Šta je novo?

Zasto su skocile cene komponenata?

Koliko ja vidim kurs dolar-EUR se u poslednja 2 meseca promenio sa 0.7387 na 0.7515 - žestoka promena :)

Sve su to lepa objasnjenja ili bolje reci opravdanja ali nesto se tu ne slaze kada se pogleda hronologija dogadjaja.
1. U septembru to je jos Duke of Serbia na prvoj strani lepo primetio cene kompjutera su bile u Srbiji skoro identicne cenama u EU.
2. Dolazi do jacanja dolara u odnosu na Euro i to je po nekima krunski dokaz zasto cene u Eurima idu gore. Za to vreme u EU uprkos jacanju dolara ne dolazi do poskupljenja komjutera.
3. Dolazi do naglog pada vrednosti dinara tako da dinarske cene ne samo da prate kurs bilo koji zvanicni ukljucujici i ziralni vec ga cesto i prevazilaze. Uvoznici se ugradjuju jer ocekuju dalji pad tzv. inflatorna ocekivanja. Na trzistu EU dolazi da pada cena komjutera.
4.Dinar privremeno jaca. Na to reaguju bez uvrede samo sitniji prodavci. Najveci ne menjaju dinarske cene tako da dolazi do jos jednog povecanja cene u Eurima.

Jos jedan paradoks cele ove price je u tome da je PDV u zemljama EU od 19% pa navise dok je kod nas za veliki deo proizvoda 8%.

To i dalje ne objašnjava zašto Imtel, poslednjih meseci, ima primetno više cene od konkurencije... :D

Peca je potpuno u pravu, sadašnji sistem uvoza i IT distribucije je katastrofalan i izložen svakakvim rizicima... A rizici u poslovanju ne valjaju jer neko zbog njih puca a neko ih ugradi u cene pa blokira sebi prodaju. Na duži rok niko nije na dobitku, ni sa ove ni sa one strane tezge.

Iskucao sam tekst kako to funkcioniše radi razumevanja problematike, ali je ispao preveliki i težak za čitanje pa sam ga batalio. Možda korak po korak da se raščlani gde su sve slabe tačke... Par najčešćih pitanja:

Zašto su IT uvoznici u gubicima?
Obično plaćaju uvoz avansno u dolarima kupljenim kod poslovne banke po kursu na dan uplate. Posle nedelju dana roba stigne, obračunaju se razni troškovi, dobije ulazna dinarska cena, doda marža (5-7%) i veleprodajna cena preračuna u eura po kursu na dan ulaza i nadalje se ne menja do sledeće ture. Samo se menja obračunski kurs eura svakog dana. Dilerima se pri uzimanju robe ispostavi faktura u dinarima (eu cena x obračunski kurs tog dana) sa rokom plaćanja 2-4 nedelje (kako ko i kako kome). U uslovima neočekivanog rasta kursa jasno je da kad legnu dinari posle mesec dana (retko ko plaća u roku) ne može da se kupi ni približno onoliko dolara koliko je roba plaćena... o pokrivanje troškova mesečnog poslovanja da ne pričamo. Na velike količine i male marže gubici su enormni!

Šta je obračunski (žiralni) kurs eura?
Ovo često zbunjuje. Obračunski kurs eura se računa kao trenutni kupovni kurs za euro kod poslovne banke, plus trošak kreditiranja dilera mesec dana (poček na plaćanje) plus očekivani rast kursa eura za tih mesec dana. Standardno taj dodatak je 1.5-2 dinara. Npr. ako je sada srednji kurs 86, kod poslovne banke 86.5, u menjačnici 87, a obračunski 88 dinara. Taj kurs nadalje dileri koriste u svojim cenovnicima što je druga tema...

Kako pokriti ove gubitke?
Neverovatno, ali sistem nije bitno menjan ni u poslednjih par meseci divljanja kursa. Uvoznici i dalje rade po starom nadajući se vraćanju kursa nazad što bi im ispeglalo nastale gubitke jer bi masno zaradili na naplati faktura koje sada izdaju pri visokom kursu. Ako se to ne desi gubitke će morati da peglaju dizanjem marži u sve slabijoj prodaji ili će uleteti u plitku baru neki novi krokodili koji nisu nagomilali gubitke za peglanje pa mogu da se podvuku, a ovi će biti isterani.

Zašto roba poskupljuje u više koraka?
Svakodnevno poskupljuje zbog rasta kursa eura... dok se troši postojeća zaliha. A onda stigne nova tura po većem kursu dolara pa još jednom poskupi u eurima (poraste euro cenovnik) pa se to prelije kao još jedan skok sa par nedelja kašnjenja.

Zašto roba brže poskupljuje a teže pojeftinjuje?
Kada cene rastu lako je rasprodati robu, naručiti novu turu i formirati novu cenu. Ali kada padaju postojeći lager se zaglibi i sporo prazni. Nove cene se formiraju samo na dva načina: ulaznom kalkulacijom (za novu turu) ili nivelacijom postojećeg lagera (u maloprodaji). Za novu ulaznu kalkulaciju potrebna je nova tura. Za nivelaciju, prodavnice koje vode knjige moraju da imaju odluku, popisnu komisiju (da se utvrdi brojno stanje robe kojoj se menja cena), uz popis i isticanje novih cena... To male radnje još i mogu svakodnevno prateći kurs eura (nekad i ne ističu cene) ali za velike sa par hiljada artikala je problem, mora da se zatvori na ceo dan. Dodatno: pored toga što niko ne voli da prodaje s gubitkom, porez se plaća na ostvarenu razliku u ceni u dinarima. Jako je neprijatno objašnjavati inspekciji zašto se nešto prodavalo po nabavnoj ili ispod nabavne (bez poreza državi). Odmah posumnjaju da je tako samo knjiženo zbog izbegavanja poreza a razlika stavljena u džep. Mora neprodata roba da odstoji da bi odluka o rasprodaji imala neko pokriće. Ili da se ubaci nova tura da razvodnji prosečnu nabavnu cenu, što se čeka i po mesec dana. Zaglavljivanje sa skupo plaćenom robom je najveći bauk za menadžere prodaje. Lakše je kad kurs raste pa se 'po staroj dinarskoj ceni' lepo rasproda makar i bez dobitka u eurima.

Kako eliminisati rizike i pojeftiniti poslovanje?
To je pitanje za menadžere distributera. Po meni, prvo bi trebalo cenovnik vezati za dolar i njegov kurs kod banke. Zatim, sa dilerima napraviti ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji kojim se nastale kursne razlike u oba smera pokrivaju knjižnim pismima na mesec-dva. Tj. eliminisati rizik kursnih razlika i za dilere i za distributere kako bi mogli da smanje marže, efikasnije posluju i posvete se struci (odabiru komponenti i rukovanju lagerima) umesto što se bave finansijama i gledaju u staklene kugle šta će biti. To je posao za forex i berzanske analitičare a ne IT trgovce koji slabo prate i tržišne trendove, statistike prodaje, cikluse izbacivanja novih modela... što bi morali. Dalje, kreditiranje dilera bi trebalo da rade oni koji to najbolje umeju - poslovne banke, a ne distributeri koji su inače slabo likvidni i loše rukuju novcem pa odloženo plaćanje debelo zaračunaju... itd.

... ima toga još dosta za diskusiju, posebna tema su način rada maloprodaja, ali i ovo je ispalo predugačko...

Bravo ZorMi. Baš bi bilo dobro kad bi sad svi imali volje da pročitaju ovo gore, onako bez tenzije. To je realna slika našeg tržišta.

Koliko ja vidim kurs dolar-EUR se u poslednja 2 meseca promenio sa 0.7387 na 0.7515 - žestoka promena :)

Tebi možda 2% nije žestoka promena, ali nekom uvozniku tog procesora to je kompletna distributiuvna marža. Da ne spominjem period koji si ti tako vešto preskočio, a to je koliko je dolar bio pre 2.5- 3 meseca.

Bravo, Zormi, svaka ti cast na volji da pricas onima koji ne zele da cuju. Ja vise nemam snage.

Inace nema potrebe da se bilo sta preskace, evo u prilogu sve crno na belo. Ako uzmemo neke proseke od 10ak dana kako bi se eliminisali ovi pikovi razlika je oko 20% a ako izracunamo ekstrmne vrednosti (sto se moze desiti da je neko bas tog dana placao/naplacivao robu) razlika je preko 25%.

Prilozi

• kurs.png
    kurs.png
    5.3 KB · Pregleda: 49
Obično plaćaju uvoz avansno u dolarima kupljenim kod poslovne banke po kursu na dan uplate.

Mozemo li da kazemo da postoje razne vrste uvoznika?
Primer: Ako odem da kupim nesto napolje prvi put normalno je da cu morati platiti avansno, ako kupujem stalno dobicu na 30 dana, ako sam postao distributer za tu robu na teritoriji Srbije dobicu 60 dana odlozeno i rabat, ako sam postao eksluzivni distributer za podrucje Srbije dobicu 90 dana odlozeno i rabat i povlastice, ako sam predstavnistvo za teritoriju Srbije dobicu za sta se izborim.
Dakle ovaj prvi uvoznik zaista nema gde da mrda, ali ostali imaju mesta. I sta ce se desiti ako taj prvi zatvori svoja vrata, docice veca riba umesto njega :).

Po meni, prvo bi trebalo cenovnik vezati za dolar i njegov kurs kod banke. Zatim, sa dilerima napraviti ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji kojim se nastale kursne razlike u oba smera pokrivaju knjižnim pismima na mesec-dva. Tj. eliminisati rizik kursnih razlika i za dilere i za distributere kako bi mogli da smanje marže

Ovo je tehnicki moguce i ostvarljivo i video sam primer toga, ali je problem sto rizik deviznog poslovanja na kraju mora da se svali na nekog, tj ako uvoznik napravi takav ugovor sa dilerom, diler mora napraviti isti takav sa krajnjim kupcem inace ce propasti. Ne znam koliki je % naseg trzista koji uzimaju krajnji kupci, koji privatne firme i koji drzavne firme. Pretpostavljam da je veliki procenat sto kupuju drzavne firme - nijedna drzavna firma koja je na budzetu ne sme da prihvati takav nacin poslovanja jer ce im odma doci budzetska inspekcija i to sasvim opravdano :)

Pa zasto je onda povecavana cena kad je porastao evro?
Nije povećana. Ostala je ista, u EVRIMA. Ako je nešto i poskupelo u evrima, to je verovatno nešto iz novog kontigenta koji je nabavljan posle skoka dolara, te se i cene napolju skočile u evrima.
Samo mi izvrces ovamo/onamo, uvek propustis nesto ;)
Meni baš deluje da ti izvrćeš i propuštaš poentu.
Proci jos 2006, DDR3 memorija (bash ona koju pomenuh), HDD oprema (SAS). Ovo zadnje je iz Koreje stiglo UPS-om, sve sa carinom, spedicijom, ispalo DUPLO jeftinije nego kod nas.
Kao što sam i mislio, EGZOTIKA! Carinske deklaracije se plaćaju fiksno po obrascu, a ne po količini robe, tako da te nešto može izaći straobalno skupo ako uvoziš samo jedan komad ili neku manju količinu. Ali ako nisi razumeo sve drugo do sada, ovo tek nećeš...

A evo ti primera tvoj MicroSystema:
http://www.racunari.net/detalji/index.php?kompo=0606128061&k=06
OCZ SSD v2 koji SIGURNO nemaju na lageru, kosta 60USD vani, a oni ga prodaju po 200e.
Taj SSD je pojeftinio napolju tek pre koju nedelju i dotični proizvod je u Microsystems-u očigledno po staroj ulaznoj ceni. Nemoj misliti da su toliko alavi da 'oće po svaku cenu da otmu 120€ čiste love, jer se takva alavost obije o glavu kaliranjem vrednosti robe.
Magic, oni su te memorije i GT mesecima drzali na staroj ceni - damage control je kad kratko vreme drzis, ovde su vec bili em u gubitku, em u jos vecem gubitku jer im niko nije kupovao. Smrc.
To je stvar njihove procene. Očigledno je kod nas tako jadno tržište da ne možeš nešto da prodaš mesecima ni po kojoj ceni. Pa se ti posle pitaj zašto niko ne uvozi SAS opremu i drugu "egzotiku" i zašto je tako skupa kada neki mučenik uveze par komada.

ZorMi, svaka čast za strpljenje! :D Eto... lepo vam čovek objasnio. Poenta je da u ovom našem bednom lancu IT distribucije nikome sada nije sve jedno i niko ne ostvaruje velike profite, več naprotiv.

Ako odem da kupim nesto napolje prvi put normalno je da cu morati platiti avansno, ako kupujem stalno dobicu na 30 dana, ako sam postao distributer za tu robu na teritoriji Srbije dobicu 60 dana odlozeno
Tačno za dilere. Koliko znam, uvoznici retko dobiju napolju odloženo bez garancije neke strane banke (ili dobrostojeće domaće banke, npr. sa imenom neke svetske), znaju oni šta je Srbija... Obično se plaća avansno ili max. 15 dana ako imate rejting poslovanja na duži rok. Moguće da oni najveći imaju bolje uslove ali to su već poslovne tajne...

Hipotekarni slom na Zapadu je i nastao zbog dugoročnih kredita ka kupcima stanova koji su finansirani kratkoročnim kreditima od većih institucija. Nešto slično je u odnosu dobavljač-uvoznik-diler. Nezdrav sistem... to je poenta.

Pre 3 meseca si za $US dobijao 1,45 €, a do pre koju nedelju 1,28€. E sada ti sam izračunaj razliku...

Samo da se ljudi ne zbunjuju, jer je u zaru rasprave obrnut odnos valuta.

Za 1 EUR se dobijalo 1,45USD a nedavno je bilo 1EUR za 1,25USD a sada vidimo da dolar krece opet u pad... dok ovo pisem dolar je 1.34 za 1EUR.

Poslednja izmena:
A ajmo sada ovako...
Evro padne sa 91.6 na 84.07, ti i dalje drzis cenu u dinarima koja je bila na 91.6. EUR/USD je skocio sa 1.25 na 1.29.
I opet si u minusu? Ajd u prvi razred ;)
Ajde da postavimo stvari ovako, da ih rasclanimo na proste stvari kao sto radim sa mojim detetom:

- ja sam AMD/Intel i danas sam ti prodao 10 CPU po 200 EUR, sa rokom placanja od 30 dana. I uopste me ne zanima kretanje kursa u Srbiji, problemi sa naplatom, izbori....

- ti si 5 prodao sledece nedelje za po 215 EUR svojim kupcima i fakturisao im po kursu od 80 din, to je 17200 din. Pretpostavimo da si to odmah naplatio i za taj novac kupio tih 1075 EUR i ostavio ih na racunu kako bi mogao da mi platis.

- u roku od 25 dana kurs se sa 80 poveca na 90 din. Po kojoj ceni ces ti tada prodati preostalih 5 komada kako bi ponovo mogao da kupis 1075 EUR, platis mi i ne budes u gubitku.

Naglasavam da ovde nije uzet u obzir niti u racunicu, rak srpske privrede koji se zove odlozeno placanje i kasnjenje od xx dana.
Jesam li ja propustio nesto?

Nije povećana. Ostala je ista, u EVRIMA.
kako bre ista, rekao sam da je bila 800e sada je 1150e!

Ako je nešto i poskupelo u evrima, to je verovatno nešto iz novog kontigenta koji je nabavljan posle skoka dolara, te se i cene napolju skočile u evrima.
Ponavljam, ovaj konkretan je ostao na lageru od pre 3 meseca, kad je dolar bio skoro najslabiji (> 1.5 prema Evru).

Meni baš deluje da ti izvrćeš i propuštaš poentu.
Citaj gore.

Kao što sam i mislio, EGZOTIKA!
Jok, porucicu misha od 15e?:) Za takvu sitnicu necu ni da pitam da li je 15 ili 30e, prosto, treba mi ili ne...
Krupnije stvari su bitne. (>100e).

Carinske deklaracije se plaćaju fiksno po obrascu, a ne po količini robe, tako da te nešto može izaći straobalno skupo ako uvoziš samo jedan komad ili neku manju količinu. Ali ako nisi razumeo sve drugo do sada, ovo tek nećeš...
Sve sto sam pomenuo je posebno uvezeno.

Taj SSD je pojeftinio napolju tek pre koju nedelju i dotični proizvod je u Microsystems-u očigledno po staroj ulaznoj ceni. Nemoj misliti da su toliko alavi da 'oće po svaku cenu da otmu 120€ čiste love, jer se takva alavost obije o glavu kaliranjem vrednosti robe.
Verujem, iskreno.
Ali zar misle da ce ih zainteresovati zvati i pitati da "smanje cenu" jer nije realna, i objasne sve ovo?:) Verovatno ce se samo iznvervirati.

To je stvar njihove procene. Očigledno je kod nas tako jadno tržište da ne možeš nešto da prodaš mesecima ni po kojoj ceni. Pa se ti posle pitaj zašto niko ne uvozi SAS opremu i drugu "egzotiku" i zašto je tako skupa kada neki mučenik uveze par komada.
Par komada????? Trenutno ima preko 1000 komada SAS opreme kod nas, sa extra visokim cenama.
Ja razumem da HP, Dell, Supermikro deru po dzepovima (ovi zadnji pogotovu), jer oni ne zele da prodaju samo komponente, vec ceo sistem i da uz to prodaju podrsku... ali takve i ne uzimam u obzir.

Lupetaš. Pre 3 meseca si za $US dobijao 1,45 €, a do pre koju nedelju 1,28€. E sada ti sam izračunaj razliku...
On je rekao pre 2 meseca, opet izvrces reci ;)

milanbb, ajde sad i magicku jedan warn, vredja :D

Dve stvari mi nisu jasne onda.. (ozbiljno pitanje, ne rasprava).
Prvo, ovde ispada da nasi ne mogu da dobiju na odlozeno, barem ne >15 dana?
Drugo, zasto nasi ne rade uvoz iz Nemacke/Engleske/Austrije/Madjarske? Sigurno tu postoje veci distributeri od nasih uvoznika, gde bi em bilo sve u evrima, em blize... sem ako nije extra jeftinije iz USA sa slanjem, ali retko je tako.
Tačno za dilere. Koliko znam, uvoznici retko dobiju napolju odloženo bez garancije neke strane banke (ili dobrostojeće domaće banke, npr. sa imenom neke svetske), znaju oni šta je Srbija... Obično se plaća avansno ili max. 15 dana ako imate rejting poslovanja na duži rok. Moguće da oni najveći imaju bolje uslove ali to su već poslovne tajne...

Hipotekarni slom na Zapadu je i nastao zbog dugoročnih kredita ka kupcima stanova koji su finansirani kratkoročnim kreditima od većih institucija. Nešto slično je u odnosu dobavljač-uvoznik-diler. Nezdrav sistem... to je poenta.

Peca je potpuno u pravu, sadašnji sistem uvoza i IT distribucije je katastrofalan i izložen svakakvim rizicima...
Za ovo se slazem.

Obično plaćaju uvoz avansno u dolarima kupljenim kod poslovne banke po kursu na dan uplate. Posle nedelju dana roba stigne, obračunaju se razni troškovi, dobije ulazna dinarska cena, doda marža (5-7%) i veleprodajna cena preračuna u eura po kursu na dan ulaza i nadalje se ne menja do sledeće ture. Samo se menja obračunski kurs eura svakog dana. Dilerima se pri uzimanju robe ispostavi faktura u dinarima (eu cena x obračunski kurs tog dana) sa rokom plaćanja 2-4 nedelje (kako ko i kako kome). U uslovima neočekivanog rasta kursa jasno je da kad legnu dinari posle mesec dana (retko ko plaća u roku) ne može da se kupi ni približno onoliko dolara koliko je roba plaćena... o pokrivanje troškova mesečnog poslovanja da ne pričamo. Na velike količine i male marže gubici su enormni!
PA ZASTO BI KUPOVAO DOLARE KAD JE VEC AVANSNO PLATIO U DOLARIMA?

Šta je obračunski (žiralni) kurs eura?
Ovo često zbunjuje. Obračunski kurs eura se računa kao trenutni kupovni kurs za euro kod poslovne banke, plus trošak kreditiranja dilera mesec dana (poček na plaćanje) plus očekivani rast kursa eura za tih mesec dana. Standardno taj dodatak je 1.5-2 dinara. Npr. ako je sada srednji kurs 86, kod poslovne banke 86.5, u menjačnici 87, a obračunski 88 dinara. Taj kurs nadalje dileri koriste u svojim cenovnicima što je druga tema...
Ja mislim da ovo nije bitno, sem ako cene nisu u evrima izrazene a posle kad dodjes da platis kazu ti drugi kurs.
Ta razlika je sigurno vec uracunata u cenu. Mada je logicnije da se koristi kupovni kurs evra jer ionako uvoznici treba da kupe evre (ili dolare).

Zašto roba poskupljuje u više koraka?
Svakodnevno poskupljuje zbog rasta kursa eura... dok se troši postojeća zaliha. A onda stigne nova tura po većem kursu dolara pa još jednom poskupi u eurima (poraste euro cenovnik) pa se to prelije kao još jedan skok sa par nedelja kašnjenja.
Aha, znaci em "poskupi" nova tura, em i staru po novoj ceni?;)

Zašto roba brže poskupljuje a teže pojeftinjuje?
Kada cene rastu lako je rasprodati robu, naručiti novu turu i formirati novu cenu.
To logikom "ljudi vide da poskupljuje, pa sto pre da kupe"?

Ali kada padaju postojeći lager se zaglibi i sporo prazni.
To opet logikom "ljudi misle vishe ce padati"?

To je pitanje za menadžere distributera.
Naprotiv, malo digresije, ovo je najlakse resiti cenama i placanjem u evrima/dolarima. Ali posto to nasa "drzava" nece dozvoliti...
Prvo treba razresiti zasto uvoznici koji placaju u dolarima uopste uzimaju evro u obzir za te artikle?
Kad se uveze roba, mora da se ustanovi trosak u dolarima (ili evrima, ali jednoj valuti) i dinarima. Posle cene rastu ili padaju u odnosu na kurs, ali tako da ne padnu ispod ovih cena (u bilo kojoj valuti).
Nadam se da me razumete, jer ovo je nacin na koji posluju neke firme u UK, i to funkcionise. (doduse, oni dodaju mnoogo vecu marzu na pocetku, pa ne menjaju cene ako baash ne zezne kurs :D)
Otprilike, mislim da si ti rekao slicno dole:

Po meni, prvo bi trebalo cenovnik vezati za dolar i njegov kurs kod banke. Zatim, sa dilerima napraviti ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji kojim se nastale kursne razlike u oba smera pokrivaju knjižnim pismima na mesec-dva. Tj. eliminisati rizik kursnih razlika i za dilere i za distributere kako bi mogli da smanje marže, efikasnije posluju i posvete se struci (odabiru komponenti i rukovanju lagerima) umesto što se bave finansijama i gledaju u staklene kugle šta će biti. To je posao za forex i berzanske analitičare a ne IT trgovce koji slabo prate i tržišne trendove, statistike prodaje, cikluse izbacivanja novih modela... što bi morali. Dalje, kreditiranje dilera bi trebalo da rade oni koji to najbolje umeju - poslovne banke, a ne distributeri koji su inače slabo likvidni i loše rukuju novcem pa odloženo plaćanje debelo zaračunaju... itd.
Koliko znam uvoznici imaju zateznu kamatu na stvari koje idu na "veresiju", tako da, da, banke bi trebalo da kreditiraju, ali problem tu je sto to traje dugo, i cesto prodavci nemaju cime da uzmu kredite ;)
Ali ideja je dobra, i tako treba.

A ajmo sada ovako...
Evro padne sa 91.6 na 84.07, ti i dalje drzis cenu u dinarima koja je bila na 91.6. EUR/USD je skocio sa 1.25 na 1.29.
I opet si u minusu? Ajd u prvi razred ;)
Znaš, sve bi bilo mnogo jednostavnije kada bi svaka firma radila za sebe i uvoz i zastupništvo i distribuciju, ali to nije tako i stavi su mnogo komplikovanije. A i objašnjeno ti je zašto cene ne idu na dole tako lako. I ako si pažljivo čitao biće ti jasno da to nije zato da bi nokome bio novčanik deblji, več da bi mu gubitak bio manji...
kako bre ista, rekao sam da je bila 800e sada je 1150e!
Ponavljam, ovaj konkretan je ostao na lageru od pre 3 meseca, kad je dolar bio skoro najslabiji (> 1.5 prema Evru).
Sada te izađe skuplje jer je žiralni kurs dinara otišao na 94, dok ti u menjačnici i dalje dobijaš 85-86 din. Zašto je to tako, ne pitaj ovde...
Sve sto sam pomenuo je posebno uvezeno.
Troškovi uvoza i papirologija za fizička i pravna lica su bitno različiti.

U zaključku: Nikome se ne isplati da povećava marže na ovu krizu, jer tako neće povećati zaradu, naprotiv. Poenta je održati promet, pa makar i sa nižom ugradnjom, tako da priča o visokim cenama zbog pohlepnosti trgovaca ne stoji. Ako hoćeš da saznaš istinu bolje se potrudi da shvatiš šta ti ljudi pričaju, ako ne... pa nećemo se sada ovde ubeđivati. ,)

Znaš, sve bi bilo mnogo jednostavnije kada bi svaka firma radila za sebe i uvoz i zastupništvo i distribuciju, ali to nije tako i stavi su mnogo komplikovanije. A i objašnjeno ti je zašto cene ne idu na dole tako lako. I ako si pažljivo čitao biće ti jasno da to nije zato da bi nokome bio novčanik deblji, več da bi mu gubitak bio manji...
Nigde nije objasnjeno zasto ne pada cena. Ono sto je ZorMi pomenuo za teze praznenje lagera (sto uopste nema smisla po meni, ako sam ga dobro razumeo), mucak ce uspeti za ovaj monitor, ja sam vec 4. koji se odlucio da ga uveze sam, a ne da kupi ovde.

Sada te izađe skuplje jer je žiralni kurs dinara otišao na 94, dok ti u menjačnici i dalje dobijaš 85-86 din. Zašto je to tako, ne pitaj ovde...
Znaci opet samo pominjes ono sto ti odgovara, a nista od izvinjenja sto si slagao u proslom postu? (rekao si
).

Troškovi uvoza i papirologija za fizička i pravna lica su bitno različiti.
Pa kakve to veze ima sa tim? Svejedno se isplati ako se >200e porucuje iz Nemacke.

U zaključku: Nikome se ne isplati da povećava marže na ovu krizu, jer tako neće povećati zaradu, naprotiv. Poenta je održati promet, pa makar i sa nižom ugradnjom, tako da priča o visokim cenama zbog pohlepnosti trgovaca ne stoji.
Mene ne zanima da li oni to rade zbog svojih dzepova ili cega, stoji da cene rastu, a ne smanjuju se i ja opet treba vishe da platim u evrima. Meni se svede na isto i ne zanima me i da oni propadnu zbog toga. Neka se oni zale Dinkicu, Djelicu i Jelasicu da dozvoli evro/dolar kao sredstvo placanja da ne bi bilo ovakvih zbrka.

Nigde nije objasnjeno zasto ne pada cena. Ono sto je ZorMi pomenuo za teze praznenje lagera (sto uopste nema smisla po meni, ako sam ga dobro razumeo), mucak ce uspeti za ovaj monitor, ja sam vec 4. koji se odlucio da ga uveze sam, a ne da kupi ovde.
Objašnjeno je, i to više nego plastično, zašto cene teže padaju (kada dinar jača i kada padaju napolju cene u evrima), pa ko razume shvatiće. Problem je, opet podvlačim, u siromašnosti našeg tržišta, bolesnoj finanskijskoj politici i ovdašnjem načinu poslovanja.
Znaci opet samo pominjes ono sto ti odgovara, a nista od izvinjenja sto si slagao u proslom postu? (rekao si
).
E, u tome i jeste poenta! U tome je ključ celog nerazumevanja problema. Ništa ja nisam slagao. U nekim slučajevima gde ulazne cene jesu ostale iste u evrima (i marža je ostala ista u procentima), problem je u tome što se razlikuje viđenje vrednosti evra. Žiralni kurs je otišao na 94, a tebi po menjačnicama plaćaju 86, pa tu nastaje razlika i cene iz tvog ugla poskupljuju u evrima. A nas nekolicina ovde zapenila objašnjavajući da to nije tako zbog ćefa uvoznika/distributera, niti oni od toga dobijaju leba preko pogače.
Pa kakve to veze ima sa tim? Svejedno se isplati ako se >200e porucuje iz Nemacke.
Ima veze, kako nema. Nema firma iste troškove pri uvozu kao i ti, kao fizičko lice. Tebi će to da carine paušalno i bez silne papirologije i špediterskih usluga.
Niko ni ne spori da ti je jeftinije da nešto uvezeš sam za svoje potrebe, ali kada je u pitanju neka roba široke potrošnje (mainstream proizvodi), svi troškovi se dele na ogroman broj jedinica te nemaš računicu da uvoziš sam.
Mene ne zanima da li oni to rade zbog svojih dzepova ili cega, stoji da cene rastu, a ne smanjuju se i ja opet treba vishe da platim u evrima. Meni se svede na isto i ne zanima me i da oni propadnu zbog toga. Neka se oni zale Dinkicu, Djelicu i Jelasicu da dozvoli evro/dolar kao sredstvo placanja da ne bi bilo ovakvih zbrka.
Pa ne može da te ne zanima ako ulaziš u kvalifikacije i prozivaš zbog toga. Ako već pričamo o uzrocima povećanja cena, fer je reći i objasniti zašto se to dešava, a ne samo slepo okriviti uvoznike i distributere, kao da se sav ovaj haos dešava zbog njih.

Pošto smo svi na gubitku, trebalo bi svi da se žalimo Dinkiću, Đeliću i Jelašiću, a ne samo oni. Eto, toliko.

Poslednja izmena:
$ se bas strmoglavio u poslednjih 10 dana! Nadam se da ce se to osetiti vec sledece nedelje pa bi uz ocekivano jacanje dinara pred novak mogli imati jedan veoma povoljan period za neku kupovinu!

Poslednja izmena:
Teško da to ide tako brzo. Još je krajem januara i kineska nova godina, pa se sve to zna odužiti.

@no name, nema sanse da se kod nas to pre sredine februara oseti. Sad se ne radi nikakav uvoz, maltene (u stvari mislim da BASH nikakav uvoz IT-a ne ide do sredine januara), tako da dok se to uveze, stavi na police, itd... bice sredina februara.

Koliko je meni poznato, uvozi se sve do katoličkog Božića, odnosno upravo sada dok ovo kucam. A i kako upućeni kažu, potrebno je jedno 10-ak do 15 dana da se promena kursa dolara oseti na maloprodajne cene kod nas.

Is svega izloženog sledi da bi cene nekih proizvoda mogle da krenu na dole već za nedelju dana, a značajnije efekte ćemo osetiti posle novnogodišnjih praznika, odnosno od sredine januara. Jedino se bojim da će dinar tada da krahira, ali će bar cene u evrima biti pristupačnije.

Ostaje nam samo da čekamo i vidimo šta je od ovih prognoza tačno...

Poslednja izmena:
@no name, nema sanse da se kod nas to pre sredine februara oseti. Sad se ne radi nikakav uvoz, maltene (u stvari mislim da BASH nikakav uvoz IT-a ne ide do sredine januara), tako da dok se to uveze, stavi na police, itd... bice sredina februara.

Pozdrav svima,

ovo je delimično tačno, ali ne sasvim. Stvar je u tome da neki Vendori (proizvođači) imaju nešto što se zove "price protection". Za one koji imaju to, kao što to ima Acer (;)) cene se mogu odmah promeniti. Što je upravo danas i učinjeno sa LCD gamom proizvoda, cene su oborene i do 10% (ako gledamo u EUR, tj cene prema dilerima). Sa druge strane, to se ne mora odmah reflektovati u maloprodajama, jer neke od njih imaju stock (po starim cenama) ali definitivno će cene nekih proizvoda padati ako dolar nastavi da pada. Sa druge strane, ne bih da ponovo pokrećem priču o dinarskom kursu, rekao bih da je tu ZorMi bio jako detaljan i precizan, ali ipak je surova realnost da dinar toliko varira da je svaka priča o predviđanju kretanja cena u Srbiji - neka vrsta nagađanja. Barem za nas koji nismo milioneri i ne utičemo na sve to, tj nemamo od toga nikakvu korist.

Evo stize i Nova Godina a ja ne vidim neku snizenje ili akciju u Subotici,
znaci ostaje da cekam sredinu januara,mozda ce se tada nesto izdesavati

Znam da je starija tema ali je uvek aktualna. Ono sto je cinjenica koje sam zaznavao iz prve ruke i od maloprodaja koji uzimaju robu od uvoznika i isto lude je da i kada je jos u junu prosle godine dosao momenat da je dolar nesto na kratko pao ovde su podivljali.Samo, simptomaticno nisu poskupeli vec su ladno povukli iz prodaje a onda kad je skocio vratili u prodaju sa ogromnom razlikom. Sve je to manipulacija domacih uvoznika. Uostalom nema razlike ni u drugim segmentima trgovine i usluga. Kad dinar padne svi povecaju cene a plate ostanu iste a kad dinar skoci kao da se nista nije dogodilo. Takva nam je lopovska politika i to je to.

Nazad
Vrh Dno