Meni se čini da su većina guma čak i srednje klase jako dobre kao nove, ali se razlika pokaže posle par godina. Ja sam fasciniran Conti PC5 sa kojima mi je stigao auto, a koje su prešle 50.000km sigurno, a moguće i više, a koje su se vrlo lepo ponašale i kada im je šara spala na ispod 4mm, zamenjene sa manje od 3mm (prema rečima vulkanizera, nisam merio). I ja sam bio u fazonu da ne bacam pare na premium, kažu svi da su gume srednje klase odlične, ne treba bolje, voziš umerenije... Ali sam shvatio da grešim tek kad sam promenio klasu guma. Na prethodnom autu (Astra K) kupljenom novom, stavio sam Sava HP2 zimske, činilo mi se da su ok, jer nisam imao neki reper. Ali kad sam na novom autu "seo" na GY, tek sam tada shvatio kako treba zimska guma da se ponaša. To kretanje iz snega je (po meni) apsolutno nevažna stvar jer mi je vožnja po snegu nekih 5-10km godišnje, kad dođem na skijanje, dok se uparkiram i isparkiram. Vožnja na suvom i mokrom asfaltu je po meni primarna, i tu se GY i Sava ne mogu uporediti (naravno). Kod značajno slabijeg i lakšeg auta osećalo se neko uvijanje guma pri promenama pravca na većim brzinama (na AP), kao da okrenem volan i onda auto okleva i skrene sa nekim zakašnjenjem, vrlo teško je opisati. Preko kolotraga kada se prelazi umeo je neočekivano auto da se ponaša, jednostavno gume nisu davale osećaj sigurnosti. I sve to može verovatno da se koriguje nešto sporijom vožnjom i opreznošću, ali mi jako često vozimo noću i ne želim da prepuštam ništa slučaju, da li ću biti 100% koncentrisan kao da je jutro.