Koliko ja vidim kurs dolar-EUR se u poslednja 2 meseca promenio sa 0.7387 na 0.7515 - žestoka promena![]()
Zašto su IT uvoznici u gubicima?
Obično plaćaju uvoz avansno u dolarima kupljenim kod poslovne banke po kursu na dan uplate.
Kako eliminisati rizike i pojeftiniti poslovanje?
Po meni, prvo bi trebalo cenovnik vezati za dolar i njegov kurs kod banke. Zatim, sa dilerima napraviti ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji kojim se nastale kursne razlike u oba smera pokrivaju knjižnim pismima na mesec-dva. Tj. eliminisati rizik kursnih razlika i za dilere i za distributere kako bi mogli da smanje marže
Nije povećana. Ostala je ista, u EVRIMA. Ako je nešto i poskupelo u evrima, to je verovatno nešto iz novog kontigenta koji je nabavljan posle skoka dolara, te se i cene napolju skočile u evrima.Pa zasto je onda povecavana cena kad je porastao evro?
Meni baš deluje da ti izvrćeš i propuštaš poentu.Samo mi izvrces ovamo/onamo, uvek propustis nesto![]()
Kao što sam i mislio, EGZOTIKA! Carinske deklaracije se plaćaju fiksno po obrascu, a ne po količini robe, tako da te nešto može izaći straobalno skupo ako uvoziš samo jedan komad ili neku manju količinu. Ali ako nisi razumeo sve drugo do sada, ovo tek nećeš...Proci jos 2006, DDR3 memorija (bash ona koju pomenuh), HDD oprema (SAS). Ovo zadnje je iz Koreje stiglo UPS-om, sve sa carinom, spedicijom, ispalo DUPLO jeftinije nego kod nas.
Taj SSD je pojeftinio napolju tek pre koju nedelju i dotični proizvod je u Microsystems-u očigledno po staroj ulaznoj ceni. Nemoj misliti da su toliko alavi da 'oće po svaku cenu da otmu 120€ čiste love, jer se takva alavost obije o glavu kaliranjem vrednosti robe.A evo ti primera tvoj MicroSystema:
http://www.racunari.net/detalji/index.php?kompo=0606128061&k=06
OCZ SSD v2 koji SIGURNO nemaju na lageru, kosta 60USD vani, a oni ga prodaju po 200e.
To je stvar njihove procene. Očigledno je kod nas tako jadno tržište da ne možeš nešto da prodaš mesecima ni po kojoj ceni. Pa se ti posle pitaj zašto niko ne uvozi SAS opremu i drugu "egzotiku" i zašto je tako skupa kada neki mučenik uveze par komada.Magic, oni su te memorije i GT mesecima drzali na staroj ceni - damage control je kad kratko vreme drzis, ovde su vec bili em u gubitku, em u jos vecem gubitku jer im niko nije kupovao. Smrc.
Tačno za dilere. Koliko znam, uvoznici retko dobiju napolju odloženo bez garancije neke strane banke (ili dobrostojeće domaće banke, npr. sa imenom neke svetske), znaju oni šta je Srbija... Obično se plaća avansno ili max. 15 dana ako imate rejting poslovanja na duži rok. Moguće da oni najveći imaju bolje uslove ali to su već poslovne tajne...Ako odem da kupim nesto napolje prvi put normalno je da cu morati platiti avansno, ako kupujem stalno dobicu na 30 dana, ako sam postao distributer za tu robu na teritoriji Srbije dobicu 60 dana odlozeno
Pre 3 meseca si za $US dobijao 1,45 €, a do pre koju nedelju 1,28€. E sada ti sam izračunaj razliku...
Ajde da postavimo stvari ovako, da ih rasclanimo na proste stvari kao sto radim sa mojim detetom:
- ja sam AMD/Intel i danas sam ti prodao 10 CPU po 200 EUR, sa rokom placanja od 30 dana. I uopste me ne zanima kretanje kursa u Srbiji, problemi sa naplatom, izbori....
- ti si 5 prodao sledece nedelje za po 215 EUR svojim kupcima i fakturisao im po kursu od 80 din, to je 17200 din. Pretpostavimo da si to odmah naplatio i za taj novac kupio tih 1075 EUR i ostavio ih na racunu kako bi mogao da mi platis.
- u roku od 25 dana kurs se sa 80 poveca na 90 din. Po kojoj ceni ces ti tada prodati preostalih 5 komada kako bi ponovo mogao da kupis 1075 EUR, platis mi i ne budes u gubitku.
Naglasavam da ovde nije uzet u obzir niti u racunicu, rak srpske privrede koji se zove odlozeno placanje i kasnjenje od xx dana.
Jesam li ja propustio nesto?
kako bre ista, rekao sam da je bila 800e sada je 1150e!Nije povećana. Ostala je ista, u EVRIMA.
Ponavljam, ovaj konkretan je ostao na lageru od pre 3 meseca, kad je dolar bio skoro najslabiji (> 1.5 prema Evru).Ako je nešto i poskupelo u evrima, to je verovatno nešto iz novog kontigenta koji je nabavljan posle skoka dolara, te se i cene napolju skočile u evrima.
Citaj gore.Meni baš deluje da ti izvrćeš i propuštaš poentu.
Jok, porucicu misha od 15e?Kao što sam i mislio, EGZOTIKA!
Sve sto sam pomenuo je posebno uvezeno.Carinske deklaracije se plaćaju fiksno po obrascu, a ne po količini robe, tako da te nešto može izaći straobalno skupo ako uvoziš samo jedan komad ili neku manju količinu. Ali ako nisi razumeo sve drugo do sada, ovo tek nećeš...
Verujem, iskreno.Taj SSD je pojeftinio napolju tek pre koju nedelju i dotični proizvod je u Microsystems-u očigledno po staroj ulaznoj ceni. Nemoj misliti da su toliko alavi da 'oće po svaku cenu da otmu 120€ čiste love, jer se takva alavost obije o glavu kaliranjem vrednosti robe.
Par komada????? Trenutno ima preko 1000 komada SAS opreme kod nas, sa extra visokim cenama.To je stvar njihove procene. Očigledno je kod nas tako jadno tržište da ne možeš nešto da prodaš mesecima ni po kojoj ceni. Pa se ti posle pitaj zašto niko ne uvozi SAS opremu i drugu "egzotiku" i zašto je tako skupa kada neki mučenik uveze par komada.
On je rekao pre 2 meseca, opet izvrces reciLupetaš. Pre 3 meseca si za $US dobijao 1,45 €, a do pre koju nedelju 1,28€. E sada ti sam izračunaj razliku...
Tačno za dilere. Koliko znam, uvoznici retko dobiju napolju odloženo bez garancije neke strane banke (ili dobrostojeće domaće banke, npr. sa imenom neke svetske), znaju oni šta je Srbija... Obično se plaća avansno ili max. 15 dana ako imate rejting poslovanja na duži rok. Moguće da oni najveći imaju bolje uslove ali to su već poslovne tajne...
Hipotekarni slom na Zapadu je i nastao zbog dugoročnih kredita ka kupcima stanova koji su finansirani kratkoročnim kreditima od većih institucija. Nešto slično je u odnosu dobavljač-uvoznik-diler. Nezdrav sistem... to je poenta.
Za ovo se slazem.Peca je potpuno u pravu, sadašnji sistem uvoza i IT distribucije je katastrofalan i izložen svakakvim rizicima...
PA ZASTO BI KUPOVAO DOLARE KAD JE VEC AVANSNO PLATIO U DOLARIMA?Zašto su IT uvoznici u gubicima?
Obično plaćaju uvoz avansno u dolarima kupljenim kod poslovne banke po kursu na dan uplate. Posle nedelju dana roba stigne, obračunaju se razni troškovi, dobije ulazna dinarska cena, doda marža (5-7%) i veleprodajna cena preračuna u eura po kursu na dan ulaza i nadalje se ne menja do sledeće ture. Samo se menja obračunski kurs eura svakog dana. Dilerima se pri uzimanju robe ispostavi faktura u dinarima (eu cena x obračunski kurs tog dana) sa rokom plaćanja 2-4 nedelje (kako ko i kako kome). U uslovima neočekivanog rasta kursa jasno je da kad legnu dinari posle mesec dana (retko ko plaća u roku) ne može da se kupi ni približno onoliko dolara koliko je roba plaćena... o pokrivanje troškova mesečnog poslovanja da ne pričamo. Na velike količine i male marže gubici su enormni!
Ja mislim da ovo nije bitno, sem ako cene nisu u evrima izrazene a posle kad dodjes da platis kazu ti drugi kurs.Šta je obračunski (žiralni) kurs eura?
Ovo često zbunjuje. Obračunski kurs eura se računa kao trenutni kupovni kurs za euro kod poslovne banke, plus trošak kreditiranja dilera mesec dana (poček na plaćanje) plus očekivani rast kursa eura za tih mesec dana. Standardno taj dodatak je 1.5-2 dinara. Npr. ako je sada srednji kurs 86, kod poslovne banke 86.5, u menjačnici 87, a obračunski 88 dinara. Taj kurs nadalje dileri koriste u svojim cenovnicima što je druga tema...
Aha, znaci em "poskupi" nova tura, em i staru po novoj ceni?Zašto roba poskupljuje u više koraka?
Svakodnevno poskupljuje zbog rasta kursa eura... dok se troši postojeća zaliha. A onda stigne nova tura po većem kursu dolara pa još jednom poskupi u eurima (poraste euro cenovnik) pa se to prelije kao još jedan skok sa par nedelja kašnjenja.
To logikom "ljudi vide da poskupljuje, pa sto pre da kupe"?Zašto roba brže poskupljuje a teže pojeftinjuje?
Kada cene rastu lako je rasprodati robu, naručiti novu turu i formirati novu cenu.
To opet logikom "ljudi misle vishe ce padati"?Ali kada padaju postojeći lager se zaglibi i sporo prazni.
Naprotiv, malo digresije, ovo je najlakse resiti cenama i placanjem u evrima/dolarima. Ali posto to nasa "drzava" nece dozvoliti...Kako eliminisati rizike i pojeftiniti poslovanje?
To je pitanje za menadžere distributera.
Koliko znam uvoznici imaju zateznu kamatu na stvari koje idu na "veresiju", tako da, da, banke bi trebalo da kreditiraju, ali problem tu je sto to traje dugo, i cesto prodavci nemaju cime da uzmu kreditePo meni, prvo bi trebalo cenovnik vezati za dolar i njegov kurs kod banke. Zatim, sa dilerima napraviti ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji kojim se nastale kursne razlike u oba smera pokrivaju knjižnim pismima na mesec-dva. Tj. eliminisati rizik kursnih razlika i za dilere i za distributere kako bi mogli da smanje marže, efikasnije posluju i posvete se struci (odabiru komponenti i rukovanju lagerima) umesto što se bave finansijama i gledaju u staklene kugle šta će biti. To je posao za forex i berzanske analitičare a ne IT trgovce koji slabo prate i tržišne trendove, statistike prodaje, cikluse izbacivanja novih modela... što bi morali. Dalje, kreditiranje dilera bi trebalo da rade oni koji to najbolje umeju - poslovne banke, a ne distributeri koji su inače slabo likvidni i loše rukuju novcem pa odloženo plaćanje debelo zaračunaju... itd.
Znaš, sve bi bilo mnogo jednostavnije kada bi svaka firma radila za sebe i uvoz i zastupništvo i distribuciju, ali to nije tako i stavi su mnogo komplikovanije. A i objašnjeno ti je zašto cene ne idu na dole tako lako. I ako si pažljivo čitao biće ti jasno da to nije zato da bi nokome bio novčanik deblji, več da bi mu gubitak bio manji...A ajmo sada ovako...
Evro padne sa 91.6 na 84.07, ti i dalje drzis cenu u dinarima koja je bila na 91.6. EUR/USD je skocio sa 1.25 na 1.29.
I opet si u minusu? Ajd u prvi razred![]()
Sada te izađe skuplje jer je žiralni kurs dinara otišao na 94, dok ti u menjačnici i dalje dobijaš 85-86 din. Zašto je to tako, ne pitaj ovde...kako bre ista, rekao sam da je bila 800e sada je 1150e!
Ponavljam, ovaj konkretan je ostao na lageru od pre 3 meseca, kad je dolar bio skoro najslabiji (> 1.5 prema Evru).
Troškovi uvoza i papirologija za fizička i pravna lica su bitno različiti.Sve sto sam pomenuo je posebno uvezeno.
Nigde nije objasnjeno zasto ne pada cena. Ono sto je ZorMi pomenuo za teze praznenje lagera (sto uopste nema smisla po meni, ako sam ga dobro razumeo), mucak ce uspeti za ovaj monitor, ja sam vec 4. koji se odlucio da ga uveze sam, a ne da kupi ovde.Znaš, sve bi bilo mnogo jednostavnije kada bi svaka firma radila za sebe i uvoz i zastupništvo i distribuciju, ali to nije tako i stavi su mnogo komplikovanije. A i objašnjeno ti je zašto cene ne idu na dole tako lako. I ako si pažljivo čitao biće ti jasno da to nije zato da bi nokome bio novčanik deblji, več da bi mu gubitak bio manji...
Znaci opet samo pominjes ono sto ti odgovara, a nista od izvinjenja sto si slagao u proslom postu? (rekao siSada te izađe skuplje jer je žiralni kurs dinara otišao na 94, dok ti u menjačnici i dalje dobijaš 85-86 din. Zašto je to tako, ne pitaj ovde...
).Nije povećana. Ostala je ista, u EVRIMA.
Pa kakve to veze ima sa tim? Svejedno se isplati ako se >200e porucuje iz Nemacke.Troškovi uvoza i papirologija za fizička i pravna lica su bitno različiti.
Mene ne zanima da li oni to rade zbog svojih dzepova ili cega, stoji da cene rastu, a ne smanjuju se i ja opet treba vishe da platim u evrima. Meni se svede na isto i ne zanima me i da oni propadnu zbog toga. Neka se oni zale Dinkicu, Djelicu i Jelasicu da dozvoli evro/dolar kao sredstvo placanja da ne bi bilo ovakvih zbrka.U zaključku: Nikome se ne isplati da povećava marže na ovu krizu, jer tako neće povećati zaradu, naprotiv. Poenta je održati promet, pa makar i sa nižom ugradnjom, tako da priča o visokim cenama zbog pohlepnosti trgovaca ne stoji.
Objašnjeno je, i to više nego plastično, zašto cene teže padaju (kada dinar jača i kada padaju napolju cene u evrima), pa ko razume shvatiće. Problem je, opet podvlačim, u siromašnosti našeg tržišta, bolesnoj finanskijskoj politici i ovdašnjem načinu poslovanja.Nigde nije objasnjeno zasto ne pada cena. Ono sto je ZorMi pomenuo za teze praznenje lagera (sto uopste nema smisla po meni, ako sam ga dobro razumeo), mucak ce uspeti za ovaj monitor, ja sam vec 4. koji se odlucio da ga uveze sam, a ne da kupi ovde.
E, u tome i jeste poenta! U tome je ključ celog nerazumevanja problema. Ništa ja nisam slagao. U nekim slučajevima gde ulazne cene jesu ostale iste u evrima (i marža je ostala ista u procentima), problem je u tome što se razlikuje viđenje vrednosti evra. Žiralni kurs je otišao na 94, a tebi po menjačnicama plaćaju 86, pa tu nastaje razlika i cene iz tvog ugla poskupljuju u evrima. A nas nekolicina ovde zapenila objašnjavajući da to nije tako zbog ćefa uvoznika/distributera, niti oni od toga dobijaju leba preko pogače.Znaci opet samo pominjes ono sto ti odgovara, a nista od izvinjenja sto si slagao u proslom postu? (rekao si
).Nije povećana. Ostala je ista, u EVRIMA.
Ima veze, kako nema. Nema firma iste troškove pri uvozu kao i ti, kao fizičko lice. Tebi će to da carine paušalno i bez silne papirologije i špediterskih usluga.Pa kakve to veze ima sa tim? Svejedno se isplati ako se >200e porucuje iz Nemacke.
Pa ne može da te ne zanima ako ulaziš u kvalifikacije i prozivaš zbog toga. Ako već pričamo o uzrocima povećanja cena, fer je reći i objasniti zašto se to dešava, a ne samo slepo okriviti uvoznike i distributere, kao da se sav ovaj haos dešava zbog njih.Mene ne zanima da li oni to rade zbog svojih dzepova ili cega, stoji da cene rastu, a ne smanjuju se i ja opet treba vishe da platim u evrima. Meni se svede na isto i ne zanima me i da oni propadnu zbog toga. Neka se oni zale Dinkicu, Djelicu i Jelasicu da dozvoli evro/dolar kao sredstvo placanja da ne bi bilo ovakvih zbrka.
@no name, nema sanse da se kod nas to pre sredine februara oseti. Sad se ne radi nikakav uvoz, maltene (u stvari mislim da BASH nikakav uvoz IT-a ne ide do sredine januara), tako da dok se to uveze, stavi na police, itd... bice sredina februara.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari