Šta je novo?

Zasto su skocile cene komponenata?

Фунта стерлинг је јааако лоша :smash:. Још једном: јааако лоша.

Nisam mislio na kotiranje prema drugim valutama, tj. na odnos za koji se sada menja, vec generalno, zasto en EUR, JEN, funta, rublja ili bilo koja druga valuta? Zasto bas mora $? :wall::wall::wall:

Nije nikakva politička prazna priča, ovo su proste ekonomske činjenice. Neko je nateran da radi u dolarima miliom, nego silom:wall:

Ovo je 100% tacno. :mad:

Knjigu u shake pa polako, koga zanima, a koga ne zanima nek se kloni postovanja da ne zbunjuje ljude...cast izuzecima (cini mi se samo Bane R)

Polako, ima vremena, tako kao ti sam i ja mislio dugo vremena, ali nazalost svet, ekonomija, visoka politika, sve to funkcionise na JAKO, JAKO PRIMITIVAN NACIN.
Zakon jaceg i snaznijeg i nista vise. Uzmi knjigu u sake i procitaj sto vise poslovica, ne samo domacih vec i recimo kineskih (imaju jako dobrih), pa ces videti da principi po kojima svet i ljudi funkcionisu nije tako le i ugladjen vec je naprotiv vrlo primitivan i sto je najbolje od svega vec hiljadama godina poznat i zamisli nije se menjao. Ljudsku pohlepu ne menja sistem u kome se zivi, bio on robovlasnicki, feudalni ili kapitalisticke.
:wave:

Не, $ јача да би САД наставиле да продају свој дуг (јер се тако њихова потрошачка економија финансира), јер да је наставио да пада почела је да прети опасност да ће се Кинези, Арапи и Јапанци почети повлачити из куповине америчког дуга и почети продавати досадашњи амерички дуг што поседују. То би онда довело до слома САД, али и многих са њима. Мада су Кинези из НРК већ провалили игру...
Opet su sve to pokazatelji da su do sad ziveli bez pokrica, na grbaci ostatka sveta, primoravajuci sve da priznaju $ za koji nemaju pokrice, pa lepo nastampaju, kupe robu za taj papir koji ih je kostao 0,7$ za novcanicu od 100$ i njima lepo. nazalost sva je prilika da ce i dalje nastaviti tako da rade.

Poslednja izmena od urednika:
1. Sta je uradjeno 17/02?
2. Za koju monetu sad prodaju?
1. Док је цео свет преносио "свечаност" из Приштине, за то време је Исламска Република отворила нафтну берзу ;).
2. Евро махом, јен...

Koka Kola koja se prodaje u srbiji, se proizvodi u srbiji. Koka kola koja se prodaje u grckoj, se proizvodi u grckoj. Koka kola koja se prodaje u juznoj africi se proizvodi u juznoj africi. A sta mislis kome placaju licencu za to? I plus sto to ne prave "srbi sa znakom koka kola", vec prave po koka kolinoj formuli, koju samo zna ta kompanija.
Не плаћа се никоме лиценца јер је у питању франшизинг ;). Coca-Cola Hellenic Bottling Company-Srbija je у власништву Coca-Cola Hellenic Bottling Company чији је један од највећих акционара The Coca-Cola Company.

I sta mislis ko dobija profit od toga? Kompanija koka kola, chije se sediste nalazi u atlanti u dzordziji (georgia), i sta mislis kome placaju porez na dobit (koji iznosi preko 50%)? Americkoj poreskoj sluzbi.
Нетачно :). Coca-Cola Hellenic Bottling Company-Srbija са седиштем у Земуну плаћа порез на добит Републици Србији.

Ista stvar je i sa azijom i odecom i obucom koja se tamo proizvodi. To sto se najk proizvodi u kini, sta ti mislis da kinezi imaju najvecu zaradu od toga? Kinezi samo imaju vise radnih mesta nista vise (sto je dobra stvar), ali glavni prihodi idu najku chije je sediste u bevertonu u origonu.
Ти не увозиш патике из САД, већ из НРК, Вијетнама, Малезије и сл. Спољнотрговинска размена се обавља са компанијама које имају тамо своје огранке. То где завршава добит је небитно, ја ти говорим о спољној трговини.

Nisam mislio na kotiranje prema drugim valutama, tj. na odnos za koji se sada menja, vec generalno, zasto en EUR, JEN, funta, rublja ili bilo koja druga valuta? Zasto bas mora $? :wall::wall::wall:
Зато што је наметнуто да се нафта купује у $... Дуга прича.

Poslednja izmena:
@GoranM
Meni je prilicno jasno kako stvari funkcionisu mada nisam ekonomista, ali cini mi se da ti bas nemas tacnu predstavu sta se sada desava (ili se samo pravis) pa pises to sto pises.

Zasto bas mora $? :wall::wall::wall:
Aj sad malo na citanje.

Kad procitas gornji link zapitaces se zasto neko unilateralno ne istupi iz takvog poretka. Recimo samo da su neki pokusali.
Sadamu su poceli da pronalaze WMD kada je poceo da trazi Eure kojim bi se placale isporuke nafte u okviru UN programa nafta za hranu. Iracani sada naftu prodaju iskljucivo za dolare.
Kad je Iran najavio da ce pokrenuti pomenutu naftnu berzu (na kojoj se inace nafta i derivati prodaju za EUR, USD i lokalnu valutu) ameri su poceli da pronalaze nukelarne reaktore koji mogu da se koriste za obogacivanje uranijuma za nuklearno oruzije.
Cavez nesto preti da ce poceti da prodaje naftu za evre ali nesto nisam cuo da se to dogadja.

Ali sve to nije tema za Bench ima slicnih tema na nekim drugim forumima.

Не плаћа се никоме лиценца јер је у питању франшизинг ;).

Za franzizu se placa licenca i deo profita ili kako vec definishu ugovorom. ;)

Topla preporuka da ljudi kao Achilies i GoranM ne postuju, jer ako ce ljudi da chitaju ovo sto vi napishete, em ce biti zbunjeni, em nishta nece nauchiti, em ce ziveti od poslovica (srpskih, kineskih i sl.).
Ovo je kao da na forumu ekonomista prichaju o raspodeli IP adresa preko BNC mreze, a neko je pitao kako da reinstalira Vistu bez bootabilnog diska :d

P.S. GornaM, sve sto sam rekao o knjizi i razmisljanju, nije zbog licne filozofije (poslovica i sl.), vec kraja ekonomskog fakulteta. A ako hoces da kazes da su te knjige bespotrebne, jer u zivotu vazi par poslovica kroz sve periode, postujes na pogresnom mestu (mada na drugom mestu neces proci bolje). :wave:

Za franzizu se placa licenca i deo profita ili kako vec definishu ugovorom. ;)
Лиценца и франшизинг су две различите ствари што и сам знаш ;). Уговор о лиценцирању може да буде део уговора о франшизингу.

Кока-Кола ради преко франшизинга ;):
In general, The Coca-Cola Company (TCCC) and/or subsidiaries only produces (or produce) syrup concentrate which is then sold to various bottlers throughout the world who hold a Coca-Cola franchise. Coca-Cola bottlers, who hold territorially exclusive contracts with the company, produce finished product in cans and bottles from the concentrate in combination with filtered water and sweeteners. The bottlers then sell, distribute and merchandise the resulting Coca-Cola product to retail stores, vending machines, restaurants and food service distributors.
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Coca-Cola_Company#Bottlers

Шта пише у уговору о франшизингу... :)

Лиценца и франшизинг су две различите ствари што и сам знаш ;). Уговор о лиценцирању може да буде део уговора о франшизингу.

Кока-Кола ради преко франшизинга ;):

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Coca-Cola_Company#Bottlers

Шта пише у уговору о франшизингу... :)

Kad sam procitao prve 3 rechi, doslo mi iz dup*ta u glavu :)

Нетачно :). Coca-Cola Hellenic Bottling Company-Srbija са седиштем у Земуну плаћа порез на добит Републици Србији.

A joj brate tvrdoglavi. Bez obzira NEKAKAV PROFIT dobija AMERICKA kompanija koka kola, koja onda placa porez americi. Ajde sad nemoj da me nerviras vise lol . Po tvojoj logici coca cola je eto dozvolila srbiji da pravi coca cola, i slobodno drzava srbija da zaradjuje od toga. Ista prica i sa azijom. Mislim prica ti ima smisla do mojega...

Ти не увозиш патике из САД, већ из НРК, Вијетнама, Малезије и сл. Спољнотрговинска размена се обавља са компанијама које имају тамо своје огранке. То где завршава добит је небитно, ја ти говорим о спољној трговини.

Pa naravno da je bitno. Neko mora da ima profit od toga, chistu zaradu, a taj "neko" je coca cola company iz USA.

Dosta vise o fransizama i coca coli nafti i islamu
Zalite se koliko hocete ali to nema veze sa rastom cena komponenti

Poslednja izmena:
Dosta vise o fransizama i coca coli nafti i islamu
Zalite se koliko hocete ali to nema veze sa rastom cena komponenti

Kako bre nema?
Islamske drzave dizu cene nafte, onda skace dolar, pa onda skacu cene komponenti u Srbiji!
Jasno ko dan.

....
Nego sta mislite zasto je mleko skuplje kod nas nego to isto mleko u crnoj gori? :D (shalim se)

E to je tek posebna prica....mozda zato 8800GT kosta manje kod nas nego kod njih?

Poslednja izmena:
Da da i zivotinje skacu ajmo da ih povezemo sa dolarom
Dosta OT.

Poslednja izmena:
Ima li ko pretpostavku da li ce se i kad vracati cene na staro?

Bas uskoro treba da kupim nesto za komp, pa da ne bude danas 150, sutra 120. :)

Poslednja izmena:
neće skoro. Dolar ne mrda u poslednjih 10 dana. Tako da će cene skočiti još jedno 6-7% i tu će se zadržati.

Dolar i cene u Srbiji gledajte ovako:
Kriza je najzad jache udarila Evropu (pa je Evro/GBP pao), i nece skoro otici... prvo ce USA ekonomija da se poboljsa, pa onda EU :p Pre bih znaci ocekivao da USD ode gore nego obratno.
Cene kod nas se ne koriguju na dole, dok se ne rasproda inventar - sto za vecinu komponenata izgleda nece pre nove ako i tada..
znaci tek kad se isprazni inventar i padnu cene u EUR (padne cena u dolarima ili padne dolar).

Jesu ovo sve (laicke) spekulacije, i mozda ne budem u pravu sto se tiche kursa dolara..
ali sto se tiche cene ko nas - i sami znate da sam, nazalost, u pravu.

P.S. dolar se ne menja primetno skoro mesec dana maltene.. (<1.35)

Ajde, jedan mali OT: kad ce ova p***rska drzava da izbaci dinar, da ne dajemo 10% zbog kursa samo?:)

Kad bi neko znao kako ce se kretati dolar u buducnosti mogao bi da zgrne gomile para.

Da napomenem da je preovladjujuce misljenje da snaga dolara ne potice od snage US ekonomije nego od drugih faktora (to je vec poveliki ot). Ako svetska ekonomija nastavi ovim tokom ne ocekujem da ce dolar menjati bitnije poziciju u odnosu na svetske valute do Nove godine.

Da se vratimo na temu, mislim da se ni cene komponenti nece bitnije menjati (kad se stabilizuju cene novouvezene robe) bar u narednih mesec dana.

Poslednja izmena:
Kad bi neko znao kako ce se kretati dolar u buducnosti mogao bi da zgrne gomile para.

Da napomenem da je preovladjujuce misljenje da snaga dolara ne potice od snage US ekonomije nego od drugih faktora (to je vec poveliki ot). Ako svetska ekonomija nastavi ovim tokom ne ocekujem da ce dolar menjati bitnije poziciju u odnosu na svetske valute do Nove godine.

Da se vratimo na temu, mislim da se ni cene komponenti nece bitnije menjati (kad se stabilizuju cene novouvezene robe) bar u narednih mesec dana.

Snaga $ potice jedino od FED-a.

cheers @GoranM & @Achilles82 cheers, становиште које је јасно сваком ко је имало размишљао или прочитао на ту тему.

купујете ако имате, а ако немате, чекајте.

на графиконима се види благи пораст вредности, тј, покушаји враћања на старе вредности, свих сем дин.

http://www.naslovi.net/kursna_lista.php

Poslednja izmena:
...

do sada je vise ljudi iznosilo "teoriju" tipa "ovaj skok cena komponenti ce pogoditi samo one koji npr primaju platu,ili imaju kesh u dinarima,a oni koji imaju npr spremno 600 eu za komponente odranije,samo odu u menjacnicu i promene za dinare tih 600 eu na dan kada kupuju komp,i sve OK"....

ali sada nije ni to bas tako....jer cene komponenti pored toga sto skacu u dinarima(sto je mozda i logicno zbog kursa),skacu i u eurima..(?!)...(po meni to bas i nije logicno)

npr maticna asus p5q pro pre nekoliko nedelja je kostala oko 90-105 eura......sada je oko 110-125eura.......proc quad Q6600 je bio oko 130-150 eura......sada dostize i do 180 eura....(?!)

a u svetu koliko vidim(newegg),cene komponenti ne divljaju bas u eurima i dolarima,ostale su manje vise iste kao pre nekoliko nedelja..

sad samo da se javi ovde neki expert za svetsku ekonomiju,ili vlasnik neke od firmi koji podize cene tih komponenti,pa da nam objasni zaato je i to tako...:)

I o ovome je bilo reci..
Cene komponenti u dolarima su iste ali zbog jacanja dolara u odnosu na evro, cene komponenti su skocile, otud i taj rast cena u evrima..

Ako je ova teorija o poskupljenju komjutera u Eurima zbog jacanja dolara tacna, (naravno da nije), zasto komjuteri ne poskupljuju u zemljama EU vec tamo pojeftinjuju narocito Net i Notebook-ovi.

Nije tu nikakva teorija
Kad dolar jaca treba "vise domace" valute da bi se "kupio dolar" i platila komponenta( palca se u dolarima) otuda i cene na domacem trzsitu rastu sa rastom dolara.

A kakve su cene netbookova i ostalog u evropi stvarno nemam predstavu.

Poslednja izmena:
...

ali koliko % je skocio dolar u odnosu na euro u zadnjih npr mesec dana?

bas me zanima da li je taj procenat isti,kao procenat poskupljenja kad quad 6600 sa skoro 130 eura skoci na skoro 180 eura.....:)

Ne verujem da je procenat poskupljenja bas jednak padu eura, jer kad su uslovi nestabilni proradi paranoja pa svi gledaju da se osiguraju od nekog buduceg pada vrednosti. Ja te ljude razumem, zasto bi dozvolili da im se novac koji zaradili tek tako istopi, samo da bi neki wowovac mogao sebi da kupi quad od dzeparca.

Evo ti dole tabela odnosa EUR/USD od letos do danas pa analiziraj i poredi cene komponenti u tom periodu.

Prilozi

• image_nbs.png
    image_nbs.png
    5.2 KB · Pregleda: 66
Poslednja izmena:
Ne verujem da je procenat poskupljenja bas jednak padu eura, jer kad su uslovi nestabilni proradi paranoja pa svi gledaju da se osiguraju od nekog buduceg pada vrednosti. Ja te ljude razumem, zasto bi dozvolili da im se novac koji zaradili tek tako istopi, samo da bi neki wowovac mogao sebi da kupi quad od dzeparca.

Evo ti dole tabela odnosa EUR/USD od letos do danas pa analiziraj i poredi cene komponenti u tom periodu.

i sad po ovoj logici neki generalni zakljucak sto se tice teme "zasto su skocile cene komponenata" je manje-vise:

"skocila vrednost dolara u odnosu na euro npr 7-8 %,i srpske dilere komponenata uhvatila paranoja i panika pa podigli dodatno cene jos 15% kako bi sacuvali zaradjene pare" (?!?!).

...mislim sta reci....:smash:

da li je uhvatila panika i prodavce komponenata u Evropi pa tako dizu cene?

i pogresno si postavio situaciju,(vecina)wowovaca moze bez wow-a i quad-a,ali ti dileri,odnosno njihovi biznisi sa komponentama ne mogu bez raznih vrsta wowovaca koji od njih te komponente i kupuju...

sad jos samo da se wowovci malo opamete,i da neko vreme ne kupuju komponente,vrlo brzo ce dilere da napusti paranoja...

i sad po ovoj logici neki generalni zakljucak sto se tice teme "zasto su skocile cene komponenata" je manje-vise:
"skocila vrednost dolara u odnosu na euro npr 7-8 %,i srpske dilere komponenata uhvatila paranoja i panika pa podigli dodatno cene jos 15% kako bi sacuvali zaradjene pare" (?!?!).
...mislim sta reci....:smash:

Narocito je zalosno kada se uporedi sa zvanicnom statistikom gde je index rasta cena na malo roba i usluga u septembru 0,2%, a u oktobru 1,2%.

izvinite da vas podsetim, zivite u Srbiji cija nacionalna valuta svakodnevno odlazi sve nize i nize...
Pravno formalno trgovci ovde moraju da rade sa dinarima, ali sa ino partnerima placaju u evrima.

ali koliko % je skocio dolar u odnosu na euro u zadnjih npr mesec dana?

bas me zanima da li je taj procenat isti,kao procenat poskupljenja kad quad 6600 sa skoro 130 eura skoci na skoro 180 eura.....:)

Pa nije toliko skocio dolar ali malo toga malo opsteg rasta cena malo prodavci zakidaju
Procitaj ceo topic videces lepo je objasnjeno

Nazad
Vrh Dno