Šta je novo?

Zasto su skocile cene komponenata?

peja

Čuven
Učlanjen(a)
21.06.2005
Poena
845
Ne moze da bude razlog slabljenje dinara. Cene u evrima bi trebalo da budu iste kao i ranije, a u dinarima vece za 10-ak%, jer je toliko oslabio dinar u odnosu na evro. Medjutim, cene su vece za 20-30%. Koji su pravi razlozi? Kakve su cene napolju?

Због долара чини ми се. Ако наш увозник плаћа кинезима или коме већ у доларима а долар је скочио онда мора више евра/динара да утроши на набавку опреме.

Због долара чини ми се. Ако наш увозник плаћа кинезима или коме већ у доларима а долар је скочио онда мора више евра/динара да утроши на набавку опреме.

Bas me interesuje, ako zna neko.
Kako je skocio dolar, ako se desila velika finansijska kriza, pre svega u SAD-u???
:zgran:

nije ni dolar skocio 30%. radi se o cistoj kradji. uvoznici/prodavci se trude da na svaki nacin zarade koji evro vise...sramota...

Dolar je skocio i to drasticno - to je glavni uzrok. Nazalost.

nije ni dolar skocio 30%. radi se o cistoj kradji. uvoznici/prodavci se trude da na svaki nacin zarade koji evro vise...sramota...
Што се тога тиче то није баш тако. Ја сам рецимо хтео да купим нову графуљу ал због поскупљења сам одустао. Дакле на мени неће ништа зарадити ако ништа ни не купим.

Ako gledate cene u dinarima, onda je tu kombinacija jačanja dolara i slabljenja dinara.

Bas me interesuje, ako zna neko.
Kako je skocio dolar, ako se desila velika finansijska kriza, pre svega u SAD-u???
:zgran:

Nema to nikakve veze jedno sa drugim. Da bi se sve to objasnilo do detalja, moralo bi mnogo da se prica i detaljise. A tu bi se i javila mnoga razlicita misljenja različitih ljudi, pa političke price, bankarski karteli, teorije zavere i ostalo... A svemu tome nije mesto na benchmarku :)... Ako te baš toliko interesuje, javi se na pm:d

da ti pojasnim malo

pre 40 dana odnos EUR/USD = 1.59, danas je 1.27,
cista matematika 1.59/1.27= 25.2%.

cene u kini su izrazene u USD i placa se u dolarima. ali kod nas promena cena kasni ~ 2 nedelje, koliko je potrebno da stigne roba iz Kine do nas.
znaci nije cista kradja nego je dolar ojacao.
jos ce cene da idu gore, jer trenutne cene su odprilike kad je odnos bio 1.35, znaci mozete ocekivati skok od oko 5%.

pozdrav

Dolar jeste skocio i to jako mnogo, konkretno pre dva-tri meseca je bio 1.63(maximum) da bi ovih dana dosao na 1.25, dakle da, jeste skocio odvartno mnogo!

Edit: preduhitri me.

Poslednja izmena:
Dolar raste, dinar pada . . .
Šta je bre ovo, rasprava o ekonomiji :p

Што се тога тиче то није баш тако. Ја сам рецимо хтео да купим нову графуљу ал због поскупљења сам одустао. Дакле на мени неће ништа зарадити ако ништа ни не купим.

Ista priča, ali identična - znači ništa od grafe koju sam već "kupio u mislima".
A da spominjem cenu gasa na koji se grejem . . . (ko da to ima veze s bilo čim :))

***.. Kriza u Americi, dolar jaca :D. Sjecam se kad nije bilo krize 1 dolar bio 1.25 KM, sad kako je kriza 1 dolar 1.56 KM. :D

Zakljucak, cekati bolja/gora vremena za kupovinu komp-a.

Poslednja izmena:

Ja sam hteo da kupim Asus P5Q-Pro Express Gate P45 koja pre poskupljenja koshtala 8600 a sad 11.400 :S:

Ah da, i dinar je znacajno oslabio poslednjih dana... Sada je potrebno skoro 10 dinara vise za 1 euro, nego pre mesec dana.

Poslednja izmena:
Ah da, i dinar je znacajno oslabio poslednjih dana... Sada je potrebno skoro 10 dinara vise za 1 euro, nego pre mesec dana.

Apsolutno tacno, ali je takodje tacno da niko nije skinuo cene kad je dinar bio 10 dinara nizi. ;)

Pa tada i jesu bile nize :) Vidis da Pablo kaze da je ploca kostala 8400, a sada je 11400 (skok dolara + pad dinara)

Poslednja izmena:
^
pa zar 40% da se poveca cena?
iskren da budem, reagovao sam malo impulsivno i nisam znao da je danas donji kurs dolara ~66din; mislio sam da je 10-ak dinara nizi. ali o5 imam neki utisak da su cene HW-a u apsolutnom smislu poskupele...

Ono sto me je uvek nerviralo:
Evro/dolar ide gore => cene idu gore
Evro/dolar ide dole => cene ostaju iste

Sve je to jedno veliko SR@NJE !!! Mamu im hebem .... Pazi ovo, USA ušla u recesiju, EU se još kao drži, a dolar ojačao .... meni tu nešto ništa nije jasno, kako i zašto .... Uglavnom, mi ćemo da platimo razliku ...

Sve je to jedno veliko SR@NJE !!! Mamu im hebem .... Pazi ovo, USA ušla u recesiju, EU se još kao drži, a dolar ojačao .... meni tu nešto ništa nije jasno, kako i zašto .... Uglavnom, mi ćemo da platimo razliku ...

A da padne i dolar i evro (navodno da ojaca dinar), prodavci ne bi snizili cene pa makar se :wc: , jos bi povecali cene :S:

A da padne i dolar i evro (navodno da ojaca dinar), prodavci ne bi snizili cene pa makar se :wc: , jos bi povecali cene :S:

Nije baš tako, nemoj da zezaš, kad je padao dolar, padale su i cene samo tako! Pa bre jel' bio notebook do nedavno za 350 EUR maltene? Samo što se retko kad do sada dešavalo da je i dinar drastično padao (10% koliko već) i da je dolar toliko jačao (preko 30%!!!) i eto belaja! Većina proizvodjača i dalje na žalost vezuje svoje proizvodne cene za EUR, i onda ... njesra.

Ćuti, i ovo je dobro, mislim, kad Kinezi još malo ojačaju pa počnu da ucenjuju celu planetu dizanjem cena, taksi, radne snage itd .. to će tek da budu poskupljenja SVEGA, ne samo IT opreme, nego i reketa za badminton!

Nije baš tako, nemoj da zezaš, kad je padao dolar, padale su i cene samo tako! Pa bre jel' bio notebook do nedavno za 350 EUR maltene? Samo što se retko kad do sada dešavalo da je i dinar drastično padao (10% koliko već) i da je dolar toliko jačao (preko 30%!!!) i eto belaja! Većina proizvodjača i dalje na žalost vezuje svoje proizvodne cene za EUR, i onda ... njesra.

Ćuti, i ovo je dobro, mislim, kad Kinezi još malo ojačaju pa počnu da ucenjuju celu planetu dizanjem cena, taksi, radne snage itd .. to će tek da budu poskupljenja SVEGA, ne samo IT opreme, nego i reketa za badminton!

Sva sreca pa ne igram badminton! :p

Ispade da smo veliko i nezasito trziste pa da se svakih par dana narucuju velike kolicine hardvera. Dakle ako su primera radi neki deo hardvera platili 100 i sa svim dodatnim troskovim (porez, carina i marza) ga prodaju 170, tj prodavali 170 kako to da sada isti taj komad prodaju za 200e? Nema opravdanja! Sve ovo sto je skocilo kod nas placeno je dosta jeftinije!

Dakle skocile su samo marze. Za hardver koji je uvezen ranije.

Poslednja izmena:
... kako mali perica zamišlja ekonomiju.

Cena se određuje ponudom i potražnjom. A kinezi nisu jedini koji prave stvari. Oni samo u ovom trenutku prave stvari sa nižim troškovima proizvodnje, usled pogodnosti domaće ekonomije, jeftine radne snage i (obično) jeftinih materijala korišćenih u procesu proizvodnje. Plus neretko neplaćanje autorskih prava, licenci i ostalo. Podizanje cene kineskih proizvoda će biti momentalno samoubistvo za kinesku ekonomiju.

Pored toga, cene mogu da se menjaju kada novac, koji je isto tako roba kao i reketi za badmington, počne da menja svoju vrednost. Novac menja svoju vrednost putem količine novca u opticaju u smislu da li je količina novca u opticaju adekvatna ili nije, kao i na osnovu toga kolika je cena koštanja novca (kamata).

Nije svaka promena cena odraz da je neka roba poskupela - nekada (zapravo, neretko) je stvar u tome je novac kao no1 roba monetarnog sistema promenio svoju vrednost. Razlog promene vrednosti novca samo i isključivo treba tražiti od institucija koje taj novac emituju (centralne banke).

Ima još jedna stvar... Ojača li dolar za 10%, cene vrlo brzo odu gore za 10%, ali ako dolar padne 10%, cenama treba čitava večnost da padnu za 5%... :) Oće trgovci da ućare, pa polako spuštaju cene, isključivo zbog konkurencije i odnosa ponuda/potražnja, ali kad ojača, svi kao po dogovoru smesta dižu cene!

To nije slučaj samo sa PC hardverom, isto važi i za mnogošta drugo... poraste li cena kafe u brazilu zbog loše sezone, momentalno cena kafe i kod nas skače... padne li cena kafe u brazilu, kod nas tek posle nekoliko nedelja nešto jedva primetno spuste cene... :) trgovačka posla.

Poslednja izmena:
На целу причу о валутама треба додати и да се курс увек зарачунава већи него што је средњи курс НБС-а (2-3 динара да се урачунају "губици" на курсним разликама)... :smash:
Тако је. Лаптопови су имали стварно ниске цене у једном тренутку, када се прерачуна неки модели (као нетбукови) су чак били јефтинији него у Немачкој :S:.

Poslednja izmena:
Pored toga, cene mogu da se menjaju kada novac, koji je isto tako roba kao i reketi za badmington, počne da menja svoju vrednost. Novac menja svoju vrednost putem količine novca u opticaju u smislu da li je količina novca u opticaju adekvatna ili nije, kao i na osnovu toga kolika je cena koštanja novca (kamata).

Nije svaka promena cena odraz da je neka roba poskupela - nekada (zapravo, neretko) je stvar u tome je novac kao no1 roba monetarnog sistema promenio svoju vrednost. Razlog promene vrednosti novca samo i isključivo treba tražiti od institucija koje taj novac emituju (centralne banke).
Монетаристичка теорија (ака Милтон Фридман).

Ти овде говориш о инфлацији/дефлацији :).

Nazad
Vrh Dno