Šta je novo?

Zasto vise nema free shipinga za Srbiju?

Učlanjen(a)
03.07.2016
Poena
235
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Verujem da je vicina vas primetila trend kod prodavaca iz Kine na Aliexpressu, eBayu i ostalim servisima globalne online prodaje, da ili ukidaju free shiping ili kompletno ukidaju slanje za Srbiju.
Kako je moguce da smo dozvolili da se vratimo na situaciju iz 90ih i sami sebe stavimo u izolaciju sto se tice robe iz Kine?
Da, pre neko pocne diskusija po sistemu "korona, poskupeo transport itd" imajte u vidu da ukoliko stavite adresu u Madjarskoj (koja je susedna zemlja) do koje transport kosta takoreci isto odmah dobijete opciju free shipinga.

Nije trend vec posledica prevara od strane nasih. Naruce, stigne i prijave da nije stiglo i traze povracaj novca.
Slicno su uradili i sa Western Unionom pa imamo dodatne provere i cimanja kada saljes pare za Srbiju.
Kada treba zeznuti sistem, tu smo maheri. Sada trpis posledice toga.

Prošle godine su ukalkulisali da do 5$ mogu da nude free shipping pa ako im zatražiš dispute, onda im je to mali trošak. Još kako se većina dovije sa kuponima od 3$ za nove naloge sa porudžbinom preko 4$, to je to. Jedino što se u celoj situaciji menja jeste da se dostava pošiljki bez praćenja i sa pojednostavljenim praćenjem iz inostranstva preko pošte od 1. jula naplaćuje po 100 dinara. Na tu informaciju sam naleteo u fb grupi AliExpress Srbija.

Prošle godine su ukalkulisali da do 5$ mogu da nude free shipping pa ako im zatražiš dispute, onda im je to mali trošak. Još kako se većina dovije sa kuponima od 3$ za nove naloge sa porudžbinom preko 4$, to je to. Jedino što se u celoj situaciji menja jeste da se dostava pošiljki bez praćenja i sa pojednostavljenim praćenjem iz inostranstva preko pošte od 1. jula naplaćuje po 100 dinara. Na tu informaciju sam naleteo u fb grupi AliExpress Srbija.
Meni stigle 2 posiljke u sanduce od 1.7 nista nije naplaceno.

• Like
Reagovanja: uji
Zato sto je Srbin opet zeznuo sve kao u vicu... Sve sto je Duke rekao. Uvek smo mi najpametniji.

Србија је генерално мало тржиште а уз то купци се старају да надмудре продавца. Када се то сабере, добијамо да за нас или нема продаје или је слање астрономско.
Што смо тражили то смо добили.
Наравно, нису сви купци такви али општи имиџ је такав и тешко је да ће се тај менталитет променити.

Kao sto rece Duke losi smo ljudi generalno
I sve sto nam se desava je posledica toga

Apsolutno netačno. Ja mislim da je većina nas talac jedne male grupe ljudi, koja se bavi zloupotrebama i ostalim nečasnim stvarima, a da cenu plaćamo svi. Kako u politici tako i ovde. Ramišljao sam zašto ne postoji neki sistem provere, recimo imaš sto kupovina i samo recimo dve reklamcije, pa na osnovu toga da se odredi i cena slanja. Na primer kao kod polise za auto, pa ti posle zloupotrebljavaj koliko hoćeš. Verovatan odgovor je da "kupac je uvek u pravu", mada meni i sa pošarinom mnoge stvari izađu jeftinije nego kod nas. Poslednji primer je Tenda AC10. Pronašao sam je 23€ kod Mađara, a ove je minimalna cena 5.500,00 dinara. A firme koje uvoze ovaj modem ga ne plaćaju, kao mi po velikoprodajnoj ceni iz Mađarske. Da završim pisanje time, da je navedeni modem, kod nas bio velika "egzotika" i da ga nije bilo u ponudi.

Ali meni je neverovatno da niko nije zbog toga odgovarao. Puna usta elektronske trgovine, poboljsanja, uspeha, distributivnih centara, i onda se deso ovako nesto i nikom nista.
Al mozda i ja previse ocekujem...

Mnogo se tripujete da su Srbi nešto posebno bitni, a tek loši. Nema besplatnog shipinga ni za Norvešku odavno, mnogo toga se promenilo od početka pandemije i cene na kineskoj pijaci su otišle gore, kao i sve ostale uglavnom...

Smešno da je nešta free, poštarina je uračunata u cenu a uvek se nadje jeftinije gde se plaća poštarina odvojeno. Skupa je poštarina jer nema direktnih letova već pošiljke idu preko gomile tranzitnih zemalja te koja pošta kojoj doplaćuje. U Kini je sve otišlo debelo, do juče smo kupovali extra telefone za 100e sa svim dažbinama a danas ispod 150e u Kini nemaš osrednji telefon.

Mnogo se tripujete da su Srbi nešto posebno bitni, a tek loši. Nema besplatnog shipinga ni za Norvešku odavno, mnogo toga se promenilo od početka pandemije i cene na kineskoj pijaci su otišle gore, kao i sve ostale uglavnom...
Niko nije rekao da su srbi narocitno bitni nego se radi o skandalu sa postom ove zemlje za koji niko nije odgovarao. Brdo stvari izaberi i izacice ti postarina 60+$ dok ako odaberes hrvatsku, makedoniju ili c.goru postarina ce biti ili dzabe ili mozda 1$. Duke je objasnio zasto.

Pokrali su par stotina hiljada paketa bulk fazon kada je ono stizalo iz Kine. Pricao mi decko koji radi u posti
Dok je na primer u UK regularna posta imala backlog od mesec dana ali na kraju procesuirala sve i dostavila kod nas su ukrali.
Pa ti vidi sad koja je to razlika?

Meni stigle 2 posiljke u sanduce od 1.7 nista nije naplaceno.
Da, ni meni. Sad sam pretražio grupu i taj post, ustvari je neko pustio buvu jer Hrvatska uvodi PDV na male pakete, ali u suštini ništa od toga srećom ne pogađa nas.

Pokrali su par stotina hiljada paketa bulk fazon kada je ono stizalo iz Kine. Pricao mi decko koji radi u posti
Dok je na primer u UK regularna posta imala backlog od mesec dana ali na kraju procesuirala sve i dostavila kod nas su ukrali.
Taj fazon. Nismo mi loš narod već smo taoci organizovanih kriminalnih grupa na svim nivoima. Od vrha države, preko uglja, navijača, raznih drugih sitnijih mafija pa i sada ove organizovane kradje paketa što si napisao.

Ne bih verovao da je moguće da mi je neko pričao.

Hrvatska uvodi PDV na male pakete, ali u suštini ništa od toga srećom ne pogađa nas.
I kod nas postoji PDV na pakete bilo koje veličine i vrednosti. Po zakonu, na svaki paket se naplaćuje PDV, to znaju ljudi iz Niša i okoline (za koje Niška carina obrađuje pakete). U Bg propuštaju male pakete bez dodatnih troškova.

Inače, lično sam imao situaciju gde je poštar otuđio paket malih dimenzija (gumice za slušalice). Ali se zeznuo jer je paket imao tracking, tako da sam napravio haos i u roku od 2 sata je poštar svojim kolima doneo paket uz sva izvinjenja i "obeležio sam paket kao isporučen, ali sutra sam hteo da ga donesem, majke mi". Zato ne poručujem ništa bez trackinga, jer mi u tom slučaju i ne stiže. Nestane kod nas. Zato su Kinezi počeli debelo da naplaćuju shipping do Srbije.

Zato ne poručujem ništa bez trackinga, jer mi u tom slučaju i ne stiže. Nestane kod nas. Zato su Kinezi počeli debelo da naplaćuju shipping do Srbije.
Meni stižu iz Letonije preko GPC Niš regularno do ulaza. Možda znaš za to, ali imaš pravo da kontaktiraš prodavca da ti ubaci AliExpress Standard i platiš dostavu.

Da, ni meni. Sad sam pretražio grupu i taj post, ustvari je neko pustio buvu jer Hrvatska uvodi PDV na male pakete, ali u suštini ništa od toga srećom ne pogađa nas.
Pdv se uvodi na nivou cele EU i automatski obračunava kod Aliexpress. U Norveškoj ovo već neko vreme funkcioniše.

Evo kako izgleda porudžbina gde je već naplaćen pdv.
Screenshot_20210709-115341.jpg

Da
EU je uvela da sada se PDV placa na mestu kupovine a ne na mestu uvoza. Prodavac je duzan da prikuplja PDV na POS (point of sale) paketi su obelezini sa brojem firme i samim time prolaze carinu bez cekanja...
Ovo vazi za pakete od 0 do 150e preko 150e ide po staroj proceduri plus neke novine.

Poslednja izmena od urednika:
OD6RId.jpg

🤣 🤣 🤣

Nije samo do toga da smo mi đubradi.
Pre korone je išla i Singapurska pošta brodom, koja je donosila pakete za cc 10-tak dana. Shipping je bio dolar-dva.
To su bili dani.

Kao sto rece Duke losi smo ljudi generalno
I sve sto nam se desava je posledica toga
Netacno.
Ovo se desava svuda.
Problem je sto su kinezi "razmazili" veci deo sveta ( da bi razgranali posao ) i ponekad bili u minusu, ponekad u plusu sto se tice poslovanja, u ovom slucaju shipinga.
Doslo vreme na naplatu.
Vecina nas , kada trazi nesto se hvata za AE. Stvorili nam "naviku".

DALEKO od toga da smo losi ljudi. Bas ruzan izbor reci.

DHL je los primer jer deru nebitno odakle saljes. Ali i rade posao, sa njima nikada nisam imao problem.
Za vreme otezanog slanja a i nedavno sto sam narucio za Nemacku je bila ista cena i robe i slanja, bilo sa AE ili Bangood, njihovo neko slanje sa tracking. Samo je kasnilo 2-3 nedelje, toliko.

• Like
Reagovanja: uji
Netacno.
Ovo se desava svuda.
Problem je sto su kinezi "razmazili" veci deo sveta ( da bi razgranali posao ) i ponekad bili u minusu, ponekad u plusu sto se tice poslovanja, u ovom slucaju shipinga.
Doslo vreme na naplatu.
Vecina nas , kada trazi nesto se hvata za AE. Stvorili nam "naviku".

DALEKO od toga da smo losi ljudi. Bas ruzan izbor reci.
Pa ako je tako, kako to da kad izaberem Madjarsku imam i dalje free shiping a nemam za Srbiju?

Na redditu sam nalazio informacije da se po buvljacima u bgd i novom sadu prodaju paketi na veliko, paketi koji uredno nisu stigli kupcima.
Da napomenem da je meni stiglo 99% paketa, ponekad imam problem jer nece postar da mi donese do kuce ali barem donese onaj papiric da idem da podignem. Ja svoje pakete primam preko Niske carine i sve je uvek uredno, na svakoj platim pdv, bez izuzetka.

Zar ne postoji neko udruzenje potrosaca koje bi trebalo da reaguje na ovakvo stanje stvari?
Ne da sad idemo u lov na vestice ali barem da istrazi sta se desava.

random provera :
1625844602197.png1625844643493.png

Nije mi ideja da dokazujem ko je u pravu, samo konstatujem neke od cinjenica koje sam vremenom, iz prve ruke prikupio.
Ukljucio sam se u temu iskljucivo iz navedene cinjenice da smo "los narod", a pouzdano znam da se prevare desavaju skoro pa svuda.
Ako razmislis, da je ovo generalno problem, morao bi da postoji neki dogovor postara/carine ili ko zna koga da kradu posiljke i dalje ih preprodaju.
Sumnjam.
Da u svakom zitu ima kukolja, sigurno.

Poslednja izmena:
Tu mi nešto nije logično. Ako su pokrali toliki broj pošiljki, oni su morali da pokradu jeftine pošiljke koje idu bez praćenja. To su one za koje i kada stignu možeš da otvoriš dispute i tvrdiš da nije stiglo jer ima praćenje samo do izlaska iz Kine ili do tranzitne zemlje i dobiješ povraćaj novca, jer ne mogu da dokažu gde je pošiljka.
Kinezi takve stvari i dalje šalju bez praćenja, ako su takve pošiljke nestajale masovno onda bi bilo logično da nam i stakla za telefon ili maskice od dolar ili dva šalju sa praćenjem
ili DHL-om.

Problem su stvari koje idu sa praćenjem tj. dobiju neki Rxxxxx broj. Sada takve pošiljke šalju DHL-om ili drugom express poštom.
Sa praćenjem ako nestanu tačno se vidi gde je nestalo, kada istovare iz aviona kod nas odmah je i ta pošta preko koje ide zabeležila da su pošiljke istovarene na aerodromu Beograd.
Ako naši dalje ne zavedu onda je nestalo na aerodromu kod nas, ili proslede dalje može da nestane u GPC-u, ili nekoj glavnoj pošti, ili u nekoj lokalnoj. Ali bi se videlo ko je zadnji u lancu posle kog nema više statusa. Onda bi verovatno naša pošta bila u velikom problemu zbog tolikog broja nestalih registrovanih međunarodnih pošiljki.

Ja više verujem da je problem u logistici, pre su ka nama sa praćenjem pošiljke najviše išle preko Singapurske i Kineske pošte.
Kineska i Singapurska su pokrivale celu teritoriju Kine. Kineska jer je nacionalna pošta a Singapurska jer su bili Alijev Standard Shipping.

Kineska je prva prestala da ide ka nama. Preko kineske pošte je prema nama išlo samo sa Pekinškog aerodroma. Tu je bilo problema kada su imali problema sa poplavama u Kini, pa je par aerodroma bilo poplavljeno i van funkcije pa su saobraćaj sa njih prebacili na Peking, pa je tu došlo do ogromnog zagušenja pa su pošiljke ka nama vrteli po aerdromu (oni famozni Security return) da bi posle duže vremena neki paketi prošli, a neki bili vraćeni prodavcima. Pa su nas verovatno izbacili kao opciju slanja jer su se preorijentisali na isplativija i veća tržišta USA i Rusija.
Posle toga je ka nama ostale Singapurska i Hong Kongška pošta. Singapurska je išla preko Hong Konga ka nama, pošto su trenutni odnosi Kine i Hong Konga takvi kakvi su, i stanje u Hong Kongu nije najbolje prvo je prestala sa radom Hong Kongška pošta. Singapurćani su prestali sa slanjem ka nama i velikom broju zemalja sa početkom korone.

Ostaju pošte preko kojih prodavci retko šalju ka nama Turska, Belgijska, Holandska, Litvanska,...
Tu je problem jer preko njih šalju prodavci koji su locirani blizu centara tih pošti, a ostali ili nemaju mogućnost da šalju preko tih pošti ili im se ne isplati da šalju preko njih.

Pošto smo toliko veliko tržište verovatno se nisu ni trudili da uspostave nove kanale slanja registrovanih pošiljki ka nama ili su jednostavno zaboravili da nas ponovo uvrste u opcije slanja, ko će znati.

Verujem da je vicina vas primetila trend kod prodavaca iz Kine na Aliexpressu, eBayu i ostalim servisima globalne online prodaje, da ili ukidaju free shiping ili kompletno ukidaju slanje za Srbiju.
Kako je moguce da smo dozvolili da se vratimo na situaciju iz 90ih i sami sebe stavimo u izolaciju sto se tice robe iz Kine?
Da, pre neko pocne diskusija po sistemu "korona, poskupeo transport itd" imajte u vidu da ukoliko stavite adresu u Madjarskoj (koja je susedna zemlja) do koje transport kosta takoreci isto odmah dobijete opciju free shipinga.
Ja bih pre rekao da su u pitanju lepljivi prsti carinika i radnika pošte i prevarno ponašanje pojedinca koje je Duke opisao.

Zlatno doba nema šta...

10-ak godina je sve funkcionisalo ok sa tim istim carinicima i poštarima, i sad odjednom usred pandemije počeli da se kradu "bulkovi" paketa i prodaju na buvljaku. Neki igorica pisao o tome na reditu, možda neko od "novinara" otkrio senzaciju (ne pratim, ali me ne bi čudilo se od blebetanja na reditu pravi "vest") i evo diskusije i na forumu...

Nazad
Vrh Dno