Šta je novo?

Zimske gume

Za sneg su stvarno jako dobre, ali treba uzeti u obzir da je to kod današnjih zimulja sve u 5%. Veću razliku pravi potrošenost od modela gume koji odaberete.

Sa druge strane, ponašanje po suvom, mokrom, buka, trajnost, potrošnja goriva i druge karakteristike kojih ne mogu sad da se setim, su drastično različite i otprilike bude koliko para - toliko muzike.

Ja bih gledao trajnost, buku, cenu, i kao najveći hendikep ponašanje po mokrom, sem ko živi baš u nekoj planinčugi. Ponašanje po snegu i ledu bih stavio na poslednje mesto, jer su to svi savladali.

Лед тешко да је савладан, као и многи специфични услови, мокар дубок снег, сув снег преко смрзнуте подлоге и сл. Гуме са ексерима или ланци су и даље незаменљиви у појединим ситуацијама.

Ok, hvala svima na odgovorima, kao što sam i pretpostavio taj BFG je best buy od te neke srednje klase. Samo da vidim da li mi stare (4. i 5. godina) mogu izdržati još ovu zimu, pošto ne bi uzimao nove dve sad, a dve dogodine...

Ako te čeka ta investicija svakako sledeće godine, i zadržavaš auto do daljnjeg, bolje uzmi odmah dve sad.

Triangle SNOWLINK PL02 ili LingLong GREEN-MAX WINTER UHP ?

Da li ima negde neki uporedni test, ili uopste testovi tih guma.

Prednja vuca, Opel zafira u pitanju. 2.0 dizel, 2012.

Vozila bi se cele godine, klasika kao kod vecine balkanaca, letnja je lux 😅

Nece AS, skupo mu.

Triangle ima garanciju 5godina

Лед тешко да је савладан, као и многи специфични услови, мокар дубок снег, сув снег преко смрзнуте подлоге и сл. Гуме са ексерима или ланци су и даље незаменљиви у појединим ситуацијама.
Saglasan, ali u Srbiji po gradovima, posebno Beogradu, te pojedine situacije se poslednjih godina dešavaju 1 dan u 5 godina. A ni tad ti ne bi pomoglo ništa jer niko drugi nema eksere ni lance po gradu, pa bi zaglavio svakako u saobraćaju, ako ne u snegu, te možeš i da preskočiš vožnju taj dan zarad duševnog zdravlja i sa najsposobnijim autom u gradu. :)

Ja se obradujem kad padne sneg da se vozikam, ali prosto nema više. :) Ovo sa snimka se otopilo do uveče.

Opet ti iz Norveške... :p

Sve si u pravu, ali u Srbiji se takvi uslovi događaju jednom u nekoliko godina, i traju par sati.

A i ko to doživi u gradovima Srbije, bolje da taj dan ne seda u auto, što je opisao @nidza

BTW, gume sa ekserima nisu ni dozvoljene kod nas.

Возе се људи и ван равног дела Београда тих пар дана једном у пар година кад су тежи зимски услови. Поента коментара је била да неко не помисли да је малтене исто да купи Тигрову Винтеру уместо неку премијум зимску гуму у правим зимским условима - није исто, далеко од тога.
Мени предстоји да за недељу-две поставим зимске гуме на ауто, па да сачекам адекватне услове за тестирање, мене бар не обиђу ниједне зиме. Брда, бљузге, снега и леда никад не недостаје. :p

Triangle SNOWLINK PL02 ili LingLong GREEN-MAX WINTER UHP ?

Da li ima negde neki uporedni test, ili uopste testovi tih guma.

Prednja vuca, Opel zafira u pitanju. 2.0 dizel, 2012.

Vozila bi se cele godine, klasika kao kod vecine balkanaca, letnja je lux 😅

Nece AS, skupo mu.

Triangle ima garanciju 5godina
Da li bi razmotrili

Triangle SEASON X TA01 ili​

LingLong GREENMAX ALLSEASON​

umesto navedenih zimskih ako ce da se voze tokom cele sezone? Cene su im u rangu sa datim zimskim gumama.
Uz ogradu da ovo nije preporuka i misljenjem da na gumama ne treba stedeti koliko god je auto nov/star.

Nisu loše kao stare kineske, i slične no-name gume nekada, zapravo su bolje od prastarih Tigar/Trayal/Sava, na kojima se nekada kotrljalo pola Balkana u Golfovima, Pasatima i Zastavama.
Ali i dalje nema smisla kupovati te gume, pored samo malo skupljih, a boljih guma, proverenijih brendova. Odnosno podbrendova najboljih gumarskih kompanija na svetu.

Nekad smo sumnjali u kineske telefone,televizore,android bokseve...danas se kupuju i kineski automobili...mislim da ce uskoro da pocnemo i sve vecim koriscenjem kineskih guma.

Da li bi razmotrili

Triangle SEASON X TA01 ili​

LingLong GREENMAX ALLSEASON​

umesto navedenih zimskih ako ce da se voze tokom cele sezone? Cene su im u rangu sa datim zimskim gumama.
Uz ogradu da ovo nije preporuka i misljenjem da na gumama ne treba stedeti koliko god je auto nov/star.
Ma ovo je zbog 10% popusta zanimljivo.

Osoba kupuje samo polovne gume inače. Ide prvo cena pa sve ostalo kod njega.

I tako ja, kao, svedem izbor na dve gume, ukucam na google jedna vs druga i dobijem ovaj link.
Link je za modele i nemam pojma koje dimenzije su poređeni u konkretnim testovima, ali ovde ispade da su, osim u 2-3 slučaja, jedna od druge u 1%.
Da, znam da će nekada 40m da spase život u odnosu na 40.4 metra kočenja, ali svi testovi u 1%?!

Ako ne dobijem neku konkretnu preporuku, na kaju ću verovatno da izaberem gumu na osnovu šare :rolleyes:

Dugo kupujem zimske gume.
Testove ne gledam, koja je koja klasa gledam. Ne kupujem najjeftinije, niti srednju klasu a ni premijum. Od više klase uzmem šta bude najpovoljnije i sa friškim dot-om.
Marke koje sam do sada uzimao - goodyear, kumho, continental...
Kupovina 19" - ica me čeka sl.meseca, vrv će biti neki nexen ili hankook...šta bude dostupno. My 2 cents.

Gulio sam zimske Hankook Winter I*CEPT EVO 3 18stice baš sam zadovoljan kako se pokazala u surovim uslovima. Jedina mana mislim da se brzo troše. A letnji trenutno Nexen N Fera, ali tek sam ih ovo leto uzeo pa videcemo kako ce se pokazati za sad zadovoljan.

@jaksa
Treba gledati i testove, da ne bi platio premijum cenu za neke iznenađujuće prosečne gume (da ne kažem loše za premijum klasu), npr. bilo je do sada Toyo, Pirelli modela koji su fail-ovali u tom smislu.

Pirelli odavno nije za preporuku. Ostali premiumi su sigurica, koga ne zanimaju testovi. Ja baš volim da studiozno kupujem šta god, a posebno ovako neku stvarčicu koja se dugo koristi, skupa je i vuče za sobom još štošta.

Pirelli Ice Zero FR је добра зимска гума, у класи са осталим премијум.

Пре пар година је неко у фирми грешком наручио Пирели ексерице, колико ми је кад сам кренуо да возим сметала бука, толико сам се после одушевио колико добро држе, а тај дан је баш била озбиљна поледица.

Gulio sam zimske Hankook Winter I*CEPT EVO 3 18stice baš sam zadovoljan kako se pokazala u surovim uslovima. Jedina mana mislim da se brzo troše.

Moje EVO 2, 17", su nakon 602 dana i 36.291km na automobilu ozbiljno devastirane.

Kada sam ih poslednji put postavljao, izgledale su sasvim Ok, a vulkanizer mi je rekao, već su za zamenu, ali izdržaće još ovu zimu, kontroliši ih.

Naravno da ih nisam ni pogledao u toku zime, a kada sam ih skinuo, sa dve bukvalno otpadaju komadi.

To je poprilično brzo trošenje. Da budem iskren, ni ja se ne bavim preterano gumama, pred put prekontrolišem pritisak samo i to je to. Vulkanizer mi na zameni kaže kakve su, mogu li još i to je sve. Auto je došao na continental sport contact gumama pre skoro 2 godine, dot iz 2020. godine, što bi trebalo da znači da im je ovo 4. sezona i sigurno su mnogo pregazile, kod mene nekih 25.000 za blizu 2 godine, i u na proleće su bile u super stanju (po rečima vulkanizera). Auto mi je težak 1800kg, često smo poprilično puni (kampovanje) i rekao bih da baš lepo traju conti gume. Zimske sam uzeo pre 2 godine Goodyear i stvarno sam zadovoljan, lepo drže na AP po suvom i mokrom po većim brzinama, nisam nikad osetio akvaplaning, po magistrali isto ne vozim sporo i nije mi nikad pobegao ni prednji ni zadnji kraj. Naravno, ne divljam, kada ima snega na putu vozim sasvim umereno, išli smo i na planinu nekoliko puta sa dubokim snegom... Kad sam kupovao zimske, razlika u ceni za GY i Hankook za set je bila oko 15-ak hiljada, ali nisam uspevao da nađem test za hankook za moju dimenziju pa sam uzeo GY. Razmatrao sam i Conti i Michelin, prema Michelin gumama imam neku odbojnost bez ikakvog realnog razloga, čista subjektivnost sa moje strane, više sam naklonjen conti, ali je vulkanizer presudio. Na testovima su što neko gore pomenu, u 1%.

Код мене су се Гудјир потрошиле 3 мм за 15.000 км (са 9 на 6 мм). Шара, као и стање ок (DOT 3618), али сам их продао док су такве и узео нови сет. Видим управо да је изашао нови модел (Ice 3), па чекам да тест буде доступан да видим како су се показале, пре свега према Conti VikingContact 7.

Ljudi hvale kineske,slabo vidjam da kupuju tigar,stoje u Rodi ljudi ih i ne gledaju.
Od radnika sam cuo da ne obracaju paznju koju smesu u koju gumu ubacuju i da bacaju u nju i nozeve kojim seku istu kao i papire na kojima stoje podaci o njoj.
Nezadovoljni su platama i uslovima pa rade lose a ja sam iz prve ruke cuo kakva je guma.:)

Ja tebe ništa nisam razumeo šta si sad napisao.

Hteo sam da napisem da u zimskoj tigar winteri mozete naci smesu za letnju gumu,papir,celik,plastiku...kinezi su zlatni.
Eno juce mi poslao snimak kakvi ******* vrse kontrolu kvaliteta gume.🤣

Vrh Dno