Šta je novo?

Zasto su skocile cene komponenata?

На целу причу о валутама треба додати и да се курс увек зарачунава већи него што је средњи курс НБС-а (2-3 динара да се урачунају "губици" на курсним разликама)... :smash:

to je tek prevara samo takva. prosto se utrkuju ko ce da objavi nizu cenu u evrima (jer racunaju sumanuto visok kurs), a kada preracunas koliko te to realno kosta u evrima dobijes ~5% visu cifru...

Ja nikad i ne gledam tu cenu u evrima. Da plaćam u evrima - to bi onda bilo normalno. Najgore je je što neki prodavci, i kada nazoveš telefonom, opet kažu cenu u evrima, na šta uvek pitam "Znači, mogu ga platim u evrima?" - što, naravno, ne može...

Poslednja izmena:
... kako mali perica zamišlja ekonomiju.

Cena se određuje ponudom i potražnjom. A kinezi nisu jedini koji prave stvari. Oni samo u ovom trenutku prave stvari sa nižim troškovima proizvodnje, usled pogodnosti domaće ekonomije, jeftine radne snage i (obično) jeftinih materijala korišćenih u procesu proizvodnje. Plus neretko neplaćanje autorskih prava, licenci i ostalo. Podizanje cene kineskih proizvoda će biti momentalno samoubistvo za kinesku ekonomiju.

Važi profesore, samo:
nisam pričao o nelegalnim kopijama Nokia telefona, nisi sam zaista pričao o reketima za badminton (to je bila šala, izgleda ozbiljni profesori poput tebe to ne razumeju najbolje). Pričao sam o tome da svi veliki proizvodjači IT opreme nemaju više proizvodnju NIGDE osim u kini. Nema HP, nema DELL, nema TOSHIBA (koja je nedavno i zvanično zatvorila svoje poslednje postrojenje na matičnom ostrvu), nema ni ACER, nema NIKO. Dakle, pošto se u stvarnom, realnom životu - tj u praksi, susrećem sa ovom temom tvrdim da se u poslednje vreme dosta često pojavljuje faktor "poskupela radna snaga u kini" u kalkulaciji proizvodjačke cene proizvoda. Iako neki HP na kraju odredjuje cenu proizvoda, on tu cenu dobija kao zbir različitih troškova proizvodnje plus minus različiti faktori (sigurnosni, marketing ...). Svakako, kinezima se sad ne isplati da sami sebi blokiraju dalji rast ucenjivanjem i čestim oscilacijama u proizvodnim cenama itd, ali ja sam profesore pričao o nekom budućem periodu, kad Kinezi kupe još Lenovo-a, još možda nekih drugih poznatih brandova, pa kad možda budu mnogo više kontrolisali faktore cena, a ne samo cenu radne snage.

@Chinaski : kurs ko kome pričamo , ili nezvanično nazvan ŽIRALNI kurs (ranije se zvao štic kurs) je nuspojava naše nestabilne ekonomije, a ne kao što nekko misli željom prodavca za extra zaradom. O čemu se zapravo radi: veliki uvoznici robe u našu zemlju, plaćaju robu u EUR ili $. Roba se plaća vendoru (proizvođaču) obično sa nekim odloženim plaćanjem. Najčešće i veliki lokalni kupci (it prodavci, hipermarketi) isto imaju odloženo plaćanje. Dakle, distributer DOBIJA pare na račun za robu koju je prodao obično sa oko 20+ dana zakašnjenja od dana kad je prodao robu. Novac ima svoju cenu, kao i svaki drugi proizvod (to će nam profesor ekonomije Bane R moći detaljnije objasniti) i cena koštanja novca u srbiji je viša od 1%. Drugi važan faktor je opet taj "faktor stabilnosti ili rizika" gde distributer mora da se osigurava na neki način da dinar neće oslabiti (iliti redovna inflacija za koju svi znate kolika je na mesečnom nivou). Dakle - kad uvoznik dobije konačno svoje pare od prodate robe (ovo je uglavnom NAKON dana kad je trebalo da plati tu robu proizvodjaču) na taj novac su uticali faktori kao što je inflacija, kao što je cena koštanja novca (krediti...) pa zato povećanjem tog kursa praktično uvoznik samo pokušava da kompenzuje taj svoj projektovani gubitak na tim faktorima. Nekad se desi (jako retko) da dinar ojača - eto tad uvozniku neplaniranog ćara. Ali kad dinar padne, kao sad - ne želite da znate koliko uvoznici u IT grani gube. Marže uvoznika na IT opremu se mere u rangu od 3-5% uglavnom, a dinar je sad pao dvostruko. Dakle, za recimo 100.000 EUR koliko je neki uvoznik platio robu pre mesec dana, i prodao za 105.000 EUR i dinarima po žiralnom kursu od 79 (koliko je bilo pre mesec dana) sad kad mu kupci plate robu dobija 97500 EUR (žiralni kurs 85), što znači ČIST gubitak (ne računajući troškove radne snage itd..).

Pažljiviji posmatrač primetiće i da taj žiralni kurs nije konstanta, tj različite fime imaju različite kurseve usled različite procene kretanja kursa dinara u periodu od budućih mesec dana. Trenutno, imate firme koje koriste kurs 88, a imate i one koje koriste kurs 85.5.

Mnoge stvari ovog tipa mogu (delimicno) da se rese tako sto se devize/dinari kupe na terminskom trzistu, ali ko je lud da placa tamo neki harac banci kada sve ide dobro, a sa linije samo izlecu masine koje su unapred prodate... Ti bankari ionako ne rade nista, nose odela/kravatu i uzimaju kamatu :) Onda ode kurs, cene polete gore, niko nista nece da kupuje, pa kuku-lele :)

Problem je i sa potrosacke strane, zato sto ce ljudi ovde i dalje pre da izvade kesh iz dzepa i kupe TV u januaru, onda skupljaju pare pa kupe DVD u aprilu itd.. Umesto da kupe sve u januaru i placaju ratu za koriscenje ta dva uredjaja do sredine godine.

Salu na stranu, Sale je otprilike rekao koji su problemi sa kojima se distributeri/asembleri srecu u ovako nestabilnim uslovima poslovanja. Gubici na npr. kursnim razlikama mogu biti zaista jezivi, posebno sto se roba u vecim kolicinama moze prodati uglavnom u velikim lancima koji iako prodaju iskljucivo za kes (nista odlozeno placanje, krediti, Master/Viza na rate...) placaju dobavljavima i sa 45 dana zaostatka, zato sto im se moze ("because I can" :) ). Zasto lepo ne bi uzeli obrtna sredstva (besplatno) koja pripadaju dobavljacu, radili sa njima 30-45 dana i nakon toga ih vratili sa 0% kamate.

Zato nam treba EU i regulativa...

PS: Tek ovo sa kinezima ce biti veliki problem - vise nema gde da se sele fabrike. Radna snaga u Kini ce biti sve skuplja i skuplja kako vreme prolazi, pa ce i proizvodi biti sve skuplji i skuplji, traznja manja i eto nove recesije, ali ovog puta ne ciklicne kao ova sto se sada desila - za ovaj novi problem ce biti tesko naci resenje. Mozda svi medjusobno zarate, obicno je bivalo tako kada dodje do neresivih ekonomskih problema.

Na kraju cemo poceti ispocetka na Marsu, kako nekada kada se kolonizovala Severna Amerika :) Uostalom, ciklicno kretanje je imanentno stanje u prirodi, pa samim tim i u ekonomiji.

Poslednja izmena:
Cuti, super ako ih i vrate posle SAMO 45 dana.

U bransi u kojoj sam ja regularan rok placanja je 60 a uobicajen preko 90.

Samo bih da pitam ove pametne sto se vecito plase da ih neko ne pokrade i ne prevari.... da li ce neko od njih da mi pozajmi 10.000 nekih para, vracam za 60 dana. Kakvi su uslovi za dinare, kakvi za eure a kakvi za dolare? Ali pokusajte ozbiljno da razmislite o tome. Nije bas lako kad se radi o svom dzepu, jel? Mnogo je lakse kad treba izvaditi iz tudjeg a onda ga proglasiti prevarantom i derikozom jer hoce da zastiti svoja sredstva.

Ima tu svega i svačega, ja možda radim u IT industriji i živim od nje, ali sam isto tako istovremeno i potrošač - kupujem kako namirnice, tako i IT proizvode. Teško je ponekad objasniti šta se dešava na našem tržištu, možda moj primer može da slikovito objasni neke stvari:
- Kupio sam ćerci monitor LCD proizvodjača kojeg uvoz firma za koju radim, kupio sam ga po tržišnoj ceni u prijateljskoj MP firmi, platio sam ga 13.500 dinara čini mi se. To je meni bila ok cena, jer znam koja je uvozna cena itd.
- nije prošlo ni dve nedelje, taj ISTI monitor se mogao kupiti po 9790 dinara u jednom megamarketu (ili kako se to već zove). Taj megamarket je te monitore takodje kupio od firme u kojoj radim, po tržišnoj ceni, pa su onda tu cenu iz nekog razloga "ubili".

Hoću reći, ja se nisam osećao pogodjenim, niti sam mislio da sam prevaren ili ne znam šta - jednostavno, neko je rekao u nekom drugom postu "puna bara krokodila" - svi imaju neke svoje XYZ kombinacije.

Treba biti realan u svemu, ja to često pričam ljudima, ne znači ako neko prodaje nešto 10% jeftinije od svih ostlih da drugi "kradu", ja sam od onih koji bi se pre zapitao zašto taj neko prodaje po tako niskim cenama. Svi smo već izgleda jako brzo zaboravili primere nekih "velikih" firmi koje su nestale preko noći, i odnele sve svoje pinklice (a i tudje izgleda) sa sobom.

FAKAT je da su u Srbiji marže na IT opremu trenutno verovatno medju najnižim u Evropi. PDV takodje. Teorija zavere i Fox Molder pristalice će naravno misliti drugačije, i krenuti sa pričamo "cene u USA, cene u nemačkoj... " ali bi dobro bilo da u takvim pričama porede SVE faktore (za USA posebno važno : DOLAR) pre nego što olako doneose zaključke.

Poslednja izmena:
GEneralno(da malo oladim temu) treba da se saceka sa kupovinom komponenata ili da se iste uzimaju preko Bench oglasa gde na cene ne utice kurs dolara/dinara/jena etc

Uticacje i tu....poshto taj koji proda ovde na oglasima mora i negde da ode da kupi...a necje vishe dobiti 9800gt za 8000din ko do pre par dana....pa cje samim tim iza svoj krsh 8600gt trazhiti sada do pre par dana nezamisivu cifru.
Vraticjemo se u doba bartona za 100e cpu :) hhehe :)

Zato sto je ovo zemlja Srbija. Za sve postoji "logicno" objasnjenje. KAo na pijaci kada se kupuje zelenis.
Kada je dinar bio ispod 80.- za €, niko nije spustao cene proizvoda. KAda se dinar popeno na iznad gornje cifre, svi su povecali cene. Razlog im je bio skok eura i to je logicko zajklucivanje.
Kada je bio ispod cifre niko nije spustao cene.

Ljudi, 250 poslanika u Skupstini na 8M Srbalja je mnoogo.
Mislite o tome.

Srpska ekonomija:

€ GORE/ $ DOLE > CENE RASTU
€ DOLE/ $ GORE > CENE RASTU
€ GORE/ $ GORE > CENE RASTU
€ DOLE/ $ DOLE > CENE RASTU

Sta je ikad ovde pojeftinilo??

Benzin 7 din, i za lap 350€, ne priznajem, ovo nece da promeni nista, dakle neki bolji primer ako moze)

Problem je i sa potrosacke strane, zato sto ce ljudi ovde i dalje pre da izvade kesh iz dzepa i kupe TV u januaru, onda skupljaju pare pa kupe DVD u aprilu itd.. Umesto da kupe sve u januaru i placaju ratu za koriscenje ta dva uredjaja do sredine godine.

Salu na stranu,
:) :) :)

PS: Tek ovo sa kinezima ce biti veliki problem - vise nema gde da se sele fabrike. Radna snaga u Kini ce biti sve skuplja i skuplja kako vreme prolazi, pa ce i proizvodi biti sve skuplji i skuplji, traznja manja i eto nove recesije, ali ovog puta ne ciklicne kao ova sto se sada desila - za ovaj novi problem ce biti tesko naci resenje. Mozda svi medjusobno zarate, obicno je bivalo tako kada dodje do neresivih ekonomskih problema.
Коначно да се и с тобом о нечему сложим ;). Ствари треба назвати правим именом: велика депресија 2 :banana:.

Jedna ispravka, kada je dinar jacao u odnosu na evro i cene su skakale ;)

Jedna ispravka, kada je dinar jacao u odnosu na evro i cene su skakale ;)

To je zato što su u tom trenutku SVE svetske valute gubile vrednost (nebitno što se paritet među njima menjao) prema svakoj robi: nafta, žito, zlato, dijamanti...

Ljudi živeći sa našim dinarom misle da samo on gubi vrednost tokom godina... Nema te valute koja ne gubi vrednost u odnosu na realne stvari - setite se, novac, to je samo običan papir ili jedinice i nule u kompjuteru - ne može se jesti, ne može se sipati u rezervoar, itd :). Nekada je novac u mnogim zemljama bio zakonski ekvivalent za zlato. Danas je to običan papir, a vrednost mu daje ništa drugo nego ostatak para u opticaju. Problem je u tome što je centralnim bankama i previše dozvoljeno da prave *****rije :)...

Šta mislite zašto su se silni istočnoevropski tajkuni primili na kupovinu umetničkih dela? Zato što vole umetnost... važi:D

Poslednja izmena:
Ima još jedna stvar... Ojača li dolar za 10%, cene vrlo brzo odu gore za 10%, ali ako dolar padne 10%, cenama treba čitava večnost da padnu za 5%... :) Oće trgovci da ućare, pa polako spuštaju cene, isključivo zbog konkurencije i odnosa ponuda/potražnja, ali kad ojača, svi kao po dogovoru smesta dižu cene!

To nije slučaj samo sa PC hardverom, isto važi i za mnogošta drugo... poraste li cena kafe u brazilu zbog loše sezone, momentalno cena kafe i kod nas skače... padne li cena kafe u brazilu, kod nas tek posle nekoliko nedelja nešto jedva primetno spuste cene... :) trgovačka posla.

Ma snize samo cene onoga sto ne mogu da prodaju, to znaci kada uredjaj zastari, odnosno kada se pojavi novi. Vreme ga ubije i to je to.

Raste vrednost dolara u odnosu na EUR, ali ipak cene rastu malo jace od ovoga (gledano u EUR), pa je zato bas osetna razlika. Fionansijska kriza drma USA (navodno), a istovremeno raste dolar. Vrlo zanimljivo. Oporavljaju se berze u USA i u Aziji, a istovremeno Ruski oligarsi gube milijarde, a za balkan (Rumunija, Bugarska, Srbija, ALbanija, Crna Gora, Hrvatska i BiH) se najavljuju teski dani. To su saopstili eksperti MMF. Zanimljivo kako bas ove zemlje + Rusija. lepo su to oni sve smislili. Treba im siromasni balkan + slaba Rusija zbog jeftine radne snage. Oni bi jako voleli kada bi svi radili za cca 100$ mesecno u fabrikama u kojima su oni gazde. Robovlasnistvo kazem vam ja! :mad:

Raste vrednost dolara u odnosu na EUR, ali ipak cene rastu malo jace od ovoga (gledano u EUR), pa je zato bas osetna razlika. Fionansijska kriza drma USA (navodno), a istovremeno raste dolar. Vrlo zanimljivo. Oporavljaju se berze u USA i u Aziji, a istovremeno Ruski oligarsi gube milijarde, a za balkan (Rumunija, Bugarska, Srbija, ALbanija, Crna Gora, Hrvatska i BiH) se najavljuju teski dani. To su saopstili eksperti MMF. Zanimljivo kako bas ove zemlje + Rusija. lepo su to oni sve smislili. Treba im siromasni balkan + slaba Rusija zbog jeftine radne snage. Oni bi jako voleli kada bi svi radili za cca 100$ mesecno u fabrikama u kojima su oni gazde. Robovlasnistvo kazem vam ja! :mad:

WORD!

mene interesuje da li je neko uočio neku radnju koja još nije ''popravila'' cene?

Na zapadu nista novo...

Pa tada i jesu bile nize :) Vidis da Pablo kaze da je ploca kostala 8400, a sada je 11400 (skok dolara + pad dinara)

A kad sam ja rekao da je pravo vreme da se kupe GTX280 kartice, niko mi nije verovao :D

Da dopunim pitanje, dal je neko proveravao u različitim mega-tehno marketima, dal su korigovane cene?

Dokle više ta teorija zavere da se uvoznici i maloprodaje računara i računarske opreme truju od para? Ako mislite da su zarade tolike, uzmite lepo kredit, zajmite od rođaka pa uđite u biznis.

Ako mislis da se uvoznici ne mlate para, a uz njih i gomila onih koji ne treba, polako sine, popij one lekove ;)
Maloprodaje su druga stvar vec.

Ako mislis da se uvoznici ne mlate para, a uz njih i gomila onih koji ne treba, polako sine, popij one lekove ;)
Maloprodaje su druga stvar vec.

Istina, danas u Srbiji baviti se maloprodajom bilo koje vrste (ne samo IT robe) - za to zaista trebaju cahonas.

Ja sam u nekim radnjama nasao maloprodajne cene na nivou veleprodajnih za neke druge . Toliko o distributerima .

Bas me interesuje, ako zna neko.
Kako je skocio dolar, ako se desila velika finansijska kriza, pre svega u SAD-u???
:zgran:

Kurs se formira po potraznji, i kolicini novca (neke valute) na trzistu (u svetu). Dolar je ojacao zato sto su americke kompanije panicno pocele da povlace novac iz inostranstva, odnosno iz inostranih ulaganja, te ima manje dolara u prometu na svetskom trzistu, i samim tim njegova vrednost raste.

Ali sve u svemu, slazem se da je totalno ironicno. Evo bas sad gledam u imtelu AMD X2 5000+ kosta 4900 dinara, pre 2 meseca kostao je 4200. Sto je povecanje od oko 15%, a to nije malo.

Najvise sam se iznervirao kada sam pre jedno 2 meseca, kada je poceo dinar da jaca naglo, na 75 je dostigao tada, i zovem ja microsystems, i pitam ih za cene koliko racunaju kurs, zato sto im na sajtu pisu cene u evrima. Kad kaze ona meni "pa mi racunamo 80" .. ja njoj "ali kako kada je kurs 75, pa KUPOVNI kurs je 77? " , a ona "a pa ne gledamo mi taj kurs"... mislim se pi*da* ti materina a koji kurs gledas ...vam mater. Sto sada nemaju kurs 80? Kakvi lopovi ovo je neverovatno.

Poslednja izmena:
zanimljivo je i to da dinar slabi bas u vreme, recimo, otkupa zita.. treba se zemljoradnicima isplatiti u dinarima pa da ovi kupe 1 evro po 85din..
a zanimljivo je i to da dinar oslabi bas u vreme, recimo, privatizovanja neke velike firme i davanja otpremnina vecem broju radnika u naravno, dinarima.. pa ce lepo ti radnici da kupuju 1 evro po 87din..
a zanimljivo je i to da kad prodje neko odredjeno vreme od ovakvih desavanja dinar naglo ojaca i to za dva dana ojaca 7-8 din po jednom evru...
pa ce isti ti zemljoradnici/radnici menjati 1 evro za nekih 75din jer oni vise nemaju primanja i moraju od necega ziveti a sta imaju za zivot? pa evove koje su promenili kada su dobili dinare od drzave..
da... neko ce opet reci, teorija zavere...
moj prijatelj ne moze sad da zapocne neki posao jer ne zna kako ce se ponasati dinar.. on, covek, kad da ponudu za posao, naravno da mora da je da u dinarima.. radnici naravno da primaju platu u evrima.. tj.ne primaju u evrima, primaju u dinarima ali im je osnovica u evrima pa ako dinar oslabi, eto njemu dodatnog troska... plus se njemu isplacuje dogovorena suma u roku od 30 ili 45 dana po zavrsenom poslu jer ne moze drugacije da napravi deal.. ako trazi pola para unapred, naravno da nece dobiti tender, jer ce se naci neka, recimo drzavna firma, koja ce dati nepovoljniju ponudu u dinarima ali sa boljim rokom placanja i napravice se prostora da oni dobiju taj tender.. jednom mu se i isplatilo, dinar je naglo ojacao sa cini mi se 88din/eur na 78din/eur a njemu je bas legla isplata za posao od 1.000.000,00din.. pa.. ko zna matematiku, nek izracuna sta i koliko... njegov problem je to sto se uvek radi o velikim dinarskim ciframa i on sad razmislja da izadje iz tog posla zahvaljujuci stabilnosti dinara

Mislim da bi najbolje bilo kada bi nasa drzava izbacila dinar i prihvatila evro kao valutu. (Kao sto su to uradili crnogorci.) Al' onda ne bi bilo mesta za ove malverzacije sa odnosom vrednosti dinara i evra. Bar ja tako mislim.

^
Lose mislis. Centralna banka jedne zemlje emituje novac sa kamatom i na taj nacin pravi profit. Najveci deo tog profita odlazi u budzet. Koristeci evro kao zvanicnu valutu bi bilo ok ako smo i mi deo ECB-a pa na kraju dobijemo deo profita, u suprotnom je takav potez los. To je npr. kao kad bi koristili gorivo neke druge zemlje i placali toj zemlji akcize na to gorivo. Ovako imamo svoje gorivo iz svojih rafinerija, koje sigurno nije istog kvaliteta kao gorivo iz zapadnih zemalja, ali akcize na to placamo sami sebi i novac ostaje u okviru zajednice. Malo karikiran primer, ali razumes sta hocu da kazem. Novac je roba kao i sve ostalo.
@Achilles82
Ako je dolar ojacao zbog trenutne (blage?) deflacije zar nije logicno da i kupovna moc opadne (opet zbog manje novca u opticaju)? Ako opadne kupovna moc odmah se narusava i odnos ponuda/potraznja pa i cene ne bi trebalo da idu gore? Manje novca u opticaju -> manje moze da se kupi (manja potraznja) -> cene moraju da padnu, sistem bi tako trebalo da funkcionise zar ne? Cena nafte npr. jako dobro prati taj zakon jer joj se cena prepolovila u odnosu na cenu pre ~6 meseci, a + je i proizvodnja iste nesto smanjena.

Nagle promene kursa na gore ili na dole jednako negativno uticu na celu privredu, ali dzaba kad nas ministar finansija to ne moze ili nece da razume. Ako nema stabilnosti nema ni sugurnosti u posao i nikada ne znas sta sutra moze da te doceka. Zato se ovih dana svi poslovi rade stidljivo i dosta usporeno, a to stvara na kraju krajeva nove posledice u vidu pada bruto drustvenog proizvoda. I ovako krhka ekonomija bori se sa nevidljivom silom. Sta mislite koji ce ishod da bude? Ministarstvo finansija mora reagovati i zaustaviti kurs, ako na 90, na 90, nije problem, ali bar da se zna granica i da se lepo "zacementira" na neko duze vreme, 3-4 meseca da stoji izmedju 89-91 ili neke druge vrednosti. Ovo nas ljudi bas unistava. Svi nesto kalkulisu, stidljivo rade... nije da para nema, ima ih, ali dzaba kada su svi povukli evre, dolare, funte kod sebe, drze ih i naravno da slabi dinar. E sada, ako oni kazu ima u narodnoj banci 5 milijardi evra na prodaju po recimo 90din to bi zaustavilo kurs, ali je pitanje koliko bi banke usisale para tih evra jer bi odbacile sve dinare. E tu dolazimo do jacine vlade, ministarstva i ostalih institucija sistema. Oni treba da uliju sigurnost bankama da je dinar OK i da ne treba da ga se resavaju, a sa druge strane treba da idu inspektori po terenu i da nude placanje gde god mogu u EUR, pa kad neko primi na kasi ili onako izpod zita EUR umesto dinara (jelte jedino legalnog sredstva placanja), hapse i trpaju u zatvor na jedno 2-3 godine. Tako se jaca valuta. Al sve to je dzaba. Pogledajte skupstinu. pa svi poslanici i ministri i predsednik skupstine kada o necemu raspravljaju sve racunaju u evrima!?!? Ufff!!! :mad::mad::mad:

Ako opadne kupovna moc odmah se narusava i odnos ponuda/potraznja pa i cene ne bi trebalo da idu gore?

Ne, evo o cemu se radi, zbog cega cenu idu na gore. Prvo zbog opadanja dinara, to ne treba previse da objasnjavam. Posto oni kupuju (a i naplacuju realno gledano) u evrima, ako oslabi dinar, onda moraju da povecaju cenu u dinarima da bi dostigli cenu evra.

A drugi faktor je sto se tice dolara. Sve te velike kompanije AMD (ATI), INTEl, Nvidia, sve sto izvoze naplacuju u dolarima. Recimo Intel prodaje Q6600 za 200 dolara. Pre 6 meseci dolar je bio 1.55 evra, znaci taj procesor je u evrima kostao 129 evra. Sada kada je dolar ojacao, cena je i dalje 200 dolara, ali sobzirom da je dolar 1.25, cena ce biti 160 evra.

Cene hardvera ne skacu u americi. Cene se manjaju u evropi zbog menjanja odnosa evra i dolara, a pogotovo u srbiji jer mi pored odnosa evro/dolar, imamo jos i odnos evro/dinar.

Nadam se da je jasnije :)

Nazad
Vrh Dno