Šta je novo?

Zimske gume

Vozio RS2 na svom autu, probao i RS3 nekoliko puta i pitao drugara za mišljenje.
Prijanjanje dobro u prvoj sezoni, već od druge sezone kreće pad performansi, relativno bučna. Za te pare koliko se kreću po meni ne vrede.
Relativno bucna da, ali pad perfomansi... Mozda ako udjes u letnju sezonu sa njima, preko +20 stepeni i kasno zamenis sa letnjim gumama. To ce se desiti sa bilo kojom gumom... Ne branim Hankook ali lepo iskustvo do sada...

Pa da ih vozim i leti ne bih ni komentarisao uopšte. Primetio sam u drugoj i trećoj sezoni jako veliku razliku pri kretanju iz mesta u snegu, i na samo pipanje su postale tvrde dosta, kao da nisu zimske gume.
I čitao sam po stranim forumima da se još mnogi žale na istu stvar. Da li je do određene serije ili nečeg drugog ne znam.
Uglavnom za 1000 dinara više sam prešao na Continental TS870P i Hankook ne može da im priđe ni po jednom parametru.

Pa da ih vozim i leti ne bih ni komentarisao uopšte. Primetio sam u drugoj i trećoj sezoni jako veliku razliku pri kretanju iz mesta u snegu, i na samo pipanje su postale tvrde dosta, kao da nisu zimske gume.
I čitao sam po stranim forumima da se još mnogi žale na istu stvar. Da li je do određene serije ili nečeg drugog ne znam.
Uglavnom za 1000 dinara više sam prešao na Continental TS870P i Hankook ne može da im priđe ni po jednom parametru.
Nisam rekao da ih vozis i leti (sto implicira letnju sezonu), vec da eventualnom kasnom zamenom zimskih guma gube na voznim osobinama.
Svejedno, za sada sam zadovoljan, ako budem menjao zimski set uzecu u razmatranje i tvoju zamenu kao preporuku za bolju opciju, iskustvo je vazna stvar.

Ne, ne. Zimske gume stavljam oko 1.decembra i skidam oko 1.marta osim ako nisu neki neočekivani vremenski uslovi.
Vremenom sam prelazio sa nekih budžet klasa gume na sve više i više. U početku sam mislio da ne mogu da primetim neke drastične razlike između različitih klasa guma. Međutim vožnjom se itekako primeti, pri nekom naglom iznenadnom kočenju, kretanju iz snega, malo žustrijoj vožnji.
I ja sam tada mislio kako je Hankook odličan, mislio da su ti neki nedostaci normalni ali kad sam probao prave premium gume shvatio sam da debelo grešim. Možda se neko ne slaže, ali iz mog iskustva je tako.

Ne, ne. Zimske gume stavljam oko 1.decembra i skidam oko 1.marta osim ako nisu neki neočekivani vremenski uslovi.
Vremenom sam prelazio sa nekih budžet gume na sve više i više. U početku sam mislio da ne mogu da primetim neke drastične razlike između različitih klasa guma. Međutim vožnjom se itekako primeti, pri nekom naglom iznenadnom kočenju, kretanju iz snega, malo žustrijoj vožnji.
I ja sam tada mislio kako je Hankook odličan, mislio da su ti neki nedostaci normalni ali kad sam probao prave premium gume shvatio sam da debelo grešim. Možda se neko ne slaže, ali iz mog iskustva je tako.
Mislim da sam krenuo tim putem, cak se pronalazim u toj prici... Korak po korak, ide se na klasu vise... Jasno mi je o cemu govoris... Plus sam se zakucao u jednu metalnu platformu (Bogu hvala samo total steta na autu, nikom nista za uspomenu), delimicno zbog neadekvatne voznje delimicno zbog ne tako dobrih guma sa prethodnim autom, tako da sam nakon toga poceo da vrednujem jedinu stvar koja te vezuje za podlogu dok si u automobilu...

Meni se čini da su većina guma čak i srednje klase jako dobre kao nove, ali se razlika pokaže posle par godina. Ja sam fasciniran Conti PC5 sa kojima mi je stigao auto, a koje su prešle 50.000km sigurno, a moguće i više, a koje su se vrlo lepo ponašale i kada im je šara spala na ispod 4mm, zamenjene sa manje od 3mm (prema rečima vulkanizera, nisam merio). I ja sam bio u fazonu da ne bacam pare na premium, kažu svi da su gume srednje klase odlične, ne treba bolje, voziš umerenije... Ali sam shvatio da grešim tek kad sam promenio klasu guma. Na prethodnom autu (Astra K) kupljenom novom, stavio sam Sava HP2 zimske, činilo mi se da su ok, jer nisam imao neki reper. Ali kad sam na novom autu "seo" na GY, tek sam tada shvatio kako treba zimska guma da se ponaša. To kretanje iz snega je (po meni) apsolutno nevažna stvar jer mi je vožnja po snegu nekih 5-10km godišnje, kad dođem na skijanje, dok se uparkiram i isparkiram. Vožnja na suvom i mokrom asfaltu je po meni primarna, i tu se GY i Sava ne mogu uporediti (naravno). Kod značajno slabijeg i lakšeg auta osećalo se neko uvijanje guma pri promenama pravca na većim brzinama (na AP), kao da okrenem volan i onda auto okleva i skrene sa nekim zakašnjenjem, vrlo teško je opisati. Preko kolotraga kada se prelazi umeo je neočekivano auto da se ponaša, jednostavno gume nisu davale osećaj sigurnosti. I sve to može verovatno da se koriguje nešto sporijom vožnjom i opreznošću, ali mi jako često vozimo noću i ne želim da prepuštam ništa slučaju, da li ću biti 100% koncentrisan kao da je jutro.

Tražio sam ponudu i za
– Goodyear UltraGrip Performance 3 225/45 R17 ili
– Continental WinterContact TS 870 225/45 R17

Da uporedim sa Hankok ponudom pa da odlučim. Odlična im je ponuda za felne, poklopce, senzore, montazu i dostavu. Teško ću igde naći originalne felne po toj ceni tako da cu vrv progutati i Hankok da uzmem iako mi komentari ovde ne ulivaju puno poverenje.

Prodavac je onako, kratko odgovara, oglušuje se o mnoga pitanja. Mali red flag ali ok.

Ханкок је скроз ок, јесте (углавном) испод премијум, али генерално добар избор. Ако је разлика у цени значајна тим боље.

Interesantno je da henkok u inostranstvu često ima visoku cenu, dosta višu nego kod nas. A neki drugi poznati brendovi pak nižu
Međutim, ne bih ga po tim cenama ni uzimao u obzir pored Bridžstona, Kontija, GY-ja.

Код мене је Ханкок углавном повољнији, да је опет углавном вредан разматрања, цене се мењају нон-стоп, па све зависи од тренутне понуде. Три сезоне са Winter I*Pike RS2 на малом ауту које су се одлично показале, јуче сам их опрао и спаковао у оставу да чекају следећу зиму.

trenutne cene na idealo

Continental WinterContact TS 870 225/45 R17 i Goodyear UG Performance 3 225/45 R17 oko 120eur

Hankook Winter i*cept RS3 (W462) 225/45 R17 91H oko 110eur

Kod istog prodavca felne, senzori, poklopci montaza i dostava za letnje
Hankok Ventus Prime 4 225/45 R17 91Y 1060 eur

za Hankook Winter i*cept RS3 u istoj kombinaciji trazi 1200 eur

Solo felne kod njega, bez senzora, ventila, montaze, balansiranja, poklopaca/ cepova i dostave 550 eur

Za druge nikako da mi da ponudu.

Takve su samo uz auto u Tojoti, ali da kupis druge, puno ruznije i 16 inca, 1500 eur samo felne a ovde uz gume dobijam iste kao uz auto sto su dosle u visem nivou opreme po ceni Borbet ili nekih drugih zamenskih felni.

Da ne pricam da je kod mene u radnj pored, samo balansiranje i montaza 180 eur. samo usluga

Edit
odgovrio je, ista cena je za Continental WinterContact TS 870 225/45 R17 i Goodyear UG Performance 3 225/45 R17 kao za Hankok

garancija 2 meseca. malo cudno. A tek cu na jesen da ih montiram ali sam zapeo sada zbog felni koje prvi put vidim u prodaji.

Deluje legitimno prodavac. Ako je neko u Austriji i ima iskustva sa Wilhabenom a raspolozen je da pomogne, neka me cimne da pogleda i on prodavca/oglas.

Poslednja izmena:
Не можеш да поредиш најјефтиније понуде са Идеало, и специфичне акције гума+фелна код конкретног продавца.
Ако гледаш Идеало, Ханкок је скуп, за 10е више по гуми боље ићи на Конти или Гудјир.
Ако ти тај конкретан продавац нуди повољно Ханкок у комбинацији са фелнама, монтажом, сензорима итд. твоје је да процениш да ли си спреман да прихватиш Ханкок, ја не бих имао дилему већ бих у том случају узео Ханкок и добре фелне.

Услуга ти је баш скупа, код мене у Норвешкој је 80-ак евра монтажа гума + балансирање 4 точка.

Не можеш да поредиш најјефтиније понуде са Идеало, и специфичне акције гума+фелна код конкретног продавца.
Ако гледаш Идеало, Ханкок је скуп, за 10е више по гуми боље ићи на Конти или Гудјир.
Ако ти тај конкретан продавац нуди повољно Ханкок у комбинацији са фелнама, монтажом, сензорима итд. твоје је да процениш да ли си спреман да прихватиш Ханкок, ја не бих имао дилему већ бих у том случају узео Ханкок и добре фелне.

Услуга ти је баш скупа, код мене у Норвешкој је 80-ак евра монтажа гума + балансирање 4 точка.
Nisam gledao najjeftiniju ponudu nego najjeftiniju da ih ima vise po toj ceni. Ponudio je svakako i druge dve opcije po istoj ceni, tj Continental WinterContact TS 870 225/45 R17 i Goodyear UG Performance 3 225/45 R17 kao za Hankok.

Koje bi ti uzeo od te tri?

Ostaje jos da rizikujem sa online dostavom manje pouzdanog prodavca i sto necu imati garanciju na zimu kada ih montiram.

Kod mene je samo rotacija tockova 60 eur. ***, Tirol, Alpi. Sve je mnogo skuplje. Posle Svajcarske vrv jedan od skupljih regiona u Evropi.

tj nema tu sta, vvr su Goodyear UG Performance 3 najbolje u istoj ceni.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:

Nazad
Vrh Dno