Šta je novo?

Zimske gume

Bile nekada. Sad se na vrhu smenjuju podjednako dobri AS modeli raznih brendova, njih 5-6, razlike su nikada manje.
Tu su blizu Good Year, Conti, Michelin, Pirelli svi imaju jako dobre all-sesaon gume. Te gume uveliko šišaju budget zimske, tako da ko razmišlja o Tigar Winter-a varijantama + neke letnje odmah nek batali, uzeti 2 seta ima smisla samo ako kupujete jako dobru letnju i vrhunsku zimsku. Drugim rečima premimum guma all season prevazilazi i leti i zimi ove budget gume značajno. Jedino što nećete imati je životni vek 2 seta guma (posebno letnje mogu da traju jako dugo pošto su legalne do 1.6 mm).

Continental AllSeasonContact 2, ovo im je druga zima ali prvi put da ima zimskih uslova. Za sada prezadovoljan. Sneg odlično gazi kao i bljuzgavicu. Doduše, auto je 1700 kila i 4x4 što pravi veliku razliku u ovim uslovima. Videćemo još samo led kako podnosi kada padne neka ledena kiša.

Za uslove za koje je i kupljena a to su umereno vreme i kiša što je 90% zimskog vremena u Beogradu se ponaša odlično. Poslednja baš zimska guma koju sam imao je bila Michelin Alpin 5 (doduše na prethodnom automobilu) i ona je bila osetno lošija na upravljanju od letnjih. Mekana. Naročito kada nije baš hladno. Continental nema tih mana što je i očekivano pošto je All season.

Ja inače leti vozim na letnjim a zimi na All season i, koliko god to nekome bilo glupo, mnogo je bolja varijanta (meni) od letnjih/zimskih.

Winter ima jako dugačak zaustavni put po suvom, neretko je razlika i 15 metara, ili auto još uvek ide 60 km-h sa zimskim gde su letnje već stale... (sa 100 na sat) mnogi toga nisu svesni i misle da je to sve slično, a zimska je jedino zaista dobra kada na putu ima snega, čak i na očišćenom putu ona je uglavnom lošija od All Sesaon, a na suvom uvek od letnjih manje više... po kiši nema poređenja i alls. a posebno letnja su drastično bolje.

Ja inače leti vozim na letnjim a zimi na All season i, koliko god to nekome bilo glupo, mnogo je bolja varijanta (meni) od letnjih/zimskih.
Ово сам и ја помињао раније, за балканске временске услове таква комбинација, уз све боље гуме за све сезоне, је итекако актуелна опција.

@Mare nije baš. Evo ovi uslovi danas, nema više snega na putu, puno vode, temperatura u malom plusu tik iznad nule, letnja će biti gora. Nikad zimska leti ne može biti gora od letnje po snegu. Jedino pozitivno kod letnje po snegu je što sa današnjim kolima, ako parking ima i najmanji nagib, ne bi mrdnuo kola ni metar.

Guma da bi funkcionisala, mora biti elastična. Rotacija je gnječi u delu gde je kontakt i ona su tu greje. Mekša zimska će imati temperaturu veću nego letnja i bolje će prianjati. Iz tog razloga je velik izazov napraviti AS gumu. Šara manje više.

Letnja po snegu aposlutno nema smisla, nisam to rekao... to je verovatno najnebezbednija kombinacija od svih mogućih. Pričali smo o tome da zimska osim po snegu je lošija od All Season u skoro svim ostalim uslovima, a po suvom naravno od letnje (zavisno od temperature). Uostalom pogledajte onaj test (ili bilo koji sa tog kanala), sve će biti jasno.

PS kad bi živeo u nekom planinskom predelu ili išao 5+ vikenda godišnje na skijanje verovatno da bih imao zimske i letnje, ako ništa verovatno AS je lošija na -20 i nižim temp. Ali po gradu, posebno ko vozi bulevare, evo juče je bilo problematično, jutos onako, sada kao bilo koja kiša. Retko kada je problem više od jednog dana u BG.

E da imate i CC3 Sport koga zanima...

Poslednja izmena:
Letnja po snegu aposlutno nema smisla, nisam to rekao... to je verovatno najnebezbednija kombinacija od svih mogućih. Pričali smo o tome da zimska osim po snegu je lošija od All Season u skoro svim ostalim uslovima, a po suvom naravno od letnje (zavisno od temperature). Uostalom pogledajte onaj test (ili bilo koji sa tog kanala), sve će biti jasno.
Meni su se početkom 00ih super pokazale (za letnje gume po snegu) Goodyear Aquatred..

Winter ima jako dugačak zaustavni put po suvom, neretko je razlika i 15 metara, ili auto još uvek ide 60 km-h sa zimskim gde su letnje već stale... (sa 100 na sat) mnogi toga nisu svesni i misle da je to sve slično, a zimska je jedino zaista dobra kada na putu ima snega, čak i na očišćenom putu ona je uglavnom lošija od All Sesaon, a na suvom uvek od letnjih manje više... po kiši nema poređenja i alls. a posebno letnja su drastično bolje.
Sve si nabrojao, ali si izostavio bitan faktor - temperaturu vazduha i na kraju samog asfalta. Kačio sam slike prošle godine, primer kako izgleda put svega nekoliko km van centra grada (u kom je prolećna temperatura krajem novembra) i koja je razlika u temperaturi vazduha i stanju asfalta. Od proleća do zime i poledice, posle samo nekoliko km vožnje van grada. Tu letnja guma nema šta da traži.

U kraju u kom živim često ima smisla montirati zimske ili all season gume od oktobra do maja. Zato sam i prešao na grube all season, plus sam skoro svaki vikend na blatu i makadamu, tako da jednostavno teško da ću se ikada više vraćati na letnje gume. Tačnije, čim promenim auto preći ću samo na AT sa 3PMSF.

Ово сам и ја помињао раније, за балканске временске услове таква комбинација, уз све боље гуме за све сезоне, је итекако актуелна опција.
Ja sam razmišljao o još čudnijoj (da ne kažem luđoj) kombinaciji - da od novembra do marta montiram neke zimske gume niže ili srednje klase, a ostatak godine all season 😀

То ми је могући комбо за Норвешку, да не размишљам ако завеје по брдима у току јуна или јула. Летњи услови су овде у сваком случају лагани, ограничења 80-110, сви возе по ограничењу, тако да ми и гума за све сезоне вероватно завршава посао лети.

Ja sam razmišljao o još čudnijoj (da ne kažem luđoj) kombinaciji - da od novembra do marta montiram neke zimske gume niže ili srednje klase, a ostatak godine all season 😀
Ovo mnogi rade kada im AS gume siđu ispod 4mm, koriste ih leti još neko vreme dok se ne pojedu još malo, pošto su leti legane do 1.6 kao i bilo koje druge gume, ali sa aspekta performansi CC3 zaista šiša sve jefitine zimske gume, tako da je besmisleno imati jeftine zimske zimi ako imaš AS, svakako daleko lošije nego AS cele godine. Na kraju pročitah da CC3 imaju vek oko 70-80k km, pa ta guma će pre da ostari nego da se potroši za većinu domaćih vozača (ko vozi samo grad, teško i 2000 da pređe godišnje, ja sam za 4 godine jedva prebacio 5000 ukupno, a auto se vozi 4-5 puta nedeljno).

Premimum All Seson ni po čemu bitno ne zaostaju za zimskim gumama

Jedina bitna mana je to što realno posle oko 30 do 40k km one više nisu za zimske uslove, pa ko prelazi 20k ili više to nije opcija za njega. Ali ko prelazi 10k ili manje zaista može da ima jedan set. Kapram da mnogi pod All Season misle na neke gume od pre 20-40 godina kakve su bile standardne M+S bez pahulje. Ali to nema veze sa današnim gumama.

Svaka cast za Linglong,plus jeftina i 7 godina garancije.

Danas na parkingu picvajz. Kako se sneg topi sa kola tako padne sa haube preko prednjeg branika i napravi mini smet, branik gura bez problema pri uparkiravanju ili isparkiravanju...
Gledam danas coveka sa prozora kako 4 puta pokusava da se uparkira u nazad, blago uzbrdo, na parking mesto ispred koga je kisni kanal (malo upusten). Ugura pola auta u parking mesto i kad treba prednji kraj da iz slivnika popne na 3 cm ivicnjaka krece slajfovanje na sve strane jer upadne u gater i bljizgu i onda samo zabode pun gas. Gume cvile, bljuzga leti po 3 metra u vis i 10ak u dalj. Bukvalno gas koristi kao da ima samo on/off, ili je ler ili gas do crvenog, to mi je i privuklo paznju da pogledam jer sam na terasi bio i cujem da neko turira do blokade. Umesto mini zalet samo da probije taj smet(ic), stavise i manji je rizik da ce da prebaci parking mesto nego da mu guma naglo uhvati zub ivicnjaka pod punim gasom. Posle 4 puta je odustao i otisao na sledece mesto. Tamo je probao 3 puta i onda je batalio parkiranje ispred zgrade...

Onda drugi komsija, pola sata cisti auto, ali ostavlja ceo krov neociscen. Izlazi na glavnu dzadu, koci zbog busa i santa od oko metar se survava sa krova niz soferku...

Tako da, dzaba guma ako logike nema...

Meni je bio cirkus kad sam video tigar zimsku gumu na Laguni.
Guma je pukla a dot je 2017.A slag na tortu je taj da je ****** radnik tigra.

pa svaka guma može da pukne, ko zna kakvu je udarnu rupu pogodio... tigar nije nešto extra što se tiče smeše gume, ali svakako nije ni nepouzadana guma

Jel ima ovde neko da fura zimske gume i leti. Kakva su vam iskustva u poredjenju sa all seasons?
Koliko vam traju?

Jel ima ovde neko da fura zimske gume i leti. Kakva su vam iskustva u poredjenju sa all seasons?
Koliko vam traju?
Ja vozim All season Micheline CrossClimate 2, zadovoljan sam performansama, dobro drze i zimi i leti, i po kisi, nisu na nivou top zimskih ni letnjih, ispod 10-20% su slabije. Za dugotrajnost cemo videti, imam ih oko 9 meseci.
Vozio sam zimske leti, nemaju ocekivane performanse u poredjenju sa letnjim, i all season gumama. Upravljivost i kocenje su slabi, pogotovo po mokrom vremenu, doduse moguce zbog potrosenosti i DOT-a da su bile vec gotove.
Vozio sam i sportske Pirelli letnje gume, neverovatna razlika u odnosu na sve drugo, pogotovo za ostriju voznju i naglo kocenje, i kisno vreme, tako da mogu da ocenim razliku u odnosu na all season i zimske prilicno solidno.
Iskren savet, menjajte gume cim je sara gotova, a pogotovo nemojte zimske leti i letnje zimi, to je problem u najavi kad tad.

Nije šara jedino merilo. Mnogi vozači (posebno iz starije populacije) godišnje prelaze svega 3-5 hiljada km, i jedne iste zimske gume koriste (u toku cele godine) i po 10-12 godina. Argument im je da je šara i dalje dobra (4-6mm) ali ne razumeju da te gume, ne samo da su izgubile zimska svojstva smeše, nego su postale opasne u svim uslovima.

Uskoro ce se potpuno izgubiti smisao za zimskim i letnjim, jer All season imaju jako slicne performanse. Jedino ko hoces vrhunske performanse pa uzima top tier sezonske pneumatike.

Ja sam čak pre ako neko neće all season ili jednostavno ima samo letnje da imate samo njih, ali naravno, vozite samo onda kada uslovi dozvoljavaju (čitaj proleće, leto, jesen), nema snega leda i ostalo (tu mnogo toga utiče, jutarnji mraz ili čim zadje sunce zna da poledi čak i kada je naoko suvo), a te dane kojih u BG i nema previše poslednjih 10 godina, bus, taxi, bilo šta drugo. Problem je što je to izuzetno rizično možete da krenete negde ujutru 10-12c ili više, mislite sve cool dok završite sa poslom eto mećave i snega. Iskreno koga mrzi da menja All Season su jedino rešenje i to nemojte budžet gume nego neke premium, koji je to trošak kad se podeli na x godina, naspram svega ostalog vezanog za auto... dobićete odlične gume i za zimu i pristojne za ostala 3 godišnja doba.

A letnje po snegu imate ovih dana na svim društvenim mrežama gomilu videa, neverovatno da posle skoro 15 godina od kada su zimske obavezne ljudi i dalje pokušavaju da voze po snegu na letnjim... i još gomila klinaca u komentarima proziva marku auta, a ne kapira da jedino što čini razliku između auta koji ide i onog koji se zalgavio je tih 4x20x10cm površine...

Provozao Nexen 20” AS gume po ociscenom i neociscenom auto putu u pravcu ka Budimpesti i apsolutno ni jednu zabrinjavajucu situaciju nisam imao. Ovde auto stajao na parkingu 3 dana, sneg napadao fino, bez problema krenuo. Mozda ima i do toga sto je quattro ali za sada nikakvih problema po snegu sa ovim gumama. Videcu kad se vratim u Bg kakvo je stanje na ulicama i da li ce biti problema.

Provozao Nexen 20” AS gume po ociscenom i neociscenom auto putu u pravcu ka Budimpesti i apsolutno ni jednu zabrinjavajucu situaciju nisam imao. Ovde auto stajao na parkingu 3 dana, sneg napadao fino, bez problema krenuo. Mozda ima i do toga sto je quattro ali za sada nikakvih problema po snegu sa ovim gumama. Videcu kad se vratim u Bg kakvo je stanje na ulicama i da li ce biti problema.

Nexen pravi ozbiljne gume ko misli drugacije pojma nema.

4x4 radi posao a i Nexen je dobra guma.

Вратио се прексиноћ из Сарајева/Јахорине, зимске гуме Пирели Винтер Скорпион, ауто кватро и плус скрећу сва 4 точка, намучио се као Исус(додуше и сам носим кривицу јер ми се запушио простор између гума и каросерије па сам на некој пумпи излупао снег и лед кишобраном и прогледао после тога). Наравоученије ако се возите по Београду целе године, завршиће вам посао АС гуме, иоле неки излети по брдима и планинама, не коцкајте се без зимских гума, и то премијум, не буџет.

Вратио се прексиноћ из Сарајева/Јахорине, зимске гуме Пирели Винтер Скорпион, ауто кватро и плус скрећу сва 4 точка, намучио се као Исус(додуше и сам носим кривицу јер ми се запушио простор између гума и каросерије па сам на некој пумпи излупао снег и лед кишобраном и прогледао после тога). Наравоученије ако се возите по Београду целе године, завршиће вам посао АС гуме, иоле неки излети по брдима и планинама, не коцкајте се без зимских гума, и то премијум, не буџет.

*** vi iz grada kad dodjete na planinu i vidite sneg pogubite se vidjao sam svasta 🤣

*** vi iz grada kad dodjete na planinu i vidite sneg pogubite se vidjao sam svasta 🤣
Нисам се погубио, чак сам и предводио колону на неким деоницама, једноставно, били су нељудски услови за вожњу, и стајало се сваких сат времена да одледим брисаче каква је била мећава.
Него да се надовежем на претходне постове, ко се нађе у таквом невремену само квалитетна зимска гума, а ни то не гарантује безбедно путовање...

U takvim (ne)uslovima samo lanci
Bolje nego 4x4

Nazad
Vrh Dno