Šta je novo?

Zloupotrebe u poslu web dizajna

voodoons

Čuven
Učlanjen(a)
14.08.2005
Poena
680
Interesuje me kad se desi neki slucaj kakav je moja devojka imala pre neki mesec, kome se zaliti, kome prijaviti takve nacine prljavog i bezobraznog poslovanja?

Naime, ona je web dizajner i dobila je jedan posao izgradnje sajta. Dogovorena je cena i rok izgradnje.
Dok je sve to tako teklo, doslo se do nekih 90% gotovog resenja, oni su promenili FTP pristupne parametre i raskinuli saradnju sa recima da im je puno 300e za sajt koliko je prvobitno dogovoreno. Necemo ulaziti u to sta je sve trebalo da bude uradjeno za 300e, reci cu samo da im je i logo kreiran od strane moje devojke.

Naravno, nista nije placeno njoj za utroseno vreme oko sajta ali su se dogovorili, usmenim putem, da ne mogu koristiti template koja je ona kupila kod Gavick-a i na kom je radila. Zbog promene FTP parametara, nje bila u mogucnosti da svuce podatke sa FTP-a, ali i da je mogla, opet je postojala sansa da su oni napravili backup.
Islo se na dogovor da nece koristiti njen rad koji nisu platili.

Sta se desilo? Desilo se to da je izasao njihov sajt sa njenim radom, njenim template-om.
Ona ih je kontaktirala emailom, medjutim nikakav odgovor nije dobila.
U tom pismu je navela to sto su se oni dogovorili, da nece koristiti njen rad a ipak su ga iskoristili.

Kome se zaliti? Policiji za VT kriminal?

Mislim, ugovor je ugovor, bio on pisan ili usmen po nasem zakonu o obligacionim odnosima i krsenje ugovora nosi neku posledicu, ne?

Pogotovu ako je jedna strana i to strana koja krsi ugovor iz sveta ekonomije i biznisa.:eek:

na zalost to nece da pije vodu,
bez pecata ili bar nekog e - mail u kojem pise to sto si nama rekao
tesko ce da prodje,
mozda jedini dokaz da je to njeno delo (bez obzira na radne fajlove koje ima na svom kompu) moze da bude dokaz o kupovini tog tempate - a,
ako to stigne do neke zalbe, moze da se pozove da oni dostave dokaz o kupovini template - a .

zelim vam puno srece da s****te te majmune i daj link !

Hmm, pa ako ona poseduje materijal i fajlove na svom kompjuteru s kojim je radila mislim da bi to moglo da se uvrsti kao dokazni materijal protiv njih, da je ona vlasnica autorskih prava i mislim da bi realno mogla da napise tuzbu. Aj bas cu da vidim sa advokatima sta i kako pa javljam.

Sad, cak i ako bi mogla da se napise tuzba, ne znam koliko bi ti finansijski bilo isplativo da uzimas advokata s obzirom da je u danasnje vreme kod njih "dobar dan" 200e

U slucaju dobijanja spora tuzeni ce biti duzan da plati sve troskove sudjenja ukljucujuci i usluge advokata koje je devojak morala da plati. Ono sto mislim da je efikasniji nacin jeste javno objavljivanje svih podataka u vezi sa poslom. Od imena firme, imena kontakt osobe, adrese sajta, screenshotova template-a u raznim fazama izrade pa onda objavljivanja svih ovih informacijama na svim strucnim i related forumima i sajtovima. U buduce sve pod ugovor - bice mnogo jednostavnije...

Hmm, pa ako ona poseduje materijal i fajlove na svom kompjuteru s kojim je radila mislim da bi to moglo da se uvrsti kao dokazni materijal protiv njih, da je ona vlasnica autorskih prava i mislim da bi realno mogla da napise tuzbu. Aj bas cu da vidim sa advokatima sta i kako pa javljam.

Sad, cak i ako bi mogla da se napise tuzba, ne znam koliko bi ti finansijski bilo isplativo da uzimas advokata s obzirom da je u danasnje vreme kod njih "dobar dan" 200e

ta "firma" moze da tuzi njegovu sestru da im je ukrala sav materijal ;) .

da,
to sam vec rekao.

Ukoliko ima dokaz da je kupila template, i ako ima sačuvanu e-mail prepisku, može da pokrene tužbu. Zakon o zaštiti intelektualne svojine: iskorišćavanje autorskog dela ili predmeta srodnog prava ili povreda pronalazačkog prava i neovlašćeno korišćenje tuđeg dizajna.

Mislim, ugovor je ugovor, bio on pisan ili usmen po nasem zakonu o obligacionim odnosima i krsenje ugovora nosi neku posledicu, ne?
Ne znam odakle ti ta ideja, ali bez pisane forme to nece otici dalje od advokata (koji ce uzeti novac za savet i novac da uradi slucaj ali nista nece moci da uradi ;))
Jedino sto moze da uradi, koliko shvatam, je da ih prijavi da bespravno koriste Gavick-ov template (sta god to bilo :)).
BTW, e-mail nije nikakav dokazni materijal. Ako neko pomene AMD/Intel svadju, bolje da prvo proveri kakve oni sisteme koriste i zasto oni imaju legal non-repudiation.

Mislim da je obicno lose javno isticati ovakve firme zbog rekla-kazala "principa" (gde se ne zna kome verovati), ali ako imas koji screenshot barem za dokaz, objavi.

Poslednja izmena:
@voodoo

daj mi kontakt tvoje sestre, ako vec tako radi dobro sajt i sve ostalo i logo cak za 300e ja cu da joj nadjem musteriju koji bi isto tako hteo a nema puno para...ali dogovorenu svotu ce dobiti naravno :)

BTW, e-mail nije nikakav dokazni materijal.
moja firma je bas tako dobila parnicu, kod valjevskog privrednog suda,
ustvari nije dobila, ali posle prvog rocista i prikazivanja mail - ova ova druga strana je na savet sudije odustala.

Znaci, savet je tuziti.
Pisano je Gavicku, cekomo odgovor. Ona ima nalog kod Gavicka i moze da se vidi sta je kupljeno. Oni nemaju Gavickov nalog i ne mogu dokazati da su kupili template. Cak i sad da naprave nalog, ne mogu imati dokaz da su imali taj template kad je sajt pusten u rad.
@dzepac, u pitanju je moja devojka i sve sto te interesuje, mozes se i meni obratiti. Smatraj me njenim menadzerom ;)

Sajt je www.biznis-plan.co.rs firme LimanTeam

@voodoo, sajt je odlican; njena je VELIKA greska sto za takvu firmu nije trazila ugovor u pisanoj formi, i nikakav rezultat unapred!

@kibla, da neko iz protivnicke firme ume i deo onoga sto prosecan skolarac ume, umeo bi da to opovrgne.
Dovoljno je da tuzenik cuti i trazi dokaz da je e-mail stvaran a ne napravljen. Ne mora da negira da je pravi, samo da cuti.

moja firma je bas tako dobila parnicu, kod valjevskog privrednog suda,
ustvari nije dobila, ali posle prvog rocista i prikazivanja mail - ova ova druga strana je na savet sudije odustala.

financial market consultants....au...da nije tuzno bilo bi smesno...kome oni da prave biznis plan kad su tako "poslovni" ???

:wall::wall:

@voodoo, sajt je odlican; njena je VELIKA greska sto za takvu firmu nije trazila ugovor u pisanoj formi, i nikakav rezultat unapred!

@kibla, da neko iz protivnicke firme ume i deo onoga sto prosecan skolarac ume, umeo bi da to opovrgne.
Dovoljno je da tuzenik cuti i trazi dokaz da je e-mail stvaran a ne napravljen. Ne mora da negira da je pravi, samo da cuti.

e-mail je stvaran,
sa elektronskim potpisom.
a bilo je mi uradili posao, a oni su tvrdili da to nisu trazili.

Poslednja izmena:
Ko su ti Pig-It koji se pojavljuju u footer-u strane kao autori sajta?

A dok dodje do tužbe... hmm DDoS ? :)

Inače jedan moj drugar ima dobru foru kako da se obezbedi... Uzme napravi tekst fajl sa njegovim podacima i za koga je šta napravio, zipuje taj fajl i onda ga doda unutar slike http://allboutcomputer.blogspot.com/2008/05/how-to-hide-archives-in-images.html. Pa ako zele da ga prevare ima izuzetno jak dokaz da je radio na tome. Slici se samo promeni ekstenzija u ZIP i unutra je fajl sa njegovim podacima.

Poslednja izmena:
Ovo je stvarno jadno, bas mi je zao sto se takve stvari desavaju. Ja sam imao lose iskustvo u samom startu kad sam krenuo sa Web Design/Programming, od tada sam odlucio da ne saradjujem sa domacim klijentima.

Poslednja izmena:
I ja sam se jednom opekao pa sam promenio politiku - minimum 1/3 unapred i to ne vracam nazad. A svaka aplikacija koju sam napisao ima svoj mali killswtich - ne platis, ja te sprzim :)

Čak i da Vas obeštete za uloženi rad Vi ste već platili određenu, neželjenu cenu svojim nerviranjem.

Treba podvući crtu i ići dalje, možda ovo nije ni previsoka cena za neopreznost.

Ne kažem da ne treba pokušati na sve prihvatljive načine doći do nadoknade za svoj rad, samo je jako važno ne izgubiti osećaj pa preterati u pogrešnom pravcu i usput gubiti stvaralačku energiju, vreme i uz sve to se bespotrebno nervirati.

Pazi, iznervirani jesmo bili ali sta sad. Nervirati se dalje, nema potrebe.
Uradjeno je sta je uradjeno, nema nazad.
Meni je samo jadno kako se ljudi za bednu sumu novca stavljaju u takve situacije.
Znam da treba uzeti novac unapred, bar deo ali ovo je bila kao prijateljska varijanta pa noz u ledja.

Ne znam samo jel to bilo smisljeno i isplanirano vec unapred, jer ako oni vec prave "biznis planove" mogli su lepo isplanirati da im neko zavrsi skoro ceo sajt, ne plate nista i onda to resenje daju nekoj trecoj firmi koja radi sajtove od 50e?? i za tih 50e oni da ubace par novih slicica i par tekstova koji su falili i opala, gotov sajt za cirka 50e.
Sramno, jadno, bedno. Nista vise.

Kako bi bilo da ja sad dobijem posao da asfaltiram 1km puta, unajmim ekipu, dogovorim posao, oni zavrse 900m i ja im dodjem i kazem "skupo, skupo, drugi rade za manje.." i raskinem saradnju. Onda unajmim drugu ekipu, oni mi zavrse tih 100m i ja lepo platim 100m puta umesto 1km.
Super, na konju sam, nema veze sto je drugi ostecen.
Ovakvi ljudi po meni ne vrede apsolutno nista ali sta sad, takvih je bilo, ima ih a i bogami, bice ih uvek..

Ako nadjete advokata koji hoće da radi za procenat, terajte do kraja .....

Pogledajte mali i na DZ , i tamo ima sličnih muka .....

Imam neku knjigu o pravima dizajnera kod nas i u njoj piše, a i rečeno mi je sa više strana, da se dizajn može dokazati da je tvoj ukoliko imaš sve fajlove u kojima je sadržana izrada tog dizajna - PSD, CDR, AI, EPS, FLA itd.

Međutim da bi ti stekao prava na tužbu tog nekog ko ti je dizajn ukrao - moraš da imaš originalni softver na kom je taj dizajn urađen ili tužba neće proći. Zato sam ja morao da ispljunem tolike pare na programe da bih mogao da se zaštitim od ovakvih ljudi.

Poslednja izmena:
Bolje da nadje novu firmu i uradi novi sajt - manje ce vremena izgubiti nego da ide po sudovima, a uzece novac.

Osnovni problem je što su ljudi stoka i smatraju da dizajn i uopšte intelektualni rad treba da bude besplatan. Više sam u životu radio za takve mamlaze nego za pristojne ljude. U zemljama gde je pravni sistem spor i neefikasan, oni mogu da te prcaju kako hoće.

Evo, stara firma ovde mi duguje mnoooogo više od tih 300 evra i ništa im ne mogu. Ako ih tužim, pare ću preko suda dobiti tek za par godina, a advokati kod kojih sam išao neće da rade samo za procenat jer ukoliko firma bankrotira dok proces ne bude gotov moguće je da dugovanja neće moći ni da budu podmirena. Plus tu je dodatna sikiracija i maltretiranje, papirologija, plaćanja, ma užas. Zato pokušavam sada da se vansudski nagodim sa njima i iščupam bar deo para, ako ništa ne uradim moraću da ih tužim sa neizvesnim ishodom.

Razmisli i o tome da im sa skijaškom maskom demoliraš prostorije u vrednosti od 300 evra, to su recimo dva monitora. Ništa ne dobijaš time, ali ćeš se bar bolje osećati. :(

Razmisli i o tome da im sa skijaškom maskom demoliraš prostorije u vrednosti od 300 evra, to su recimo dva monitora. Ništa ne dobijaš time, ali ćeš se bar bolje osećati. :(

I onda umesto para koje ti duguju dobiješ krivičnu prijavu, pa im još nadoknađuješ štetu i imaš dosije do kraja života ili neko slični "žig". Ne nemoj da razmišljaš o skijaškim maskama.

Nikakva sila nece dovesti kod mene do boljeg osecaja. Samo suprotno mogu dovesti.
Sila ne moze nikakvo dobro doneti iako mnogi samo o tome razmisljaju.

Bilo bi dobro kada bi kod nas postojala firma za uterivanje dugova, daš im procenat, ali vratiš veći deo novca. A oni nek ih jure kako znaju i umeju :D

Nazad
Vrh Dno