.
Taskbar i dalje ima svoj dijalog za setup koji se kao i do sada poziva sa desnim klikom na taskbar -> properties. Ovaj dijalog sada ima 4 taba - Taskbar, Start Menu, Notification Area i Toolbars.
Taskbar (slika taskbar_properties4) nije pretrpeo neke znacajnije izmene i odnosi se na Lock/Hide taskbara, automatsko sakrivanje istog i sl.
Start Menu je ostao sto je bio i ranije - omogucava biranje izmedju klasicnog i "XP"olikog start menija (klasican je uzasno ruzno uradjen, slika taskbar_properties3).
Notification area (slika taskbar_properties2) se sada odnosi na Hide inactive Icons ali takodje nudi mogucnost da sakrijete sat, volume pa cak i network tj. power (ako imate laptop). Vrlo korisno, pogotovo ako kao ja imate 100001 ikonicu u Tray-u.
Toolbars kartica ne donosi nista novo - imate mogucnost da birate koji toolbarovi ce po defaultu biti prikazani na taskbaru (slika taskbar_properties).
Jedan novitet kod "tabova" na taskbaru, koji u stvari predstavljaju pokrenute aplikacije/prozore je i umanjeni prikaz kada se misem predje preko istih (slika taskbar_preview). Ovaj thumbnail nudi live preview prozora i moze da bude vrlo koristan, ali jos uvek nisam ustanovio da li je zaista Live u smislu da se sam prikaz menja u odnosu na izmenu stanja same aplikacije (prostije - ako gledate film). Isto vazi i za Switch Between Applications koji je sada vrlo fensi i sav u Glass efektu i nudi Live preview umesto dosadasnje ikonice programa.
U attachu su slike:
desktop_dpi.jpg (408.0 KB)
desktop_personalize.jpg (393.6 KB)
desktop_pointers.jpg (438.9 KB)
desktop_properties.jpg (445.8 KB)
desktop_screensaver.jpg (414.3 KB)
Nisam u mogucnosti da ih dignem na ImageShack i sl. servis jer odbijaju saradnju a ovo dizem u zurbi...