Šta je novo?

Zasto su skocile cene komponenata?

Mislim da bi najbolje bilo kada bi nasa drzava izbacila dinar i prihvatila evro kao valutu. (Kao sto su to uradili crnogorci.) Al' onda ne bi bilo mesta za ove malverzacije sa odnosom vrednosti dinara i evra. Bar ja tako mislim.

Kao prvo, to uopste nije ni dozvoljeno. Oni su imali ozbiljne kritike od EU zbog jednostranog uvodjenja evra kao zvanicne valute. Zemlja da bi presla na evro, mora prvo da bude clan EU, pa onda kad postane clan da ispuni odredjene dodatne uslove, pa tek onda moze da uvede evro kao valutu. Ovo sto rade crnogorci je *****ski.

Raste vrednost dolara u odnosu na EUR, ali ipak cene rastu malo jace od ovoga (gledano u EUR), pa je zato bas osetna razlika. Fionansijska kriza drma USA (navodno), a istovremeno raste dolar. Vrlo zanimljivo. Oporavljaju se berze u USA i u Aziji, a istovremeno Ruski oligarsi gube milijarde, a za balkan (Rumunija, Bugarska, Srbija, ALbanija, Crna Gora, Hrvatska i BiH) se najavljuju teski dani. To su saopstili eksperti MMF. Zanimljivo kako bas ove zemlje + Rusija. lepo su to oni sve smislili. Treba im siromasni balkan + slaba Rusija zbog jeftine radne snage. Oni bi jako voleli kada bi svi radili za cca 100$ mesecno u fabrikama u kojima su oni gazde. Robovlasnistvo kazem vam ja! :mad:

Ma jeste, uvek je zapad kriv i uvek neke teorije zavere. A evo mozda logicnijeg objasnjenja:
U USA i EU ljudi dodju na posao i RADE, ulaze se u nauku, unapredjuje tehnologija, usavrsava proizvodnja.
Na Balkanu i u Rusiji ljudi dodju na posao i piju kafu, onda citaju novine, onda pauza za dorucak koja se produzi, onda se malo radi pa posle je vec sat dva pred kraj radnog vremena pa opet malo da se caska uz kafu da brze prodje.
A oni koji su stvarno vredni i hoce da rade ne mogu da postignu mnogo zbog zastarelog nacina rada, lose organizacije itd.

Mozda je ipak ovo razlog sto u vreme krize jedan deo sveta uspeva da se izbori, a drugi deo pocinje da propada? Kad se zavrnu donacije, krediti, pare od privatizacije i strana ulaganja, i kad treba da zivis od onoga sto imas i mozes da napravis / zaradis, ne ostane bas mnogo...

zanimljivo je i to da dinar slabi bas u vreme, recimo, otkupa zita.. treba se zemljoradnicima isplatiti u dinarima pa da ovi kupe 1 evro po 85din..
Свака част за цео коментар. Ове године су уништили земљораднике са супер ниском ценом кукуруза. О томе када сељаци предају робу и по ком курсу и када добију новац, нећу ни куцати :mad:.

Класична Робин Худ економија, само што је енглески Робин Худ отимао од богатих и давао сиромашнима, а српски Робих Худ ради обратно.

Nagle promene kursa na gore ili na dole jednako negativno uticu na celu privredu, ali dzaba kad nas ministar finansija to ne moze ili nece da razume. Ako nema stabilnosti nema ni sugurnosti u posao i nikada ne znas sta sutra moze da te doceka. Zato se ovih dana svi poslovi rade stidljivo i dosta usporeno, a to stvara na kraju krajeva nove posledice u vidu pada bruto drustvenog proizvoda. I ovako krhka ekonomija bori se sa nevidljivom silom. Sta mislite koji ce ishod da bude? Ministarstvo finansija mora reagovati i zaustaviti kurs, ako na 90, na 90, nije problem, ali bar da se zna granica i da se lepo "zacementira" na neko duze vreme, 3-4 meseca da stoji izmedju 89-91 ili neke druge vrednosti. Ovo nas ljudi bas unistava. Svi nesto kalkulisu, stidljivo rade... nije da para nema, ima ih, ali dzaba kada su svi povukli evre, dolare, funte kod sebe, drze ih i naravno da slabi dinar. E sada, ako oni kazu ima u narodnoj banci 5 milijardi evra na prodaju po recimo 90din to bi zaustavilo kurs, ali je pitanje koliko bi banke usisale para tih evra jer bi odbacile sve dinare. E tu dolazimo do jacine vlade, ministarstva i ostalih institucija sistema. Oni treba da uliju sigurnost bankama da je dinar OK i da ne treba da ga se resavaju, a sa druge strane treba da idu inspektori po terenu i da nude placanje gde god mogu u EUR, pa kad neko primi na kasi ili onako izpod zita EUR umesto dinara (jelte jedino legalnog sredstva placanja), hapse i trpaju u zatvor na jedno 2-3 godine. Tako se jaca valuta. Al sve to je dzaba. Pogledajte skupstinu. pa svi poslanici i ministri i predsednik skupstine kada o necemu raspravljaju sve racunaju u evrima!?!? Ufff!!! :mad::mad::mad:
А до пре месец и нешто премијер и министри и гувернер НБС-а су говорили како кризе нема, како ће то Србију заобићи, неки (знамо који) из Владе и председник Републике су чак изјавили да ће Србија да профитира на светској економској кризи :wall::wall:...

Kao prvo, to uopste nije ni dozvoljeno. Oni su imali ozbiljne kritike od EU zbog jednostranog uvodjenja evra kao zvanicne valute. Zemlja da bi presla na evro, mora prvo da bude clan EU, pa onda kad postane clan da ispuni odredjene dodatne uslove, pa tek onda moze da uvede evro kao valutu. Ovo sto rade crnogorci je *****ski.
Не мораш бити члан ЕУ да би користио евро као званичну валуту (евро је везан за ЕМУ што знаш ;)): Ватикан, Монако и Сан Марино користе евро као званичну валуту, а нису део ЕУ + Андора, Црна Гора и Косово који користе € унилатерално :wave:.

Ma jeste, uvek je zapad kriv i uvek neke teorije zavere. A evo mozda logicnijeg objasnjenja:
U USA i EU ljudi dodju na posao i RADE, ulaze se u nauku, unapredjuje tehnologija, usavrsava proizvodnja.
Na Balkanu i u Rusiji ljudi dodju na posao i piju kafu, onda citaju novine, onda pauza za dorucak koja se produzi, onda se malo radi pa posle je vec sat dva pred kraj radnog vremena pa opet malo da se caska uz kafu da brze prodje.
A oni koji su stvarno vredni i hoce da rade ne mogu da postignu mnogo zbog zastarelog nacina rada, lose organizacije itd.

Mozda je ipak ovo razlog sto u vreme krize jedan deo sveta uspeva da se izbori, a drugi deo pocinje da propada? Kad se zavrnu donacije, krediti, pare od privatizacije i strana ulaganja, i kad treba da zivis od onoga sto imas i mozes da napravis / zaradis, ne ostane bas mnogo...

Да на западу и ЕУ сви раде а овде и на истоку у сви лењи и неспособни :d. Каква објективност :S:.
Занемарићемо америчку војну индустрију, експанзионистичку спољну политику, експолоатацију свог становништва, приватно здравствено осигурање, и робовласништво од 300 година.
Исто је и код европљана а поготово енглеза, пљачкали су остатак света стотинама година а и дан данас настављају и сад ја треба да верујем да је њима економија јака зато што раде више него остатак света, тешко.

Poslednja izmena:
evo jos jedna stvar.. posto treba drugarici da pazarim laptop, uzeo sam joj evre pre 3 dana.. ziralni na taj dan je bio 86 u toj firmi.. ne stigoh taj dan da uzmem, rekoh - sutra cu.. sutra ga zovem, ziralni 87.5.. posto ja treba evre da promenim po 85 u menjacnici a da platim laptop po 87.5, dodjem do razlike od 1000din, tj.gubitka od 1000din... sinoc slusam vesti i na sva vrata krenu da zvone "drzava je prodala toliko i toliko evra, dinar ce sutra ojacati, bla, bla.."
Nisam stigao sinoc do menjacnice da joj promenim evre po jucerasnjem kursu od 86din/eur (sva sreca)
Ulogujem se danas na portal te firme i imam sta da vidim, ziralni 89.5!
Pogledam sajt NBS i opet imam sta da vidim, dinar je ojacao ali malo sutra, jos je oslabio u odnosu na juce..
Sta je poenta? Poenta je da je sigurno masa ljudi sinoc izmenjala evre, nadajuci se jacanju dinara i sta su dobili danas.. Prst u oko..

moj prijatelj ne moze sad da zapocne neki posao jer ne zna kako ce se ponasati dinar.. on, covek, kad da ponudu za posao, naravno da mora da je da u dinarima.. radnici naravno da primaju platu u evrima..

Ugovor je sasatavni deo svake konkursne dokumentacije pa treba prvo pogledati sta tamo pise, cesto ima klauzula o promeni cene u slucaju promena vrednosti evra ili rasta cena na malo i sl.

slazem se, ali toga nema u ovom poslu.. ako u takvim poslovima, u ugovoru vezujes posao za evre, malo teze dobijas posao.. ok da vezes cenu za inflaciju ali za evro, malo teze ide u takvim poslovima..
druga stvar je da se dosta radi sa drzavnim firmama... aj vezi ti drzavnoj firmi neki posao u evre, kao da si im udario samar.. samo te nonsalantno odbiju.. hoces da ti drzavna firma ukaze poverenje time sto ces bas ti dobiti taj posao a u ugovoru se ogradjujes od dinara i time pokazujes nepoverenje u drzavnu ekonomiju i finansije.. ne ide..
kad radi privatnik sa privatnikom, mogu se razumeti ali kad poslujes sa drzavnom firmom, pokoravas se nekim njihovim klauzulama.. ali, opet, niko tebi ne brani da vezes cenu i za australijski dolar, ali na taj nacin se malo teze dolazi do ove vrste posla.. sve se gleda, sve se ocenjuje..

Wild Wild West, samo to ti ne vidis :wave:

@voodoons Ponavljam... Narucilac sastavlja konkursnu dokumentaciju i sastavni deo konkursne dokumentacije je ugovor. Cesto postoji klauzlula o promeni cene u slucaju rasta ili pada evra, indeksa cena na malo, promene necega drugog i sl. Kada otkupi konkursnu dokumentaciju Ponudjac moze prouciti ugovor i na osnovu toga kako je definisan i da li postoji takva klauzula iskalkulisati svoju ponudu.

Poslednja izmena:
Kod nas ima previše varijabli koje utiču na cenu uvezene opreme:
- uvezena IT oprema / najčešće se plaća u dolarima
- krediti za uvezenu IT opremu / neko je pomenuo švajcarske franke?
- veleprodajna cena IT opreme / naravno, omiljeni euri
- maloprodajna cena IT opreme / dinari
Mislim da je praćenje indeksa sve četiri valute ravno samoubistvu.

Sa druge strane sistem plaćanja neka manje IT firme dobavljačima. Danas je žiralni kurs 87-88.5 ali skoro svi dobavljači daju 1-2.5%rabata i/ili žiralni kurs 85.5-86.5 za avansne uplate. Pa ko voli neka izvoli.
Do skora je x2 5000 AMD u nabavci bez PDV-a mogao da se nađe za 42.5-44e a sada su za novi uvoz najavili cenu od preko 50e

@joojant200, to je opsta ponuda za neki posao i na tu ponudu moze tako..
tenderska dokumentacija kad se preda, to je to.. retko moze sta da se dodaje, ispravlja, dopunjava.. ili ponudu prihvate ili odbace.. on da je mogao da upravlja poslovima na takj nacin, radio bi tako, ne bi sad razmisljao o zatvaranju firme..
mada to zalazi u neke druge vode.. ja ne zelim niti hocu o tome da raspravljam..
hocu reci, on hoce da odustane od svog posla koji mu je dosad kako tako isao al je isao, sad hoce da odustane.. ni ranije nije nasa ekonomska situacija nije bla nesto stabilna ali ako on sad razmislja o zaustavljanju posla, meni to izgleda kao nestabilnija ekonomska situacija nego ranije...

Poslednja izmena:
@voodoons
Verzija Tenderi.For.Dummies

1. Narucilac sastavlja konkursnu dokumentaciju ciji je sastavni deo ugovor
(Cesto postoji klauzlula o promeni cene u slucaju rasta ili pada evra, indeksa cena na malo, promene necega drugog i sl. )

2. Ponudjac na osnovu konkursne dokumentacije sastavlja svoju ponudu
Kada otkupi konkursnu dokumentaciju Ponudjac moze prouciti ugovor i na osnovu toga kako je definisan i da li postoji takva klauzula iskalkulisati svoju ponudu.

3. Ponudjaci podnose ponude, one se otvore, komisija vrsi pregled i ocenu na osnovu koje direktor donosi izvestaj o dodeli ugovora i potpisuje ugovor (iz konkursne dokumentacije) i salje ga izabranom ponudjacu da ga potpise.

4. Izabrani ponudjac ga potpise i ugovor pocne da tece i ispunjavaju se njegove odredbe.

5. Desila se promena koja je (ako je) definisana u klauzuli ugovora (1 italic) - pravi se anex ugovora zbog te promene koji potpisuju obe strane.

evo i jedan primer kako ta klauzlula moze da izgleda: Ugovoren strane su saglasne da je cena iz clana xx ovog ugovora fixna za ceo rok trajanja ugovora, osim u slucaju promene kursa evra od xx%, prema NBS, od datuma potpisivanja ugovora,.
U slucaju navedenom u prethodnom clanu ugovorene strane ce zakljuciti anex ugovora kojim ce jedinicna cena biti uskladjenja sa promenom kursa evra.

Poslednja izmena:
Ne, evo o cemu se radi, zbog cega cenu idu na gore. Prvo zbog opadanja dinara, to ne treba previse da objasnjavam. Posto oni kupuju (a i naplacuju realno gledano) u evrima, ako oslabi dinar, onda moraju da povecaju cenu u dinarima da bi dostigli cenu evra.

A drugi faktor je sto se tice dolara. Sve te velike kompanije AMD (ATI), INTEl, Nvidia, sve sto izvoze naplacuju u dolarima. Recimo Intel prodaje Q6600 za 200 dolara. Pre 6 meseci dolar je bio 1.55 evra, znaci taj procesor je u evrima kostao 129 evra. Sada kada je dolar ojacao, cena je i dalje 200 dolara, ali sobzirom da je dolar 1.25, cena ce biti 160 evra.

Cene hardvera ne skacu u americi. Cene se manjaju u evropi zbog menjanja odnosa evra i dolara, a pogotovo u srbiji jer mi pored odnosa evro/dolar, imamo jos i odnos evro/dinar.

Nadam se da je jasnije :)

Naravno, slazem se u svemu, ali nisam na to mislio. Trenutno jacanje dolara je vestacko jer dolazi do deflacije tj. smanjuje se kolicina dolara u opticaju, a to je glavna stvar koja daje vrednost nekoj valuti. Velike banke su izgubile novac investiran u hiotekarno trziste, otisle u stecaj, svako svakom duguje, a nema odakle da se dodje do kredita i ceo sistem je u problemu. Tako nam bar kazu da se desilo :). E sad ako se smanjuje kolicina dolara u opticaju automatski mora da opadne i potrosnja u odnosu na ranije jer jedostavno novca ima manje. To povlaci smanjenje potraznje za bilo kojim artiklom od nafte preko nekretnina pa sve do hardvera. Ako je cena nafte pala sa 140+ dolara na ~65 i ako su nekretnine na zapadu nikad jeftinije kako je moguce da hardver drzi staru cenu? Da li je moguce da potraznja za procesorima i grafickim kartama nije opala, a opala je za sve ostalo? Ono sto mene konkretno zanima ovde je gde je moj Wolfdale 8400 za 65 evra? :d

@voodoons
Verzija Tenderi.For.Dummies

1. Narucilac sastavlja konkursnu dokumentaciju ciji je sastavni deo ugovor
(Cesto postoji klauzlula o promeni cene u slucaju rasta ili pada evra, indeksa cena na malo, promene necega drugog i sl. )

2. Ponudjac na osnovu konkursne dokumentacije sastavlja svoju ponudu
Kada otkupi konkursnu dokumentaciju Ponudjac moze prouciti ugovor i na osnovu toga kako je definisan i da li postoji takva klauzula iskalkulisati svoju ponudu.

3. Ponudjaci podnose ponude, one se otvore, komisija vrsi pregled i ocenu na osnovu koje direktor donosi izvestaj o dodeli ugovora i potpisuje ugovor (iz konkursne dokumentacije) i salje ga izabranom ponudjacu da ga potpise.

4. Izabrani ponudjac ga potpise i ugovor pocne da tece i ispunjavaju se njegove odredbe.

5. Desila se promena koja je (ako je) definisana u klauzuli ugovora (1 italic) - pravi se anex ugovora zbog te promene koji potpisuju obe strane.

evo i jedan primer kako ta klauzlula moze da izgleda: Ugovoren strane su saglasne da je cena iz clana xx ovog ugovora fixna za ceo rok trajanja ugovora, osim u slucaju promene kursa evra od xx%, prema NBS, od datuma potpisivanja ugovora,.
U slucaju navedenom u prethodnom clanu ugovorene strane ce zakljuciti anex ugovora kojim ce jedinicna cena biti uskladjenja sa promenom kursa evra.

brate, bas si... ne vodim ja tu firmu.. ja prenosim ono sto cujem od prijatelja a ako on kaze da je tako, tako je.. mani me tih 'zona.. mene sve to ne interesuje.. ostaje cinjenica da je on sve blizi zatvaranju firme..

Свака част за цео коментар. Ове године су уништили земљораднике са супер ниском ценом кукуруза. О томе када сељаци предају робу и по ком курсу и када добију новац, нећу ни куцати :mad:.

Класична Робин Худ економија, само што је енглески Робин Худ отимао од богатих и давао сиромашнима, а српски Робих Худ ради обратно.

Radnici su najneproduktivniji deo drustva, veoma skloni revolucijama i nasilnim prevratima, a u isto vreme neskloni bilo kakvoj vrsti odgovornosti, te zbog toga treba graditi drustvo gde ce radnici biti zakonom zabranjeni, a njihovu bednu imovinu razdeliti bogatima. :) SuperHik ekonomija? :)

brate, bas si... ne vodim ja tu firmu.. ja prenosim ono sto cujem od prijatelja a ako on kaze da je tako, tako je.. mani me tih 'zona.. mene sve to ne interesuje.. ostaje cinjenica da je on sve blizi zatvaranju firme..

Nikakvi 'zoni, ti si u postu #56 u ovom threadu napisao stvari koje su po meni cista glupost i ja sam ti 3 puta #66, #69 i #72 pokusao ukazati na to, ali ocigledno ne vredi.

znas kad me ne interesuje

To povlaci smanjenje potraznje za bilo kojim artiklom od nafte preko nekretnina pa sve do hardvera. Ako je cena nafte pala sa 140+ dolara na ~65 i ako su nekretnine na zapadu nikad jeftinije kako je moguce da hardver drzi staru cenu? Da li je moguce da potraznja za procesorima i grafickim kartama nije opala, a opala je za sve ostalo? Ono sto mene konkretno zanima ovde je gde je moj Wolfdale 8400 za 65 evra? :d

Znas kako, ocigledno da nije opala. Pogotovo ne u srbiji, nemoguce je vestacki drzati cene kod nas. Jer ovde ima toliko snadbevacha (samo u beogradu na desetine), jednostavno ukoliko bi neko svojevoljno podigao cene (iako ne mora), neki snadbevach bi to iskoristio da se probije na trziste. Znaci prosto je nemoguce sa ovakvom konkurencijom kod nas forsirati visoke cene. Jedini za koji znam da su jeftiniji su WIN WIN computers. Za 20% su jeftiniji od ostalih, prosto je neverovatno. Samo ne znam jel im to neki promo ili ne... ali bukvalno svaka komponenta im je jeftinija. recimo za 17 000 dinara E8400 i P5Q maticna ploca sve zajedno. To je ultra povoljno sa danasnjim cenama.

Jedino da Intel AMD Nvidia drze visoke cene, a oni ako drze visoke cene ocigledno da potraznja nije opala... ja u to mogu da poverujem iskreno. Nemoguce je sa toliko razlicitih kompanija napraviti monopol, pogotovo sto se u americi to mnogo strozije kontrolise.

Sve u svemu najvece poskupljenje je za one koji primaju platu i dinarima. Oni koji dobijaju u evrima (kao ja recimo) dodje na istu stvar. Za 500 evra pre 2 -3 meseca sam mogao da dobijem 38 000 din, a sada 42 500 din, sto je ogromna razlika. Tako da poskupljenje je zbog valute sigurno.

Poslednja izmena:
pa blago onima koji platu primaju u evrima.. sigurno nisu u vecini u srbiji..

Posto vidim da ovde ima ljudi koji se razumeju u ekonomiju, da pitam, da li se u skorije vreme ocekuje da $ malo oslabi prema E?? Treba nesto da narucujem iz USA i ovaj skok od 25% me upropasti...

Posto vidim da ovde ima ljudi koji se razumeju u ekonomiju, da pitam, da li se u skorije vreme ocekuje da $ malo oslabi prema E?? Treba nesto da narucujem iz USA i ovaj skok od 25% me upropasti...

Ma bre ovde svi samo spekulisemo :D . Mislim, sve sto smo mi rekli je tacno, ali sto se tice ponovnog pada dolara, to niko ne moze da predvidi. To ti je kao kada bi pitao "a jel moze neko da mi kaze kakav ce biti kurs dinara za par meseci". Ja da znam to, ili bilo ko drugi da zna, bio bih bogat (tipa ako znam da ce da ojacha dinar, uzmem prodam stan za 100 000 evra, za te pare kupim 8 500 000 dinara, i onda kad ojaca dinar za par meseci na recimo 79, kupim opet evre i imam onda 107 500 evra. Zarada od 7500 evra za 2 meseca :D .

Tako da niko to ne moze da zna, postoje samo spekulacije nista vise. Ono sto mogu da ti kazem ovako logicki, je da ce dinar do nove godine da ojaca (ili barem malo stabilizuje), jer kada krene sezona praznika, ljudi masovno krenu evre da menjaju i kupuju dinare, jer trose dosta para za praznike, znaci nastaje veca potraznja za dinarima, i dinar ce da ojaca. Ali to ce tek biti za nekih mesec i po dana, do tada ko zna koliko ce jos pasti.

Poslednja izmena:
Ovo nije ekonomski forum tako da nemojte mnogo o kursu i slicnom osim ako nije direktno poveznao sa temom.

Poslednja izmena:
Jedini razlog promene cene hardvera je ekonomija, preciznije bankarstvo. S toga o tome moramo da pričamo ili šta druga nemamo da pričamo (u prevodu lock).

Ja sam za to da se ljudima objasne stvari izvor problema, a taj izvor nije ni u proizvođačima, ni u uvoznicima, nego u bankarskom sistemu (pa još ako se situacija ispolitizuje, lele majko) koji je direktno napravio da tih 100e ili 1000din u džepu što imate vredi manje nego što je vredelo nekada.

Ne gledajte kurseve jer oni daju slabe informacije. To što je, primera radi, promenio odnos jena i franka, ne govori ama baš ništa. Zato što sve valute ovoga sveta gube na vrednosti - to je slabost (e sada, da li namerna, da li neizbežna) monetarnog sistema.

Novac je, praktično, virtuelna stvar - prazan papir. Ne može se jesti, ne može se staviri u rezervoar i ne može se u njemu živeti. Problematika je u tome što je novac jedino sredstvo plaćanja - nije ekvivalent ni za šta, što znači da njegovu vrednost mora neko u kontinuiranom procesu da određuje (centralna banka). Skoro svaka slabost države, organizacije ekonomskog sistema i slično u današnjem poretku (koji može da se nazove državni protekcionizam) uslovljava intervenciju centralne banke, što, obično, dovodi do gubljenja vrednosti novca. Ko tu dobija, ko gubi, shvatite sami.

Ne gledajte da li je evro nekada bio 75 ili 90 dinara, ponavljam, tako ne dobijate nikakvu sliku.

Uzmite, primera radi:

cene:

kvadratnog metra
litra goriva
jednog hleba
karte za bioskop
televizora
itd.

stavite to sve na gomilu i vidite koliko ste za 100e ili 1000din mogli da kupite pre 2, 5, 10, 20, 50 godina.

Ali imajte na umu sledeće! :

GeForce GT je jeftinije napraviti sada nego Riva TNT nekada. Plasma TV je jefitnije napraviti nego katodni TV iz 60ih. Jednu zgradu je jeftinije napraviti sada, nego pre 30 godina. Naftu je jeftinije izvlačiti danas i transportovati nego pre 100 godina.

Pa opet, izraženo u novcu, danas treba više novčanica od 100e ili 1000din da se kupe spomenute stvari, nego pre 5, 10 ili 50 godina.

Pogrešna se izražavanje koristi. Nisu cene komponenti skočile (mislim, jesu, ali jer je to zvanična terminologija, ali ljudi podsvesno cenu vezuju za vrednost, što je pogrešno). Ne. Opala je vrednosti tih 100e ili 1000din koje imamo u džepu i to značajno i to ne u odnosu na dolar ili funtu, nego u odnosu na realne stvari koje ljudi koriste u svom životu.

Novac se ne koristi ni za šta - on je samo "posrednik"... koji uzima veliku proviziju.

Poslednja izmena:
Od IT-a preko ekonomije stigosmo u filozofiju....
Bane, to sto ti pricas se odvija godinama i decenijama a ne za nekoliko dana kao u slucaju komponenti.

^
Da, fora je sto imeprijalisticki zapad ostatku sveta uvaljuje celulozu sa malo stampe na njoj, za milijarde tona nafte, ruda, i milijarde radnih sati.
Ako dodje stani pani ta materijalna dobra ce vredeti, a "celuloza sa malo stampe na njoj" ni za brisguz.

Poslednja izmena:
Novac u svojoj papirnoj i kovanoj formi realno ne vredi ništa, ali on jeste ekvivalent određenoj količini zlata (odnosno legure zlata i još nekih elemenata, ako se ne varam) i kao takvome država, odnosno centralna banka, garantuje za njegovu vrednost svojim zlatnim rezervama (mislim da se više ne koristi ekvivalent zlatnih rezervi, ali nema veze, neka definicija bude takva).Zato se i javljaju fluktuacije u njegovom kursu, naravno uz veliki uticaj i drugih faktora.

Ovo sam otprilike objasnio po sećanju, zahvaljujući napuštanju ekonomskog fakulteta posle prve godine :d

Novac u svojoj papirnoj i kovanoj formi realno ne vredi ništa, ali on jeste ekvivalent određenoj količini zlata (odnosno legure zlata i još nekih elemenata, ako se ne varam) i kao takvome država, odnosno centralna banka, garantuje za njegovu vrednost svojim zlatnim rezervama (mislim da se više ne koristi ekvivalent zlatnih rezervi, ali nema veze, neka definicija bude takva).Zato se i javljaju fluktuacije u njegovom kursu, naravno uz veliki uticaj i drugih faktora.

Ovo sam otprilike objasnio po sećanju, zahvaljujući napuštanju ekonomskog fakulteta posle prve godine :d

Da, al' do 1933, posle su digli ruke od toga, vise ti niko nista ne garantuje, a to cemo svi videti kad dodje stani-pani, vredece ti jedino pun rezervoar goriva+zalihe hrane za jedno 6 meseci....al otom potom, aj se vratimo lepoj temici "sto su skocile cene komponenata".

Ne, stvar je u tome da novac nije ekvivalent ni za šta. Da jedino što mu određuje vrednost jeste ostali novac u opticaju, koji je takođe ekvivalent ni za šta. I tu nastaje cela problematika.

Rezerve se ne koriste da bi se direktno garantovao kurs/vrednost valute.

Vrednost valute se određuje operacijama centralne banke, a rezerve su samo jedan od alata koji centralna banka koristi prilikom nekoliko operacija.

Devizne i zlatne rezerve jedne države se koriste na isti način kao (višak) keš neke kompanije ili porodice. Da omogućiš državi / kompaniji / pojedincu da u specifičnim momentima iskoristi trenutak na tržištu kako bi bila konkurentna - pomogne izvoznicima, odbrani se od uvoznika, reagovati na promene koje mogu da ugroze i slično.

U idealnim uslovima (koji se u praksi nikada nisu desili i u ovakvom sistemu neće) moguće je funkcionisati bez i jednog centa rezerve. Ali to je samo prazna teorija.

Nazad
Vrh Dno