Šta je novo?

Zasto su skocile cene komponenata?

Od IT-a preko ekonomije stigosmo u filozofiju....
Bane, to sto ti pricas se odvija godinama i decenijama a ne za nekoliko dana kao u slucaju komponenti.

Vidi, bez ljutnje, ali znam ljude za koje je filozofija sve osim sedenje na obilićevom vencu i komentarisanja ženskih guzica.

Pitali lepo ljudi "zašto su cene komponenti skočile". Odogovor je "jer je cena svega ostalog skočila"... Zašto? - zato što novac (koji je roba) manje vredi u odnosu na drugu robu

Neke se promene dogode u periodu od godinu dana, neke u periodu od nedelju dana... tako to ide :)... Sve je povezano, ne mogu se gledati samo striktno komponente.

Poslednja izmena:
Problem je sto je novac postao mnogo skup . Na svim tim razlikama u valutama , oscilacijama vrednosti i sl . zaradjuju spekulanti koji ne rade apsolutno nista produktivno vec parazitiraju na slabostima finansijskog sistema . Skoro sam procitao vest da je u Americi firma koja je poslovala veoma uspesno morala da otpusti 20% radnika i smanji obim poslovanja samo zato sto je firma koja je njen vlasnik izgubila mnogo na vrednosti akcija kao posledica fin. krize. :S:

Inace to sto skacu cene komponenata je veoma losa posl. politika , upravo zbog finansijske krize (kada se potraznja znatno smanjuje) i postoji rizik da te komponente ostanu da chame na zalihama do pojave novih , tehnoloski naprednijih , gde se gubi njihova vrednost . Ali ovo je Srbija tako da dzabe kucam ovo .

Pa onaj covek lepo daje 2 automobila po ceni jednog , a kod nas skace cena hardvera :S:

Bice da je sve posledica restriktivne monetarne politike , inflacije , i koriscenja krize kao izgovora za neopravdana poskupljenja :)

Poslednja izmena:
Evo resenja za ove probleme, The Venus project, tj Zeitgeist II:Addendum :).

boze svasta lol. Pa pricamo zasto je skolica cena hardvera....

LOL,a bas je to povezano sa temom,o tome ustvari i jeste tema.

Prvo lepo naucite da citate do kraja recenice
NISAM rekao da se ne prica o ekonomiji vec da se izbegne ekonomija koja nije direktno povezana sa temom
osim ako nije direktno poveznao sa temom.

Predvidjanje kursa i prodavanje kuce radi zarade sigurno nije povezano sa cenom kompjutera .

Poslednja izmena:
Prvo lepo naucite da citate do kraja recenice
NISAM rekao da se ne prica o ekonomiji vec da se izbegne ekonomija koja nije direktno povezana sa temom

Pa diskusija i jeste bila direktno povezana sa temom. Konkretno prica je bila o kursu dinara.

Mislim razumem ja tebe, da ne skrene sada tema o tome koliko ce da kosta barel nafte, i zasto je propao bankarski sistem u SAD itd.... ali toga jos uvek nije bilo, mi smo pricali o kursu dinara i dolara, koji direktno uticu na cenu hardvera u srbiji.

@Bane R

Uglavnom se slazem sa tobom, sve sto si rekao je istina. Ali naravno da kurs ima veze sa skokom cena hardvera. Druga je sada prica zasto je kurs pao (ili ojacao), ali u ovom trenutku jedini razlog povecanja cena hardvera u srbiji je zbog pada dinara. Znaci u evrima kada pogledate cene su skoro iste. Malo je skocila cena u evrima, ali to je zatos to je dolar ojacao (nije evro pao, vec je dolar ojacao), i to je to.

U principu onaj ko prima platu u evrima nema sta da brine, vec sam ovo rekao za sebe. Ja sada za 500 evra dobijem 42 500 dinara. Pre 3 meseca mogao sam da dobijem 38 000. Znaci razlika je 4 500 dinara, tako da meni ovo "poskupljenje" ne smeta ni malo.

Predvidjanje kursa i prodavanje kuce radi zarade sigurno nije povezano sa cenom kompjutera .

Dao sam mu samo primer da je nemoguce predvideti kakav ce kurs biti, jer da je moguce svi bi bili bogati. Na to se odnosio primer "prodavanje kuce". A on je pitao kakav ce biti kurs jer treba da kupi neki hardver iz amerike, tako da jeste bilo povezano sa hardverom.

Poslednja izmena:
Vidi, bez ljutnje, ali znam ljude za koje je filozofija sve osim sedenje na obilićevom vencu i komentarisanja ženskih guzica.
:D Nix ljutnja, naravno..

Pitali lepo ljudi "zašto su cene komponenti skočile". Odogovor je "jer je cena svega ostalog skočila"... Zašto? - zato što novac (koji je roba) manje vredi u odnosu na drugu robu
To bi bilo tacno da je SVE poskupelo... medjutim, neke stvari nisu poskupele, neke jesu malo, neke su vishe, a neke previshe... e ove previshe su problem ;(

U principu onaj ko prima platu u evrima nema sta da brine, vec sam ovo rekao za sebe. Ja sada za 500 evra dobijem 42 500 dinara. Pre 3 meseca mogao sam da dobijem 38 000. Znaci razlika je 4 500 dinara, tako da meni ovo "poskupljenje" ne smeta ni malo.
Ma da... ne smeta ti ovih dana, ali cvikaces kad se kurs vrati na 75 a cene ne vrate ;)

Ma da... ne smeta ti ovih dana, ali cvikaces kad se kurs vrati na 75 a cene ne vrate ;)

jao e nemoj da baksuziras. Moram da ponovim pricu kada sam zvao microsystems pre jedno 3 meseca, ono kada je kurs bio 75. I zovem ja njih da pitam koliko racunaju kurs, posto su im cene na sajtu u evrima... kaze mi ova "mi racunamo kurs 80"...ja ono u shoku "ali KUPOVNI kurs je 77?! " .. ona "ne ne, ne gledamo mi taj kurs"... a ja ono !!!! :mad: :wall: :mad: !!!

Kako su bezobrazni samo.... pa razumem da racunaju kupovni, ali VECI kurs od kupovnog ZASTO TO!? Znaci pare koje dobijete, idite lepo i kupite evre za kupovni kurs, sta je problem?! Iznerviram se samo svaki put kad se setim keve mi.

imas napisano objasnjenje za taj fenomen zvani ziralni kurs
btw.nadam se da nije obrisano u ciscenju teme od offtopica, posto je to ontopic..
edit:
e, ladno je obrisano!

Poslednja izmena:
Ne bih da se ponavljam ako je neko vec skrenuo paznju na to ali sva ova roba koja se sada valja po prodavnicama uvezena je onda kada je kurs bio znatno nizi ( placena evrima ) tako da je vrhunac bezobrazluka sto se cene dizu automatski kako raste kurs. Ipak konkurencija radi svoje- ja sam danas za burazera trazio foto aparat- na jednom mestu 19000 na drugom 20300 a na trecem 20700. Rekao bih da nije u pitanju veca ili manja marza vec su jednostavno neki pozurili da azuriraju cene a drugi to koriste da malo poboljsaju statistiku prodaje.

Poslednja izmena:
jao e nemoj da baksuziras. Moram da ponovim pricu kada sam zvao microsystems pre jedno 3 meseca, ono kada je kurs bio 75. I zovem ja njih da pitam koliko racunaju kurs, posto su im cene na sajtu u evrima... kaze mi ova "mi racunamo kurs 80"...ja ono u shoku "ali KUPOVNI kurs je 77?! " .. ona "ne ne, ne gledamo mi taj kurs"... a ja ono !!!! :mad: :wall: :mad: !!!

Kako su bezobrazni samo.... pa razumem da racunaju kupovni, ali VECI kurs od kupovnog ZASTO TO!? Znaci pare koje dobijete, idite lepo i kupite evre za kupovni kurs, sta je problem?! Iznerviram se samo svaki put kad se setim keve mi.

Da, jos je zanimljivije da oni (firme) kupuju po nizem kursu nego sto je zvanicni kupovni, bar vecina...

Neko ko je pratio cene neposredno po poskupljenju kod vecine primetio je da je nekoliko firmi na glasu zadrzalo stare cene (tada bar, ne pratim sada).

Ne bih da se ponavljam ako je neko vec skrenuo paznju na to ali sva ova roba koja se sada valja po prodavnicama uvezena je onda kada je kurs bio znatno nizi ( placena evrima ) tako da je vrhunac bezobrazluka sto se cene dizu automatski kako raste kurs. Ipak konkurencija radi svoje- ja sam danas za burazera trazio foto aparat- na jednom mestu 19000 na drugom 20300 a na trecem 20700. Rekao bih da nije u pitanju veca ili manja marza vec su jednostavno neki pozurili da azuriraju cene a drugi to koriste da malo poboljsaju statistiku prodaje.

Upravo tako, halapljivost.

Poslednja izmena:
Ne bih da se ponavljam ako je neko vec skrenuo paznju na to ali sva ova roba koja se sada valja po prodavnicama uvezena je onda kada je kurs bio znatno nizi ( placena evrima )

Khm, stvari bas ne stoje tako. Ideja o prodaji robe placane po cenama kada je evro bio 76, je suluda koliko i ideja da ti isti ti trgovci sada prodaju evro po 76 a odmah nakon 5 minuta odu i za te dinare kupe ga po 86.

Pravilo da se cene nivelisu tek po nabavci nove robe mozda vazi u nekim delatnostima, ali u ITu nikako
jer svi uvoznici formiraju cene na dnevnoj osnovi po ziralnom kursu, 99% njih cak ima cene u evrima pa sam racunas koliko je to u dinarima na osnovu cene "dnevnog boda".

Iskreno verujem da u nekim delatnostima nije tako, i zato neki zivotni proizvodi nisu jos poskupeli.

Poslednja izmena:
Novac u svojoj papirnoj i kovanoj formi realno ne vredi ništa, ali on jeste ekvivalent određenoj količini zlata (odnosno legure zlata i još nekih elemenata, ako se ne varam) i kao takvome država, odnosno centralna banka, garantuje za njegovu vrednost svojim zlatnim rezervama (mislim da se više ne koristi ekvivalent zlatnih rezervi, ali nema veze, neka definicija bude takva).Zato se i javljaju fluktuacije u njegovom kursu, naravno uz veliki uticaj i drugih faktora.

Ovo sam otprilike objasnio po sećanju, zahvaljujući napuštanju ekonomskog fakulteta posle prve godine :d

Da se zna:

"Vilson je 1913. godine proturio kroz Kongres zakon po kome privatna banka Federalne rezerve može da kreira dolar - iz NIČEGA. Ričard Nikson je 1971. omogućio FED-u da za štampane dolarske novčanice ne mora da ima ni zlatno pokriće."

:smoke:

Ziralni kurs nije 4 din veci od kupovnog!
imas napisano objasnjenje za taj fenomen zvani ziralni kurs
btw.nadam se da nije obrisano u ciscenju teme od offtopica, posto je to ontopic..
edit:
e, ladno je obrisano!

Mislim razumem ja tebe, da ne skrene sada tema o tome koliko ce da kosta barel nafte, i zasto je propao bankarski sistem u SAD itd.... ali toga jos uvek nije bilo, mi smo pricali o kursu dinara i dolara, koji direktno uticu na cenu hardvera u srbiji.
Bas tako samo sam dao smernicu da se ne bi skrenulo sa teme , nisam ni jedan post obrisao
Jer kroz primere i ostalo se prosiri diskusija na globalne ekonomske teme koje su mnogima zanimljive ali nemaju veze sa it-om i cenom komponenti :)

pa izgleda da negde i jeste... ziralni kurs nije strogo odredjen i niko nije primoran da ga drzi na bilo kojoj cifri..

Posto vidim da ovde ima ljudi koji se razumeju u ekonomiju, da pitam, da li se u skorije vreme ocekuje da $ malo oslabi prema E?? Treba nesto da narucujem iz USA i ovaj skok od 25% me upropasti...

Nece skoro, nastavice da jaca jer americke kompanije "vuku" dolare iz svojih filijala, bilo firmi bilo banaka razasutih svuda po svetu jer im treba kapital. Posto se povlaci znatna kolicina dolara u maticnu zemlju logicno je da ga u svetu ima manje te da se teze dolazi do njega. Roba koje ima manje, a trazi se dobija na ceni. Naravno pravo pitanje je zasto svi racunaju sve u dolarima, zasto EUR nije merilo iako bi to svakako trebao biti, ali dobro to je vec politika :(

Kada bi se ljudi po svetu manje "zaletali" za dolare, a vise za neke druge valute ne bi mu bila tolika vrednost. Recimo i EUR i funta su OK, pa opet nije tuca za njima. k'o da su ti dolari bogom dani! Ceo svet su naterali da svoje devizne rezerve cuvaju u , pazite sad, dolarima, a ovamo izglasali da ne moraju da imaju pokrice za dolare koje stampaju. U prevodu daju nam sarene papirice, a vuku naftu, ugalj, sirovine, rude, hranu, sve za sareni papir. Izrada novcanice od 100$ koasta 0,70$ pa racunajte koliki se tu potencijal skriva za prikriveno robovlasnistvo. lepo nateras 5,5 milijardi ljudi na planeti da ti budu mali sitni robovi i da ti daju % svog rada i da na zalost nisu ni svesni da robuju, a robuju itekako. ne bi oni inace imali to sto imaju i sigurno nisu svojim radom stvorili sve sto imaju, vec tudjom mukom. Stalno "sisaju" Evropu. To im dodje kao spaiz, a i Azija... uff!!!

Poslednja izmena:
vezano je sve za dolar... tj.vezano je sve sto dolazi iz kine i rusije, tamo se racuna i placa u dolarima

Kada bi se ljudi po svetu manje "zaletali" za dolare, a vise za neke druge valute ne bi mu bila tolika vrednost. Recimo i EUR i funta su OK, pa opet nije tuca za njima. k'o da su ti dolari bogom dani! Ceo svet su naterali da svoje devizne rezerve cuvaju u , pazite sad, dolarima, a ovamo izglasali da ne moraju da imaju pokrice za dolare koje stampaju. U prevodu daju nam sarene papirice, a vuku naftu, ugalj, sirovine, rude, hranu, sve za sareni papir. Izrada novcanice od 100$ koasta 0,70$ pa racunajte koliki se tu potencijal skriva za prikriveno robovlasnistvo. lepo nateras 5,5 milijardi ljudi na planeti da ti budu mali sitni robovi i da ti daju % svog rada i da na zalost nisu ni svesni da robuju, a robuju itekako. ne bi oni inace imali to sto imaju i sigurno nisu svojim radom stvorili sve sto imaju, vec tudjom mukom. Stalno "sisaju" Evropu. To im dodje kao spaiz, a i Azija... uff!!!

Ja koliko sam skapirao, potraznja za dolarima je direktno povezana zato sto ima dosta izvoznika iz amerike, i ako ces da kupujes nesto iz amerike (pricam o velikoprodajnim radnjama), placaces im u dolarima, i otud potraznja za dolarima. A ljudi nisu ni svesni koliko stvari kupujemo iz amerike (koka kola, najk, amd, intel, nvidia, microsoft, vide igre itd...)

Sto se tice stednje, samo ludak moze da stedi u dolarima. Mada... i to je diskutabilno. Inace najstabilnija valuta je svajcarski franak, za stednju u toj valuti u stranim bankama se dobija najmanja kamata, jer gotovo i da ne gubi vrednost.

A za stednju u dolarima, rekoh da je diskutabilno... diskutabilno je zato sto mnoge banke (u svetu mislim, ne kod nas), daju mnogo vece kamate na stednju u dolarima. Znam da je koleginica jedna sa posla prodala svoje eure za dolare, da bi imala vecu kamatu u svajcarskoj banci nekoj (sto je po meni debilno, ali to je ljudima motiv).

Ja koliko sam skapirao, potraznja za dolarima je direktno povezana zato sto ima dosta izvoznika iz amerike, i ako ces da kupujes nesto iz amerike (pricam o velikoprodajnim radnjama), placaces im u dolarima, i otud potraznja za dolarima. A ljudi nisu ni svesni koliko stvari kupujemo iz amerike (koka kola, najk, amd, intel, nvidia, microsoft, vide igre itd...)

Sto se tice stednje, samo ludak moze da stedi u dolarima. Mada... i to je diskutabilno. Inace najstabilnija valuta je svajcarski franak, za stednju u toj valuti u stranim bankama se dobija najmanja kamata, jer gotovo i da ne gubi vrednost.

A za stednju u dolarima, rekoh da je diskutabilno... diskutabilno je zato sto mnoge banke (u svetu mislim, ne kod nas), daju mnogo vece kamate na stednju u dolarima. Znam da je koleginica jedna sa posla prodala svoje eure za dolare, da bi imala vecu kamatu u svajcarskoj banci nekoj (sto je po meni debilno, ali to je ljudima motiv).
Moras razgraniciti dolar pri kupovini, tj. uvozu i onaj koji je u opticaju van amerike. Ona koji koristis u kupovini je "imaginarni" i radi se samo o nacinu izrazavanja neke valute, tj. dolara, rubalja, jena, EUR itd. Onaj o kome ja govorim, koji je sada bitan je bas papirni novac. Njega su oni nastampali i ima ga u inostranstvu, svuda po svetu. To oni povlace, a istovremeno americke banke nece da ostalima u svetu prodaju dolare jer im trebaju, boje se zbog opste situacije jer firme u Americi cesce povlace novac, pa narod koji stedi, a sada vise i nema poverenja, jer pukle su i banke (neke) i osiguravajuca drustva... ma zamrsena situacija. Svega ovoga ne bi bilo da "mali Djokica" nije stampao dolare bez pokrica, ali posto jeste onda je ovo posledica. naravno "mali Djokica" sada oseca krizu i nece vise moci da kupuje auto od $60000 i 5000ccm vec neki od $25000 i 3000ccm i eto pogodila ga kriza, tesko je. Naravno ostatak sveta uskoro nece imati za hleb, a ne za ostalo. Bas briga malog Djokicu, on je zadnjih 40-50 godina ziveo na grbaci ostatka sveta (zivi i dalje), terao kola koja "gutaju" 20l na 100km, 5000ccm, luksuzne kuce, letnjikovce, tehniku, skupu garderobu, letovanja na hawai-ma, zimovanja u Svajcarskoj. E sada nece ici tamo vec na floridu i stenovite planine, jer boze kriza je. Zasto je dosada mogao sve to, a radio je bar 2-3 puta manje od prosecnog Nemca? Odgovor je zato sto je ziveo, a i dalje zivi, na grbaci ostatka sveta. :smash::smash::smash:

Poslednja izmena:
Ima tu još jedna stvar.

U Iranu se malo nije zaratilo kad su pre koji mesec pokušali da počnu da prodaju naftu za evre.

Nije nikakva politička prazna priča, ovo su proste ekonomske činjenice. Neko je nateran da radi u dolarima miliom, nego silom:wall:

Knjigu u shake pa polako, koga zanima, a koga ne zanima nek se kloni postovanja da ne zbunjuje ljude...cast izuzecima (cini mi se samo Bane R)

@Lugal
Moram priznati da si potpuno u pravu. Prethodni postovi pokazuju kako mali Djokica zamislja svetsku ekonomiju i naravno nemaju veze sa onim sto se zaista desava.

Све што си навео (сем Кока Коле која се производи у Србији) се увози са Далеког истока, а не из САД.
Наша спољнотрговинска размена са САД је смешна ;). Увоз из САД је прошле године чинио неких 2% од укупног увоза.

Nece skoro, nastavice da jaca jer americke kompanije "vuku" dolare iz svojih filijala, bilo firmi bilo banaka razasutih svuda po svetu jer im treba kapital. Posto se povlaci znatna kolicina dolara u maticnu zemlju logicno je da ga u svetu ima manje te da se teze dolazi do njega. Roba koje ima manje, a trazi se dobija na ceni. Naravno pravo pitanje je zasto svi racunaju sve u dolarima, zasto EUR nije merilo iako bi to svakako trebao biti, ali dobro to je vec politika :(
Не, $ јача да би САД наставиле да продају свој дуг (јер се тако њихова потрошачка економија финансира), јер да је наставио да пада почела је да прети опасност да ће се Кинези, Арапи и Јапанци почети повлачити из куповине америчког дуга и почети продавати досадашњи амерички дуг што поседују. То би онда довело до слома САД, али и многих са њима. Мада су Кинези из НРК већ провалили игру...

Цена тога је смањени извоз из САД (који је и форсирањем јефтиног $ био катастрофалан, сад ће бити још већи спољнотрговински дефицит) и повећан број отказа у америчкој економији који полако расту.

С једне стране спасаваш дуг, а са друге гураш реалну економију у још већу дубиозу.

Баш као у Србиији где динар нема везе са реалном економијом.

Фунта стерлинг је јааако лоша :smash:. Још једном: јааако лоша.

Ima tu još jedna stvar.

U Iranu se malo nije zaratilo kad su pre koji mesec pokušali da počnu da prodaju naftu za evre.
За ваше обавештење ;):
1. Иран је прошле године избацио $ до краја из својих резерви централне банке.
Iran stops accepting U.S. dollars for oil
Iranian oil no longer available for U.S. dollars
2. Иран од 17. фебруара (на дан када је, знамо ко и шта урадио ;)) је отворио нафтну берзу на Хормузу (Киш) и нафта се НЕ продаје у $.

Poslednja izmena:
Za bezvredne dolare dobija se isto toliko "vredna" kineska ili indiska roba - pošteno.

Све што си навео (сем Кока Коле која се производи у Србији) се увози са Далеког истока, а не из САД.
Наша спољнотрговинска размена са САД је смешна ;). Увоз из САД је прошле године чинио неких 2% од укупног увоза.

Не, $ јача да би САД наставиле да продају свој дуг (јер се тако њихова потрошачка економија финансира), јер да је наставио да пада почела је да прети опасност да ће се Кинези, Арапи и Јапанци почети повлачити из куповине америчког дуга и почети продавати досадашњи амерички дуг што поседују. То би онда довело до слома САД, али и многих са њима. Мада су Кинези из НРК већ провалили игру...

Цена тога је смањени извоз из САД (који је и форсирањем јефтиног $ био катастрофалан, сад ће бити још већи спољнотрговински дефицит) и повећан број отказа у америчкој економији који полако расту.

С једне стране спасаваш дуг, а са друге гураш реалну економију у још већу дубиозу.

Баш као у Србиији где динар нема везе са реалном економијом.

Фунта стерлинг је јааако лоша :smash:. Још једном: јааако лоша.

За ваше обавештење ;):
1. Иран је прошле године избацио $ до краја из својих резерви централне банке.
Iran stops accepting U.S. dollars for oil
Iranian oil no longer available for U.S. dollars
2. Иран од 17. фебруара (на дан када је, знамо ко и шта урадио ;)) је отворио нафтну берзу на Хормузу (Киш) и нафта се НЕ продаје у $.

1. Sta je uradjeno 17/02?
2. Za koju monetu sad prodaju?

Koka Kola koja se prodaje u srbiji, se proizvodi u srbiji. Koka kola koja se prodaje u grckoj, se proizvodi u grckoj. Koka kola koja se prodaje u juznoj africi se proizvodi u juznoj africi. A sta mislis kome placaju licencu za to? I plus sto to ne prave "srbi sa znakom koka kola", vec prave po koka kolinoj formuli, koju samo zna ta kompanija.

I sta mislis ko dobija profit od toga? Kompanija koka kola, chije se sediste nalazi u atlanti u dzordziji (georgia), i sta mislis kome placaju porez na dobit (koji iznosi preko 50%)? Americkoj poreskoj sluzbi.

Ista stvar je i sa azijom i odecom i obucom koja se tamo proizvodi. To sto se najk proizvodi u kini, sta ti mislis da kinezi imaju najvecu zaradu od toga? Kinezi samo imaju vise radnih mesta nista vise (sto je dobra stvar), ali glavni prihodi idu najku chije je sediste u bevertonu u origonu.

Poslednja izmena:
Ne mislim da fabrika u kojoj se puni Coca Cola placa svaki mesec tu licencu sto spominjes... Licencu jednom plate a posle toga, naravno da najveci profit ima ista ta Coca Cola..
Mislim, zasto bi uopste neko ulazio na neko trziste, otvarao fabrike ako ne zbog zarade.. Nije crveni krst dosao, vec Coca Cola..
Ali ne vidim kakve sve to veze ima sa temom..
Takodje, Nike koji se proizvodi u Kini nije otvoren da bi pomogao Kinezima vec zbog profita.. Jedan deo profita ide za odrzavanje proizvodnje a tu upadaju plate, infrastruktura... A onaj ostatak, naravno da ide Nike-u i naravno da se oni trude da taj "ostatak" bude sto veci..
Opet ne vidim vezu sa ovom temom..
Zakonodavstvo neke drzave odlucuje ko ce kome i koliko placati porez..
Jos jednom, veza sa temom je:...
:wave:

@Lugal
Moram priznati da si potpuno u pravu. Prethodni postovi pokazuju kako mali Djokica zamislja svetsku ekonomiju i naravno nemaju veze sa onim sto se zaista desava.

A tebi je mali Djokice vec vidim navucen sareni svet preko ociju i ne vidis realnost. Uspesno si asimiliran. Jedinka broj 5928378962.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno