Šta je novo?

Zimske gume

Jel jos uvek moze da se nadje Winter 1 sa starom šarom a da je novije proizvodnje?
Nikad je nisam imao ali sam cuo od mnogo njih da je bila odlicna guma, da li je uzeti u razmatranje ako se uopste moze naci?
Kakvu šaru gledati uopste kada je u pitanju zimska guma i koju biste preporucili.

Jel može neka preporuka za solidne zimske ili eventualno all season gume za Opel Astru J, trenutno su na njoj Matador Hectora 3 letnje, dimenzije koje mi trebaju su 215/65, a treća dimenzija je čini mi se R15.

Nisam "planinarski čovek" tako da mi trebaju pretežno za gradsku (BG) vožnju, i eventualno po autoputevima. Mada opet ne bih ni neke najlošije.

Jel jos uvek moze da se nadje Winter 1 sa starom šarom a da je novije proizvodnje?
Nikad je nisam imao ali sam cuo od mnogo njih da je bila odlicna guma, da li je uzeti u razmatranje ako se uopste moze naci?
Kakvu šaru gledati uopste kada je u pitanju zimska guma i koju biste preporucili.

Winter 1 je bas prevazidjena guma, ova nova bi trebalo da je drasticno bolja. Odnosno, jedinica je odlicna po dubokom snegu ali u ostalim uslovima je losa. Ta sara je ista mislim jedno 10+ godina i bio je red da se predje na nesto modernije i bolje u svim uslovima..

Jel može neka preporuka za solidne zimske ili eventualno all season gume za Opel Astru J, trenutno su na njoj Matador Hectora 3 letnje, dimenzije koje mi trebaju su 215/65, a treća dimenzija je čini mi se R15.

Nisam "planinarski čovek" tako da mi trebaju pretežno za gradsku (BG) vožnju, i eventualno po autoputevima. Mada opet ne bih ni neke najlošije.

Jesi siguran da je R15? Ne znam da astra J ima tako mali točak. Ja vozim astru J sedan, došla fabrički sa 16" a od proletos imam 18"

Takode 215/65? Meni su bile 205/60 r16 te prve. Ne nalazim da je na neki model išao 215/65 odnosno tako debela guma.

Наравно да није била одлична гума, а те приче су из периода кад већина није ни имала два сета гума, па је Винтера испала одлична за зиму у односу на летње гуме. 2025 година је.

Davno prevaziđena guma, koja je loša u svim uslovima, osim na utabanom snegu. Čak su i ovi novi Tigar/Riken/Taurus/Kormoran klonovi bolji.

Biraj neku provereno dobru zimsku gumu srednje klase.

Ovih dana treba da uzmem nove gume (205/55 r16) i posle skoro deceniju vožnje sa namenskim setovima za leto/zimu razmišljam da sada pređem na all season gume. Godišnje prelazim oko 3000 kilometara i ne praktikujem agresivnu vožnju bilo po gradu ili na otvorenom putu, tu i tamo se ode na planinu ali retko tokom zime tako da mislim da će neka all season guma iz višeg segmenta zadovoljiti moje potrebe.

Izbor sam suzio na sledeće tri gume:

• Michelin Crossclimate 3
  • Pirelli Cinturato All Season SF3
  • Continental AllSeasonContact 2

Za Kleber Quadraxer 3 koju je par članova foruma pazarilo znam da je pristojna guma, sestra je vozi već neke 3 godine i nije imala problema sa njom do sad tako da i ona dolazi u obzir kao krajnja opcija ali bih radije uzeo jednu od gore navedenih samo što nisam siguran koja bi bila najbolja opcija za naša leta i zime. 🤔
Ovo sam i ja rešio, a koliko sam i da li pogrešio vreme će pokazati.
Doduše planiram da ih koristim veći deo godine i da ne žurim sa zamenama na promeni sezona. Letnje su mi dobre, pa ću ih eventualno montirati pred neka letnja
putovanja. Na zimovanja ne idem, a živim u ravničarkom gradu.
Ali da ne idemo u off, ipak je tema o zimskim gumama...

Koje dimenzije gume su u pitanju, model automobila?

Ja sam sa Winter2 205 55 r16 prosle godine isao na planinu po snegu bez ikakvih problema, niti jednom nisam proklizao ili izgubio trakciju ali sam i vozio oprezno.

Ma te gume su jedne od boljih na snegu i ledu, sve dok nije hladnije od - 10 °C. Ali zato na suvom i mokrom asfaltu nisu dobre kao gume srednje i premijum klase, ali su za tu cenu ok, i više nisu kritično loše na mokrom kao stare Wintera.
Ko prelazi malo km, bez autoputa i živi u brdskim ili ruralnim krajevima, te gume su ok izbor. Svi ostali treba da biraju provereno dobre gume bar iz srednje klase, a ima ih po ok cenama.

Jesi siguran da je R15? Ne znam da astra J ima tako mali točak. Ja vozim astru J sedan, došla fabrički sa 16" a od proletos imam 18"

Takode 215/65? Meni su bile 205/60 r16 te prve. Ne nalazim da je na neki model išao 215/65 odnosno tako debela guma.
Upravu si, zeznuo sam se skroz, na njemu su 215/60 R16.

Dobre gume srednje klase u toj dimenziji startuju od 10-12k din. komad (Kleber, Uniroyal, Hankook, Vredestein, Nexen, Nokian), pa sve do 18k din. za premijum Michelin, GY, Conti.
Vidi testove na Tyre Reviews, tu imaš i onaj alat, da prilagodiš svom stilu vožnje i uslovima, i da suziš izbor.

Ovih dana treba da uzmem nove gume (205/55 r16) i posle skoro deceniju vožnje sa namenskim setovima za leto/zimu razmišljam da sada pređem na all season gume. Godišnje prelazim oko 3000 kilometara i ne praktikujem agresivnu vožnju bilo po gradu ili na otvorenom putu, tu i tamo se ode na planinu ali retko tokom zime tako da mislim da će neka all season guma iz višeg segmenta zadovoljiti moje potrebe.

Izbor sam suzio na sledeće tri gume:

• Michelin Crossclimate 3
  • Pirelli Cinturato All Season SF3
  • Continental AllSeasonContact 2

Za Kleber Quadraxer 3 koju je par članova foruma pazarilo znam da je pristojna guma, sestra je vozi već neke 3 godine i nije imala problema sa njom do sad tako da i ona dolazi u obzir kao krajnja opcija ali bih radije uzeo jednu od gore navedenih samo što nisam siguran koja bi bila najbolja opcija za naša leta i zime. 🤔
Michelin nisam probao, ali igrom slučaja imao i Continental i Pirelli, velike razlike po meni nema, Pirelli je nešto mekša guma, ali se i po testovima više troši, u vožnji je osećaj sličan, ista dimenzija gume sa Sandero Stepway.

Ja sam juce montirao kleber quadraxer 3, za sad zadovoljan u odnosu na stari michelin cc, dosta su tise. Drugu razliku za sad nisam primetio

Nazad
Vrh Dno