Šta je novo?

Zimske gume

Ništa od navedenog nisu mane

Danas sneg, bljuzgavica, videcemo Vredstein na ovom vremenu kako ide kad se budem vracao s posla.

Мене више брину они са изговором "остаћу на летњим и онако зими нигде не идем". Неки такви су јутрос на посао отишли, а сад треба да се и врате кући.

Sad je zurka u saobracaju 100%, bolje ne ici nigde ako ne morate :D
Takvih koji voze na letnjim koliko hoces napolju..

Evo moje iskustvo sa Ananasom. Gume naručene pre 30-ak sati, sada su kod mene.

Na kraju sam prelomio i uzeo zimske Dunlop. Mala mana što je DOT sa samog početka 2024. i vidi se da nisu bili baš pažljivi sa čuvanjem, ali se nadam da je to sve ok.

Izašlo me oko 14.000 RSD po gumi za 215/70 R16 Winter Sport 5 SUV.
To je baš brzo, za 30 sati. Ja još čekam a naručene pre 3 dana.
Ko ti je bio dostavljač?

Svi u strahu voze, ispod 70khm na putu NS-Zr. Nema proklizavanja na 100khm, preko toga nisam isao. Znaci dosta ljudi ustvari nemaju osecaj kad je problem a kad je moguce voziti. Zato je na svaku kisu kolaps jer ljudi voze ko po jajima. Pa da vozim jos nov auto sa svim zivim elektronskim dodacima za proklizavanje pa ja bi 200 isao.:)

Ja sam cekao od Planete 3 dana,ok su. Ananas je odlican s cenama ali ume da bude problema u paketima i cekanju ali ajde u guzvi su

Kod Ananasa mislim da City Expres pravi probleme, pošiljke u proseku kasne 5 dana ako je nešto kabastije..

Raznorazne gluposti su stvari koji život čine lepšim i nikada ne mogu biti stvar racionalnog izbora. Izduvni ventil koji svako ima. U suprotnom bi mnogi na psihijatriji završili. Zato prestanite više navoditi ovo kao izgovor za bilo kakvu drugu polemiku.
Jel spori neko šta tebi čini život lepšim? Poenta je, a ne izgovor, da svako ima koliko ima i sam bira na šta će da troši. To što je jednom skupo, drugom je jeftino.

A sad još jednom pročitaj moj komentar pa ponovo napiši šta imaš.

Ja imam Dunlop Sport allseason, e drugari, ako hoćete da vidite šta znači brzo trošenje guma, kupite dotične ;)
Inače i na testovima je pobednik u potrošnji, otprilike 30k km, možda i do 40k km dobace i to je maksimum. Pogotivo prednje, pogonske. Sve ima svoju cenu. Da izgleda kao letnja, da odlično drži i krivinama i generalno u žustrijoj vožnji, da nije bučna, ali....životni vek je takav kakav je.
Al opet, svi automobili, barem iz mog iskustva, da kažem malo više sportski nastrojeni, umeju da pojedu gumu vrlo brzo.
Imam i ja tu gumu, guma je u startu vec sa plicom sarom nego ostale. Ne samo da izgleda ko ljetna, nego po performasama to i je. Odlicna na kisi ali cista 0 na snijegu i ledu.

Meni je izbor bio ili ta Dunlop ili Vredstein, na 15kama totalno slicna cena. Ipak je sneg i niska temp extremnija situacija nego visoka temp na asfaltu. Uzmem zbog toga ovu drugu. Prethodna guma bila Continental TS830 ako se ne varam, u odnosu na nju razlika je u krivinama i na uzbrdici kad se daje malo jaci gas. Kod Vredstein-a nema blagog zanosenja i na uzbrdici nema osecaja da tockovi naprave viska krug a da auto stoji.

To je svuda u svetu prisutno, ne samo kod nas. Masovna pojava u USA, npr ...

Ne bih baš rekao da je kod nas običaj letnja guma zimi. Barem ne poslednjih 10-ak godina.
Mnogo češći slučaj je zimska guma u sred leta što je u neku ruku možda i gore.
To govore i podaci o prodaji guma. Prošle godine su prodavci guma rekli da je 75% prodaje guma zimske gume, 7-8% AS, a ostalo letnje

Situacija jeste bitno bolja danas nego pre 10 godina. Međutim dovljan je jedan vozač koga je sneg iznenadio da napravi cirkus npr. na nekoj uzbrdici ili nizbrdici.

Situacija jeste bitno bolja danas nego pre 10 godina. Međutim dovljan je jedan vozač koga je sneg iznenadio da napravi cirkus npr. na nekoj uzbrdici ili nizbrdici.
Rekao bih da je obrnuto. Pre 12-13 god, policija je kontrolisala koje se gume koriste zimi. Nisam čuo da su ikoga skorije kaznili niti kontrolisali šta koristi od guma zimi.

Nema veze sa kažnjavanjem, već je frka počela kada se pročulo da osiguravajuće kuće ne pokrivaju štetu ukoliko na vozilu nisu bili montirani odgovarajući pneumatici u uslovima kada je njihova upotreba obavezna, tj. osiguranje sve naplati od onoga ko je kriv.
Ovo bukvalno znači da neko može da ostane bez krova nad glavom ukoliko nije imao sreće pa se sa letnjim gumama po snegu zakucao u nov auto od 150k eura. A nije da takvih automobila nema na ulicama, čak naprotiv i kod mene na periferiji grada ih ima.
Znam, znam takvi automobili su kasko osigurani, ali osiguranje traži da se naplati od krivca u ovom slučaju.

Rekao bih da je obrnuto. Pre 12-13 god, policija je kontrolisala koje se gume koriste zimi. Nisam čuo da su ikoga skorije kaznili niti kontrolisali šta koristi od guma zimi.
Nije obrnuto. Devedesetih su se mom ocu bukvalno smejali ''da je bacio pare na zimske gume'' (čim padne sneg, u gradu je bilo na desetine udesa i čukanja), a ništa drastično nije bila bolja situacija ni ranih dvehiljaditih. Posle toga (negde oko 2010. godine) su novi zakoni i kontrole uticali da se poveća broj vozila sa zimskim gumama, a u poslednjih 6-8 godina ih ima više nego ikada, i to ne zato što su vlast ili vozači odgovorni, već zato što su ipak primorani. S tim što mnogi zimske koriste kao all-season, ili kupuju najjeftinije all-season. Mali broj vozača ima 2 kompleta guma, a još manji broj premijum.

Ali i dalje ima baja koji tripuju da su neki opasni drajveri, sa svojim čipovanim dizelom i letnjim gumama usred januara.

Ne znam kako je u drugim zemljama, nit me interesuje nit živim tamo.
Juče.krećemo sa posla, pada sneg, par kolega je bilo u fazonu "pa *** gde baš danas, još nisam zamenio gume"!
E ta fotka se odnosila na upravo takve a verujem da ih je bilo dosta, barem u BGu.
A da ne govorim da po onom snegu i bljuzgi juče, na semaforu ka Pupinovom mostu 30 automobila, kad smo krenuli sa semafora, već na silasku sa mosta i dalje celom obilaznicom ka Pančevu, ispred mene ni jednog, svi se bukvalno vuku, da sam ih ja sa 80km/h izgubio sve iz retrovizora.
Ja sigurno nisam divljao, a kako i zašto su se oni vukli u koloni, to je već za razmatranje.

PS evo kod mog komšije vulkanizera nema slobodnog termina narednih 5 dana.

PPS pošto sam stavio nove AS laufen, juče je jedan poligon u kraju bio idealan za drift i probu tih guma, nagla kočenja, dodavanje gasa, vožnja sa i bez ASRa, nagli zaokreti itd, da vidim šta ta guma može. Čekam deblji sloj snega pa da ih i tu itestiram.

Nije obrnuto. Devedesetih su se mom ocu bukvalno smejali ''da je bacio pare na zimske gume'' (čim padne sneg, u gradu je bilo na desetine udesa i čukanja), a ništa drastično nije bila bolja situacija ni ranih dvehiljaditih. Posle toga (negde oko 2010. godine) su novi zakoni i kontrole uticali da se poveća broj vozila sa zimskim gumama, a u poslednjih 6-8 godina ih ima više nego ikada, i to ne zato što su vlast ili vozači odgovorni, već zato što su ipak primorani. S tim što mnogi zimske koriste kao all-season, ili kupuju najjeftinije all-season. Mali broj vozača ima 2 kompleta guma, a još manji broj premijum.

Ali i dalje ima baja koji tripuju da su neki opasni drajveri, sa svojim čipovanim dizelom i letnjim gumama usred januara.
Upravo je tako bilo. Sećam se gomile automobila koja ne može da napusti ujutro parking mesto, jer je pao sneg ili malo smrzlo. Sećam se okretanja na raskrsnicama pri skretanju, nemogućnosti savladavanja uspona... Ređe se to danas viđa, ako izuzmemo iznenađenje od juče, ako se i može reći da je iznenađenje, jer ako i ne pratite TV i vremensku prognozu sigurno je i vama kao i meni telefon poslao upozorenje na moguće snežne padavine.

PPS pošto sam stavio nove AS laufen, juče je jedan poligon u kraju bio idealan za drift i probu tih guma, nagla kočenja, dodavanje gasa, vožnja sa i bez ASRa, nagli zaokreti itd, da vidim šta ta guma može. Čekam deblji sloj snega pa da ih i tu itestiram.

Ja jutros probao Kontinental AS, ali nije mi relevantna proba jer je ulica bila zamrzla (led). Probao sam kočenje pri malim brzinama i valja biti ekstremno oprezan. ABS radi momentalno, ali mala masa auta i uska guma ne pomažu mnogo (ista situacija mi je i sa čisto zimskim gumama).
Nisam imao problema pri silasku i usponima malom brzinom (mada se kod mene nakotilo ležeći policajaca pa čovek nema gde da prebaci ni do treće brzine).

@encarta
Joj gde laufen. Ja sam prošle zime uzeo te zimske jer sam znao da ću na proleće da prodajem auto, pa reko da ne ulažem puno.
Goru gumu u životu nisam imao. Srećom nije bilo puno snega prošle zime. Mogu misliti na šta tek liče te AS i kako se ponašaju

Nemam potrebe. Nešto si se našao prozvanim, ne znam ni ja zbog čega. Tu završavamo

Vrh Dno