Pa gde je vece opterecenje na prednjoj vuci? Nazad?
Klasicna intelektualna zamka, koja previdi da na snegu nije bitan torque ili stoping grip vec stabilnost auta.
Takodje je ovde problem sto kroz pisanje ispada da napred imas celave a nazad nove gume ali je slucaj da nazad imas nove a napred potrosenije (a ne skroz potrosene gume).
Stvar je u sustini vrlo jednostavna:
na snegu za auto u pokretnu je najbitnija trakcija. Dzaba odlicno kocenje ili start ako nemas kontrolu nad autom. Ako potrosenije gume stavis nazad, drasticno smanjujes trakciju zadnjeg dela koji je kod svakog auta mnogo laksi od prednjeg zbog pozicije i tezine motora. To znaci da ako su losije gume nazad, eksponencijalno povecavas sanse za piruetu na putu pri kocenju ili neravninama.
Takodje potrosenost prednjih guma (donekle) nadoknadjujes spomenutom tezinom motora te je logicno da ako na mnogo laksi kraj auta stavis losije gume da ce zadnji kraj mnogo lakse i brze gubiti kontrolu.
U prilog ovome ti je kocioni sistem na svakom autu, koji imaju razdelnike snage kocenja ciji je odnos za prednje i zadnje kocnice od 80:20 do 70:30.
Da imas identicnu snagu kocenja na obe osovine i najbolje gume u univerzumu, izleteo bi iz prve krivine pri kocenju jer ti je zadnjica mnogo laksa od prednjice i imas uzivo pravi primer oversteering-a (ne znam kako se to zove na srpskom).
Kada sam bio mlad i zelen, kupio 2 nove zimske, sam zamenuo na felnama i stavio napred. U prvoj krivini na snegu sam izleteo sa zadnjicom napred, nove napred nista nisu pomogle, srecom zavrsio u travnjaku.
Nazvao kuma koji ima radionicu i covek mi lepo objasnio gde sam pogresio, odnosno kako sam gore napisao.