Šta je novo?

Zimske gume

Прилично сам сигуран да је писало Ice, биле су превише прљаве да бих загледао детаље, у Норвешкој смеју да се возе. Није уобичајно да овде видим Тигар шаре на гумама, зато сам и поменуо.

A ok, razumeo sam da si te Ice video negde u BG.
Mada, i to se dešava, pre x godina sam usred grada video Hyundai SUV sa nekim studded gumama.

Za sve sezone

Posle dosta većenja, izbor se sveo na sledeće:
Gume mi trebaju za Yarisa 1.0 VVTI/2006, gradska vožnja BG uglavnom, vozač + suvozač max.
Ako neko ima neki šesti predlog, otvoren sam za sugestije.

Сестра је прилично задовољна Клебером ове прве зиме, каже да се добро показао оних пар дана кад је било клизаво, а и да су иначе ок. Вози озбиљну градску зујалицу - Јарис 1.5 (125 КС). Видећемо како ће бити за коју годину, за сад је одлично и што не тегли гуме и не троши време и новце на пребацивање летње - зимске.

Kod mene je Kleber sad druga zima, a ide treće leto i za sad su bile super. Ovu zimu sam se popeo uz brdo po klizavom snegu, gde sam mislio da nema šanse da prođem, jer je strma uzbrdica, a ne čisti se nikad. Pravi test će da bude sledeća zima, jer ako to izguraju ok, onda dolazim finansijski na isto kao sa dva seta, koja sam menjao na ~6 god. za letnje i ~5 za zimske, a nema zezanja oko zamene + manje zauzetog mesta.

Ove Hankook su xl gume nemaj ih uzimati za mali i lak auto.

Hvala, nisam obratio pažnju.
Verovatno će da budu ove Kleber na kraju.

Nisam nikada koristio gume za sve zezone niti bih ih koristio,bar dok ne dostignu kvalitet kvalitetnih zimskih i letnjih guma a to nece skoro
Koliko sam citao po ozbiljnijim forumima od ovoga na tu temu ,takva all season guma jos nije napravljena
Prilicno se brzo trose i efikasne su u proseku 2 sezone i to samo premium brendovi Michelin,Continental,Dunlop,Pirelli pa i Hankook
Ovo pisem, jer sam posle mnooogo godina hteo da ustedim i uzmem all season gume, ali posle visemesecnog istrazivanja shvatih da to ipak nije to
Niti cu takvom kupovinom ustedeti niti imam sigurnost(meni licno najvaznije)u voznji
U svakom slucaju to je neko moje vidjenje stvari a i sami mozete procitati na ozbiljnim stranim forumima pogledati recenzije takvih premium guma i standarnih za leto i zimu
Licno prelazim preko 15k godisnje i evo tek posle 5 godina zamenih Dunlop zimske za druge Dunlop najnoviji model
Dunlop Winter Response 2 MS 195/65/R15 T91
Letnje imam
HANKOOK 195/65 R15 Kinergy Eco K425 91H evo ovoga leta 5 sezona sledece godine ide takodje nov komplet i opet nadam se 5 godina miran

Mi na Puntu vozimo Hankook AS. Auto je samo za po gradu (BG) i prelazimo ne vise od 5k km godisnje.
Za sada nikakvih problema sa tom gumom, cak i po snegu, kog u BG ima 3 dana godisnje.

Da,prelazis malu kilometrazu,najveci neprijatelj AS je u stvari toplota ,zato brzo propadaju plus nasi poprilicno losi putevi

Koliko si platio dunlop zimsku?

Данас налетим у крају на Инсигнију као моју, бацим поглед на гуме, и изненадим се познатом шаром.

Strial Ice, додуше нисам видео шиљке, вероватно поиспадали временом. Покушао сам да изгуглујем где се производе, али без успеха...

Pogledajte prilog 479858
Samo potraži na bočnoj strani gume E oznaku. Ako su iz Srbije, onda piše E10.

Касно је сад, ако неким случајем опет налетим на исту у суседном градићу.

Najnoviji test

Za dobro pravolinijsko kočenje, bolje gume idu napred, mišelin test stazi urađen test. 😊
Pogledajte test. Ovde sam ubacio jer se ovde o tome raspravljalo.

Tema je zimska gume, iskoristit cu priliku i pitati(ukoliko ne grijesim) koje mi gume preporucujete za ljeto, dimenzije 235 45 R18, godisnje predjem od 15-20.000 km..?

Najnoviji test

Za dobro pravolinijsko kočenje, bolje gume idu napred, mišelin test stazi urađen test. 😊
Pogledajte test. Ovde sam ubacio jer se ovde o tome raspravljalo.

Ovaj i prethodni video potvrđuju da bolje gume idu pozadi.

Odgleda li ti video?🤣
U svakodnevnoj vožnji je najbolje da bolje idu pozadi. Ako se tvoja vožnja svodi isključivo na pravolinijsko kretanje i kočenje, onda cepaj nove napred. Ja ne poznajem nikoga ko vozi tako. 🤔

Od kad znam za sebe bolje gume uvek stavljam napred, što naravno ne znači da je to ispravno i da sam 100% u pravu (a izgleda da nisam koliko vidim po ovim testovima :ROFLMAO:)

Generalno, preporučuje se da se nove gume stave na zadnju osovinu, bez obzira na to da li je auto s prednjim, zadnjim ili pogonom na sva četiri točka.

Zašto staviti nove gume pozadi?​

1. Bolja stabilnost i kontrola – Zadnje gume su ključne za stabilnost vozila, posebno pri naglom kočenju, vožnji po kiši ili izbegavanju prepreka. Ako su lošije gume pozadi, može doći do proklizavanja i gubitka kontrole.
  2. Smanjen rizik od aquaplaninga – Ako su nove gume pozadi, bolje će raspršivati vodu, smanjujući rizik od gubitka prijanjanja na mokroj podlozi.
  3. Sigurnije upravljanje pri naglim manevrima – Ako se vozilo zanese, lakše je kontrolisati proklizavanje prednjih nego zadnjih točkova.

Kada može biti opravdano staviti nove gume napred?​

• Ako su zadnje gume još uvek u jako dobrom stanju, a prednje su potpuno istrošene.
  • Ako imaš prednji pogon i pretežno voziš po suvom, s blagim opterećenjem zadnjeg dela vozila.

U svakom slučaju, ako su gume već jako neujednačene, najbolje je razmisliti o zameni sve četiri, jer će nejednako trošenje uticati na stabilnost i upravljivost.

Пролази зима, па и тема стандардно оде у аут. Била никаква и овде код мене, могу само мислити какви су били зимски изазови у Србији...
За одјаву, Goodyear одрадиле још једну сјајну туру, ишли до другара на источну обалу преко дебелих брда и планина, није било снега, али уз температуре од 0 до -20 увек буде неких изненађења на путу.

Odgleda li ti video?🤣
U svakodnevnoj vožnji je najbolje da bolje idu pozadi. Ako se tvoja vožnja svodi isključivo na pravolinijsko kretanje i kočenje, onda cepaj nove napred. Ja ne poznajem nikoga ko vozi tako. 🤔

Pogledali ti video? 😅

U svakodnevnoj vožnji kojoj JA vozim, 90% je BG, vise imam pravolinijsko kočenje... nego vožnja u krivni na ivici da ni se dupe zabaci..

Ne znam gde ti voziš ali ako imaš više dugačkih krivina gde hoćeš brzo da voziš.. Onda bolje pozadi.. To ti je test pokazao..

Takvih krivina po beogradu i da imam uslove zbog gužvi tj da mogu da vozim dovoljno brzo imam mozda 3x godišnje.

Opet kažem.. Ja imam svakodnevno 30 - 50 pravolinijskih kocenja.. Za mene bolje gune idu napred.. I uklapa mi se u rotaciju bolje losije gune zbog ravnomerne potrošnje.
90% lupanja su pravolinijska.. Iznanadna kocenja.

Tebi ako se uklapa u tvoju svakodnevnu vožnju.. Stavi nazad 👌

Ja sam jedan od tih koji je proslogodisnje prednje opet stavio napred a bolje ostavio pozadi. Prosle godine su presle oko 8k km.
Da, jeste mi vecina voznje po bg ali sam dosta na auto putu i po brdima i ne vozim polako.
Na auto putu znaci bolja guma pozadi jer je auto nazad laski i kod jacih bocnih udara vetra prvo popusta zadnji deo zbog manje gripa. Pa bolje gume to malo kompenzuju. Za brdo i krivine je jasno zasto bolja guma nazad.

Goodyear је (управо открио) 2021 купио Cooper tyre & rubber који је опет ваљда власник Трајала (на википедији не стоје јасни подаци). Што ће рећи Goodyear је власник Трајала, сумњам да праве Goodyear брендиране гуме тамо.

Vrh Dno