Šta je novo?

Zbogom Pentiume!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Heh...jaki su dosta i dosta chesto idu prljavo a pogotovo su to radili kod softwarea jedno vreme jer su jacha firma od AMD.Ali shta ja tu da radim?Kupujem ono shto mi bolje radi.Ja sam veoma skeptichan kad su "testovi" i pitanju jer su programi za testiranje bili po nekad pod znakom upitnika.Zato sam i sve probao u praksi...AMD je doziveo prilichnu ekspanziju u svom bitisanju i to je dobro jer su pogurali"uljuskanog u slavu" Intel-a.Za nas kupce je to super.Vidish da je intel odmah krenuo da izbacuje modele kao lud a reshio i naziv da menja :D.
Shalu na stranu,ochigledno nam se misljenja razlikuju ali ti ipak preporucujem,ako si u mogucnosti,da oprobash slichne mashine intel-amd.Da radish na njima neko vreme.Mozda dobijesh na kraju oprechnan zakljuchak od sadasnjeg.
Shvati i samo da na ovom forumu ima ljudi koji su prodavci i imaju na lageru AMD procesore... :D
PS.zasto sam sa intel ishao na 2 amd cpu pa se opet vratio na intel?Nisam subjektivan jer nisam slep...
Pozdrav!

DA me ne bi pogresno shvatio ,imao sam prilike (mada ne nesto preterano dugo) da se s'igram sa jednim 630(bez OC),a ranije i sa par 5xx,jer mi je cale prodavao kompove(do pre mesec i po dana,batalio covek corava posla).Proslo je "nesto" hardvera kroz moje ruke(mada slabo onog najskupljeg-nijedan DC na primer).Mozda je malko laksi rad sa intelom kad imas gomilu otvorenih prozora mozzile,komresujes u mp3 i sl.Kod amd-a ima neko usporenje(ram pomaze naravno dosta u ovakvim slucajevima),ali nije toliko da cu da kazem wow.BTW,igre koje sam probao su po meni primetno bolje radile sa AMD K8(nije strasna razlika,ali je meriva frapsom).Naravno,sistem mora da bude lepo instaliran,sa proverenim verzijama drajvera itd itd.Znaci jesam imao prilike da se igram sa p4,mada ponavljam nije to bilo kao neko testiranje(sa sve setovima programa,pa uporednim tabelama itd.).Adobe,3D studio i slicno stvarno nisam imao vremena da testiram.To se neisplati pored toliko odlicnih review-ova(da li ti se ne cini malo cudnim to sto se 99% testova poklapaju po rezultatima,malo je far fetched da su SVI potplaceni).Elem,intel 6xx ima tu (po meni ne toliko veliku) prednost zvanu HTT,bez koje bi stvarno izgledao totalno outdated(posebno imajuci uvidu cenu cele platforme).
BTW,jos se nisam setio odakle je ona recenica:)

Ajde momci, smirela. Previše se unosite u diskusiju s obzirom da vam ni AMD ni Intel ne plaćaju za to.

Dark Side, mislim da pogrešno razmišljaš o tome za šta prosečan čovek kupuje računar. Vidiš, ja nikada nisam ni pokušao da se bavim video obradom, a trenutno mi Photoshop nije čak ni instaliran na računaru. Isto važi i za računare najvećeg ljudi koje znam.
Ono za šta prosečan korisnik želi snažan procesor su video igre, a tu AMD delje Intela još od prvog Athlona i 3D Now! instrukcija. Prosečan korisnik želi snažan CPU da bi njegovu grafičku zver snabdevao poligonima.

Audiofreak, zašto neke stvari moraju iznova i iznova da ti se ponavljaju? Intel je uvođenjem Netburst arhitekture želeo da diktira pravac razvoja računara i napravi platformu radikalno drugačiju od AMD-ove. Računali su da će diveloperi prilagođavati softver za novu arhitekturu, zbog čega bi on na AMD-ovim procesorima radio daleko slabije. Velike firme kao što je Adobe su zaista tako i uradile, ali većina manjih divelopera nije, tako da je Intelov plan sve u svemu bio promašaj i omogućio AMD-u da počne da ozbiljnije sustiže Intel.
Intel nikako da ukapira da čak ni on nije dovoljno jak da samostalno određuje put kojim će ići razvoj računara. Komercijalni promašaji kao što su BTX, RDRAM ili Itanium to jasno potvrđuju. Neću da ulazim u to da li se radi o tehnički naprednijim rešenjima, ali ću reći da da je cena bitan faktor pri odabiru platforme.
Prescott je zaista brži kada radi sa posebno prilagođenim softverom, ali je sporiji u ostalim situacijama. Za svaki test u kome potuče Athlon 64 dođu tri u kojima je slabiji.

Ajde momci, smirela. Previše se unosite u diskusiju s obzirom da vam ni AMD ni Intel ne plaćaju za to.
Ja gore napisah da me bash briga za Intel ili amd jer nam veoma lukavo i postepeno uzimaju novac.
Mene placa Republika Srbija ali ne za propagandu intelu :D.
Ako vecina kupuje intel ili amd venice(npr.)da bi se igrala onda ja tu vecinu nisam upoznao....

@DARK SIDE mislim da je tvoja inicijelna greska bila u tome sto ostavljas isti sistem a menjas i plocu i procesor. Ipak si trebao da reinstaliras sistem pa tek onda da prosudjujes, mene licno cudi kako si uopste podigao sistem na tako razlicitim platformama, al dobro. Ali ako je tvoja subjektivna ocena da je Intel bolji onda nek ti bude. I nikakav je izgovor to sto si posle opet prebacio na Intel isti Win... Znaci ja tek sada ne znam kojom to brzinom radi...
Koliko se meni cini i Intel i AMD zanima samo jedna strvar a to je lova...Znaci bole njih dupe da se oni utrkuju da nama udovolje,jedini njihov motiv je kako da izmuzu poslednji dinar tj evro iz jadnih kupaca...
Takodje mislim da su svi ovde previse orjentisani(cast izuzecima) na cistu prodaju procesora krajnjim korisnicima kada se mnogo veca lova vrti u prodaju brandovima (dell, hp, compaq itd) pa oni to dalje prodaju krajnjim korisnicima. Tu leze milionski ugovori, a ljudi na zapadu se svadjaju cesto oko toga da li dell il compaq a ne intel ili amd...
Po mom licnom misljenju (cisto da se zna imam amd jos od vremena 286 kompova kada to nisam ni razlikovao) AMD je uvek davao bolji odnos cena/performanse (osim par intelovih modela npr prvi celeron 300A) i zato mi se cini da ce uvek biti bolji izbor za sire narodne mase i uz mali overclock(najbolji overclock po meni je da se kupi nesto za male pare pa se onda sa box coolerom i kinezom od 300w klokne i radi ko nesto 5x skuplje) ljudi bi za malo para imali extra procesor koji parira intelu.
Ali Intel je bez obzira na sve onaj koji postavlja merila brzine i koji daje beskompromisnu brzinu i stabilnost... Jednostavno ne volim intel jer je takav kakav jeste, isto kao sto mnogo ljudi mrzr win al ga i dalje koriste, tako da i dalje mislim da je Intel bolji al mi to i dalje ne brani da ga mrzim...
I za kraj, zadnjih mesec dana ortak planira da kupi novi komp, ja ga uspesno nagovaram da uzme Sempron 2800+ i adekvatnu plocu i da to lepo klokne jer je to po meni trenutno najbolji odnos cena performanse (a on je kratak sa kintom)... I danas mi se javlja pre par sati i kaze da ce da kupi Intel na 2.667Ghz prescot sa 1mb cache i emt64 i fsb 533 ko na celeronu :) i xexexe i ovim putem ga se javno odricem i pokusavam da se smirm posle pola pakle pljuga....
Svaka cast svakome ko je ovo procitao do kraja i samo napominjem da je sve ovo moje licno misljenje zasnovano na mom dosadasnjem iskustvu...

Napisao sam da sam posle toga ponovo instalirao nov OS i da sam i dalje imao isti utisak a to je iz razloga sto radim multimediju.I tu nema spora.
tako da i dalje mislim da je Intel bolji al mi to i dalje ne brani da ga mrzim...
Ja ne mrzim(teshka rech) ali ne volim ni Intel ni AMD jer ako pogledash sadashnju gamu proizvoda(ponudu) videces sasvim jasno kako su sve to lukavo smislili i daju nam na kashichicu,malo po malo(odoshe evrici).Kupujem ono shto mi zavrshava posao.Ja sam prvi put koristio amd kad je izasao Duron koji mi se nije svideo u eksploataciji.Pre toga za amd nisam ni cuo koliko je bio dobar :D.A imam kompove od 1988-89.Tada je bila prepirka oko zx i c64,posle toga uaaa PC i "prazne tastature".:D Kuku koliko sam kupovao Svet kompjutera,Moj micro,racunari itd.:D
U svakom slucaju,ja cu se uvek rado vratiti AMD firmi ali kad mi taj CPU bude odgovarao.Sve zavisi za sta ti treba kompjuter.

Poslednja izmena:
Pa u principu si u pravu... Nije bitno da li je to Intel ili AMD dokle god zavrsava posao za koji je namenjen i omogucava svom gazdi da nesto zaradi na njemu, ili barem da se lepo igra...

Ali od igre, nema zarade ;)

Ko kaze da od igre nema zarade ? Pa kompletna industrija grafickih cipova postoji zarad igranja, softverke kuce zaradjuju pare na igracima, a igraci su u ovom slucaju potrosaci :)
Tako da veliki deo IT industrije se pokrece zbog igre :D

ja samo znam (a i drfedja) sta radi jedan mali duroncic 600 overklokovan na 1200mhz (kod mene na 204FSB kod njega nesto nize) i znam da ni jedan intel iz tog perioda (perioda kad je nastao taj duron spitfire) ne moze ni da mu prismrdi (ako treba shvatite to i bukvalno). Ja licno nisam mogao da verujem kako windowsXP radi.

Takodje radim u CAD i 3D programima (+standardni alatai ilustrator, photoshop etc.) na xp2000+ (Tbred B) na 2.2ghz i nemam zamerke, sve radi brzo i glatko i ne vidim zasto bi davao vise para za intel koji ce isto tako raditi. eto toliko.

Zatvaram! Ovo je postalo besmisleno do bola!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno